Москов не е ксенофоб и фашист, а иска да въдвори ред, се казва в декларация на Реформаторите

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаДемокрацията е ред, дисциплина и ясни правила. Когато един политик има смелостта да каже кое е истината и да въдвори ред и правила, не го наричайте ксенофоб и фашист. Така не се управлява държава", каза в декларация от името на ПГ на Реформаторския блок Димитър Шишков. В нея се посочва още, че образованието, здравеопазването и вътрешната сигурност трябва да са национален приоритет и от тях не трябва да се търсят политически дивиденти.


"Опазването на здравето на нацията е съвместна дейност и висша форма на политика. Диагностично-лечебният процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка, затова към настоящия момент агресията над медицински екипи пречи на провеждането на лечебната дейност и нейното качество", заяви Шишков.


В декларацията се призовават политиците да се обединят около проблема с побоя на лекари, вместо да се наричат едни други ксенофоби, фашисти и комунисти. "Ксенофобия ли спазването на Конституцията, или е ксенофобия, когато искаш да вмениш спазването на закона", каза още Димитър Шишков от парламентарната трибуна.
В декларацията се казва още, че народното събрание трябва да защитава институциите, учителите, полицията, лекарите, юристите и президента. Според Шишков лекарите навсякъде са национално богатство, но в България това не е така, като само им се вменяват задължения, без да имат права. "Лекарят винаги е виновен, а пациентът не е виновен, когато посяга", подчерта в заключение депутатът от Реформаторския блок.


Местан: Не може цял един етнос да бъде наречен популация
В отговор на декларацията лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че когато един министър си позволява да нарече цял един етнос популация, това е ксенофобия. "Популация е биологически термин, популация има и при кравите, и свинете. Не може цял един етнос да бъде наречен популация. Няма нищо общо с хуманизма на лекарската професия това", посочи той.


Местан обясни, че никой в ДПС няма претенции към усилията на министър Москов да гарантира сигурността на лекарите при изпълняване на служебните им задължения. "Не чухме една конкретна дума на съгласие или несъгласие с наглостта на един министър да нарече цял етнос български граждани популация", каза още Лютви Местан, коментирайки декларацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK