Последният работодател на Петко Сертов отрече да има нещо общо с изчезването му

Последният работодател на Петко Сертов отрече да има нещо общо с изчезването му

© Надежда Чипева, КапиталПоследният работодател на Петко Сертов – бизнесменът Ангел Божилов, отрече категорично да има нещо общо с изчезването на бившия председател на ДАНС, който е в неизвестност вече седмица. Той изрази съмнение, че изчезването му може да има връзка и с миналото му като шеф на ДАНС, но подчерта, че няма информация за подобно нещо.


Пред БиТиВи Ангел Божилов отрече също така Сертов да е имал намерения да напуска фирмата му "Обединени енергийни търговци". Там Сертов е нает преди повече от година като консултант.


"В никакъв случай нямам изгода от изчезването на г-н Сертов. От формална гледна точка аз съм в неизгодна позиция, защото това е човек, който ми помага да решавам проблемите си", коментира Божилов.
"Силно се надявам, че г-н Сертов си е взел дълга ваканция. Надявам се и вярвам, но по-скоро се надявам, защото нямам конкретна информация," каза още той. Според него изчезването му няма битов характер – "доколкото се базира на моята преценка и познаване на характера му", обясни Божилов и описа Сертов като "много балансиран и спокоен човек, който не проявява излишни емоции".


Петко Сертов е назначен като консултант в компанията на Ангел Божилов в началото на 2013 г., като сам е потърсил компанията. "Той ме потърси, познавахме се бегло. Запознахме се, когато беше в БОРКОР, напускайки държавната си работа е нормално да потърси нова. Специалист, юрист с висока експертиза, вероятно е потърсил възможности и в други фирми", разказа Божилов.


Божилов обясни още, че компанията му от няколко години разработва проекти, за които има нужда от патенти, и Сертов е бил много полезен за опазване на интелектуална собственост. Той се е занимавал с подбор на правилните адвокатски кантори, които да представляват фирмата по света.


Съмнителни факти около "Обединени енергийни търговци"


Според проверка на БиТиВи, на адреса, с който дружеството "Обединени енергийни търговци" е вписано в Търговския регистър, фигурира още една фирма – "Вивид Пауър". Едноличен собственик на капитала на "Вивид Пауър" е чуждестранната "Ес И Ай Консулт" ООД, намираща се в САЩ, показва още справката в регистъра.


И "Обединени енергийни търговци" има съдружници в САЩ – "Глоуб Инвестмънтс" ООД. Същата фирма е притежавала капитала на "Вивид Пауър" през 2011 г.


Година по-късно "Вивид Пауър" става обект на съдебна атака от Гърция. Тогава операторът на гръцката система за пренос на електроенергия "Адмие А.Е." завежда дело, обвинявайки "Вивид Пауър" в крупна измама с ток. Казусът стига и до Софийския градски съд. Според документите по делото, с които БиТиВи разполага, гръцката компания обвинява "Вивид Пауър", че е купила електричество за над 14 млн. евро, които е изнесла и продала в Турция, но без да си плати.


Ламбовски: Собственик в сянка на "Вивид Пауър" е Божилов


Ангел Божилов е бил в Съвета на директорите на "Вивид Пауър" до 2012 г. В  борда е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски.


Ламбовски е един от последните, с които Сертов се вижда, преди следите му да се изгубят, съобщава БиТиВи. Срещата е била ден преди изчезването му.


Според самия Ламбовски собственикът в сянка на "Вивид Пауър" продължава да е Ангел Божилов. "Доколкото знам, тя е придобита първоначално от дружеството на господин Божилов "ОЕТ" в България. Впоследствие това участие е продадено на офшорна компания, представлявана от пълномощник. Във всички случаи това е свързано с г-н Божилов. Не може да не е", твърди Ламбовски в ефира на БиТиВи.


Той посочва, че "Вивид Пауър" е продала купения от Гърция ток на "Обединени енергийни търговци" в Турция, която според него също е 90% собственост на Ангел Божилов. Т.е. той е купил тока от самия себе си. Това е била темата на разговора между Ламбовски и Сертов в деня, преди да изчезне.


Ламбовски: "Това може би е плашещо за г-н Сертов"


"След като получих тази информация във връзка с разследването, което се води в Република Гърция, споделих, че ще се обърна към българската прокуратура, да се изясни случаят. Най-важното е да се разбере в баланса на турското дружество - дали това се води като задължение, как е заприходено, дали има укриване на данъци, дали е пране на пари, дали има друг състав на престъпление," разказа още Димитър Ламбовски и допусна, че може би, ако има нещо подобно, това да е повлияло на решението на Петко Сертов. "Имаме три юрисдикции, това може би е плащещо за г-н Сертов. Мое предположение. Гръцка, турска и българска юрисдикция. И три възможни състава престъпление, което не е за пренебрегване, ако бъде замесено името на който и да е от нас", каза Димитър Ламбовски.


Ламбовски прави и предполжението, че може би Петко Сертов не е бил в течение на практиките, които се извършват от дружествата, които той е консултирал. Според Димитър Ламбовски, Сертов споделил, че до дни ще напусне фирмата.


Справка на БиТиВи на миналото на Ангел Божилов показва, че той е бил проверяван през 2010 г. за източването на над 20 млн. лв. ДДС от хазната.


Божилов: Фирмата ми е " абсолютно бяла и официална"


"Фирмата е абсолютно бяла и официална, одиторът ми е един от най-реномираните в света. Отчетите са публични и се публикуват редовно в Търговския регистър, всеки може да види колко точно съм богат", коментира Ангел Божилов в отговор на обвиненията за бизнеса му.


Божилов отправи остри критики към бившия депутат от НДСВ и бивш свой съдружник Димитър Ламбовски. "Аз напуснах Борда на директорите на "Вивид пауър" през 2012 г., но Ламбовски още е председател", посочи той и възрази срещу предположенията на Ламбовски за връзката на Божилов с изчезването на Сертов.


"Аз напуснах, а Ламбовски реши да остане заедно с още двама души. Подписахме договор за доставка на електроенергия, но той не беше изпълнен, в резултат на което турското дружество ги осъди за 13 млн. лв., които още не съм си събрал", каза Божилов.


Божилов даде и "просто обяснение" за съвпадението на адресните регистрации на фирмите. "На същия адрес има около 10 фирми, регистрирахме я там, когато я купихме, и новият собственик не си е сменил адреса.


"Когато продадох "Вивид пауър", тя нямаше никаква дейност, така че нямаше никаква сага. Аз разполагам със съдебно решение и факти. Сертов знаеше, че имаме да събираме пари от "Вивид пауър" и че имаме неуредени сметки с фирмата на Ламбовски. След като работи при мен, беше логично да се направят постъпки за събиране на тези вземания. Аз не знам Сертов да познава Ламбовски", коментира още той по повод тезата за последната среща на Сертов преди да изчезне.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Е, то оставаше и да каже - аз съм замесен в изчезването на Сертов.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":
  Може би трябваше да каже: Аз го изчезнах

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Където има биши депутати и дейци на НДСВ ,винаги мирише лошо.Справка Искров, Мавродиев, Ламбовски, Велчев.....етс. Много пари и измами.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Такъв бил Сертов нежен бил внимателен, фин, абе направо божа кравичка. Държавата била виновна, че не обгрижвала такива дето на гърба на матряла използващи служебното си положение въртят измами за милиони.

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Последният работодател..."
  Само Сертов си знае, кой му е последния работодател...

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Милионерите с далаверите не ги мисля изобщо.Толкова много се изговори и изписа,че нямам думи просто.Това политик,митничар,данс,манс,наркоман,разлика няма.Лошото е ,че всичко това се отразява на честния трудов човек.

 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  "... това е човек, който ми помага да решавам проблемите си", коментира Божилов."

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Божилов е казал: Фирмата ми е бяла и прозрачна. Че то това източването на ДДС си е напълно легитимна бизнес практика в България.

 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#3:"Трябва съдебна реформа"]Където има биши депутати и дейци на НДСВ [/quote]

  До коментар [#3] от "Трябва съдебна реформа":

  А, когато има намесени дейци от НДСВ - за всяко нещо (в случая-изчезването на П.Сертов) трябва да бъде питан Доган.
  В Сарая е отговора.
  Въпроса е ДАНС-аджии ще посмеят да попитат.

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "Beyond":

  Божилов е искал да каже, че това е Сертов е един от хората, които му помагат да решава проблемите си. Явно има и други хора, които решават други проблеми.

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Весело

  Дали пък Сертов не е станал работодател и затова ползва личната кола на младото момиче

 12. 12 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "Р. Дражев":

  Последният работодател на всеки от нас е един и същ. Просто ни вика да започнем работа по различно време. И май Сертов вече я е започнал с нечия помощ.

 13. 13 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Някой много упорито се опитва да втълпи на народонаселението, че основният проблем около г-н Сертов е изчезването му. А всъщност покрай тази липса, стана ясно кой е днешният работодател на доскорошния шеф на ДАНС - "бизнесменът" Ангел Божилов. Т.е. - напускайки системата на ДАНС, бившият й шеф е преминал на отговорна работа директно в лоното на мафията...
  Кой казваше, че между службите и мафията имало някаква топла връзка?!? Гнусна лъжа, от мен да го знаете!

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#7:"Beyond"]"... това е човек, който ми помага да решавам проблемите си", коментира Божилов."[/quote]

  Човек за поръчки? Такива рано или късно ги поръчват...

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#3:"Трябва съдебна реформа"]Където има биши депутати и дейци на НДСВ ,винаги мирише лошо.[/quote]

  Преди това по правило са били в БКП и някои - в СДС.

  'Let light surround you' Dream Theater
 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1025 Весело

  "Последният работодател на Петко Сертов отрече да има нещо общо с изчезването му"

  в такъв случай да питат "първия" му работодател - сарайския грозен гном

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"nenad"]Кой казваше, че между службите и мафията имало някаква топла връзка?!?[/quote]

  БКП - ДС - КГБ

  'Let light surround you' Dream Theater
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Весело

  "Когато продадох "Вивид пауър", тя нямаше никаква дейност, така че нямаше никаква сага. Аз разполагам със съдебно решение и факти. Сертов знаеше, че имаме да събираме пари от "Вивид пауър" и че имаме неуредени сметки с фирмата на Ламбовски. След като работи при мен, беше логично да се направят постъпки за събиране на тези вземания. Аз не знам Сертов да познава Ламбовски", коментира още той ...

  Начи ... като се засвятка човек и не се усеща какво плещи.
  Както хубаво казваше максимата си защо обикалял свидетели и заподозрени Инспекторът в "Инспекторът и нощта" ... хората крият различни неща. Ерго - разказват и за различни неща
  Та и Божилов, криейки едно - се изпусказ а друго ...
  "Вивид пауър" била без дейност, ама имали да събират пари от нея. И Петко Серов знаел ... Сертов (по-горе) сам се бил предложил на Божилов ... и работейки при Божилов вече било логично да се "направят постъпки за събиране на вземанията" ... Но Сертов, естетсвено, не познава Ламбовски ...

  Боже, ченге до ченгето, с мутра омешано ... И всичките едни чеСни, бизмесменести, коректни и ... абдалести, като ги попиташ нещо конкретно

 19. 19 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Дано само да не е от най-дългата ваканция. И то някой да му е помогнал...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Петко или е темерут и не е*ава за 5 стотинки собствената си съпруга или има тежко престъпление срещу него!
  Няма как ей така да се грабнеш и да идеш до Гърция и да не споменеш на съпругата си поне нещо от сорта на " Излизам за малко, ще се прибера след час/два/довечера" и т.н.
  Това не е като да отскочиш непланирано на обяд в някое заведение бе!До Гърция не се ходи от сега за след малко, колкото и да е малко разстоянието и да са добри пътищата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#18:"xm..."]абдалести[/quote]

  Точно като лицеизражението на лицето на снимката. "Топразузнавач"! Пази Боже...

  'Let light surround you' Dream Theater
 22. 22 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#20:"Веселин Дечев (десидент)"]и да не споменеш на съпругата си[/quote]

  Първо, може да има много причини, и семейни, и други. Второ, така твърди тя.

  'Let light surround you' Dream Theater
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#22:"ariel28"]Второ, така твърди тя. [/quote]
  Мен ми се струва, че много вероятно е той да се укрива, а тя да разиграва сценки за да го прикрива.
  Няма начин да излезеш за седмица някъде и да не споменеш на съпругата си, с която все пак живееш в един дом!
  Няма никаква тайна да кажеш "Излизам на среща, идвам си след два часа". Никаква тайна не се изнася0нито с кой, нито къде, нито за какво е срещата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#23:"Веселин Дечев (десидент)"]Няма начин да излезеш за седмица някъде и да не споменеш на съпругата си, с която все пак живееш в един дом! [/quote]
  Има много "начини". Според някои не са си били близки, имал е дългогодишна любовница, може дори да е заминал при нея. Според други разузнавачите никога не споделяли служебни тайни вкъщи

  'Let light surround you' Dream Theater
 25. 25 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не бе! Изчезването му има общо единствено и само с популацията на полските мишки. Какви ми ти ДАНС-ове и пр.

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Специалист, юрист с висока експертиза, вероятно е потърсил възможности и в други фирми", разказа Божилов.

  Не се научиха тези пишман ,,бизнесмени" какво означава думата ,,експертиза" и я вмъкват където трябва и където не трябва за да изглеждат по-интелигентни. Ама то и кога ли да се научат -нямат време, трябва непрекъснато да се комбинира откъде какво да се крадне.

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Както каза Михнева:

  " 2012 г. този човек Божилов с фирмата си "Вивид Пауър" прави сделка с ток. Тя е регистрирана на домашния му адрес. Кани за член на борда на директорите Димитър Ламбовски с големи обещания. За да си скрие участието, продава тази фирма на офшорка, а за пълномощник назначава един клошар от Варна - Венелин.
  Божилов купува фирмата "Вивид Пауър" заради лиценза за търговия с ток. Преди това е била на Иво Прокопиев. "

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  [quote#21:"ariel28"]"Топразузнавач"! Пази Боже... [/quote]
  Аааа, не е абдал Петко!

  А за "топразузнавача" ... от така простодушно разказаното от Божилов въпросният "топразузнавач" и "носител на висока експертиза" се оказва, че е обикновен ... събирач на дългове.
  Мутра, демек ...
  Изнюхал къде "скърца" за едни яки пачки и сам се "представил" ... И го "оправял" ...
  Само дето е по-висша мутра в йерархията, а не ходи да бие с бухалката ...

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9599 Неутрално

  Ако все пак излезе от някаква ваканция жив и здрав, може да даде на компетентните органи обяснение къде, защо и т.н.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  Как ли се хили Пецата на цирка в медиите...

 31. 31 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Не знам за вас, ама мен най ме кефи верисята за "битов" характер на изчезването. Все ми идва на каъла оня виц за Вуте и бърсането в завесата. Битов, друг път.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  според жълти медии, последният работодател на П Сертов е собственик на офшорките -търговец на ток-полу8чен но не платен за 15 млн € в Гърция и продаден в Турция собственик Р.ОВЧ. и подставено лице Димитър Ламбовски

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#20:"Веселин Дечев (десидент)"]Няма как ей така да се грабнеш и да идеш до Гърция и да не споменеш на съпругата си поне нещо от сорта на " Излизам за малко, ще се прибера след час/два/довечера" и т.н. [/quote]

  Не бъди сигурен какво на кого е казал или не е казал.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Сигурен бях,оставаше да каже друго.

 35. 35 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  На една от камерите ходи с една найлонова торбичка........каква Гърция?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 36. 36 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "koko65bg":

  Да, но не само "БИЗНЕСМЕНИ"! И всякакви политици, ТВ-водещи и други, опростяването и опростачването прогресират лавинообразно!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Навали ще се узнае каква е точно работата! Ще ни пробутват някакви версии...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Малко се получава гузен-негонен-бяга.

  Можеше направо да каже, не аз не съм го бетонирал в никакви основи.

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  "Когато продадох "Вивид пауър", тя нямаше никаква дейност, така че нямаше никаква сага. Аз разполагам със съдебно решение и факти. Сертов знаеше, че имаме да събираме пари от "Вивид пауър" и че имаме неуредени сметки с фирмата на Ламбовски. След като работи при мен, беше логично да се направят постъпки за събиране на тези вземания. Аз не знам Сертов да познава Ламбовски"

  Всеки нормален човек може да събере две плюс две...

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нещо не му вярвам на А.Божилов,а и все говори за Сертов в минало време и твърди,че така му влияели медиите.А и Ламбовски.При всички случаи и 2-те фирми са в една и съща сфера и е имало конфликти и врътки.

  Tony
 41. 41 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Една от схемите за източване на НЕК е описана тук , само дето Цацаров пак се спотайва в подмолите.

  Packo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK