Брюксел очаква съдебната система у нас да разпознае отговорността си, обяви Кунева

Брюксел очаква съдебната система у нас да разпознае отговорността си, обяви Кунева

© Анелия НиколоваБългария прави опити да се раздели механизмът за наблюдение от страна на ЕС по отношение на Шенген от този за съдебната система, защото те не са свързани. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева в предаването "Седмицата" на Дарик радио.


Тя посочи, че не може да се ангажира с дата, от която България ще стане част от Шенген, въпреки положителната позиция за това на Еврокомисията и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.


България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държани-членки, подчерта Кунева.
"Има няколко държави, които, както те казват, има формулиран проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива два последователни доклада, няма да дадат зелена светлина за Шенген", обясни Кунева.


По думите й основното, което липсва на България, е съдебната система да разпознае отговорността си. Тя обаче подчерта, че България има други сфери, в които страната показва строга дисциплина.


"За разлика от други държави и дори големи икономики, ние правим една много стриктна процедура, за да можем да се върнем в границата на 3-процентен бюджетен дефицит, при положение че страната е с тежки проблеми и въпреки това ние го правим. Тоест на България може да се има политически доверие в Европейския съюз. Моята задача е да го покажа", допълни Меглена Кунева.


Тя не е оптимист, че България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред.


"Няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането ние нямаме успех, който е съпоставим с друга една страна, която има същия механизъм и това е Румъния", допълни Кунева.


Тя изрази силната си критичност за това, че Висшият съдебен съвет не е взел мерки досега за проблема със случайното разпределение на делата, въпреки че за него се знае от две години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK