Голям скандал е, че ВСС си затваря очите за разпределението на делата, обяви Христо Иванов

Голям скандал е, че ВСС си затваря очите за разпределението на делата, обяви Христо Иванов

© Надежда Чипева, КапиталКоректната работа на софтуера за случайно разпределение на делата е изискване на закона и излиза, че години наред то е прилагано по съмнителен начин. Това говори за култура на затваряне на очите. Това коментира в предаването "Неделя 150" на БНР правосъдният министър Христо Иванов.


На коментари от политици, че не е прилично да се дава възможност на един посланик да критикува българската правораздавателна система (отправен основно от "Атака" - бел. ред.), министърът попита дали пък е прилично българското правосъдие да бъде в това състояние при положение, че страната е член на ЕС, както и Франция, чиито посланик повдигна въпроса.


После да не чудим защо Франция остава скептична за приемането на България в Шенген, посочи Иванов.
Преди седмица посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе в медиите в случай, при който по думите му български съдия е съдействал на местна фирма да се обяви във фалит френска компания, работеща на българския пазар.


За въвеждането на софтуера за случайно разпределение на делата е отговорен тъкмо Висшият съдебен съвет и негова проверка наскоро показа, че при манипулация на този софтуер не остават следи. Христо Иванов посочи, че софтуерът е от 2005 г., доработван е многократно, но през всичките тези години сигурността му не е била гарантирана.


Представителят на ВСС Милка Итова коментира в предаването, че няма категоричен извод при направената проверка за разпределение на делата в Софийския градски съд, че не остават следи в случай на манипулация. Тя не хареса упрека на правосъдния министър, че всъщност ВСС не иска да реши този проблем.


Освен това по думите й това не бил най-големият проблем за българските съдии. Те се вълнували повече от възможностите им за кариерно развитие, натовареността, подобряване на начина на атестиране и заплащане, осигуряване на чувството им за независимост.


"В момента ВСС е поставен в ситуация на безпрецедентен натиск както от политическите сили, така и от изпълнителната и закондателната власт, както и от отделни съдии. Всичко това създава изключително несигурна обстановка за работа във ВСС и не знам как ще проведем спокойно и безпристрастно избора на председател на ВКС и ще изберем най-подходящата кандидатура", обясни тя.


В същото време разказа, че до края на 2015 г. предстои да приключи проект по оперативна програма "Административен капацитет", който цели въвеждането на електронни услуги в правосъдната система и един от модулите на софтуера е тъкмо за разпределението на делата. Целта е той да се въведе в цялата система. Проблемът бил обаче, че ако трябва спешно да се въведе нов софтуер, трябва този модул да се изключи от проекта, а това означавало провал на целия проект. Според нея такова решение на проблема е неразумно.


Очаква се ВСС да вземе решение по казуса до Коледа.


Ако ВСС не излезе с ясен план какво се прави с този проблем, ще трябва да се търсят други извънредни мерки, като например Министерският съвет да осигури пари за въвеждането на надежден софтурер, репликира правосъдният министър. Той освен това е установил, че заданието на софтуера по проекта, финансиран от оперативната програма, не е проверен дали включва достатъчно защити срещу манипулация. Той определи като изключително смущаващо това, че в комисията по проекта няма тъкмо представител на правосъдното министерство.


По казуса с Лозан Панов, който беше кандидат за поста председател на ВКС и беше междувременно блъснат на пешеходна пътека в София, Итова посочи, че той категорично се е отказал от кандидатурата си и в този смисъл няма нужда се изчаква той да внесе документите си. Това тя установила в разговор с него след посещение в болницата, където е настанен.  


Ако се провали изборът за председател на ВКС, това ще се отрази много зле на самата съдебна система и на имиджа на България в ЕС, обясни министърът. Според него избор само при един кандидат няма да е достатъчно убедителен, но е по-добре, отколкото цялата процедура да се провали.


Христо Иванов отново защити тезата си, че предсрочно разпускане на ВСС е вредно. Такова предложение отправи лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев. "Ако искаме следващият състав на ВСС да започне с по-високо чувство на независимост, това означава, че този трябва да си довърши мандата. Но не просто да изчака края му, а да си свърши работата", обясни Иванов. Според него, така погледнато, има граница на безотговорност от страна на ВСС, която е търпима. "Аз ще работя да си изпълни ВСС мандата като време и задължения дори и с риск да прехвърчат искри", обобщи той.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Гневно

  Какви искри, по-добре пожар там!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре е,че разбутаха тоя кошер ВСС. Имах резерви относно Иванов, при избирането му в служебния кабинет, но сега нямам грам съмнение, че той е точния човек.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Итова каза ,че не било проблем разпределението на делата ,а заплатите.НАХАЛНИЦИ! И бонуси за Коледа .За добре свършена работа?

 4. 4 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Голям скандал е, че избягалия тигър от зоопарка не се е прибрал обратно в клетката си по своя воля"

  Все едно да чакат хищника да си промени инстинктите.

  Трябва радикална атака със спец.служби с маски и тежко въоръжение. Тези хора ядат върховенството на закона за закуска. По-опасни са само тези от които зависят и горко им на тях ако са сред изпълнителната или законодателна власт.


  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  Заслужава ли да съществува държава, в която корупцията винаги властва?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#3] от "Трябва съдебна реформа":

  Не само, че не вършат работа. На тях им се плаща "нерегламентирано" (викат му "рушвети", за да не вършат работа. Неслучайно, като се разровят за някой съдия или прокурор, веднага изскачат имоти прехвърлени на деца, майки, съпруги, които са несъизмерими с техните официални доходи
  По обяд заведенията около Съдебната палата са пълни с такива, които обядват поне по 2-3 че и повече часа. С ракии, вина, мезета.. А иначе се водят "на работа"

 8. 8 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Разстроено

  Скандал си е, но ВСС знае как да се сниши... като храсталаците в песента на Кръпката..

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 9. 9 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 521 Гневно

  "проверка наскоро показа, че при манипулация на този софтуер не остават следи." - колко удобно, почти им повярвах...,
  Да не се правя на следовател, но в такива случай се започва от изясняване на това, кой има достъп до софтуера на това ниво, и всички с този достъп са заподозрени - защо ли не чухме за подбни действия????
  ОСТАВКА!!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 10. 10 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако този ВСС не излезе с решение дали има нарушения по двата случая и кои са отговорни, ако не разследва другите случаи (вж. напр. "Съд в несъстоятелност" в Капитал), ако продължава да упорства да се разпределя с пробитата система, да си ходи! Не ме интересува какво чувство щели да имат следващите, ако тия не си изкарали мандата.

  Милке, научи се, че натиск от съдии не може да има върху ВСС! Помисли малко и ще разбереш защо. Ако не, следващия път ще взема да ти го напиша.
  Вие въз основа на легитимен натиск не искате да се задействате в правилната посока, пък без натиск - да не говорим. Много ти е криво, че някакви "вредители" ви развалят СПА-пътешествията и че искат да разкарате най-сетне едни корумпета, небезизвестни в средите.

 11. 11 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#9] от "NicK":

  На какво ниво? Този който разпределя делата в СГС, Желявска си е сложила парола 111111, дала я е на няколко човека, които да разпределят в нейно отсъствие.
  А манипулациите са елементарни, копираш 2 файла, започваш да разпределяш и триеш копирания файл докато не излезе правилния съдия, после копираш файла и все едно се е паднало от първия път. И това не оставя никакви следи, защото в софтуеъра не е предвидена защита от подобни действия.
  Ако не можеш да намериш резултатите от проверката ще ти ги пратя, за да прочетеш.

  Утре ме слагат там и започвам да разпределям "случайно". Както и ти, както и всеки, който пише в този форум.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  "Освен това по думите й това не бил най-големият проблем за българските съдии. Те се вълнували повече от възможностите им за кариерно развитие, натовареността, подобряване на начина на атестиране и заплащане, осигуряване на чувството им за независимост."

  Естествено, че системата за разпределение на делата не е най-големият проблем на съдиите. Но това е от най-големите проблеми в съдебната сиситема и държавата ни, защото се потъпкват тотално принципите на справедливост и безпристрастност в правото!
  А останалото, за което говори съдия Итова, са лични интереси и те не могат да бъдат поставени с предимство пред обществените.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#9] от "NicK":

  Оп, прощавай, паролата 111111 е на Владимира Янева. Офиса и компютъра били на Желявска.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 14. 14 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Трябва още по-голяма натиск. Иначе,не виждам. то с натиск не става, а без...

 15. 15 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Вече няма съмнение, че Law Choice може да се манипулира без да се оставят следи. Това вече е било правено в спецпрокуратурата, за което миналата седмица разказа "Правен свят". До момента са установени два начина за манипулиране на системата, при единия от които въобще не остават следи. Първият начин, за който съобщават експертите, е чрез промяна на натовареността на магистратите, според това на кого трябва да бъде разпределена преписката. Вторият начин е чрез архивиране на цялата папка Law Choice, извършване на "случайното разпределение" и разархивиране, като този начин практически не оставя следи.

  http://www.legalworld.bg/34781.vynshniiat-ekspert-na-vss-syshto-s-rezervi-kym-sigurnostta-na-sistemata-law-choice.html

  Но незнайно защо не мога да намеря доклада от проверката от 24.11.2014 г.

  От Дневник явно са го чели, защото го преразказват в една статия http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/27/2427725_proverkata_na_deloto_za_ktb_versiiata_na_gradskiia_sud/ , но не е качен.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#4:"tripleaaa"]Трябва радикална атака със спец.служби с маски и тежко въоръжение[/quote]
  Какви "спец. служби??. Спец службите имат 2-ма господари - Боко и Доган.
  Пример - Писанчо

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3183 Весело

  като начало ни трябва трети правен пакет . за диверсификация на случайностите . на квотно-коалиционен принцип . с копчета при френски , немски и американски посланици . те от своя страна упълномощават изкарали школи и фондации , доказани демократи . е това е реформа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ще направят всичко възможно да няма никакви промени,те се дърпат като магарета на лед защото всяка промяна е в техен ущърб,тръгне ли един път ще се изметат всички от там,то е като лавина след всяко разкритие ще следва още едно и така до саморазршушаване на така обичаната система от всс,ако сега някой така често и открито вземе да ги пита има ли нужда от промяна те чистосърдечно ще кажат не,тая система ги устройва перфектно..иска още по силен натиск иначе няма да има промяна ,всяко изявление е меко казано глупаво,объркани са и дрънкат всевъзможни глупости,май къщичката взе да се клати...дай боже да падне

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Да да, нека си вземат завалийките и бонуси, че толкова работа свършиха че се изпотиха по сред зиме.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "дали пък е прилично българското правосъдие да бъде в това състояние"

  Напълно съм съгласен, че ВСС трябва да се поднови изцяло. Преобладават мафиотите там

 21. 21 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Благодаря за информацията, не бях запознат в детайли.., наистина малоумна система, построена по този начин с абсолютно користни цели...

  [quote#11:"Канасубиги"] Този който разпределя делата в СГС, Янева си е сложила парола 111111, дала я е на няколко човека, които да разпределят в нейно отсъствие. [/quote] - ами ето от къде да се започне - на Янева, и тези на които им е раздала паролата, трябва да им се търси отговорност, но с този ВСС едва ли...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  тези далавери дават повод за смяна на целия ВСС и основно прочистване на магистратските и прокурорски среди от червени кадри ,а такива са почти всички ,в страната има достатъчно млади и подготвени юристи ,задължително завършили в Софииския университет ,а не по разни измислени факултети по право

 23. 23 Профил на vozd
  vozd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Л@!номира Янева, ОСТАВКА, $ВИНЬ0!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#23] от "vozd":
  що пък тя . владимири винаги ще има . много . проблема е в който ги назначава . и който го избира тоя назначаващия .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Целият ВСС е огромен и перманентен скандал. Тази гнусна корупционна клоака трябва да бъде разтурена незабавно!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Ако искаме следващият състав на ВСС да започне с по-високо чувство на независимост, това означава, че този трябва да си довърши мандата. Но не просто да изчака края му, а да си свърши работата", обясни Иванов. Според него, така погледнато, има граница на безотговорност от страна на ВСС, която е търпима. "Аз ще работя да си изпълни ВСС мандата като време и задължения дори и с риск да прехвърчат искри"

  Никаква работа с години не са вършили, какво ще ги чакат ?

  Направо навън с шутове и да ги заменят със студенти по право последна година !

  Повече работа ще свършат от тия разплути търтеи ! (

 28. 28 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Червено масонско котило какво очаквате. Трябва поголовна смяна

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 29. 29 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Изгонване тотално - до ниво чистачка !

  Чистачката, не !

  Леля Мара, може да остане - жената си гледа работата съвестно !

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Във ВСС няма как скандалите да не са големи.

 31. 31 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "После да не се чудим защо Франция остава скептична за приемането на България в Шенген, посочи Иванов."
  -----------------------------------------------------------------
  Нямам какво да добавя!

  neam_dumi
 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Успех на Христо Иванов! Сега имаме шанс, пожелавам и сгърч на злите сили. С Божията помощ!

 33. 33 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проблемът не е в разпределението на делала ,а в съдиите на които се разпределят .Каквато и система да се измисли има ли недосегаеми съдии ,прокурори и тъй нататък батакът ще си е същия.

 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Скандал е,чакаме реформи.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  Поредното доказателство колко е прогнила от корупция е съдебната система у нас!

 36. 36 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Ей, много сте зле, г-да политици! Това, че нищо не разбирате от софтуер е ясно за всички. Това, че пак искате да крадете стотиците хиляди народни пари за програма също. С риск да не се излагате повече, напаравете списък на делата, елементарна номенклатура, стартираща с 1. Подредете и съдиите по някакъв критерии и после ползвайте:
  http://www.random.org/
  Не е много държавно, но пък нищо няма да може да "манипулирате"...СМЕХ!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално


  До коментар [#33] от "apollo":
  Проблема не е в "разпределение" и т.н., а в продължаващото "замитане" на все по-острата необходимост от дълбока Реформа на политическия Модел на Демокрация ...
  Днешният не работи и "управлението" се тутурка напред-назад, с ръце на дирника ...

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#34] от "chicago514":

  Следва да чакаме, Старт на политическата Реформа ...
  За Модерна система на Политическа демокрация ...

 39. 39 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Голям скандал е, че ВСС си затваря очите за разпределението на делата, обяви Христо Иванов

  е, все от нещо трябва да се запоЧне, но май класацията на скандалите е друга...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 40. 40 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Разпределението на делата е - случайно или целесъобразно - е само предверието пред храма на корупцията, изграждан с помощта на съдебната система. Същността на порока е в правилата и механизмите на взаимодействие вътре в системата. А може ли ВСС като глава на тази система да не носи отговорност когато действията на самите му членове постоянно са в някакви скандали поне от Красьо Черния насам?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK