ВСС трябва да подаде оставка, смята Татяна Дончева

ВСС трябва да подаде оставка, смята Татяна Дончева

© Надежда Чипева, КапиталВСС трябва да подаде оставка заради скандалите в съдебната система, смята юристът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.


Според нея е необходимо управляващите и обществото да стигнат до консенсус, че е нужна промяна в системата и има магистрати, които могат да я извършат. "Тук въпросът е субективен. Въпросът е за главите на системата", каза Дончева пред Би Ти Ви и даде пример с Румъния, която вече е направила успешни стъпки в съдебната реформа.


Тя коментира и съдия Румяна Ченалова, която стана обект на сериозно медийно внимание, след като посланикът на Франция у нас изрази съмнения, че чрез нейно решение се прави опит за кражба на български клон на френска фирма. Впоследствие се оказа, че Ченалова е един от съдиите от Софийския градски съд, в които е съсредоточен голям брой обществено важни дела. Според Дончева съдия Ченалова, която й е състудент, "не е лош експерт, но много често изпада в ситуация, в която човек да си каже: Пак ли ти, бе, Руме". 
По думите й Румяна Ченалова не е глупав съдия и "може да ви извърти много квалифициран номер". "Може да ви докара синдик с килийно училище, да ви го назначи и да ви обясни по най-добър начин защо трябва да е той", коментира Дончева. Тя обаче изтъкна, че спорът около Ченалова е свързан със системата за случайно разпределение на делата и в случая проблемът е по-скоро липсата на добросъвестност. "Когато си превърнал съда в политически инструмент, може да се наблюдава всичко", смята Дончева.


Относно плановете за правосъдна реформа Татяна Дончева коментира, че правосъдният министър не е засегнал в достатъчна степен ролята на прокуратурата. "Кучето е заровено в прокуратурата", заяви тя. По думите й държавното обвинение е най-мобилният инструмент и ако бъде направено "инструмент на доброто", най-бързо може да даде ефект.


Тя коментира и казуса с уволнението на Камен Ситнилски, като изрази съмнение, че Върховният съд не е сформирал петчленния състав, който потвърди отстраняването му, на принципа на случайното разпределение на делата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK