Според експерти договорката на Борисов и синдикатите е удар върху пенсионния модел

Никола Абаджиев

© Георги Кожухаров

Никола Абаджиев



Идеята вноските за пенсия, трупани в частните фондове, да бъдат прехвърлени в държавното обществено осигуряване, е удар върху пенсионния модел и опит да се заобиколи конституцията. Това становище изразиха днес експерти по осигуряване в коментари на вчерашния меморандум за разбирателство, подписан от правителството и синдикатите.  


Председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев коментира пред БНР, че "това е един благовиден начин за преодоляване на решението на Конституционния съд от 2011 г.", когато от частните фондове в НОИ бяха прехвърлени парите на родените преди 1960 г. работници от 1-ва и 2-ра категория труд, а  се оказа, че това противоречи на конституцията.


Абаджиев прогнозира, че "вероятно вредата ще бъде за осигурените лица, защото те ще бъдат поставени в дилема да загубят допълнителното си пенсионно осигуряване, което додава към основната пенсия". "Не разбираме защо се противопоставят две различни системи и никога не сме смятали, че те трябва да бъдат конкурентни", коментира представителят на фондовете. 




Пред dariknews.bg председателят на социалната комисия Хасан Адемов също коментира, че с това решение в дългосрочен план може да бъде поставено под съмнение съществуването на частните фондове.  "Такива или подобни неща са свършени вече в Унгария и Полша. Но за България е ново предложение и е изключително сериозно предизвикателство, защото такова стратегическо решение преосмисля философията на осигурителния тристълбов модел като частните пенсионни фондове се поставят в конкуренция с държавното осигуряване, със солидарния стълб, а те са различни по характер", коментира Адемов. Той споделя мнението, че идеята е опит да се заобиколи решението на Конституционния съд от 2011 г. 


Възможността за избор на пенсионен фонд – ако това стане, ще има негативни последици в много посоки, смята председателят на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков. Пред Bulgaria on Air той прогнозира, че така дупката в НОИ ще бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване. Нейков напомни, че в частните фондове има над 7 млрд. лв, а доходността е по-голяма, отколкото в банките. Той сравни идеята с изземването на парите за здравни вноски от бюджета през същата 2011 г. 



Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Герб си падат по национализации.Не им е са пръв път,

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Такова решение обрича пенсионната реформа на вечна несигурност,а частните пенсионни фондове - на ликвидация.Знайно е,че държавата не е добър стопанин и дори и най-доброто правителство не бива да посяга на частни пенсионни фондове.

  Tony
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Хората са ошашавени трайно.Някакви пари дето са му ги събирали на човека сега някви ще ги вземат да запълнят една дупка която също е събирала пари уж.И сега пак няма да има виновни както през 96-97,2011г тази година с КТБ и догодина с пенсионните фондове.Тристълбово пенсионно осигуряване,дрън,дрън.

 4. 4 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И ние от тоя мухльо реформи ще чакаме..Той при най-малкият натиск кляка..Язък,че прилича толкова много на Голям Лош Бабаит...

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":


  [quote#2:"Free person"]Знайно е,че държавата не е добър стопанин [/quote]
  Точно в този случай не е ясно кой е добър стопанин. Да не излезат пирамидки тези частни фондчета...

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Държавата трябва да преведе по партидите на осигурения всички вноски с доходността до 31.12.1999 година там е тЕмната дупка доколкото в ПОД всеки може с ПИКод да си ги провери по всяко време на денонощието а в сайта на НОИ няма такава опция и най - вреоятно тези пари са отишли за милиционерски пенсии по модела на невнесените осигуровки от Ковачки и МВР а Държавната администрация къде са и парите и кой ги внася ?
  Сега ще стане така, че някои работодатели ще притискат работниците си да внасят в НОИ целият доход до сега ДОБРОЗОРНО а Държавните служители по стар комунистически навик ще си премества парите от единия джеб в другия.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Доби ВЕЛКОВ":
  Ако трябва да говоря за фондовете на Химимпорт или на Ковачки (ЦКБ Сила,Топлина) там не бих държал и един лев.
  Но примерно Алианц или Ай Ен Джи няма как да са пирамида,и при всички случаи са много по-добър вариант от общата каца на НОИ..

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#5:"Доби ВЕЛКОВ"] Да не излезат пирамидки тези частни фондчета... [/quote]

  <Нейков напомни, че в частните фондове има над 7 млрд. лв, а доходността е по-голяма, отколкото в банките. >
  ========================
  Трябваше да прочетеш това, преди да пишеш за "фондчета" и "пирамидки".

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#5:"Доби ВЕЛКОВ"]Да не излезат пирамидки тези частни фондчета...[/quote]

  Както с банките те се знаят кои са с опоскани партиди тоест гнили ябълки и сега искат да ги омешат в общия казан за да се замаже положението защото инак може на някой да не му издържи черчевето и пръсне джама.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":
  Рядко слагам минуси, твоя пост е един от тях. Нашите частни пенсионни фондове са най-лошия пример в света. В тях няма нищо! Това ще се разбере, ако наистина се разреши на хората да прехвърлят партидите си в НОИ.
  Вижте кой и как, с какви аргументи.....защитава пиявиците. Всички ще хвърлят в медийното пространство цифрата 8 млрд, които уж държавата ще национализира. Не, хората ще си изберат какво да правят. Нали човек трябва да има право на избор, който Костов и Иван Нейков ни отнеха!
  В края на 90-те когато се създаваха, имаше емисарки които обикаляха по трудовите колективи и зарибяваха с таблички... как при 160-200% инфлация и 20-30% лихви за 15 г всеки ще получава по 100-160 хиляди/деноминирани/лв!месечно. Много се гаврих с тях, събираше се група сеирджии на разговорите ми с тях. Запомниха ме и после заобикаляха работното ми място.
  Сега ще се вдигне пушилка и въпроса...ще угасне. Защото, ако се реализира правото на хората да изберат НОИ или частен фонд...последствията ще са катастрофални за фондовете, банковата система, валутния борд и държавата.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#7] от "eurogi":
  Ами като са читави дръж си парите в тях! Но не лишавай хората от право на избор!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "chichka":
  Чичка,нямам нищо против абдалите да си ги преместят в бездънната каца.Страх ме е само да не ме накарат и мене...Щото съм наплашен от всякакви дивотии вече...

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#8] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Какво да прочета бе, колега...като чуеш висока доходност, за какво се сещаш? По-високо от банките...даже и от КТБ, нали?
  Да ти дам ли конкретен пример как ще бъдат прецакани например ранно пенсиониращите се?

 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#9:"Танас"]Както с банките те се знаят кои са с опоскани партиди тоест гнили ябълки и сега искат да ги омешат в общия казан за да се замаже положението[/quote]
  Има ли нещо в тази държава, което не откраднаха?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"chichka"]Защото, ако се реализира правото на хората да изберат НОИ или частен фонд...последствията ще са катастрофални за фондовете, банковата система, валутния борд и държавата. [/quote]

  Чичата, ще стане така, че всички държавни служители ще са в НОИ както и разсрочените и не внесени осигурителни вноски на КоваШки както и два три фонда тип '' гнила ябълка '' а всички други ще са си по фондовете и естествено бюджетното финансиране ще се качи от 53% сега на 99.99%.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#13:"Доби ВЕЛКОВ"]Какво да прочета бе, колега...като чуеш висока доходност, за какво се сещаш?[/quote]
  Сещам се за Allianz например.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#14:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Има ли нещо в тази държава, което не откраднаха?[/quote]

  Не даже взеха и на '' тИслата дръжката ''.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Да си го кажем направо - даването на право на избор на хората е комунистическа приумица. Това данъкоплатците и потребителите да могат да избират между държавното и частното е опасно за демокрацията!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Мдааа, що ли темата я скриха от Дневник?
  Ако темата ви е интересна... направете на един лист баланс на за и против правото на хората да избират. Против са Миглена Кунева, пиявиците от пенсионните фондове, Костов, Иван Нейков......ЗА.. сте болшинството от грамотните и мислещи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  Най интересното е че ако това стане КНСБ се отказва от 2мрд във фонда си който управлява явно е източен и сега замитат следите

 21. 21 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Как хубаво звучи първото изречение: "... вноските за пенсии трупани в частните фондове ...". Хубаво, ама невярно. Всеки може да види в извлечението си от Универсалния пенсионен фонд че за 13 години нищо не се е натрупало.

  В края на 2007 спрях да внасям в Доброволен фонд и когато наскоро си изтеглих парите, те бяха по-малко отколкото съм имал през 2007 г. Толкова по въпроса за доходността, по-добра от тази на банките.

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1217 Весело

  До коментар [#21] от "john_3volta":

  не е за тях става дума за доброзорните по втория стълб, които ги внасяш задължително но доброволно

 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  май проблема е че държавата и там не внася и държавните служители нямат нищо пък там партидите са лични

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#16] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Като се сещаш за Алианц, знаеш ли, че 34% от фонда е притежание на НЕК. Като знам НЕК колко са на печалба...да не стане грешка, ако си там...

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#10:"chichka"] при 160-200% инфлация и 20-30% лихви за 15 г всеки ще получава по 100-160 хиляди/деноминирани/лв!месечно.[/quote]
  !?!?!?

 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това просто не трябва да мине. Борисов, искахме реформи!!!
  РБ, няма ли в споразумението пенсионна реформа. Няма да се поддавате на рекета!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Въпреки че внасят около една четвърт само в лична партида, родените след 80-та ще получават повече пенсия от нея, отколкото от НОИ, защото с техните пари НОИ храни още трима пенсионери дето никога не са внасяли нищо, а в личната партида в частния фонд парите са само и единствено твои. Сега се опитват да ви лишат от над половината ви пенсия, за да може да се попълни дефицита на НОИ. Не се давайте и не оставяйте да ви манипулират! Дори фондовете на тим и ковачки са по-сигурни от НОИ. Фондовете имат сериозна регулация и голям процент инвестиции са в ценни книжа и други подобни нискорискови инструменти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вождът търси от къде да намери пари да си харчи за магистрали, спортни зали, опери и да раздава на другарчетата, които слушкат. Сега набута пенсионните спестявания на хората. Само че като разгражда единият от стълбовете на финансовата система на БГ да не се учудва от последвствията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Изумителни е, че под статия за откровения грабеж, който предлага кабинетът на мутри, комунисти, менте-реформатори и фашаги има само две дизини коментари, а под статия за това как в Русия свършила водката могат да се ссъберат стотици! Това е много тежка диагноза!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на OVI
  OVI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без да съм специалист, смятам, че това е правилна стъпка. Винаги, ама винаги е по-добре да имаш избор, и САМ да решиш какво да направиш, от колкото държавата или някой друг да ти казва кое е най-доброто за теб.

  Материята наистина е много сложна, и не всеки би могъл да се ориентира в нея. В моя блог-агрегатор има един блог, автора на който прави доста сериозен анализ на частните пенсионни фондове, като прилага и доста примери как биха изглеждали "допълнителните пенсии" на хората- ето линк към сайта: http://alexanderbtodorov.com/2013/02/10/quackers-fack-private-funds/.

  Плашещо е! Ако са верни данните за "доходността" на тези частни и уж "добре управлявани" фондове, то значи нещо не е много наред...

  КТБ 2, 3, 4?

  Не случайно Полша и Унгария направиха тези фондове НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, или направо ги закриха.


 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Въпросът не е или, или. Въпросът е да се създадат условия за конуренция, така че най-големите ползи да са за осигурените. На тези, които са за частните пенсиони фондове бих казал, че управляващите ги дружества, от 2000-та година са събрали вероятно над 500 милиона лева народна пара от такси и са чудесно средство за набиране на капитал за по-нататъшни лични инвестиции на свързаните с тях. В същото време разпределената доходност по партидите е обидно ниска, т.е. ползата от съществуването на фондовете е предимно за малка група от хора, собственици на управляващите компании. От друга страна НОИ е яма бездънна и изобщо не е ясно как ще управляват парите на хората, с цел постигане на доходност.
  Мисля, че идва времето, в което пенсионно-осигурителната система трябва да спре съществуването си и както е казъл премиерът - живеем в демокрация и всеки сам да преценява къде ще си внася, а аз бих казал дали да внася. Между другото Красен Станчев още преди години поиска за можещите да отпадне задължителното осигуряване.

 32. 32 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#11] от "chichka":

  Правото на избор предполага да мога да избера не само всичките ми осигуровки да отидат в НОИ, но и обратното, т.е. би следвало да мога да избера всичките ми осигуровки да отидат по личните ми партиди в един или няколко частни пенсионни фонда. Иначе казано, призивът Ви за право на избор ми се струва крайно неискрен....
  Принципно, любопитно ми е, какъв себеподтискащ порив е необходим, за да дадеш нещо свое, каквото са средствата по партидите в пенсионните фондове, на другиго срещу обещанието, че след n-години ще се намерят други, достатъчно на брой идиоти да сторят същото, за да можеш да получаваш нещо, което поне бегло да напомня пенсия?
  Прави ми впечатление, че тук свободно се квалифицира щяло и нещяло като "пирамида" без да се отчита фактът, че трудно може да се намери по-удачен пример за пирамида от разходо-покривните осигурителни системи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Както почти всички отбелязват - нищо ново. ГЕРБ са последователни - афинитетът им към харченето на готова, суха, събрана от някого другиго пара е тяхна запазена марка. Не си спомням нито едно тяхно решение, което да е създало пари. Странно са усвоили някои уроци - класиката при тях звучи "...пари, ГЕРБ, пари минус..."

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не! Удар е върху гражданите! Човек и добре да живее, остарява! и, тогава трябва да има достъп до парите си за пенсия! И, понеже се оказва, че ги няма, а тези, дето си внасят осигуровки не могат да внесат толкова, колкото И трябва на системата, получаваш част от сумата, на която си се надявал. Ако въобще получиш! До като публичните фондове не се харчат пряко за вложителите си, а за предходни вложители, никога никой няма да е доволен! те трябва да се свият! Да намалят контингента си до границите 1960-ти набор! Инвалидите, вдовици, сираци и социално пенсионирани трябва да се отделят в отделна подсистема, със собствен бюджет, със отделни източници на захранване! От данъците, през бюджета! Личните сметки не са панацея, ако няма отговорност, за загубите на пари от неправилно управление! И, все пак са за предпочитане! Знаеш, че са твои, че се наследяват, можеш да посочиш наследника си и че ще имаш толкова, колкото си внесъл - най-малкото!

  goblenka
 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "russian78":

  Смяташ ли за възможно, да си извадиш вноските от НОЙ и да ги вкараш в частен фонд? Аз - не!

  goblenka
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "Батков-вън":

  Първо: не всички имат лични партиди! Не са измрели родените до 1960! Второ: При 20% осигуровки, 15 отиват в НОЙ, 5 - в лична сметка! Т.е, 1/3. На този етап би трябвало да е обратното! по тази причина, в личните сметки не са се набрали достатъчно пари, за да се пенсионират първите хора, достигнали право и имащи лични сметки!

  goblenka
 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#32] от "russian78":
  Убеден съм, че след дни, седмица...когато стане ясна идеята със съответните подробности...да се даде право на избор на осигуряващите се лица....много от противниците ще се срамуват от написаното днес!
  14-15 г една от големите частни компании са пред очите ми, много внимателно наблюдавах какво постъпва и какво остава накрая в личните ми партиди....имам и няколко песъчинки от вътрешна информация.... извода за мен е категоричен. МОЯ пенсионен фонд е кух балон, след опоскване на всичко, когато постъпващите ежемесечно средства не можеха да покрият ежемесечните разходи...започнаха съкращения...и се продадоха на друг фонд. Вчера много писах за моя частен случай, как сега получавам 840 лв от НОИ, а от частния фонд щях да получавам по 66 лв!
  Тук има нещо по темата:
  http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds
  приятно четене.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "chichka":

  Като ще се дава право да избирам - защо не разрешат да внасям всичко в частните фондове
  Който иска да внася в НОИ всичко и да чака пенсия
  И освен това - събрали се правителството и синдикатите - едните заплашили другите със стачка от 1000 души - другите обещали на първите няколкостотин милиона за нещо - и хоп -
  разбрали се Нито една от двете страни не представлява моите интереси на работещ в частния сектор - че да решава вместо мен

 39. 39 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "РБ шапчица":

  Е поддадоха се
  Мълчат по темата
  В името на стабилността на правителството и държавния интерес разбира се

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  [quote#38:"janeausten"]Като ще се дава право да избирам - защо не разрешат да внасям всичко в частните фондове
  Който иска да внася в НОИ всичко и да чака пенсия [/quote]
  Напълно със съгласен. Но ще стане както в Англия направи Максуел. Частните фондове като се източат и фалират...пак ще застанеш на държавната ясла за социална пенсия. Нали не допускаш, че 20-30000 човека останали без нищо от частните фондове ще ги остави държавата да умрат от глад?
  Много искам от 2015 г частните фондове да започнот да плащат както е по закон, а не държавата да спасява хората както през 2011 г- аз съм от тези хора, спасените от мизерията на частните фондове!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "goblenka":

  5 от 20 е една четвърт. Няма как да се натрупат пари за година или две, именно за това се сложи разделителят 59-та година (с ясното съзнание, че за родените преди това ще трябва държавата да субсидира до към 2030-та поне. И именно за това написах родените след 1980 - те ще са първите пенсионирани, които са имали лична партида цял живот и съответно първите, които ще получават добра пенсия от нея.

  Национализацията на тези 7 млрд, която герб се опитва да извърши, ще реши дефицита в НОИ за 2-3 години , но дотам. Междувременно се отнема един от малкото стимули хора да се осигуряват на по-висока сума. Сега ще се осигуряват на по-ниска, а ще си правят допълнително осигуряване по така наречения трети стълб, който също им се признава за данъчната ставка, но вече него няма как ББ да набара

 42. 42 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "chichka":

  толкова много лъжи си изписал, че няма накъде повече

 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#41] от "Батков-вън":

  А,да! Те са 15% за НОЙ и 5% за лична вноска. Днес гледах НОВА. Заа пръв път подкрепям Каролев!

  goblenka
 44. 44 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "Наблюдател":

  Няма такси. Фондовете печелят единствено от реализираната доходност, а тя за периода е перманентно над тази по депозит (не с много разбира се, това са нискорискове фондове, инвестира се основно в ценни книжа и тн).

  Да не говорим, че никой не споменава нещо друго важно. Тези 7 млрд в момента са инвестирани в икономиката и съответно помагат за ръста й. Ако отидат в НОИ ще отидат в плащане на пенсии за 1-2 години и край, а икономиката ни ще е 7 млрд капитал назад. Основната причина западния свят да е толкова богат е именно натрупаният Капитал, който в голяма степен е именно във фондове. Капиталът работи за населението защото генерира приходи, солидарната пенсионна система не генерира нищо.

 45. 45 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "eurogi":

  Всички са много по-добри варианти от НОИ. Единствената пирамида в България вече се срина.

 46. 46 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#44] от "Батков-вън":

  Има такси разбира се, а парите са вложени в "тяхната" икономика, не в българската.

 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#44] от "Батков-вън":


  [quote#44:"Батков-вън"]Няма такси.[/quote]
  Има...

 48. 48 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#37:"chichka"]Вчера много писах за моя частен случай, как сега получавам 840 лв от НОИ, а от частния фонд щях да получавам по 66 лв! [/quote]
  Не съм чел вчерашните ти писания, но ми се струва че разликата от 66 до 840 лв, просто не са били внесени за да ги получиш от частния фонд, което ме навява на мисълта, че сега аз я плащам тази разлика, без ти да си имал достатъчно принос

 49. 49 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#46] от "Наблюдател":

  Има еднократна такса за всяка вноска, след това няма други такси за съответните пари. Поне в ДСК Родина.

  Не знам коя е "тяхната" и "нашата" икономика. Тези фондове например са основният купувач на държавни ценни книжа. Ако ги няма държавата трудно ще пласира нов дълг , или по-точно ще плаща доста по-големи лихви по-него (особено с новия си рейтинг "боклук".

  Пак в Родина, от 2006та до сега имам 42% ръст на дяловете си. Все си мисля, че предпочитам парите ми да седят там на този ръст, вместо да ги дам на НОИ да си покрие дефиците от 4 млрд годишно и след 30 години да чакам тогавашните работещи да ми плащат пенсията...

 50. 50 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#48] от "dan1":

  Не го чети въобще този трол. Той или манипулира нарочно, или въобще не е разбрал, че парите от фондовете не заместват тези от НОИ, а ги допълват. Тоест че вместо да получава 840+66, сега получава само 840

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Този ход ще ме направи фен на ГЕРБ.
  Макар да не ги понасям, поради манталитетни различия, обезвреждането на финансовата бомба, наречена за благозвучие "допълнителни пенсионни фондове", ще е най-радикалната реформа не само в пенсионното осигуряване, а в цялата финансова система в посока укрепването и.
  Моля "либералните" комунисти да не пищят от ужас. Осигурените ще гласуват с парите си.

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#51:"Graf"]обезвреждането на финансовата бомба, наречена за благозвучие "допълнителни пенсионни фондове"[/quote]
  Обезвреждането няма нищо общо с национализация на средства от сметки по персонални партиди.

 53. 53 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf":Обезвреждането на финансовата бомба става с навременни фалити, а не с национализация.

 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#53] от "vox.populi":

  Хм..
  Национализация викаш на модела всеки да избира къде да вървят парите му?
  А защо не наричате кражба очастностяването с доброзорните задължителни частни фондове?
  Либералите нададоха писък срещу либералното решение всеки да избира. По-лесно е с държавната тояга личните пари у частните им сметки, нали?

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 599 Весело

  До коментар [#35] от "goblenka":

  Извинявам се, но не мога да се въздържа - от НОЙ мога да "изтегля" само някой ноев ковчег. ... А сега конкретно на въпроса - не, не мисля, че мога да извадя каквото и да било от НОИ, защото там няма НИЩО. За сметка на това, бих бил доволен, ако от този момент престана да внасям там и вноските ми се пренасочат изцяло към пенсионните фондове с право да разпределям в различни фондове и задължителната компонента както и с право, при настъпване на момента за пенсиониране, аз да преценя, дали с натрупаните средства да си купя срочна или безсрочна рента в същите или в други фондове. Това, според мен е право на избор, а аз винаги съм бил привърженик на правото на идивида да избира свободно и да носи отговорност за направените избори.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 56. 56 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 599 Весело

  До коментар [#40] от "chichka":

  Да обобщим. Тъй като към момента Вие сте пенсионер, който получава своята пенсия от НОИ, Вие съвсем резонно с оглед на личните си интереси, ни убеждавате, че трябва да се откажем от личните си сметки и да ги прехвърлим на Вас. "Найс, а?"

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#55] от "russian78":

  И ковчег едва ли! Добре дошъл съмишленико!

  goblenka
 58. 58 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf":

  Не бързай да им ставаш фен!
  В момента се разиграва пълен цирк, ама пълен.
  Държавата ще е лошият, а частните фондове пак ще са добрите.
  Разбира се всичко се дирижира от фондовете, за да си прехвърлят дълговете към държавата, ама така че, да не се види, че са окрали парите. За тва е постановката и специалните ефекти.
  Сигурни са няколко неща: пари в частните фондове няма, умния и красив българин е неграмотен икономически(от там и политически), фондовете пак ще се измъкнат, държавата пак ще е лоша.
  Опасявам се, че държавата пак ще поеме задълженията на частниците без да промени модела. И така до следващата порция нови пенсионери, когато ще гледаме 3та серия.

 59. 59 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#54] от "Graf":Национализация е понеже правото на избор не е за цялата сума на осигуряване. Така, когато става дума за "избор" на миноритарен процент от 40% няма никакъв избор! Избор ще има само когато има истинска конкуренция на НОИ с частите фондове.

 60. 60 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Държавата е фалирала и това е рейд за взимане на едни предполагаеми 8 млрд. Но това което ще стане ясно,е че няма да се получи точно както е замислено. Първо, че няма как да изтуриш толкова на умрял капитал пазар и да вземеш пълната им стойност. Второ, ще се види, че яаст от фондовете не са това което пише в проспектите им и ще лъснат едни КТБ-та и ново мазало направено от регулаторите. И ще започнат едни цесиии ... абе направо кражби за стотици милиони.

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  [quote#44:"Батков-вън"]Няма такси. Фондовете печелят единствено от реализираната доходност, а тя за периода е перманентно над тази по депозит (не с много разбира се, това са нискорискове фондове, инвестира се основно в ценни книжа и тн). [/quote]
  За да пишеш тук, значи си грамотен, нали?
  Колко е доходноста на ДЦК? знаеш ли, 5-10 годишни? Сега погледни проспектите на пенсионните фондове- всички чуруликат как са консервативни, сигурни, инвестират само в ДЦК.......а се пъчат с доходност4-5-7%, докато ДЦК-то има доходност???1,5-3% Нещо да се замислиш? Да вденеш как те взимат за шаранче?
  Фондовете освен 5% начална такса имат и 1-4% годишна такса управление!!! А сега виж доходноста на депозити и ДЦК.... и пак помисли!
  Разберете, фондовете имат само акции в кухи фирми с цени надути като балони. Не случайно давам примера с Мостстрой!
  Ще умра от кеф, след Нова година да дадат право на избор. Също, както е по закон от януари частните фондове да ЗАПОЧНАТ да плащат пенсии. Е тогава да ви вида. Не видяхте ли баш главатаря на КНСБ- най продажната и мафиотска структура да казва на шефа на асоциацията на фондовете- колко пари ще получи утре ваш осигурен пенсионер. Колко пари е внесъл и колко има сега реално? За да стигне до там.....помислете.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#46] от "Наблюдател":
  + от мен, но няма кой да те чуе!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#48] от "dan1":
  Оооо, внесени са, от десетина години съм осигуряван на тавана...а парите в пенсионния фонд влизат регулярно, имам извлечения, събирах ги 10-тина години и смятах с калкулатора....бедна ти е фантазията какви са разходите, и загубите от доходност!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  [quote#49:"Батков-вън"]Пак в Родина, от 2006та до сега имам 42% ръст [/quote]
  И това от инвестиции в ДЦК???? ти .....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf":
  Сори, че мога да маркирам само един ++++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#56] от "russian78":
  Не , гълъбе. Давам частния пример, защото бях заинтересован и наблюдавах процеса 13-14 години! Надявам се да проумете, въпреки че пенсионирането ви е далеч....всяка година 12% за първа и 7% за втора категория върху ФРЗ на всеки бачкатор като мен потъват в едни пиявици.
  Ще се повторя. 2001 г там където работих при касиерката трябваше да подпишем заявленията за частния фонд. Подпис..и тогава взимаш заплатата. Навсякъде е било така.
  След 4-6 месеца на 200 метра от фабриката ми отвориха офиса на пенсионния фонд- 4 мацки, две служебни коли, заплати моята по 3, коледни по 2 заплати. Това в провинцията.. в софийския офис 50-60 човека. Около 2008-9 г месечните постъпления не стигаха за разходите и съкратиха 2 мацки и 1 кола... 2010 явно фалираха и се продадоха на друг фонд! Това са скромните ми лични наблюдения.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 67 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#42] от "zarco":

  Пари няма, има дялове с някаква стойност, дето днес е една утре друга. Но да ги наречем "пари". Та, има ама за нищо не стигат. 2015 прдстои пенсиониране на тия дето са 1ра категория. Държавата ще си даде найната част от пенсията, ама частния фонд ще даде някви 10лв(ако изобщо даде).
  Това, което държавата взима, са тия 10 лева, за да даде напримр 100. Тоест национализира частни задължения, като освобождава частния фонд от тях, щото иначе ще се разбере, че фондовете смърдят на мърша. За целите на драматургията фондовете го играят нападнати и вложителите(вкарани насили в тия фондове) ощетени.
  И сега и първия път с Дянков, ГЕРБ спасява фондовете.
  Полша вече си реши проблема, наще още се мотат и едвали ще го направят скоро. Но може, ако фондовете са преценили, че са изсмукали достатъчно и вече става явно.
  http://alexanderbtodorov.com/2014/04/19/fack-private-funds-in-poland-cancelled/
  И там и тука обаче парите си потънаха някъде.

 68. 68 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#39:"janeausten"]Е поддадоха се
  Мълчат по темата [/quote]

  Бях търпелива, изказаха се..........

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 69. 69 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#66] от "chichka":

  Изборът Ви на обръщение ми причини сериозно веселие, защото се опитах да си представя гълъб с моето телосложение. ... А иначе няма как да знам, къде сте работили при първоначалния избор на пенсионен фонд, но аз хич не се вписвам в стадото и не се е родила тази касиерка, която да ми каже, къде да се осигурявам..., та сам си избрах.... Но не това е важно. Мога да се съглася, че настоящата система страда от редица дефекти, но те са резултат от рестриктивната регулация от страна на държавата, която ограничава конкуренцията от една страна и стеснява полето на действие на фондовете. Аргументът за правото на избор, дали да внасяш в НОИ или в частен пенсионен фонд "издиша" в момента, когато се сетиш, че изборът е еднократен и веднъж попаднал в лапите на НОИ отърване няма. Разумът подсказва, че това не е точно "свобода на избора". В същото време НОИ е в практически фалит и без бюджетни инжекции просто ще спре да плаща още сега. Любопитно е да си представим хипотетично, как биха изглеждали личните партиди на хората, ако този ресурс, който така или иначе идва техните джобове, постъпваше по личните им сметки във фондовете, вместо да се излива в бездънната каца на НОИ?
  При липсата на сериозна политика в посока на привличане на имигранти и при съществуващите демографски тенденции човек, който сега навлиза на пазара на труда и разчита на разходо-покривната система е по-вероятно на 70 г. да тича 100 м. под 9 сек., отколкото да получава пенсия..... И мисълта за това някак изтри доброто ми настроение в резултат на неудачния Ви избор на обръщение.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 70. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#67] от "Zed":

  Ако трябва да решите за Вашата пенсия, направете си избора НОЙ. Но, не внушавайте грешни заключения! Не че частните фондове са идеални! Все пак работят в България! Т.е: има пари - има смукане! Но, там си имаш лична, унаследяема партида! Тя се трупа и към нея се начисляват дивиденти! Ако искаш и ако можеш, можеш да си направиш и доброволна партида, в която да си внасяш когато колкото можеш, или поискаш! И двете са си твои! Не е така в НОЙ! Там ти влизат 15% от обявения доход, но той се харчи за чужди пенсии и не се унаследява! Когато ти дойде времето, не е толкова важно колко си внесъл ти, а колко са внесли тогава работещите и на колко хора трябва да платят! Тенденцията е низходяща, така че, какво мислиш, че ще получиш? Дали ще е адекватно на внесеното от теб? Да добавим и факта, че се взимат всички осигурителни доходи от 1997-ма. Масово доходите са ниски. Кой работил какво да е, за да не е без нищо, кой на намалено работно време, кой осигурен на непълен доход... Така коефициентът ти спада драстично и макар големият ти стаж да е добре платен и с високи осигуровки, този коефициент ти намалява пенсията драстично! Да не говорим пък, за парите, с които се осигуряваш за безработица! Ако си напуснал по своя воля, или по взаимно съгласие, няма значение какви пари си внасял там и колко ти е стажът! Взимаш най-малкото обезщетение от 150 лева, за най-късия срок! За мен е голям проблемът, че законът те задължава, вместо да помпиш своята партида с 15% и солидарната с 5%, е обратното! За това и частните фондове нямат пари, за да плащат цяла пенсия! Какво са събрали за 13 години чрез тия 5%? Да напомня, че масовите доходи през цялото време се задържаха ниски! Това е допълнително условие за ниския нетен приход във фондовете!

  goblenka
 71. 71 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#22] от "1001":

  Доходността по втория стълб е подобна, че дори още по-зле. Има статистика по сайтовете на фондовете и на КФН. Не е нужно да ми вярваш, а да провериш.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK