Общинска съветничка от Варна е осъдена за неплатени наеми

Благомира Александрова

© Личен архив

Благомира АлександроваОбщинската съветничка от Варна Благомира Александрова, е използвала неправомерно общински имот и системно не е плащала наема за него. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, публикувано в края на миналата седмица.


Александрова е натрупала задължения към Община Варна в размер на 19 хил. лв. тъй като не е плащала дължимата месечна сума в размер на 1463 лв. за кафе-сладкарница от 87 кв.м. в Спортен комплекс "Приморски" във Варна.


Александрова е стопанисвала имота на основание на петгодишен договор , сключен с община Варна още през 2009г. чрез фирмата й "Джаки-83".
Тя спряла да плаща наема си


почти веднага след сключването на договора, поради което година по-късно тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов направил опит да го прекрати. Независимо от това обаче общинската съветничка не освободила сладкарницата като дори отказала да получи уведомителното писмо, което според съда е имало характер на предизвестие. Стига се дори дотам, че предупреждението е връчено на служители на Александрова, а като гаранти, че това все пак се е случило, се подписват двама свидетели.


През май 2013 година тогавашният временноизпълняващ длъжността кмет на Варна Богдан Караденчев издава заповед за изземване на имота, но Александрова го обжалва пред Варненския административен съд.


В началото на тази година съдът отхвърля жалбата й. Такова е и последното решение на втората инстанция, която категорично постановява, че дружеството "Джаки-83" е стопанисвало заведението в спортен комплекс "Приморски" неправомерно, въпреки издадената заповед за освобождаването му.


Куриозен е фактът, че докато различните съдебни инстанции са се занимавали с жалбите на Благомира Александрова тя е продължила да стопанисва заведението, което е освободила едва в началото на ноември т.г. За това обаче все още не е подписан приемно – предавателен протокол с общинската администрация. Но и това не е краят на "схватката", в която местната изпълнителна власт е влязла с общинската съветничка.


Задълженията, натрупани от нея, както вече беше споменато са в размер на 19 хил. лв. заедно с лихвите. За събирането им администрацията на сегашния кмет на Варна Иван Портних е завела


нов съдебен иск.


Колко точно ще отнеме привеждането му в действие не е ясно.


Благомира Александрова влезе във варненския общински съвет през 2011г. като на проведените тогава избори за местна власт участва като кандидат на партия "Новото време" в рамките на коалицията "Варна утре". В нея тогава влизаха още ВМРО, Гергьовден и Българска нова демокрация. В момента Александрова е член на комисията "Култура и духовни дейности" във варненския Общински съвет и председател на общинската комисия "Младежки дейности и спорт", която оглави през 2013г. след три неуспешни опита.


Най-сериозният поддръжник на идеята Александрова да стане председател на общинската комисия беше съветникът от т.нар. група "СДС – ДА" Янко Станев (бивш председател на СДС във Варна , а след това и общински председател на ДПС).


Съветниците от коалиция "Варна утре" по време на изборите през 2011г.На снимката от ляво на дясно: Христо Христов, Благомира Александрова,Костадин Костадинов, Снежана Донева и Илия Кафалийски

© Коалиция

Съветниците от коалиция "Варна утре" по време на изборите през 2011г.На снимката от ляво на дясно: Христо Христов, Благомира Александрова,Костадин Костадинов, Снежана Донева и Илия Кафалийски


Името на съветничката влезе в новините най-напред през 2010г. когато се оказа, че една от фирмите, които управлява, е настанила


незаконно дърводелска работилница в скривалище


на "Гражданска защита" под Паметника на българо – съветската дружба във Варна.


Според тогавашния областен управител Данчо Симеонов (ГЕРБ) работилницата била открита случайно при инспекция на състоянието на паметника. След извършената по-късно проверка се оказало, че на това място работилницата е съществувала в продължение на 14 години, а дейността, извършвана в нея, се контролирала от бащата на Благомира Здравко Александров, по-известен във Варна с прякора си Ръчичката.


Веднага след разкриването на нелегалната работилница Данчо Симеонов назначи проверка за това дали фирмата на Благомира Александрова е плащала наем за него и за чия сметка са били ползваните електричество и вода. Резултати от тази проверка обаче така и не бяха оповестени.


Снимка от публичния профил на Благомира Александрова във Фейсбук.

Снимка от публичния профил на Благомира Александрова във Фейсбук.


Година по-късно – през есента на 2011г. Александрова се оказа замесена в нов скандал, след като


един от участниците в "травестит шоу", което самата тя организира


в заведението си "Александър", я обвини в системно унижение и принуда да участва по собствените му думи в спектакли, граничещи с порнографията.


Според съдебните документи Александрова и 25 годишният Йордан Йорданов (с артистично име Мис Дейзи) сключили договор за импресарски услуги. По-късно обаче Йорданов бил принуден от Александрова "да танцува по прашка", което го засегнало.


Общинската съветничка Благомира Александрова снимана на фона горящото заведение "Старата къща", стопанисвано от баща и Здравко Александръв - Ръчичката. Снимката е публикувана в профила на Александрова във "Фейсбук"

Общинската съветничка Благомира Александрова снимана на фона горящото заведение "Старата къща", стопанисвано от баща и Здравко Александръв - Ръчичката. Снимката е публикувана в профила на Александрова във "Фейсбук"


В края на юли 2012г. Благомира Александрова отново предизвика интереса на медиите, след като влезе в остър конфликт с полицията и службата за противопожарна охрана във Варна, които според нея действали бавно по време на пожар, при който изгоря заведение, стопанисвано от баща й, в курортния комплекс "Златни пясъци". След това Александрова се снима на фона на горящото заведение и публикува в профила си във Фейсбук фотоалбум, озаглавен "Дим да ме няма".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK