Радан Кънев с ултиматум към ГЕРБ: Оттеглете "опасната идея" за пенсиите

Радан Кънев с ултиматум към ГЕРБ: Оттеглете "опасната идея" за пенсиите

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви пред "Дневник", че ще настоява "опасната идея" за пенсионните фондове, която днес беше приета от парламентарната бюджетна комисия, да отпадне при гласуването в пленарната зала. С промените осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).


Тази вечер той се е срещнал с колегите си от ГЕРБ - председателя на Народното събрание Цецка Цачева и шефа на групата Цветан Цветанов, с които са разговаряли по темата. Крайното решение обаче ще бъде взето утре на среща с вносителя на промените Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов, който бил и инициаторът на промените.


На практика решението за пенсионните фондове е национализация, уточни пред "Дневник" Кънев. Затова, ако ГЕРБ не склонят да оттеглят предложението си, Реформаторите със сигурност ще гласуват против. В профила си във "Фейсбук" той казва още, че "такава идея не е залегнала в Програмната декларация на мнозинството и коалиционното споразумение, не е минала през Министерския съвет, не е обсъдена с надзора на Националния осигурителен институт (НОИ) и със социалните партньори в тристранен формат". Според него дори тези формални основания са достатъчни тя да не се разглежда прибързано и необмислено и при липсваща оценка на въздействието, ефектите върху икономиката са непредвидими.
По думите му капиталовият елемент на пенсионната система следва от неумолими демографски реалности и премахването му ще има съкрушителен ефект върху днес активните поколения, когато дойде време за тяхното пенсиониране. "Ако има проблеми в управлението на ППФ и УПФ, те са от компетенциите на КФН, ДАНС и прокуратурата, а не са повод за отстъпление от посоката на пенсионните реформи. Нека засилим контрола и наложим санкции, а не наказваме хората, които са натрупали средства по лични партиди", смята още Кънев.


"Ще направим възможното тази опасна идея да не влиза в пленарна зала по този изненадващ и некоректен начин. Нека колегите я предложат и защитят в рамките на общ дебат за пенсионната реформа и да защитят вижданията си за пълно връщане към солидарния модел", написа още лидерът на ДСБ и добави, че управляващите трябва да докажат, че подобна философия е икономически и демографски обоснована.


Днес представителите на Реформаторския блок в бюджетната комисия гласуваха "въздържал се", а Кънев уверява, че със сигурност при следващо гласуване вотът на групата ще бъде "против".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK