Владимира Янева дава обяснения пред ВСС за проблемите в Софийския градски съд

Владимира Янева, председател на Софийския градски съд

© Анелия Николова

Владимира Янева, председател на Софийския градски съдИзслушване на ръководството на Софийски градски съд, съгласно решение на Висшия съдебен съвет от 11.12.2014 г.


Така е записана на сайта на Висшия съдебен съвет първа точка от дневния ред на заседанието на ВСС днес.


Ръководството на съда се състои от председателката Владимира Янева и четиримата й заместници, които същевременно са и ръководители на четирите отделения - Наказателно, Гражданско, Търговско и Фирмено. Миналата седмица 15 съдии от СГС, подкрепени от още 25 от Софийския районен съд, поискаха да се оттегли председателят Янева и заместничките й Петя Крънчева  и Богдана Желявска заради бурята от съмнения  по случайното разпределение първо на делото за несъстоятелността на КТБ, които ескалираха в скандал след изявлението на френския посланик срещу действията на съдия Румяна Ченалова по делото за фалита на двете български дружества на френската фирма "Белведере".
Пак днес - по думите на председателя на Етичната комисия от миналата седмица, трябва да е готов докладът на Етичната комисия с резултатите от проверката на действията на съдия Ченалова, която беше изслушана на 8 декември, а същия ден по-късно ръководството на СГС изпрати пространно изложение, което преразказва хода на делото.


Пак днес трябва да е готово и предложението на експерти за изготвяне на нов софтуер за разпределение на делата, който да замени временно сегашната LowChoice-система - това реши на миналото заседание ВСС. Сегашният софтуер е сочен  още в предишни доклади от проверки  като ненадежден и неоставящ следи при манипулации в разпределението на делата, поради което нарушенията никога не се доказват.


В началото на миналата седмица и от Инспектората на ВСС съобщиха, че също започват проверка на действията на Ченалова.


Всички тези решения се взеха в спешен порядък след изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан на 5 декември.


Поради многото взети мерки наведнъж и както е формулирана точката в дневния ред на ВСС не става ясно за какво точно ще бъде изслушано ръководството на СГС днес - дали по конкретен казус или ще отговаря на въпроси на членовете на ВСС.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Хора като нея не трябва да се изслушват, защото няма какво да кажат, което да е полезно за прочистването на съдебната система.
  Радикална реформа означава да смениш правилата и да изхвърлиш всички гнили ябълки.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Много лесно се опитват да се измъкнат, с оправданието, че софтуера им е виновен, само, че аз съм сигурен, че ако се въведат коректно данните, софтуера, ще си свърши работата. Тук трябва да стане ясно, КОЙ МАНИПУЛИРА СОФТУЕРА.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4124 Весело

  Владимира Янева дава обяснения пред ВСС "
  като защитен свидетел ли ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  Юрист на възлова длъжност МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ повече, отколкото десетки гангстери с пищови!!!!!
  /Марио Пузо в Кръстникът/

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Гневно

  Гнилите ябълки, трябва да окапят вече !!!

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Че софтуера не е читав, е ясно. По важното е обаче, че съдии (правораздаващи субекти) си позволяват да манипулират системата. Това е недопустимо и оставките са задължителни.

  chavo64
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1286 Гневно

  Когато служителите на Темида НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА, тогава какво да очакваме от бандюгите?????
  Отговорът е само един - НЕДОСЕГАЕМОСТ!!!!!

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело

  Цитат от статията:"Поради многото взети мерки наведнъж и както е формулирана точката в дневния ред на ВСС не става ясно за какво точно ще бъде изслушано ръководството на СГС днес - дали по конкретен казус или ще отговаря на въпроси на членовете на ВСС."

  Като няма конкретика във въпросите, няма конкретика и в отговорите. С една дума, Яна може да отговаря, "конкретно" и "коректно", на всички въпроси!

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Вместо безсмислени обяснения да даде оставка

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dr. G.":

  Точно: Кратко и ясно! +++++

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Абе тя е част от проблема,ако това не го разберете и няма осъдени магистрати заради връзки с организираната престъпност,няма да стане реформа.Ако само ще ги местите като приказката за камъните от едно място на друго,няма да стане работата.Френския посланик каза най точната приказка за съдия Ченалова-или е некомпетентна или е корумпирана.Точно и ясно.В единия случай е изхвърляш от съдебната система,в другия случай я изхвърляш от съдебната система и я вкарваш в затвора.С разни наказания от рода на последно предупреждение за уволнение или преместване на по ниско платена длъжност,няма да стане.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Горките членове на ВСС, толкова много работа в един ден и това дни преди празниците - да им се увеличи бонуса.
  Хората им искат оставките, те се преструват че правят разни неща и гледат да отклонят нашото внимание в техническата част - нов софтуер и какво ли не.
  А в същото време, основния въпрос е, да няма съдии или да са по-малко, тези от тях, които да бъдат контрагенти в сделки със правосъдието - затова става дума.
  Има ли такива съдии, винаги ще се намери начин те да "решават" делата на "правилните" хора.
  Ченалова е само един от тези съдии, вярно ярка фигура, но далеч не единствена.

 13. 13 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 412 Весело

  Представете си заседението:
  "Колеги да започнем. Моля за внимание! Хайде наздраве за всички баламурници които се надяват да променим нещо... и т.н."

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 14. 14 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Ако софтуера е манипулиран и са раздавани дела с интерес от някого ,тази съдиика трябва да се отстрани от професията и гилдията

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1286 Весело

  До коментар [#13] от "Стажанта":

  Абсурдно е да се очаква от тези, които трябва да се реформират да се самореформират. То е нещо като затъналия в блатото барон Мюнхаузен да се измъне, дърпайки се за косата си!!!!!

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9162 Неутрално

  Ако ще е реформа, да е пълна реформа с отстраняването на всички не само гнили, но и леко позагнили ябълки.

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1286 Весело

  Както е модерно да се казва днес "ТЕ НЕ СА СИ САМОДОСТАТЪЧНИ"!!!!!

 18. 18 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредна порция хвърляне ня прах в очите...

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз, като един редови гражданин в тази територия, предлагам, всички провинили се "професионалисти" в която и да е сфера да бъдат лишавани по жизнено от правото да упражняват професията! Е, разбира се след възстановяване -доколкото е възможно, щетите и пропуснатите ползи и съответният брой години в местата за лишаване от свобода! Другото е пустословие! Другото- в случая със съдиите, е евтини терени по морето и дебели банкови сметки! А тази госпожа, имаше май нещо по така и с един дето четеше СРСта в парламента?! Ако не ме лъже разбира се паметта?!?

 20. 20 Профил на kirman76
  kirman76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички искат корумпираните магистрати да излязат от системата и даже някои да влязат в затвора. ама забравят ли,че за да стане това,трябва прокуратурата да обвини и да докаже,а тя е част от същата система и до сега е доказала само,че е болна от същата болест,даже и в по-остра форма! известно е,че най-трудно се доказва корупция,особено по върховете иоще повече сред тези,които трябва да я доказват и осъдят! за много по-елементарни случаи,делата / ако има такива /,се точат с години! Следователно,първата и основна задача и на правителство и на парламент,и на цялото общество е ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА! И не е вярно,че сериозни промени в съдебната система могат да се направят само с ВНС! Това са твърдения главно на политици,които искат тя да зависи от тях! Алтернативата,очевидно,е да минем под пълна европейска юристдикция,което разбира се е фикция! Оставам си песимист!

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3039 Неутрално
 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Тъй ще ги обясни,че ще станат по-проблеми.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  А кога ще почне проверка на Янева.Тя още преди да стане преседател на СГС ги беше натворила едни,но тогава никой не се задълбочи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK