Патриотичният фронт и ДПС си премериха ксенофобията

Валери Симеонов

© Юлия Лазарова

Валери СимеоновПатриотичният фронт и ДПС си размениха обвинения в ксенофобия - едните към българския етнос, другите - към циганския и турския. Спора започна съпредседателят на Фронта Валери Симеонов, който прочете декларация от парламентарната трибуна, в която за пореден път обвини ДПС, че капсулира малцинствата с политическа употреба. На острия и груб език на Симеонов лидерът на ДПС Лютви Местан отвърна със сходни аргументи.


"Истината е, че българското общество и държава са изправени през сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян решително с прилагането на цялата сила на закона. Законът, за който великият Левски казваше, че е еднакъв за всички независимо от етноса им", посочи Симеонов. Според него остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите, защото хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се били превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".


"Кой създаде впечатлението на нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено, че всички са им длъжни, че трябва да се лекуват безплатно. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би посочил начина на решение на този тежък проблем. И този отговор има своята политическа проекция, както биха се изразили екзактно представителите на ДПС", заяви още съпредседателят на Патриотичния фронт. По думите му ДПС е узурпирало правото да представлява циганския етнос, обещавайки му политическо представителство и малцинствени привилегии без каквито и да било задължения, изпълнявайки пъклената си цел за противопоставяне на българското общество.
"Пред малограмотното население на "Столипиново" през 2005 г. лидерът на партията Ахмен Доган обеща, че няма да плащат ток, ако гласуват за ДПС. През 2009 г., успоредно с обещанието за неплащане на ток и вода, пропагандаторите на ДПС въведоха нов метод - директно купуване", продължи с декларацията си Симеонов и добави, че оттогава насам всички избори са манипулирани.


Според него ДПС пропагандира "първобитна ксенофобия и самоизолация на циганския и турския етнос". "В същото време лидерите на политическата и икономическата клика засилиха връзките с диктаторския и антидемократичен режим на Ердоган, сега президент, доскоро премиер на Турция", каза Симеонов и даде примери с действия на Ердоган.


"Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос - бил той турски, български, цигански", отвърна Лютви Местан от парламентарната трибуна. След това заяви, че никой от парламента на европейска България не може да отправя обиди срещу държавен глава на суверенна държава, с която сме в приятелски отношения, имайки предвид Турция и критиките на Симеонов за връзките на ДПС с Ердоган.


"Позволихте на един народен представител да отправя ксенофобски генерализирани обвинения срещу цял един етнос. В България за отделни престъпления отговорност носят извършителите, конкретните извършители", обърна се Местан към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която не прекъсна нито веднъж Симеонов при прочитането на декларацията му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK