Хелзинкският комитет реагира остро на изказване на Валери Симеонов, било расистко

Валери Симеонов

© Юлия Лазарова

Валери СимеоновВисоката трибуна на Народното събрание беше осквернена от направеното отровно, расистко, подстрекателско и вулгарно изказване на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Това пише председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, разпратено до медиите.


В обръщението, копие от което е изпратено и до главния прокурор, Кънев признава, че за пръв път се сблъсква с подобно вулгарно расистко изказване, като визира думите на Валери Симеонов, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".


"Възмущение и отвращение предизвиква фактът, че изказването не предизвика отпор сред парламентарните групи на управляващата коалиция", се казва в обръщението на председателя на БХК.
В текста се обръща внимание, че подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години. "Това, че за расисткото си подстрекателство г-н Симеонов използва трибуната на Народното събрание, което Вие му позволихте без нито една забележка или опит да го прекъснете, е отегчаващо вината обстоятелство", се подчертава в писмото.


Красимир Кънев напомня и, че оправдаването и подбуждането към расова омраза и дискриминация под каквато и да било форма е заклеймено и в Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация на ООН, по която България е страна. Тази конвенция изисква налагането на строги санкции за подобни деяния.


"Апелирам към Вас, в качеството си на председателка на българския парламент, да предизвикате най-решително, незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление, направено от трибуната му от г-н Валери Симеонов. Моля също така да изпратите официалния протокол от заседанието на главния прокурор за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на този народен представител", се казва в заключение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK