ГЕРБ е на път да остане само с подкрепата на ДПС за пенсионните осигуровки

Финансовият министър Владислав Горанов

© Анелия Николова

Финансовият министър Владислав ГорановГЕРБ е на път да остане само с подкрепата на ДПС за прокарване на идеята си осигуряващите, родени след 31 декември 1959 г., да могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). От ГЕРБ очакват подкрепа от ДПС, част от Патриотичния фронт и Българския демократичен център около Николай Бареков, но до момента само ДПС потвърди подкрепата си.


Предложението беше формулирано за пръв път в неделя на разговорите между правителството и синдикатите и вписана в съвместен меморандум, а във вторник беше прието и от бюджетната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт, от Реформаторския блок, БСП, АБВ и "Атака" се въздържаха. Започващите първа работа през 2015 г. ще имат една година време да решат къде предпочитат да се осигуряват за втора пенсия - в частните пенсионни фондови или в НОИ.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1541 гласа

  1. Да, държавата е по-добър стопанин (7.92%)
  2. Да, така се засилва демокрацията (2.60%)
  3. Не, защото там парите са общи (18.36%)
  4. Не, не искам държавата да ги управлява (31.80%)
  5. Искам изцяло да ги прехвърля в частен фонд (34.00%)
  6. Друго (5.32%)

След едночасова среща днес между партиите в управлението - ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ, с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова, стана известно, че двете партии в коалицията не са постигнали съгласие и остават на противоположни позиции. Според Реформаторите въпросът не е толкова спешен, за да се прокарва по този начин между първото и второто четене на бюджета на държавното обществено осигуряване, няма и отношение към бюджета за следващата година.


Те настояват ГЕРБ да изтегли предложението си и то да се обсъжда в първите три месеца на следващата година, когато ще се водят дебати и за пенсионната реформа. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев е оптимист, че все още има поле за компромис и очаква разговори в следващите дни. Очаква се предложението да се обсъжда на второ четене в пленарната зала най-късно в събота.
В ГЕРБ нямат намерение да отстъпват от позицията си и разчитат на достатъчна подкрепа, за да мине предложението им през залата. Финансовият министър Горанов дори втвърди тона, че партии с по 4-5%  не могат да определят решенията и политиките на мандатоносителя. Напомни, че отговорността за финансовата стабилност на държавата е на ГЕРБ и това е предвидено в коалиционното споразумение.


Представителите на ГЕРБ отричат предложението им да е национализация, а просто се дава свобода на избор. Това било породено от опасения, че парите за втора пенсия не се управляват добре от фондовете и може да се окаже след пет години, че ги няма.


Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) потвърди, че ДПС ще гласува "за", защото в случая не става дума за национализация. "Ако предложението беше в унгарския вариант, тогава ДПС ще бъде абсолютно против. Ако има посегателство върху тристълбовия модел, ДПС отново ще бъде против. В предложените текстове в момента такова нещо няма", каза той. И призова да се обясни на хората, че няма конкуренция между НОИ и частните фондове.


Интересна е позицията на Патриотичния фронт - вчера представителите й са гласували "за" в бюджетната комисия, но по-късно парламентарната група решила да изтегли подкрепата си, тъй като промяната се прави прибързано и без да е представен анализ на разчетите, казаха пред "Дневник" депутати.


От пресцентъра на формацията разпространиха съобщение, в което се казва, че представители им в бюджетната комисия са подкрепили по принцип предложението, но след подробен анализ и запознаване с направените предложения стигнали до извода, че е необходим сериозен обществен дебат по въпросите на пенсионната реформа, както и ясни икономически разчети.


"Всяко прибързано действие и необмислено решение може да има негативни последици върху пенсионната и финансовата система на страната", гласи още позицията им, която беше разчетена като "против". "Мнението на колегите е разделено, една част са "за", други са "против". Предстои утре да вземем решение допълнително", коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.


Другата формация, подкрепяща правителството - АБВ, ще излезе с позиция в четвъртък. Техният представител в правителството - вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който присъства на срещата със синдикатите в неделя се съгласи със споразумението. Днес АБВ не каза дали ще подкрепи спорното решение. Росица Янакиева обясни, че утре ще заседава Националният съвет на партията и ще има позиция. Според нея обаче нищо не налага бързото приемане на този текст.


Очаква се Български демократичен център да гласува "против". Пред "Дневник" Стефан Кенов коментира, че така предложеният от ГЕРБ текст изобщо не дава право на избор и затова не го подкрепят. Предлага се едно административно взето решение, в което ако не посочиш с декларация, че искаш парите ти да останат в пенсионния фонд, автоматично ще отиват в НОИ, коментира той. Говоренето на колегите от ГЕРБ няма нищо общо с написания текст, каза Кенов. Той добави, че имал сходно предложение, но за сметките на работниците първа категория труд в професионалните фонодве, но наистина да се даде право на избор.


Представителят на "Атака" Николай Александров е гласувал "въздържал се" в бюджетната комисия, тъй като не е имал санкция от партийното ръководство за подкрепа или не. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е на посещение в Москва и не е ясно дали депутатите му ще влязат да гласуват в пленарната зала. БСП ще гласува "въздържал се".ГЕРБ и ДПС имат заедно 122 гласа. Не е ясно обаче дали управляващата партия ще успее да осигури присъствието си на всички 84 депутати в залата, както и дали ДПС ще иска да набива на очи подкрепата си с масово гласуване. Възможно е останалите групи да се "разсеят" и с негласуването си да направят възможно приемането на текста само с гласовете на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK