Съдебната стратегия е вече в парламента, следват законодателните промени

Съдебната стратегия е вече в парламента,  следват законодателните промени

© Надежда Чипева, Капитал Същинската работа за реформа на съдебната система ще бъде в законодателните изменения, а вероятно и в конституционните.  Това стана ясно от изявлението на министъра на правосъдието Христо Иванов, цитиран от агенция "Фокус",  след заседанието на Министерския съвет в сряда, на което беше приет документът. Малко по-късно той беше внесен в Народното събрание.


Стратегията не е самата реформа. На този етап ние приемаме ясен план какво трябва да се случи в сектор "Правосъдие" в следващите 7 години. А


акцентът ще бъде през следващите 6 месеца, когато трябва да се внесе пакетът от законодателни изменения
В актуализираната стратегия са отразени и предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като смятаме, че те са важни за дискусия, подчерта Иванов.


За "лобитата в съдебната система" министърът коментира, че те "трудно ще бъдат изчистени", без да конкретизира.  "Опитали сме се мерките в стратегията да обхванат  проблематиката от  скандалите през последните години. Разделението на ВСС, реконструкцията на целия управленски модел в съдебната система, е мярка в това отношение. Движим се по два коловоза – единият е, какво трябва да направим структурно и организационно, а другият е, реакцията по конкретни казуси, уточни още Христо Иванов.


За някои мерки са нужни конституционна промени, но за разделянето на ВСС може и само с изменение на ЗСВ

 Иванов даде за пример въвеждането на възможност за пряка конституционна жалба - това не може да стане без промени в конституцията. Докато за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, което е основна мярка в стратегията, има различни мнения. По убеждение на министър Иванов това може да стане и само промени в Закона за съдебната власт, и с промени в Конституцията. Но няма спор, подчерта той, че ако се направят с промени в Конституцията, ще се позволи много по-съществена преработка на модела на ВСС, каквато безспорно е нужна.
Иванов не скри, че има хора, които се надяват по този начин - че са нужни конституционни промени, да пратят разговора за реформата в десета глуха, тъй като иначе не е удобно директно да излезеш срещу съдебната реформа. Но изрази категоричността си, че реформа ще има и


стратегическата цел на всички мерки е независим съд и работеща и отговорна прокуратура

Разделянето на ВСС на две колегии трябва да реши въпроса  освен за независимостта на съда, и  за самостоятелното управление на прокуратурата. Ясното носене на отговорност от един колективен орган ккъвто е ВСС ще направи и  по-малка тежестта на политическата квота, така че тя наистина да влезе в ролята си на коректив, а не на тъмна материя, която определя всички процеси. Има много сериозен смисъл в тази мярка, въпреки, че се опитват да я подценяват, добави  министърът на правосъдието.


Премиерът Борисов по време на обсъждането определи проектстратегията като "нещо много важно и за мониторинговия доклад, и за излизането на нашата съдебна система  в светлата страна на Европейския съюз". И благодари на правосъдния министър за огромния труд за изготвянето на проекта.


Пълният текст на проекта може да бъде прочетен на сайта на Министерството на правосъдието (www.justice.government.bg/107/).


Горанов възмутен от съда заради отлагането на делото КТБ, премиерът кротко напомня, че "им преведохме парите"


От стенограмата на заседанието е видно, че при обсъждането на стратегията финансовият министър Горанов е навлязъл в конкретиката на делото за фалита на КТБ във Върховния административен съд и е поставил възмутено въпроса: защо ВАС е приел, че не са били надлежно упълномощени  представителите на БНБ и е отложил делото чак за 9 февруари. Премиерът Борисов е препоръчал на правосъдния министър да попита във ВСС защо става така, четем в стенограмата.


"Това...  не знам дали е възможно... коментирам на глас - подхваща внимателно премиерът - ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита? В края на краищата всичко това – този Висш съдебен съвет, тези съдии, тези прокурори, всички които сте там, ти като председателстващ, нали все пак ви интересува, че държавата изнемогва в желанието си и прави дългове...", казва Борисов. И напомня: " Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси...".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK