И адвокати подкрепят искането за оставка на ръководството на Софийския градски съд

Владимира Янева, ръководител на Софийския градски съд.

© Анелия Николова

Владимира Янева, ръководител на Софийския градски съд.Адвокати подкрепиха съдиите, които наскоро поискаха оставката на ръководството на Софийския градски съд. Това се разбира от тяхна декларация, изпратено до медиите. В нея се посочва, че искането е напълно основателно заради невъзможността и нежеланието на ръководството за справяне със сериозните организационни и функционални проблеми в работата на съда.


Адвокатите посочват още проблема с неработещите електронни услуги и наличието на практики, които уронват престижа на съдебната система. В декларацията се казва и че това се случва на фона на бездействието на Висшия съдебен съвет. Отправя се призив към всички власти за незабавното започване на съдебна реформа.


На 10 декември с писмо до Висшия съдебен съвет с копие до председателя и заместник-председателите  на Софийския градски съд 15 съдии от СГС поискаха оставката на председателя Владимира Янева и заместниците й, и настояват ВСС да извърши задълбочена проверка на управлението на съда.
По-рано през деня се разбра, че е започнала саморазпава със съдиите, поискали оставката на Владимира Янева, ръководител на въпросния съд.


Ето и пълният текст на декларацията:


Ние, долуподписаните, като част от гилдията на българските адвокати, считайки, че не можем да останем безучастни към погазването на закона чрез явно целенасочени действия и бездействия на ръководството на най-големия и важен съд в страната, съпроводени от продължителното бездействие на Висшия Съдебен Съвет /ВСС/, заявяваме своята категорична подкрепа на искането на съдиите от Софийски градски съд /СГС/ за оставка на административното ръководство на последния. Искането е напълно основателно от гледна точна невъзможността и нежеланието на ръководството за справяне със сериозните организационни и функционални проблеми в работата на съда, липсата на ефективни гаранции за спазване принципа за случайно разпределение на делата, неработещите електронни системи и услуги, както и наличието на множество практики, уронващи престижа на съдебната  система, водейки до рязък спад на общественото доверие в нея.


С бездействието си ръководството на Софийски градски съд не само, че не съдейства за предотвратяване и ограничаване корупцията в системата на Съдебната власт и утвърждаване върховенството на закона, но спомага за влошаване образа на България пред света като правова държава, както и до потъпкване принципите за независимост, справедливост, прозрачност, състезателност и безпристрастност на съдебния процес, издигнати като основополагащи в Конституцията на Република България и Кодекса за етично поведение на българските магистрати.  


Българските адвокати все по-трудно намираме разумно обяснение пред своите клиенти относно постановени съдебни решения по дела, от които прозира явно незачитане, заобикаляне и превратно тълкуване на действащото в страната законодателство. Все по-често ни се налага да понасяме върху себе си неблагоприятните последици и тежестите от постановени недопустими, необосновани и неправилни съдебни актове на отделни магистрати. Фактическият отказ от правосъдие, включително чрез прекратяване на дела поради "липса на правен интерес" или чрез дирижирано разпределение на знакови дела при точно определени и публично известни съдии, се превърна в често срещано явление, препятстващо клиентите ни от Конституционно гарантирания им достъп до правораздаване и равенство на страните в процеса.  


Висшият съдебен съвет, като "Управляващ орган на Съдебната власт", без да има такава конституционно отредена функция, с обичайно заеманата от него позиция на пасивност и безотговорност, допълнително съдейства за спадане доверието в съдебната система. Бездействието на органа, свързвано с липсата на ефективни и адекватни мерки за преодоляване проблемите в ръководствата и организацията на работа в определени съдилища, се проявява дори спрямо подадени от магистрати писмени сигнали и подписки, поставящи остро наличието на определени пороци и проблеми в дейността им като съдии. Особено показателна е неадекватната реакция по повод зачестилите скандали, включително с международен елемент, относно дейността на СГС, по които въпреки редовното им поставяне на вниманието на ВСС, последният не предприема подходящите мерки, включително и дисциплинарни, което издава неспособност или нежелание за изпълнение на отредените им правомощия.  


Поради това, считаме, че ВСС, който се превърна в безучастен наблюдател на явните проблеми в системата на правораздаване и разширяващата се зависимост на отделни съдии и ръководители от определени задкулисни групи, също следва да подаде оставка, а народните представители, от своя страна, следва да приемат необходимите законодателни промени за предпазване на съдебната система от политическо влияние.


В този смисъл, отправяме призив към представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт незабавно да предприемат необходимите правни и фактически действия, свързани с осъществяването на успешна съдебна реформа, която да доведе до реално утвърждаване върховенството на закона, предотвратяване корупцията в системата на Съдебната власт и осъществяване на качествено, ефективно, достъпно и навременно правораздаване, съобразено със съвременните  технологични решения и постижения. Настояваме за незабавни действия с цел изработване на електронна база данни, съдържаща сканирани копия на документите по новозаведените дела, въвеждане на информационни системи за обслужване базата данни и осигуряване на пряк дистанционен електронен достъп на адвокатите до делата. Считаме за крайно неуместно в 2015 година да се налага на адвокатите да се борят за достъпа си до делата, които най-често са на доклад или в дадено вещо лице, да се молят на съда за преписи от документи, да записват достъпа си до определено дело на картонен лист, да съобразяват графика си с работното време на деловодителите (към настоящия момент до 14:00 часа), да чакат на опашки за ползване на копирни услуги (често неработещи) и да се разписват, че са получили препис от определен документ по делото. Всички тези проблеми биха били решени с предприемане на съответни мерки за въвеждане на горните електронни услуги.


Като активни членове на Адвокатската гилдия, декларираме своята готовност за активно участие в дискусии и обсъждания на действията, необходими за успешното реализиране на реформата в съдебната система с цел подобряване правораздаването и провеждане на истинска, а не декларативна борба с корупцията. Това е гаранция за изграждане на България като правова държава, за реализиране на икономически растеж, насърчаване на инвестициите, повишаване на сигурността и подобряване качеството на живот на хората


ПОДКРЕПИЛИ:1. адв. Петромир Кънчев


2. адв. Евгения Григорова


3. адв. Велислав Величков


4. адв. Камен Костакиев


5. адв. Ася Стоянова


6. адв. Светлозар Николов


7. адв. Валерий Ждраков


8. адв. Десислава Филипова


9. адв. Стела Христоскова


10. адв. Елза Цекова - Андреева


11. адв. Петър Николов


12. адв. Данчо Стоянов


13. адв. Грета Ганева


14. адв. Мариана Митова


15. адв. Илиян Колев


16. адв. Севдалина Георгиева


17. адв. Румяна Николова


18. адв. Камен Добрев


19. адв. Александър Пелев


20. адв. Радослав Радушев


21. адв. Антони Вълчев


22. адв. Румяна Нехризова


23. адв. Пламен Димитров


24. адв. Десислава Димитрова


25. адв. Иво Атанасов


26. адв. Пламен Бахчеванов


27. адв. Милена Бондокова


28. адв. Явор Харизанов


29. адв. Ася Георгиева


30. адв. Орлин Денков


31. адв. Кирил Янев


32. адв. Елка Пороминска


33. адв. Полина Пешева

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  абе бойкотирайте за седмица всички съдилища и дела и ще ви разберем

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  "Все по-често ни се налага да понасяме върху себе си неблагоприятните последици и тежестите от постановени недопустими, необосновани и неправилни съдебни актове на отделни магистрати. "
  Мислех,че в България съдят според законите,а излезе,че всеки съдия съди според собствените си интереси.

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Голяма част от съдиите следва да се изчистят за корупция, а други за некадърност! Някои основно не познават правото! Много малка част от съдиите по съдлищата са знаещи и можещи и те са подтискани. Да се започне с тоталното, казвам ТОТАЛНОТОизринване на ВСИчКИсъдии от Софийски градски съд. Там няма и един читав. Същото е и с боклуците деловодители, вършещи не по-малко мизерии по делата....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  **** съм ги в съдиите. Разпускайте и яко чистка в авгиевите обори! Не се трае вече.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 5. 5 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Още един фронт се отвори. Това е добре.

  "Я з москалями не балакаю!"
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9342 Неутрално

  Най много да ги подгонят мафиотите от СГС.

 7. 7 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Браво на тези 33 адвокати!

 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Гневно

  Крайно време е да се изчистят тези Авгиеви обори , които ни срамят пред света и криво раздават правосъдие !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на zabavenkat
  zabavenkat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И от братскитe държави подкрeпят исканeто на прогрeсивнитe съдии и адвокати.

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"] Да се започне с тоталното изринване[/quote]
  Така е ... те нямат никакво желание да се реформират. Снощи чух хубав лаф за съдебната реформа - ако местиш гробище ... не очаквай съдействие "отвътре" Въпроса е кой и как да ги изрине, защото пак ще се опре до ... съд

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1314 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK