ВСС повишава днес съдийката, която оправда Цветанов за клевета

ВСС повишава днес съдийката, която оправда Цветанов за клевета

© Анелия НиколоваВ дневния ред на днешното заседание на Висшия съдебен съвет е включено предложението да бъде назначена за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив съдия Екатерина Роглекова, в момента зам.-председател на Пловдивския районен съд. Предлага я председателят на Окръжния съд Веселин Хаджиев. Така Роглекова най-вероятно ще прескочи от районно ниво на окръжно - без конкурс, тъй като  ВСС няма установена практика за назначенията на заместници по предложения на административните ръководители.


Съдия Екатерина Роглекова стана известна с оправдателното си решение  по делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов за клевета, което се гледа в Пловдивския районен съд  заради отвода на софийските съдии. Тя прие, че бившият вътрешен министър е изразявал свободно мнение като гражданин и това право тя мотивира с Европейската конвенция за правата на човека. Решението беше коментирано като безпрецедентно заради обратния смисъл, който съдия Роглекова вкара в член 10 на Европейската конвенция за правата на човека за свободата на изразяване. Практиката на Европейския съд - видна от всички решения по идентични казуси, гарантира свободата на изразяване на гражданите от посегателствата на властта, а не на властта от посегателствата на гражданите.


Делото бе спряно от второинстанционния Софийски окръжен съд, към който беше препратено, тъй като междувременно Цветанов придоби имунитет, а докато той отпадне, ще изтече давността. А по делата от частен характер прокуратурата не може да иска от парламента снемане на имунитет. Така безпрецедентното решение на пловдивската съдийка ще остане без ревизия, а според мнението на юристи такова решение не би могло да бъде оставено в сила от никой безпристрастен съдия. 
И досега остава загадка защо ВКС изпрати делото в Пловдив, след като вече беше публично известна оценката на вътрешния министър Цветанов, че "Цацаров е много добър съдия".


Предложението за повишаване на Роглекова днес е елемент  от сюжет, който припомняме.


Председателят на ОС - Пловдив Веселин Хаджиев беше председател на Райнния съд и шеф на Роглекова, когато в Пловдив пристигна делото Тодорова с/у Цветанов, а сегашният главен прокурор Сотир Цацаров беше председател на Окръжния съд. По време на избора на Цацаров за главен прокурор той не отрече, а потвърди смущаващия факт, че Хаджиев му донесъл делото  да го прочете, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик, но това признание не придизвика смут сред членовете на върховния кадрови орган, нито обществено внимание.  По-късно - през миналата година - Хаджиев се изкачи на стола на председателя на Окръжния съд - на мястото на Цацаров, което той освободи, като стана главен прокурор. Хаджиев бе предпочетен от ВСС пред кандидатурата на Симеон Захариев, съдия от същото ниво - Окръжния съд, с безупречна професионална репутация, за който ръководството на Апелативния съд изпрати във ВСС подкрепящо мнение.


През това време съдията от СГС Мирослава Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите, беше уволнена от предишния ВСС, после възстановена от съда, после пак наказана от новия ВСС с най-тежката санкция следу волнението - понижение в Районния съд за две години.


Новото предложение за назначаването на Роглекова за зам.-председател е второ по ред - първото беше през пролетта на  т.г. но беше отхвърлено. Тогава подкрепящите традиционно главния прокурор членове на ВСС, сред които Галя Георгиева, съдия от Пловдив, посочиха, че макар законът да дава  право на председателите да си предлагат заместниците, не бивало да се заобикаля конкурсното начало. "Няма да се отрази добре на съдиите, колеги, дали те няма да се почувстват засегнати?", попита тогава Георгиева .


Затова е любопитно какво се е променило в конюнктурата и какво ще каже Галя Георгиева днес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бравос! Тази съдийка заслужава да стане председател на някой съд. Поне на ВКС! След съдебната реформа на Вожда и Вице вожда ще стане!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отново смях, в съд. с-ма!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 545 Неутрално

  ЦЦ може да е всякакъв, но заглавието на статията е тенденциозно.

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Разстроено

  Цитат от статията:"Решението е безпрецедентно заради обратния смисъл, който съдия Роглекова вкара в член 10 на Европейската конвенция за правата на човека за свободата на изразяване. Практиката на Европейския съд - видна от всички решения по идентични казуси, гарантира свободата на изразяване на гражданите от посегателствата на властта, а не на властта от посегателствата на гражданите."

  Чистка като в Румъния и назначаване на съдии, можещи да четат, юридически образовани, не със "следдипломна" квалификация!

 5. 5 Профил на Дрън Брън
  Дрън Брън
  Рейтинг: 402 Весело

  Отчаяние? Аман, заман оставете ни

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Аз пак предлагам делата срещу висши политици, полицаи, прокурори, съдии, и др. подобни да се гледат от съдии от чужбина, повече от ясно е, че въпросните обвиняеми могат да влияят на съдиите, затова трябва да се вземат наистина независими.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#6] от "today ":

  Абсолютно правилно, подкрепям напълно!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Весело

  [quote#6:"today "]Аз пак предлагам делата срещу висши политици, полицаи, прокурори, съдии, и др. подобни да се гледат от съдии от чужбина, повече от ясно е, че въпросните обвиняеми могат да влияят на съдиите, затова трябва да се вземат наистина независими. [/quote]

  Ти искаш да се разстрои цялата система "роднина-милиционер"
  Ама те и чужбинските магистрати може да се "настроят" по нашенски!

 9. 9 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 233 Неутрално
 10. 10 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ЦЦ се отказа от имунитета. Отказът му не е ли приет? Да се направи необходимото наклеветената да се ОТклевети...Или само шум за нищо. Като подслушването, фалшивите бюлетини и колите с двойни дъна...Последната радост на чугуните...

 11. 11 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#3] от "гарата":

  Да. А тенденцията е към информиране кой какво е натворил.

  "Я з москалями не балакаю!"
 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  По принцип делата за клевета са малко относителни, може и да е решила делото за клевета справедливо. Но подобни повишения след знакови дела правят лошо впечатление и бият на очи. Показва се на обществото, че ако властта се цунка правилно ще има повишения. Лоша практика.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "гарата":

  То си е точно в смисъла на " .. член 10 на Европейската конвенция за правата на човека за свободата на изразяване. " Която и въпросната дама е използвала в решението си.
  ПП Дама (жена) е по-правилното използване от професионалния ѝ признак.

 14. 14 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 415 Неутрално

  В съдебната система има повече платени проститутки отколкото в цяла София.

  Дойде ли нова власт и директно и го налапват ала "дълбоко гърло".

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 15. 15 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На това му се казва отплата. Нима в Народното събрание, няма доста хора, които са там за отплата...? Чисто и просто - модела не се променя. Уви.

 16. 16 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#10] от "hinin37":

  Отпадането на имунитет се гласува от НС, а не става с волеизявление. Гласувано ли е?

  "Я з москалями не балакаю!"
 17. 17 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Практиката на Европейския съд - видна от всички решения по идентични казуси, гарантира свободата на изразяване на гражданите от посегателствата на властта, а не на властта от посегателствата на гражданите.[/quote]
  И ние сме част от Европа...явно не съвсем. И докато същите безчинстват из ВСС, СГС, ЕВЕМКЪДЕ никакви реформи не могат да на ни приближат.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Опала още една семейна приятелкааа.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Цяла България чу Цветанът на мисълта. Съдийката явно си е седнала на ушите.

 20. 20 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Цветанов придоби имунитет, а докато той отпадне, ще изтече давността

  Нямам коментар

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 21. 21 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#16:"Инспектор Стрезов"]Отпадането на имунитет се гласува от НС, а не става с волеизявление. Гласувано ли е?[/quote]

  Май е изтъргувано

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  Яяяя,чи тя промяната почна вече в съдебната система.Щях да е пропусна.

 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Вече може да отпаднат всички дела за клевета,тъй като "клеветникът" изразява свободно мнение,като гражданин на ЕС. Достатъчно е медията да потвърди,че не е интервюирала министър или друг временно овластен гражданин,а случаен минувач.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 635 Любопитно

  Значи ако кажа, че тази съдийка покровителства организираната престъпност пред БТВ няма да ме съди за клевета или ще загуби делото така ли? Това не е ли голямо предимство за българския народ да говори каквото си иска и да прилага това решение в защитата си ако евентуално искат да се яви на съд? ))))

  Драконови закони ще оправят държавата!
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Тези индивиди срам нямат. До такава степен се чувстват неприкосновенни, че май над тях и господ няма.

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Те затова е важна оставката им.

 27. 27 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "Момчил89":
  Направо да си кажем, че тази съдийка, поименно Роглекова проституира със съвестта и вътрешното убеждение, за да угоди и удовлетвори властникът. Със сигурност по същия начин задоволява и началниците си, за да се издига в системата. Лично мнение по смисъла на чл. 10 ЕКПЧОС

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK