Ивайло Калфин няма да прехвърля парите си към държавното осигуряване

Ивайло Калфин няма да прехвърля парите си към държавното осигуряване

© Юлия ЛазароваВицепремиерът и министър на социална и демографска политика Ивайло Калфин няма да прехвърля към държавното осигуряване своята партида и вноските си от частни пенсионни фондове. Това стана ясно от думите му преди среща с представители на българския бизнес.


Калфин подчерта, че всеки сам ще може да реши дали да прехвърли своите вноски и партида, като лично той няма да го направи, предаде БНТ.


Меморандумът беше обявен късно в неделя и вече мина на първо и второ четене в бюджетната комисия на Народно събрание.
Самият Калфин обяви същата вечер, че е съгласен със споразумението.


Промените, предложени от ГЕРБ предвиждат тези, които започват за пръв път работа от следващата година, да се осигуравят предимно към Националния осигурителен институт (НОИ), с възможност малка част от пенсионните им осигуровки да отиват в частен фонд.


Хората, родени след 1959 г., които вече са избрали пенсионен фонд трябва да подадат декларация и ще могат еднократно да прехвърлят вноската си за втора пенсия към НОИ.


Калфин обяви, че това предложение е дошло изневиделица и поради тази причина не е добро за бизнес средата.


Според Калфин в меморандума между синдикатите и премиера се поставя спор, датиращ от поне 15 години за ролята на капиталовите схеми. Те все още не са започнали да изплащат, открои той.


Синдикатите междувременно обявиха, че е нямало разговори между тях и социалния министър по темата  и че те не са подписвали предложението на ГЕРБ.


Социалният министър призна, че "трудно може да се приеме изненадващият начин, по който са били направени предложенията, отнасящи се за частните фондове. Въпреки това, според него хората трябват да имат свобода да избират.


Калфин коментира, че по никакъв начин това не решава нито един проблем на НОИ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Левият Калфин май е с дясно мислене...

 2. 2 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много ясно че, няма. Не зная колко трябва да си тъп за да ги хвърлиш в НОИ и да държиш пари в бъгарски банки.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  По тази логика утре ще ни окрадат парите от банките защото не се интересуваме от сметките си с години.Каква е тази глупост ,че трябва да декларирам за моите си пари и защо трябва да има разлика между частен и държавен фонд,а разлика я знаят и малките деца,в държавния ще ви окрадат парите веднага,това е национализация и завръщане на диктатурата.

 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2026 Весело

  Частник такъв, а е на ДЪРЖАвНА служба!

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Би било добре, ако вкупом престанат да се правят на защитници на свободния избор - ако бяха такива, щяха да премахнат ограничението да избираме, дали да не пренасочим всичките или по-голям дял от вноските си към един или няколко УПФ, вместо да ни принуждават да ги изсипваме в черната дупка на разходопокривната система.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 6. 6 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Доживяхме социалистите от АБВ да заобикалят Борисов от дясно.
  Т.е. той е само един безнадежден популист без капка собствено мнение. Тежко ни! Чакайте ДПС на власт до два месеца. Май това си и му беше на Борисов мечтата.
  До избирателите на ГЕРБ> И на следващите избори си гласувайте направо за ДПС.

 7. 7 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "mentra65":

  не мога да разбера логиката с пенсионните фондове каква е?

 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoqn8386":

  Понеже в частните пенсионни фондове има милиарди натрупани по лична партида на всеки работещ и роден след 1959г.и така наречената държава не може да разполага с тези пари искат да ги прехвърлят в НОИ.Това е накратко казано кражба.

 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  СЛЕД ДВА ЧАСА Е ПРОТЕСТА,КОЙТО МОЖЕ И МУ ПУКА ЗА БЪДЕЩЕТО ДА СИ ДОКАРА ЗАДНИКА НА ПЛОЩАДА.

 10. 10 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "mentra65":

  и на мен ми прозвуча като кражба.но как ще стане без мое съгласие да ми вземат тези пари-имаш ли предства че в статията не ми стана ясно

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8681 Неутрално

  Целта на Горанов,защото съм сигурна,че това е негово дело/може и Дянков малко да е помогнал/ е много хора да не разберат и да не отидат до НОИ.Вместо да е обратното,който иска да прехвърля,той да си подава молба.Досега процедурата е сложна за прехвърляне от един фонд на друг,ходи се и при нотариус.А за държавните служители е абсолютно сигурно,че ще им бъде напомнено,какво трябва да правят.

 12. 12 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#10] от "stoqn8386":

  Значи, от тук нататък разясняването се заплаща.

 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  За чичковите червенотиквеничковчета от герб и дпс:

  Изказване на Иван Костов от 11 декември 2010 в Народното събрание при дебатите върху Кодекса за социално осигуряване.

  Благодаря Ви, господин председател.
  Прочетеният току-що текст категорично показва какъв вид нарушение на правата на собственост се извършва. Може да се преотстъпи право на ползване, може да се преотстъпи право на управление на собственост, може да се преотстъпят полезните свойства, придобивани от собствеността, но не може да се отстъпи правото на разпореждане. Който не разбира това, просто изобщо не разбира икономическото съдържание на понятието „собственост”. Това е сърцевината на нарушението, което вие извършвате.

  Едни пари, които се намират на определено място по волята и по договор между две страни, не могат да бъдат извадени оттам и да бъдат базирани на друго място въпреки волята на двете страни – тази, която е оставила парите, и тази, която ги управлява, това отношение не може да се прекъсне с акт на Народното събрание без да се наруши Конституцията на Република България! Това правите в момента, но то няма да мине пред Конституционния съд.

  Категорично заявявам, че ще настоявам Синята коалиция да атакува този текст, защото това е ограничаване, ощетяване на правото на собственост. Текстът, който току-що прочетохте, показва как грубо се влиза във взаимоотношения между двете страни. Как вие, в качеството си на кой, за кого се мислите, за да влезете във взаимоотношенията между пенсионните фондове и притежателите на партиди, за да кажете какви са отношенията помежду им?! Според мен вие просто не знаете къде се намирате, не знаете каква е ролята на законодателя в Република България. Не знаете, че законодателят законодателства в рамките на Конституцията на страната и не може да прехвърля правата си, да променя законите, защото Конституцията защита определени права, в частност, защитава отношения между такива субекти. Те са неприкосновени.

  Обръщам се към пенсионните фондове с ясния съвет: да не използват това разпореждане на закона и да се обърнат към съда, тъй като Конституцията има пряко действие. Понеже Конституцията има пряко действие, съдът ще уважи претенциите им да не могат да се развалят договорите им с притежателите на партиди и няма да одобри тази операция. Съвършено ясно се обръщам към пенсионните фондове да извършат това нещо и да не се подчинят на този закон, защото този закон е противоконституционен. След това да изчакат решението на Конституционния съд, тъй като това не решава по никакъв начин проблема.

  Понеже това въобще не решава проблема, а замъглява, скрива проблема, вкарва държавата в отношения, които не са нейна работа – това, че някой не е внасял вноските, е съвършено друг въпрос. Кои сте вие, за да заставате на мястото на този, който не се е издължил към работниците си, който не им е внасял вноските в професионалния пенсионен фонд, за да компенсирате неговата безотговорност?! За какво мислите, че е Народното събрание? Това означава покриване на задължения на частно лице – това е забранено. Това е държава. Държавата отива и застава в задълженията на нередовния – как може да се направи такова нещо, без да се нарушават принципите, върху които е изградена тази държава?!

  Двадесет години тук е съградено нещо. Вие въобще не знаете какво е съградено и сте тръгнали буквално през просото. Това не може да бъде толерирано. Това по никакъв начин не може да бъде търпяно. Това трябва да бъде спряно, защото вие ще отидете много далече. Благодаря.

  ...................................................................................

  ИВАН КОСТОВ: Вижте, господин Младенов – този аргумент, че „Подкрепа” се е съгласила и социалните партньори, въобще не го използвайте в тази зала. Защото навремето с Отечествения фронт е извършена национализацията и конфискацията на имуществата и със съгласието на синдикатите. Вие въобще не трябва да давате такъв пример тук, пред политическите представители. Това, какво сте се разбрали, вие там сте се разбрали. Това не е аргумент в тази зала, това трябва да го забравите. Никакъв аргумент не е.

  А това дето някакъв европейски комисар нещо разбрал – недоразбрал, някакви прекъснати вноски и пр., това въобще не касае въпроса. И аз се удивлявам – Вие сте министър и не можете да разберете разликата между прекъсната вноска и наличност в партида, която е собственост на човека. Това е имущество, това не е прекъсната вноска. Това ли трябва да Ви се обяснява от трибуната? Този човек има партида. В тази партида има пари. Тези пари не могат да се пипат без негово съгласие и не може никой да се разпорежда с тях.
  Това, дето казвате, че Вие влизате като Дядо Коледа, за да им плащате пенсиите, кога Ви избрахме ние Вас за Дядо Коледа? Кога избрахме правителството за Дядо Коледа? Ние сме ви избрали да управлявате страната, съобразно принципите, съобразно Конституцията и законите на страната. Как така като няма вие ще давате? Откъде ще взимате, за да давате? От кого взимате, за да давате?

  Аз просто се удивлявам в каква степен министър може да прави такива брутални грешки в едно изказване от 5 минути.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 442 Весело

  Трябва ли пак да давам примера с КТБ? Свързаните фирми, източването на парите, кражбите и накрая данъкоплатците платиха 1.5 милиарда, а всички клиенти на банките 2.1 милиарда от ФГВБ. И сега фонда е празен и ако гръмне втора банка какво правим? Защо мислите, че УПФ - Универсалните Пирамидални Форми не са същите? Нали помните как през 2010 щяха професионалните пирамиди щяха да дават на категорийните работници - примерно миньорите по 35-50 лева пенсии? Тогава Б.Б. се хвана за главата и им прехвърли партидите в НОИ. И сега вземат някакви по-прилични пенсии? А да ми говорите, че меринджеите от пирамидите - УПФ денонощно мислят за парите ми и ги влагат във високодоходни и безрискови активи, като акции на "Плама", каскада "Горна Арда", "Кремиковци", "Горубсо - Мадан", в сигурни депозити в КТБ, в облигации на БТК и други такива "прекрасни активи" сигурно ще ти повярвам. Даже да бяха честни пичове и да се стараеха не да крадат, а да работят за мен просто няма как да постигнат доходност. От имоти ли? От хотели? От акции и облигации на частни фирми? И накрая разбира се тези либерастки пазарници идват до моето - сигурните държавни облигации. Защото плюят държавата колко лош стопанин била и трябвало да я махнем. Ама допират до държавните облигации и като не могат да платят парите на миньорите молят премиера да даде пак пари на данъкоплатците, ама ако може да не им взема заграбените от миньорите вноски. И сега ще бягам към НОИ само да ми позволят. Защото дори УПФ да ми додаде 15- 20% допълнителна пенсия, (ако не ме е окрал междувременно, ако не е фалирал, ако не е обезценил активите си,) аз по закон губя 28% от държавната пенсия, само защото съм имал нещастието да съм роден след 1959 и са ме заробили, противоконституционно да давам данъци на частни пирамидални структури.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 15. 15 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Много правилно е преценил Калфин. Много българи биха постъпили така.

 16. 16 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Интересно защо само еднократно можеш да избираш за ЧПФ, и защо не се допитаха до Калфин за реформата?

 17. 17 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Щом Калфин като социален министър няма да си мести парите, какво остава за хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK