Христо Иванов: Същите хора да правят нов софтуер за разпределение на делата е притеснително

Министър Христо Иванов на парламентарен контрол

© Надежда Чипева

Министър Христо Иванов на парламентарен контрол"Същите хора, които години наред отричаха наличието на проблема /в системата за случайно разпределение на делата - бел. ред./, сега по същия начин ще правят нов софтуер... това хич не изглежда добре."
Това е част от коментара на  министъра на правосъдието преди заседанието на Висшия съдебен съвет по повод вчерашното взето изненадващо и в спешен порядък  решение на мнозинството във ВСС по предложение на председателя на ВАС Георги Колев да започне веднага процедура за напълно нов централизиран софтуер за разпределение на делата, като беше отхвърлено предложението да се изчака днес изслушването на външните експерти.
Решението беше взето, без да бъде анализиран докладът на експертите. "Това е страшно притеснително
и ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер", добави министърът.  Той коментира и начина, по който се подхожда -


"самите те да си го възложат без външно участие или контрол върху процеса на изработване на заданията и върху процеса на самата разработка също ме смущава",


заяви Христо Иванов. Според него няма основание да се отказваме от идеята Министерският съвет да изготви софтуер за случайното разпределение на делата, защото в най- кратък срок системата трябва да бъде сменена с по-надеждна. И добави, че трябва да се изслушат експертите и незабавно да се вземе решение за временно внедряване на най-сигурния от наличните продукти. Според IT експерти това ще струва около 20 000 лв.
"Ако колегите от ВСС се откажат от бонусите си плюс моите "заседателни", сумата е събрана",


каза Христо Иванов. По-късно се разбра, че министърът на правосъдието като председателстващ ВСС  и тримата големи /главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС/ имат право на допълнително заплащане /"заседателни"/ за участието им в заседанията на съвета, но Христо Иванов не ги получава.


На заседанието днес трябва да бъде обсъден докладът на 18-те външни експерти кой наличен продукт би могъл да се използва временно за разпределение на делата до създаването на постоянния нов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Типичен пример за клиентилизъм....

 2. 2 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 408 Неутрално

  ""самите те да си го възложат без външно участие или контрол върху процеса на изработване на заданията и върху процеса на самата разработка също ме смущава"

  Съветвам министъра да прояви цялата си смелост и да назове нещата които се случват в правосъдието с истинските им имена, както това направиха министърът на здравеопазването и ПФ вчера. Ако не го направи, не е за този пост.

  "Смущава" изобщо не е точната дума на скандалите които валят из ведро в тази корумпирана и прогнила институция. Да не говорим че, за пореден път, с цялата си наглост отново бонуси са си раздали за добре свършена работа.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 3. 3 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "не изглежда добре" е доста меко твърдение. Идеята е по-скоро скандална от колкото смущаваща.

  ...
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Скоро и министърът ще поиска оставката на ВСС

 5. 5 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Наистина меко се е изразил в случая министъра, но ми харесва незабавната му реакция. Искрено се надявам упорството му да доведе до резултат, но не е зле и да втвърди тона. В крайна сметка има сериозна гражданска, надявам се и политическа, подкрепа.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1267 Разстроено

  "Това е страшно притеснително и ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер", добави министърът. Той коментира и начина, по който се подхожда -"самите те да си го възложат без външно участие или контрол върху процеса на изработване на заданията и върху процеса на самата разработка също ме смущава"...,
  - Ама те искат ОЩЕ да вземат,не да дават:
  "Ако колегите от ВСС се откажат от бонусите си плюс моите "заседателни", сумата е събрана"

 7. 7 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "Според IT експерти това ще струва около 20 000 лв."

  Много бързат тия ИТ експерти, да не вземат да развалят на ВСС плановете? Обществена поръчка за софтуер за администрацията под 150 000 лева не пада, а пък че струват по 20, всеки знае, ама шшшшт... Интересно след тази прогноза колко ли ще похарчат

 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бързат, за да напълнят с бъгове новия!
  Задължително не трябва да оставя "гнилите ябълки" да го правят!

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Меко казано притеснително!

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  [quote#2:"tom_sawyer"]да назове нещата които се случват с истинските им имена[/quote]

  ааа, не така, тва да не са ти някакви там човекоподобни, това са магистрати, цвета на нацията... също като онези лекари, които ако че от небрежност умориха при рутинно вадене на сливици 3 годишно детенце, в съда се позоваваха на професионалния си авторитет

 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#9:"gembirdkz"]Меко казано притеснително![/quote]

  Наистина доста притеснително. Човекът, от когото очакват съдебна реформа, очевидно не схваща какво говори.

  От къде знае кой ще спечели обществената поръчка за новия софтуер?

  Какво изобщо означава "идеята Министерският съвет да изготви софтуер "?
  Министерският съвет е основен орган на изпълнителната власт в Република България. Той е съставен от министър-председател, министри, заместник министър-председатели и членове - ресорни министри. Кой по-точно е софтуерният специалист в сегашния състав на министерския съвет, на който Иванов ще възложи изготвянето на софтуера? От глупав по-глупав, колкото и да го разкрасява агитката. От шумната реформа на съдебната система май ще остане новия софтуер и смяната на някой съдии с по-наши.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  1) предолжение от вчера-дете тегли билетчета от 2 шапки!
  2) изолиран компютър, който се наблюдава от камери.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#12] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  могат да използват софтуера на тотото. Или пък направо да следят тиража на тотото. Ако не им стигат числа да тръгнат назад в годините - има достатъчно данни

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И аз си мисля, че тези които се правеха на умряла лисица, не трябва да са в дъното на нещата, още повече че за върпосния проблем, доверието е най-важното.
  Но продължавам да твърдя, да не позволяваме да ни отклоняват вниманието, а ла Мая Манолова с нейния кодекс - нов софтуер, ама и нов ВСС, тогава може да се надяваме на нещо. А ако се комбинира и с нов главен прокурор, направо може да си метаме капите и без това празници идват, нали така?

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  ""Ако колегите от ВСС се откажат от бонусите си плюс моите "заседателни", сумата е събрана",

  Ако народните представители се откажат от допълнителните си десерти към заплатата , министрите от неназованите бонуси , агенциите от премиите за "добре свършена работа " държавните чиновници от " икономиите " от заплати на незаети длъжности / без които очевадно може / България ще се окаже в предверието на Рая . А Христо Иванов ще бъде един от ангелите небесни . Ако успее да даде поръчката за софтуера на правилните хора . Като я отнеме от неправилните , разбира се .

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Неутрално

  " На заседанието днес трябва да бъде обсъден докладът на 18-те външни експерти кой наличен продукт би могъл да се използва временно за разпределение на делата до създаването на постоянния нов."

  Наистина ли са толкова ... безМислени ? Ами действащия софтуер си върши работата безотказно . Ако не се бърника от Сульо и Пульо . Ами вържи ги , бе министре , и не пипай софтуера . То хакери намират цаката на компютрите на ЦРУ , та няма да се намери и майстор на ВСС . Стига да има нужда . Човеците , човеците , тях дръжте изкъсо . Иначе все ще се намери някой Радо Отвертката . Който нещо много бързо се забрави .

 17. 17 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Задължително изискване трябва да е софтуера да е с отворен код. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Какъвто ще да е, нека да е с отворен код, пък нека после многобройни български ИТ компании си кажат мненията.

 18. 18 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма измислен софтуер, който да поправи човешкия фактор в съдебната система.

  Затова няма никакъв смисъл да се вторачваме толкова в софтуера.

  Проблемите в системата опират до кадруване, разпределение на делата, натовареност, начин на създаване на ВСС (наши, ваши и общи хора), механизми за влияние, от които никой не иска да се откаже....

  Нека министърът се концентрира върху тези неща. Иначе програмка за избор на случайно име измежду 10-20 такива всеки програмист може да напише за половин ден.

 19. 19 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Гневно

  Не искам да бъда лош пророк, но съдебна реформа няма да има. Всички ключови промени ще бъдат отнасяни към Конституционния съд, а той ще отсъжда, че те са възможни единствено и само, ако са направени от Велико Народно събрание. Неслучайно Цацаров стана "реформатор" за има-няма 24 часа...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#17:"abdul15"]Задължително изискване трябва да е софтуера да е с отворен код. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! [/quote]

  Задължително, но не за този министър. За него явно важното е да го направят неговите хора. (протестърите възродиха култовото сдс)

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 21. 21 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не е проблема в софтуера, наблюдавайте решенията на съдиите за които има съмнения, че са корумпирани. И не приемайте глупостите които ръсят, че отсъдили по съвест. Трябва да съдят според закона а не според съвестта си, която нямат.

 22. 22 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Софтуерът е едно на ръка, но истинският проблем е в потребителите...

  Sic transit gloria mundi...
 23. 23 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ице,
  какви са тия "притеснително", "смущаващо" и т.п.?

  Вън от обора всички и с маркуча чистене на помещенията!
  Вие сте ги зачеткали като незаменими. С намеци няма да стане, а няма и време! От колко места чаката да ви подканят? Ама дееее!
  ((

 24. 24 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Айде давайте... Правете го тоя софтуер... Време няма!!!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 25. 25 Профил на darkmanx_bg
  darkmanx_bg
  Рейтинг: 511 Гневно

  При положение, че цялата работа се разду покрай дело за МИЛИАРДИ, как изобщо може да се споменава и обсъжда такава незначима сума като 20,000?

 26. 26 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стига с този софтуер, ако делото е важно за някого, може да бъде платено на случайно или неслучайно избрания съдия, вземат с удоволствие.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Трябва да се изясни, дали НЕСЛУЧАЙНОТО разпределяне не е включено в заданието за сегашния софтуер, и ако НЕ Е, разработчика да върне парите(дори да плати глоби, щети и неустойки). ТАКА ЛИ СЕ ВЪЗЛАГА И ИЗПЪЛНЯВА СОФТУЕР, СВЪРЗАН С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?!

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Разбира се, че ще бързат. Нали трябва да може да се манипулира системата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Притеснително е всичко на същите хора.

 30. 30 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Вмирисана съдебна риба... Целият улов.. не само главата.. Чеаст от нея вече е и изгнила.

 31. 31 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не е притеснително, а идиотско. Определението за лудост е да правиш едно и също нещо, а да очакваш различен резултат.
  Тъй като в съдебната система определено не са луди, то явно искат да подлудят нас.
  И няма какво да сменят софтуера - да си сменят хардуера. Червения.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Христо Иванов: Същите хора да правят нов софтуер за разпределение на делата е притеснително"
  Предполагам, че са преживели катарзис.
  (настроение саркастично)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А "притеснително"... като избор на експресия... си е консервативно-сдържано.

  Свобода за Надежда Савченко!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK