Прокуратурата промени обвиненията срещу Пенгезов за длъжностно присвояване

Прокуратурата промени обвиненията срещу Пенгезов за длъжностно присвояване

© Юлия ЛазароваПрокуратурата е коригирала обвинението за длъжностно присвояване срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, съобщи БНР.


Новината е съобщил самият Пенгезов, който днес е бил призован в ДАНС. Съдията, чието име стана печално известно около скандала с т.нар. "бедни" магистратски роднини - сдобили се с евтини имоти в Приморско като социално слаби, е обвинен за длъжностно присвояване на средства по европейски проект. Обвинени са и председателят на Военноапелативния съд Петко Петков, а от вчера и От вчера сред обвинените е и зам.-председателят на Военноапелативния съд Владимир Димитров.


Разследването срещу Пенгезов се води още от 2010 година, но едва през тази пролет му бяха повдигнати четири обвинения. Според тях в периода от октомври 2008 г. до юли 2009 г. като председател на софийския Военно-апелативен съд той не е провел процедура за възлагане на обществена поръчка за изпълнението на две дейности от финансираното по програмата ОПАК изграждане на Информационна система за прозрачност на военните съдилища на обща стойност 402 560 лв. 


Обвиненията срещу Пенгезов вече са три, а не четири. Причината за редуцирането им е, че две от обвиненията са били комбинирани в едно, съобщава БТА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK