Борисов е готов на отстъпки за пенсионното осигуряване

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов приема възраженията на критиците на замисляните от ГЕРБ промени в пенсионното осигуряване, според които осигурен, избрал да внася само в НОИ, да не може впоследствие да се прехвърля към някой от частните фондове.


Виждам, че може да имат основание. Затова съм възложил на финансовия министър да подготви и това решение - ако не му харесва или не е убеден, че в този фонд правилно и сигурно парите се управляват, но след две години види, че някой друг фонд много добре работи, да може да се върне обратно. Бих го подкрепил", каза Борисов пред кореспондента на БНР в Брюксел.  


Премиерът иронизира и възраженията, че едногодишният срок, в който всеки влизащ на пазара на труда младеж ще има за да избира между частното и държавното осигуряване, е прекалено кратък. "Българинът бил глупав и не можел сам за година време да намери правилно решение и трябва да се върнем в социализма, когато ни казваха кое е правилното решение и задължително да им отнемаме тези 5% и да ги пращаме някъде", каза той. Затова Борисов предложил всеки да има право на информиран избор.
Премиерът съобщи, че е разговарял с представителите на Реформаторския блок, които са против измененията, и ги е посъветвал най-приятелски да се срещнат с ръководството на Комисията за финансов надзор и да се информират каква е статистиката за фондовете, как ги контролират, имат ли ликвидност, правилно ли разполагат на хората с парите, "за да не стане после, че фондовете са расли и по времето на Реформаторите". Направи аналогия със срива на КТБ. "Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва", каза той.   


Борисов съобщи, че веднага след коледната ваканция ще обсъди с парламентарно представените сили, включително и опозицията, параметрите на мащабна пенсионна реформа, която да работи през следващите 30 години. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK