Най-сетне Лоу-чойса си отива от разпределението на делата

Най-сетне Лоу-чойса си отива от разпределението на делата

© Анелия НиколоваЗаради катастрофалното състояние на системата за случайно разпределение на делата LаwChoice, която две години мнозинството около председателя на Върховния административен съд Георги Колев брани активно и със съпротива срещу всеки опит тя да бъде сменена, най-сетне ще бъде извадена от употреба.


Това стана ясно днес на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Първо ще има временно решение със съществуващи системи, а след това ще се разработи и нова. 


Въпреки заключенията на проверката от миналата година, която показа, че системата дава възможност за манипулации без да се оставят следи, и въпреки новата проверка, огласена в доклада от 27 ноември, досега във ВСС след натиск на експерти и НПО отстъпваха единствено до "продобряване на версията".
Какво е било подобряването се видя през последната седмица и особено днес, след като беше изслушан докладът на групата външни експерти от новата проверка в Софийския градски съд.
Ако не беше се раразил скандалът след изявлението на френския посланик, надали тази проверка щеше да бъде назначена. Резултатите от нея, обобщено, сочат, че 


не може да се твърди въобще, че е имало случайно разпределение на делата в СГС


Часове наред ВСС изслушваше експертите,заключенията им бяха убийствени за сегашната система. 


"Преди да се стартира програмата, файловете с данни за разпределението до момента могат да се копират на флашка. След това системата се пуска, разпределя се дадено дело и ако то не са падне на "подходящия" съдия, системата се прекъсва аварийно с проста команда. Архивните копия на файловете с данни се копират обратно от флашката върху компютъра, програмата се стартира отново. Пуска се разпределение на същото дело, описаният по-горе процес се повтаря, докато делото се падне на подходящия съдия", обясни IT-експертът Васил Величков. 


И след разгорещения дебат, който беше публичен, съветът нямаше друг избор освен да я извади най-сетне от употреба и да се съобрази с предложенията на IT-експертите.


А предложението беше за краткосрочно решаване на проблема - до обявяването на поръчка по ЗОП за напълно нов централизиран софтуер, в съдилищата, където се ползва  "LawChoice" /а те са 90 процента от всички в страната, сред които СГС и ВАС/ да се въведе нова централизирана система от разработчика "Кодинов", а в тези, които ползват системата АСУД, да се въведе централизирана версия на модула за случайно разпределение от АСУД. И двете нови системи ще изпълняват изискванията за "краткосрочно решение", одобрени от ИТ експертите в работната група.


Работната група от 17 експерти от различни специализирани институции и фирми, е заложила 120 критерия, които да осигурят сигурността на двата продукта, като базовите условия са:


- да бъдат централизирани,


- разпределението чрез тях да оставя следи

- потребителите да влизат в системите с личен квалифициран електронен подпис, който законово е еквивалентен на собственоръчно положен такъв


- системата да бъде с т. нар. отворен код.


Това трябва да стане за 6 седмици и ще струва на ВСС 28 хил. лв. Решението е временно, докато не бъде изработен съвършено нов софтуер, което не може да стане за по-малко от година. В спешен порядък ще се водят и преговори с ОПАК, за да се премодулира проектът и да бъде спасено финансирането на дългосрочен проект.


Големият проблем на сегашната система LawChoice е именно това, че не оставя следи при недобросъвестно използване. Това създаде "опорната точка" на защитниците на ръководството на СГС -


щом няма следи, значи няма доказателства за манипулации


значи можем да говорим само за съмнения, не и за доказателства, че някой е злоупотребил.


По време на изслушването на експертите Георги Колев, по чиято инициатива в сряда ВСС изненадващо реши да започне спешно обявяване на обществена поръчка за изцяло нов софтуер без да бъде консултирано с външни експерти заданието на проекта, зададе въпрос: 
какво би се получило ако сегашната система се изнесе от съдилищата на централен сървър в съвета.


От отговора на експерта Васил Величков се разбра, че консенсусът във ВСС за решаване на проблемите със случайното разпределение е бил привиден.


Величков вместо да отговори пряко, разказа случка, без да подозира, че огласява нелицеприятни разкрития.  На последното заседание на работната група на експертите преди ден мистериозно се появили представители на фирма, които до този момент не са участвали в заседанията и обсъжданията. Всички опити на Величков да разбере кой ги е поканил били безуспешни. Предложението на  фирмата било те да осигурят сигурността на "LawChoice" безвъзмездно. След остра дискусия експертите отхвърлили предложението защото техническите характеристики не отговаряли на минималните изисквания, каза Величков. А членът на ВСС Елка Атанасова, която представлява ВСС в работната група, каза, че гласуването по предложението на странно появилата се фирма било почти единодушно, само експертът на ВАС се въздържал.


Твърди се неофициално, че фирмата била препоръчана от Георги Колев.


Дебатът освен че продължи близо 5 часа, протече доста нервно,


сякаш да докаже, че е трудна раздялата с нещо бранено толкова упорито.


Ввърховните кадровици на съдебната власт вземаха думата без да се изчакват, репликираха се един друг.
В неясен контекст избухна дори изключително остра размяна на реплики между главния прокурор Сотир Цацаров и представляващата ВСС Соня Найденова, която ескалира до степен, че в пресзалата се чуха на много висок тон думи от главня прокурор като "... Не ме занимавайте с глупости",


"...Нямам намерение да посягам на кариерата на съпруга ви, който работи добре"


/Съпругът на Найденова е прокурор във Върховната административна прокуратура./


По-късно по време на дебата по доклада на експертите пак се чу рязка реплика от главния прокурор, този път към Галя Карагьозова: "Не питам вас, госпожо Карагьозова". "Кого всъщност питате", обърна се към него кротко Карагьозова, но видимо без намерение да се остави да й "държат тон". "Питам експертите", отвърна все така рязко Цацаров.


На този фон се открои внимателното и най-вече изключително търпеливо отношение на експертите. Васил Величков отговаряше обстойно на всякакви въпроси и с желание да бъдат разбрани всички проблеми, което не е лесно за неспециалисти.


Към края на дебата главният прокурор, който единствен в началото гласува против IT-експертите да присъстват в залата докато се представя доклада им, им се извини, че са били принудени да изслушат грубостите, разменени по време на заседанието.


Така - след близо две години неглижиране на проблема с Лоу-чойса и неистова съпротива срещу смяната на тази пробита отвсякъде система, най-сетне тя отива в музея. Това обаче надали щеше да се случи, ако не беше избухнал скандалът след изявлението на френския посланик и ако ВСС не се опасяваше, че може да бъде предсрочно суспендиран.


Достатъчно е да припомним какво каза само преди седмица пред "Нова тв" председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, запитан дали е имало злоупотреби със системата за случайно разпределение Lowchoice: "Аз няма да коментирам изказвания на един IT-специалист, който оказва се, е работил за определена медия, дописник е бил на един вестник, говоря за специалиста Величков, който направи последната проверка."

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  А нещо за срешите на Борисов днес в Брюксел ще има ли? Или по традиция ще мълчите . За срещата с Дейвид КАМЕРЪН да речем. За осигурените 4 милиарда по ОП Транспорт?

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А разработчиците и внедрителите на т.н. "продукт", ше върнат ли парите...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Венсеремос!

  Happy face says, adios !
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Ега ти мисленето... Що да ги връщат, каква е тяхната вина?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Катастрофално състояние на системата за случайно разпределение на делата Lowchoice..."

  Law
  low е нивото му

 6. 6 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Той па и Васил Величков е един "експерт". Иначе за качествата Lawchoice, ако въобще има такива не може да спори :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Малей експертите кой знае как са се чувствали в този дзверилник ама днес е един хубав ден за Българската демокрация дето вика Александър Йорданов -
  1. Многокрилия петоъгълник го махат и слага войнишките плочи пред НДК.
  2. Наш Боце се извини от името на финансовият си министър ! ! !
  3. Главният Цацаратор и той се извинявал ! ! !
  е как да не е такъв хубав ден.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#4:"Darth Plagueis"]каква е тяхната вина?[/quote]

  Ти, най-вероятно не си чувал за клаузата Добро изпълнение...още повече, че не става дума за софтуер на складови наличности, а нещо, толкова важно и определящо общественият ред...!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#8] от "Γαλλα":

  Чувал съм. Хората са изпълнили това, което са им поискали.

  Ти чувала ли си за добре написани изисквания за продукт?  До коментар [#6] от "harbinger":

  И какво му е на Величков?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И този колев да се махне от ВАС!

 11. 11 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Не е за вярване какво заглавие са сложили.

  I had a dream, Joe
 12. 12 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  След поредната звучна плесница,се установи че може да се направи нещо.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Харесах отговорът ти, защото е логичен.
  Въпреки това, мисля, че някой Трябва да върне ресто...все пак, този продукт създаде повече проблеми, отколкото ползи.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Леле колко сте нехрамотни..

  Lowchoice !!!?? Или може би е умишелено - защото "Low" означава ниско, слабо..
  Виж "LАw" - право ... може би е било името..

 15. 15 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Ми виж му състоянието на фирмите и тогава говори. Със сладки държавни поръчки и банки само не става.

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1280 Весело

  Лоши,лоши IT-експерти, да им разбутате хранилката за неслучайни бонуси...Сега остава и да върнат коледни такива и гърмим шампанско за тотален карзис на ВСС.А дано,ама надали...

 17. 17 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Весело

  Lowchoice????? опаа, да не би да имахте в предвид Lаwchoice?

 18. 18 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално
 19. 19 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Каква файда, ако новият софтуер е всъщност същият, както до сега, но с ново име?

  Какво ще гарантира, че новият софтуер не е лесен за манипулация на данните? Трябва да има одитори и трябва софтуерът да е с отворен код, за да може да е публично достъпно какво става. В естония например софтуерът за електронно гласуване е с отворен код. Защо не може софтуерът на нашите съдилища да е също общодостъпен? И всички промени по него също да бъдат публични?

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега да сложат леля Пена за LawChoice, а
  избора ще бъде наблюдаван от бай Тошо милиционера.
  А да ви вида тарикати!

 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  "...две години мнозинството около председателя на Върховния административен съд Георги Колев брани активно и със съпротива срещу всеки опит тя да бъде сменена, най-сетне ще бъде извадена от употреба. Въпреки заключенията на проверката от миналата година, която показа, че системата дава възможност за манипулации без  да се оставят следи, и въпреки новата проверка, огласена в доклада от 27 ноември, досега във ВСС след натиск на експерти и НПО отстъпваха  единствено до "продобряване на версията"."
  -----------
  ОСТАВКА на целия ВСС!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 554 Любопитно

  Той ще си иде, ама неслучайно разпределените дела? Кво пра'им? Битият - бит, съденият - осъден?

  "Я з москалями не балакаю!"
 23. 23 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 797 Весело

  ... Дневник, аре последно Lowchoice или Lawchoice - ена бърза справка кво е low и law... и дали не е по-удачно да го пишем 'лоо-чойс'. Не че това ша оправи съдебната система, ма медия сте се пак...

  Колкото повече, толкова повече!
 24. 24 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 797 Неутрално

  ... май не съм погледнал горните коментари... зели сме да се повтаряме..

  Колкото повече, толкова повече!
 25. 25 Профил на beroni
  beroni
  Рейтинг: 8 Гневно

  Сериозно - кой ги пише тези софтуери? Същите, които написаха програмата за ТОТО2, която 2 пъти в 2 седмици изтегли еднакви числа от 6х49 ?

  Имам по-голяма вяра на random функцията в Excel . . .

 26. 26 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Признавам, че никога не съм виждала във ВСС оригиналния "надпис" на тази система. Пиша името с "о", понеже така го пишат всичко, но сигурно не е вярното - изключено е да си е кръстил така продукта създателят му. Едва сега се замислям - и оттук нататък ще го пиша с кирилица, както се произнася.

 27. 27 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 399 Неутрално

  На този софтуер се гледа като на операционна система или като на фърмуер на космически кораб. Щели държавни поръчки да правят, десетки, ако не стотици хиляди левове държавна пара да се потрошат. Че това е задача като за второкурсник, решава се с 20 реда код. Защитата от манипулации е по-скоро организационен, а не толкова софтуерен проблем. Спокойно могат да натрупват делата за разпределяне през цялата седмица и в определен момент, примерно в петък в 5 часа комисия от петима включват електронните си подписи към един компютър, сървърът разрешава да се стартира софта и да съпоставят съдиите към делата. И повече никой да не пипа до следващия петък следобед. Е, с електронни подписи и сървър става малко по-сложно, но пак задачата е елементарна, на фирма от типа на Борика не би им отнело повече от 2 дни за да я направят.

 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Най-добре е разпределянето на съдиите да се аутсорсне в някоя европейска държава
  Даже що да се ограничим с разпределението

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#13] от "Γαλλα":

  Не пиши нелепи неща!
  Проекта е правен по задание от ВСС и експерти.
  Проекта е приет от комисия...
  Вероятно по договор е имало и гаранционен срок и условия за след гаранционно подържане.
  Пито, платено.
  В РБ няма отговорност за колективни решения, иначе цялото НС трябва да е зад решетките.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#27] от "jonson":

  Съгласно закона за защита на личните данни, сървърите трябва да имат система за защита на лог-файловете и дстъп само на оторизирани потребители.Архива от лог файловете може да покаже, кой потребител какви ресурси е ползвал..... -> следва съответния член от НК.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#30] от "Captain Shakespeare":

  Къде пък в България има толкова скорострелен съд, че да трябва някой по спешност да иска незабавен достъп до системата за разпределение? Достъп веднъж седмично и само ако петима са се оторизирали едновременно е напълно достатъчен за функционирането на съдебната система.

 32. 32 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Защо не се учудвам, че ченгето Колев е върл привърженик на лоу лайф, пардон лоу чойс?
  Радане, стягайте се, защото цвуцко пак иска да кара влака и съдебна реформа ще има в шестък, ако го позволите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  магистратите да внимават, наблюдаваме ви

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#13] от "Γαλλα":

  Ако някой ще връща ресто, то това са заявителите. Освен, ако някой от неграмотните драскачи, дето са ми цъкали минуси, не е решил, че проблемът е технически, а не умишлено търсен.
  До коментар [#15] от "harbinger":

  Викаш, държавата като реши, че няма да ти плати дължимите пари и ти не трябва да фалираш, ами да се възродиш като,един Феникс, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  [quote#7:"Танас"]3. Главният Цацаратор и той се извинявал ! ! ![/quote]
  Перефразирам: Бой се от главните прокурори когато се извиняват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  [quote#27:"jonson"]Че това е задача като за второкурсник, решава се с 20 реда код.[/quote]
  Съгласен, още 1995г написах на Turbo C програмка която разбъркваше по случаен начин вариантите на протоколите за студентите да не могат да си правят "библиотеки" с решените варианти. Фасулска работа.

  Още 2001г пък разпределението на кандидат студентите за изпита по залите е на случаен признак. Защото преди имаше една зала в ректората за "специални хора" с особено сговорчиви квестори. Написано от обикновени момчета, дори не бяха следвали информатика. На същият този Linux с отворен код за който се бият барабаните.

  Просто се гонят 2 задачи - първо, де се оставят вратички за шашмите. И второ, да се уредят "нашите фирми".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#31] от "jonson":

  Аз ти обяснявам, как е по закон и /в белите държави/ и това са отговорности на администратора на системата.
  А една от съдийките каза в едно интервю, че влизала с електронния си подпис в ситемата и след това оставяла помощниците си /които нямат право/, да работят... В СГС...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 38. 38 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костозомби заразено с костококи":

  Колко ти плащат на пост или си натурален?

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това, че не може да се докаже чрез преки следи манипулация, не значи, че не е имало! Не е нова практика да се открие съществуване на нещо чрез косвени следи. А, косвените следи сочат чести манипулации на важни дела. Само че, не съм убедена, че смяната на софтуера, без смяна на хората и без адекватен контрол върху тях ще свърши работа! Даже, това е меко казано. В същност, не вярвам! Това е половинчата мярка!

  goblenka
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Защо, нали са изпълнили заданието коректно?!
  Както е написано в прав текст, системата може да бъде манипулирана БЕЗ да оставя следи!
  За мен скандална е появата на "анонимните програмисти на доброволни начала"!
  Явно някой доста се е притеснил...😄

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Ще се намери колая и на новата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK