В България се подслушва повече, отколкото в САЩ, при това без полза

В България се подслушва повече, отколкото в САЩ, при това без полза

© Анелия НиколоваБългарите са по-подслушвани от американците, но това остава без особени резултати, когато се стигне до съд. Такъв извод се налага от представени данни за използваните специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до трафични данни за периода 2010-2013 г., представени от фондация "14 януари".


Само за 2013 г. в България са подслушвани повече хора, отколкото в САЩ за 10 години, показват данните на фондацията. През 2013 г. у нас са подслушвани 3 680 души, докато в САЩ според официалните данни броят им е бил само 97. За годината използването на СРС и трафични данни в България надхвърля с 8.5 пъти прилагането им в САЩ за целия 4-годишен период, който обхваща изследването, и е надвишава над 3 пъти подслушванията в САЩ за периода от 2004 до 2013 г.


На този фон обаче ефективността от подслушванията в България е минимална. От 8 189 използвани СРС-та през 2013 г. само 567 са станали веществени доказателства в съда, а от 17 298 използвания на трафични данни в съда са влезли едва 10. Докато в САЩ в 18.9% от случаите, при които са се използвали СРС, се е стигнало до съд и присъда, то у нас този процент е минимален – 2.31 на сто. Резултатите от използването на трафични данни също са в ущърб за страната – процентът на присъдите след използването им в САЩ е 18.9, докато в България – едва 0.06. Заради тези данни авторите на изследванеот допускат хипотезата, че в страната има частен пазар на подслушванията.
"През единствената година на управлението на неофициалната коалиция БСП-ДПС-Атака се наблюдва слабо, но все пак видимо покачване на броя на СРС и достъпа до трафични данни. Факт, който на фона на липсващия отговор на силовите институции на въпроса за профилирането на общественици, журналисти и протестиращи граждани, със сигурност не е без значение", посочват авторите на изследването.


През 2013 г. е разрешен достъп до трафични данни за 239 на 100 хил. българи, което е увеличение в сравнение с 2012 г. - тогава броят им е бил 123. През 2011 г. броят им е бил 212, а през 2010 г. - 298. При използването на СРС се наблюдава лек спад – 113 разрешени СРС-та на 100 хиляди души през 2013 г., в сравнение със 146 през 2012 г. През 2011 г. числото е било 188, а през 2010-та – 219.


В рамките на изследването от фондация "14 януари" са използвали данните, които парламентът получава от Висшия съдебен съвет (ВСС), както са попитали и всички съдилища за тяхната собствена статистика. Авторите са получили разминаване в статистиката, като обаче някои съдилища не са им предоставили данни. При повторно запитване, в което са отстранени пропуските, които са станали мотив съдът да откаже предоставяне на данните, често от фондацията просто не са получавали отговор. Част от съдилищата пък директно са отговорили, че не водят статистика за броя на веществените доказателствени средства, на база достъп до трафични данни.


"При това условие, не можем да говорим за коректна оценка на ефективността на тази крайна мярка на вмешателство в личния живот и неприкосновеност на гражданите", се посочва в доклада.


"Друга съществена тенденция, или факт, е констатацията, че липсва механизъм за пълен контрол и анализ на данните по исканията, разрешенията, употребата и ефективността при ползването на тази крайна мярка", посочват авторите на изследването. Те изтъкват, че има достатъчно сериозна "пролука" в закона за заобикаляне и скриване на размерите на проблема с употребата на СРС и достъпа до трафични данни.


"Няма как да пропуснем факта, че в началото на 2012 г. бе направен опит да се придаде по-лицеприятен вид на статистиката, чрез "методически указания", разпратени от тогавашния шеф на Софийския градски съд, с които, най-общо казано, се съветват органите на МВР и ДАНС, да искат разрешения за максималния позволен от закона срок и да отчитат броя на личностите, а не броя на техническите средства (подслушване, проследяване, фотографиране, наблюдение). Целта бе да се намали значително стряскащата статистика", припомнят от фондация "14 януари".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK