Парламентът се заема със спорните текстове за пенсионните вноски

И младите, и по-възрастните работещи са заинтересовани от това, което депутатите ще гласуват.

© Юлия Лазарова

И младите, и по-възрастните работещи са заинтересовани от това, което депутатите ще гласуват.Промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат съществени, но необсъждани и затова спорни промени във втория пенсионен стълб, се очаква да влязат  днес за обсъждане на второ четене в пленарната зала на Народното събрание. 


За петте дни от обявяването им в неделя измененията, които предвиждат възможност вноските в частните пенсионни фондове на родените след 1959 г. да могат да се прехвърлят в солидарния стълб на НОИ, вече преминаха гласуване в бюджетната комисия и са на път да получат окончателно одобрение. 


Радикалните изменения, обявени след среща на правителството с двата синдиката, срещнаха отпора на работодателите, засегнатите пенсионни фондове, гражданите, депутатите от участващия в управлението Реформаторски блок. Дори Комисията за финансов надзор се изказа за предварително съгласуване, а вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин препоръча текстовете да минат и през тристранката, вместо да се прокарват през депутати направо в комисия. 
От текстовете, които бюджетната комисия е одобрила за второ четене, се вижда, че родените след края на 1959 г., ще могат еднократно да изберат да прехвърлят вноската си към втория стълб от частния в общия държавен фонд на НОИ. Записано е също, че редът и начинът на избор ще се определят от Министерския съвет, което пък дава свободата на управляващите да натоварят с нови задължения осигурените, например, да изискат специално препотвърждение за запазването на досегашния модел. Новите платци на осигуровки, които тепърва ще навлизат на пазара на труда, ще имат само една година, за да решат дали да внасят и в частен фонд или  да разчитат завинаги само на държавата. 


ГЕРБ обясняват промените с необходимостта за повече свобода и възможности за избор на гражданите, но засега са получили твърда подкрепа единствено от ДПС. Реформаторите и АБВ, които участват и в изпълнителната власт, възразяват срещу прибързаното вкарване на текстовете, писани на коляно. Подобни съмнения изрази и Патриотичният фронт, а БСП обяви, че ще гласува "въздържал се". В "Атака", която първоначално подкрепяше  измененията, везните се наклониха към неутралитет. 


Възможно е днешният пленарен ден да не е достатъчен за дебатите, които включват и приемането на бюджета на здравната каса. В този случай най-вероятно е горещата тема да бъде обсъждана утре - 20 декември. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK