Не се променя пенсионният модел, просто предлагаме избор, каза Менда Стоянова

Не се променя пенсионният модел, просто предлагаме избор, каза Менда Стоянова

© Надежда Чипева, КапиталТакъв експеримент с пенсионната система, като сега действащия в България, беше въведен от МВФ в четири страни. Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България, каза днес по Нова телевизия председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.


Според нея острата реакция срещу предложените промени идва от частните пенсионни фондове, но тя отказа да посочи каква е причината. "В края на януари ще излязат финансовите резултати на фондовете, ще поискаме специално изслушване на КФН по темата, за да видим каква е доходността при тях", поясни Стоянова.


Тя посочи, че опитът показва, че реформата в пенсионната система, основана на "хиляди разговори със синдикатите" не води до никъде. На няколко пъти председателят на бюджетната комисия подчерта, че не се прави реформа на системата, а само се дава възможност за избор.
Менда Стоянова каза, че родените след 1959 година могат да запазят сегашният начин за формиране на пенсията си - от НОИ, и от частен пенсионен фонд, или до деня преди пенсионирането си, да прехвърлят парите от фонда в осигурителния институт. Според нея всеки ще може да изчисли при кое положение ще получава по-висока пенсия и да прецени как да постъпи.


Стоянова подчерта, че има определени положения, при които частта, идваща от частните фондове, няма да компенсира понижението от 28%, по солидарния стълб и тогава може да се избере вариант парите да се преведат в НОИ, като средствата за старост се повишат. При сегашното положение, рискът това да се случи, се носи от хората, а с предлаганите промени, ще го носи държавата", каза още председателят на бюджетната комисия.


Стоянова смята, че всички "т.нар. експерти", който критикуват промяната казват на хората: "Ние дами и господа сме по умни от вас, Вие нямате капацитет, да решите този въпрос сами". Коментирайки изявленията на Борисов от вчера, тя посочи, той търси варианти, за да се удовлетвори силната реакция срещу промените. Тя завърши изявлението си с думите, че дали промените ще ги има ще се реши при гласуването днес в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK