Христо Иванов: Който е излъчил представители във ВСС, да им потърси отговорност (допълнена)

Христо Иванов: Който е излъчил представители във ВСС, да им потърси отговорност (допълнена)

© Юлия ЛазароваВчера най-накрая след 2 години отлагане  Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първа стъпка в правилната посока да се направи нова софтуерна система за разпределяне на делата в съда с голямо външно наблюдение и външни специалисти. Така коментира министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ пробива с отстраняването на системата LawChoice за случайно разпределение на дела, която след две последователни проверки с участието на външни експерти най-сетне напуска съдилищата заради несигурността на софтуера.


Според него, участието на ИТ специалисти, които ясно са идентифицирали проблема - "липса на  сигурност", както и представители на съда и академичните среди, ще гарантира широката прозрачност при избора, изготвянето и проверката на новия софтуер.


Министърът обаче напомни, че
не може да се търсят проблемите при разпределение на делата само в технически причини и грешки.


ВСС  може да не носи отговорност за пропуските в софтуера, но носи отговорност за средата, в която този софтуер е бил използван. Иванов посочи като пример Софийския градски съд, който не е изпълнявал указанията за обновяване на софтуера си и не е създал гаранции за сигурност при разпределението на дела: "И досега няма адекватни отговори за ситуацията в Софийския градски съд", каза Иванов.
Министърът посочи  причините, които са способствали да се замазват досега проблемите със случайното разпределение на делата.


"Ще се работи да се промени регулацията на отговорността на председателите на съдилища и прокуратури, както и отговорността на ІТ специалистите и изискванията към тяхната работа. Много е важно да се промени капацитетът на контролните органи.


Инспекторатът към ВСС, който трябваше да следи за всичко това,  не откри проблема със софтуера 


и това се дължи на проста причина: когато инспекторите отиват да правят проверки, разчитат или на ІТ-специалистите на ВСС, които са разработили проваления софтуер, или на ІТ-специалистите вътре в съда, които също нямат  интерес да алармират. В този смисъл крайно време е и Инспекторатът към ВСС да поеме своята отговорност и  да изгради капацитет за собствени проверки. Въпросът е кой носи отговорността за това, че години наред не се решаваше този въпрос", коментира Христо Иванов.


Попитан за  призивите на някои политици Висшият съдебен съвет да подаде оставка, правосъдният министър заяви, че търсенето на отговорност на членовете на ВСС от онези, които са ги излъчили, което може да стигне и до искане на оставка, е по-конструктивният метод отколкото с промяна на закона просто да се разтури съветът. През годините два пъти беше прекъсван мандатът на  ВСС с промени в Закона за съдебната власт, които всъщност маскираха политическите стремежи за овладяване на съдебната система от поемащите властта партии. Както е известно, това не доведе до независим съд и прокуратура.


Министър Иванов изчерпателно анализира възможностите: "Има два начина да се смени ВСС. Единият начин е парламентът с промени в закона, както се казва, да разгони ВСС. Аз съм против този модел.
Има и друг модел - ВСС е представителен орган, в който политическите сили и магистратите имат своите представители.


Търсенето на отговорност на членовете на ВСС от тези, които са ги излъчили, е другият модел и аз лично мисля, че това е  по-конструктивния начин.


Дали тази отговорност ще стигне до искане на оставки, или ще има някаква друга форма, е друга тема. Но министърът на правосъдието няма собствени представители във ВСС. Това, което аз казвам, е, че трябва да упражняваме инструментариума, който е заложен в логиката на тази институция, и да го използваме за това да я направим работеща. Ако трябва да се поискат оставки, да се поискат оставки и да бъдат дадени, но това трябва да стане от тези, които имат свои представители във ВСС, не от министъра на правосъдието и не със законодателни изменения", каза министър Христо Иванов.


По върховете на ВСС години наред са си затваряли очите за проблема кой упражнява контрол и това си е проличало и при случая със съдия Ченалова, срещу която е имало редица доклади, коментира Иванов. И добави, че макар случая "Белведере" да не влезе в следващия мониторингов доклад за България, той непременно ще има влияние върху заключенията, коментира министърът в отговор на въпрос..


Не са ми известни причини да се мисли, че инцидентът със съдия Лозан Панов не е случайност, каза Иванов. "Много се радвам, че съдия Лозан Панов се чувства достатъчно добре и се върна в надпреварата.


Съжалявам обаче, че от ВСС излизат сигнали за предрешеност на състезанието за ВКС.


Това е състезание, което трябва да се реши от качествата на кандидатите и техните позиции, а да се разбира, че то е предрешено от самото начало - това би било проблем", обясни Иванов.


Съдията от ВАС Панов се отказа да участва в конкурса за председател на ВСК, след като бе блъснат от автомобил.  Седмица по-късно той реши отново да участва.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Весело

  Освен коледни бонуси, са си гласуват и кошници с плодове!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  министъра е прав ,а ако питате мен ,трябва да се обяви международен конкурс от ВСС ,който да въведе нов софтуер ,одобрен и от европейските институции ,занимаващи се с тази сфера ,тогава никой не може да има претенции и въвеждане веднага на мандатност в управлението на всички съдилища до 2 мандата и без право на повече и без участите на всички лица назначавани или учили право преди 1989 година ,защото са назначавани и приемани в университетите по право по признак вярност на БКП и след подпис и проучване от ОК на БКП и ДС навремето ,тези лица не трябва да са шефове на системата ,когато сме членове на ЕС ,да отидат в Русия или Северна Корея

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 624 Гневно

  Тия наглите, пак си раздадоха коледни бонуси по 500-1000лв. Само те! Единствените! Защото много добра я свършиха през годината!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Следващия път, когато "бъдат така любезни" да си раздадат 6 милиона коледни бонуси, правителството, ако обича, да "бъде така любезно" да им отреже финансирането. Ако искат бонуси, да плетат мартенички и да пестят от закуските.
  Или да покажат, че заслужават бонуси.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Не им дреме на тези така наречени съдии.

 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Излъчилите представители във ВСС да им потърсят отговорност"

  Отзоваване в действие, а дано.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 778 Гневно

  Ма това са глупости! Защо ще им търсят отговорност, като те са ги избрали във ВСС именно с тази цел. Да им слугуват, помагат в далаверите, осигуряват безнаказаност. Срещу добро възнаграждение, разбира се.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Новият софтуер няма да реши проблема.Нали хората са същите?
  Каква отговорност ще търсят новите лица - това е кръпка на голямата пробойна в съдебната система.

  Tony
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  В най-скоро време и той ще им поиска оставките.Нахални са. Били си заслужили бонусите.

 10. 10 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  А за тия, които умишлено са злоупотребявали със софтуера, защо няма разследване и наказания, прокурори, съд и затвор?!
  Има виновни, но никой не им търси сметка! На края ще минат с по една "другарска забележка" да не правят така и всичко по старому.
  Евентуална реформа трябва да започне с прочистването на тая мафия, иначе само ще се променят условията, при които тя действа.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 11. 11 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 462 Неутрално

  На калпава ракета космосът и е крив ! На калпавата съдебна система, разпределението на делата и бил проблема ! ПРОБЛЕМЪТ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е СБЪРКАНИЯ МОДЕЛ НА ИЗБИРАНЕ И ОЦЕНКА НА КАДРИТЕ В СИСТЕМАТА И ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТТА ИМ !!! Нашите магистрати са над Папата- независими, никому неотчитащи се, с имунитет и несменяеми ! Такъв анахронизъм здрава глава може ли да роди ? Г-н Иванов сменяйте Конституцията и законите за да се отстрани този гнусен цирей и да се създаде действаща правосъдна система = законност= морал = справедливост= бързина !

 12. 12 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Крайно време е да започнат реформите в съдебната система...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK