Калфин: Без реформа пенсионната система ще се изпразни от собствени ресурси

Калфин: Без реформа пенсионната система ще се изпразни от собствени ресурси

© Юлия ЛазароваТази година се пенсионират 43% повече хора, заради замразяването на възрастта за пенсиониране, както и 74% повече военнослужещи. Ако продължаваме по този начин, ние действително ще направим пенсионната си система абсолютно изпразнена от собствени ресурси, която ще зависи единствено и само от субсидиите от бюджета, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дебатите за бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. в парламента.


Всички предложения са много хубави, всички искаме повече пари за майките и пенсионерите. Това обаче е бюджет и приходната и разходната част трябва да бъдат изравнени, коментира Калфин и призова да се уточнят всички параметри на пенсионната реформа, преди да се правят промени.


"Това, което предлагате от БСП е 120 млн. лева допълнително - да се облагат доходи над 3000 лева, а това означава средно всеки да плаща около 150 лева повече осигуровки, за да се осигурят тези 120 млн. лева. Предложението ми е тези стъпки да стават плавно, а не да се правят наведнъж. Вероятно в предишния парламент също е можело да се увеличи с около 1000 лева максималният осигурителен доход, но не го направихте с толкова, а с 200 лева, както предлагаме и за следващата година.", обърна се вицепремиерът към депутатите от левицата. 
"Същото е и за майчинството – то е започнало от 9 месеца, удължи се на 12, след това 18, 24, а сега пак 18 месеца. Почти през година се сменя този срок", посочи той. По думите му тези промени не са се отразили върху раждаемостта в страната. Нека вместо с популизъм да се заемем с това да уточним всички параметри на една пенсионна реформа и тогава да се опитаме да направим промени, които да са трайни във времето", каза още Калфин.


Депутатите вече приеха финансовата част на бюджета за догодина. Консолидирания бюджет за ДОО по приходите и трансферите е на обща стойност 9 633, 2 млрд. лева, а по разходите - 9 629.2 млрд. лв. Излишъкът от 3.9 млн. лв. ще се използва за погасяване на дългосрочни заеми от банки и финансови институции от чужбина. Най-много принос за приходите се очаква от осигурителните вноски, които за 2015 г. са в размер 4 569,6 млрд. лв., а от държавата се чакат още общо над 5 млрд. лева.


Дебатите по бюджета на НОИ, както и държавния бюджет за 2015 г. ще продължат до 20 ч., определиха с гласуване депутатите. Същинските спорове се развихриха около максималния осигурителен доход за догодина и осигуровките на земеделците. (Очаквайте подробности)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ей това не е истина Калфин да се окаже най-смисления социален министър и то ляв от всички до сега,може би с изключение на Нейков!Горанов да си ходи,айде стига сме си правили експерименти с тази държава!Вместо да качим процента осигуряване на 10% ние ще махнем и тези 5%,айде ОСТАВКА ГОРЙО ле ГОРЙО,даваш ли оставка на ДПС вяра!

 2. 2 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Изненадващо парламентарната група на ГЕРБ отмени заложеното в проекта за Бюджет 2015 увеличение на максималния осигурителен доход от 2400 на 2600 лева. Предложението дойде от депутата Делян Добрев (ГЕРБ) и беше подкрепено с гласовете на ДПС."

  Знам, че не е за тази статия, но този бюджет май голяма каша и голямо задкулисие ще излезе.

 3. 3 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 360 Неутрално

  "Без реформа пенсионната система ще се изпразни от собствени ресурси"
  Демек, ще я окрадете.

  Да живее България и българският народ.
 4. 4 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Същинските спорове се развихриха около максималния осигурителен доход за догодина и осигуровките на земеделците."

  Напишете го де: Максималният осигурителен доход не се увеличава, както беше предвидено, но пък се увеличават осигуровките на земеделците. Това решиха съвместно ГЕРБ и ДПС.
  Очакваме продължението на "реформите"...

 5. 5 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Горанов->КОЙ->ДПС->Доган->ДС
  ........................................................
  Оставка!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Не мога да повярвам,че левия Калфин е по-разумен от десния Борисов.Стана ми ясно и защо искат да откраднат парите на хората.Много повече пенсионери ще има през 2014,главно военни.А точно на тях не трябваше да им се замразява възрастта.

 7. 7 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Затова искате да "изпразните" нас, нали?!?!?

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Обърнете внимание на следното-разходите на ДОО са 9.629 милиарда лв.( в статията са ги изкарали 9629.2 милиарда,ама няма да се заяждам за това)а приходите от вноски в НОИ са 4.569 млрд.лв....
  Вече над 55% от разходите на НОИ,които са основно за пенсии,се осигуряват от общият бюджет,т.е. от данъци..Ако продължи така и не се вземат мерки,този процент ще продължи да расте и наистина осигурителната система ще загуби смисъла си на осигурителна...

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Като се пенсионират "43% повече хора",други няма ли да отидат да работят на освободените места?Няма ли да внасят осигуровки?
  А по принцип реформа трябва.
  Само че предложеното нещо не е реформа,а местене на едни пари.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#8] от "eurogi":

  Тя е изгубила смисъл отдавна. Трябва или работещите да си внасят 2/3 от доходите в НОИ, или пенсиите да паднат наполовина. Времено можем да натоварим и следващото поколение с дългове, докъмто 100% БВП. Все неудобни въпроси, кито не могат да се решат от тия хорица.

 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Реформа трябва да има, но това с местенето на парите в НОИ не беше реформа и те правилно го наричаха промяна. Реформата трябва да е дългосрочна и премерена, но това на акорд не става. Седнете помислете, ако не ви се отдава....със здраве

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 697 Неутрално

  А НОИ е създадена на пирамидален принцип плащат много а доживяват единици .Когато плащат малко а получават много пирамидата рухва .
  Или търсите нови балъци да плащат включително и емигранти или закривате цирка и няма пенсии за никои .

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Ми така ще е.
  България е на първо място в Европа по процент млади пенсионери...

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Условно "левият" Калфин се оказа със по здрав икономически и логически разум, отколкото условно "десните" ГЕРБ, във връзка с пенсионната реформа и нейната посока на развитие.
  Това е за всички, които продължават да смятат, че ГЕРБ били видите ли "дясна " партия, каквото и да означава това .

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Закривай и да се оправи работата

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 16 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#2] от 4ove4encence":

  4 пъти гласувано, в крайна сметка максималният осигурителен доход ще бъде вдигнат от 2400 на 2600 лева, след като 2 пъти беше гласуван да си остане на 2400. Тия от ГЕРБ въобще бюджет съставяли ли са? ПЪЛНА КАША.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  ГЕРБ е дясна партия само в първосигнален смисъл.
  Всеки разумен човек, дори и левичар, е по-подходящ. Спомнете си и Хасан Адемов. И той беше разумен.

  подпис
 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 685 Неутрално

  След Москов и Хр. Иванов, Калфин е третият адекватен член на МС. Твърде малко са. Жалко.

 19. 19 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#9] от "xmm":

  пенсиониращите се за които става въпрос са главно млади хора, с по 20 брутни заплати за "довиждане" от сектор Сигурност, получващи от НОИ пенсии толкова години, колкото държавата им е плаща осигоровки. На тяхно място идват техни себеподобни и така генерираният от тях дефицит в НОИ нараства в геометрична прогресия.
  За сравнение: масовата 3-та категория плаща осигуровки около 40г. и получвава пенсии средно 8-10г.

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "xmm":
  бе те че ще отидат на тяхно място хора ,ще отидат,ама това просто означава,че внасяните вноски като размер ще са същите,а бройките пенсионери се увеличават...

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  не е за вярване, но Калфин проявява повече здрав разум от цялата кохорта крадци на собственост.

 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ще се изпразни и ако реформите не са необходимите.

 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#10:"Индиана"]Трябва или работещите да си внасят 2/3 от доходите в НОИ, или пенсиите да паднат наполовина. [/quote]

  Има и друг вариант - икономически растеж, за който на десните не им се говори. В демократичните години имаше един период на 5 г. икономически растеж, в който същата като сегашната пенсионна система осигури ръст на средната пенсия от 100%. Пет години си почивахме от мантрата "реформи", но България правеше по 6-7% растеж годишно. И освен, че пенсиите нараснаха 2 пъти, увеличава се и заплати на учители, лекари и полицаи. И намалиха външния дълг с 2 млрд евро. И оставиха на рапоня 8,5 млрд. фиск. резерв. А като дойде първото реформаторско правителство на мутрата и натика икономиката в тинята, пари нямаше нито за заплати, нито за пенсии, въпреки че опукаха резерва и направиха 4 млрд. нов дълг. Сега пак започват пенсионна "реформа", която впрочем рапоня още през 2011 г. заяви, че е завършена и че е направил системата стабилна до 2035 г. Да си припомним, че дясното мутромилиционерско правителство на рапоня през 2010-2011 г, реформира пенсионната реформа, направено от едно по-предишно дясно правителство - на Костов. Сега дясното коалиционно правитество на рапоня ще реформира реформата на рапоня от 2011 г.
  Та, без растеж, колкото и да размахваме "реформите" пари за пенсии няма да има, независимо дали плавно или стръмно расте възрастта за пенсиониране и дали имаме или нямаме право да избираме къде да се осигуряваме.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на n.k.
  n.k.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога да се съглася ,че управлението на парите е нискорисково ако се управляват от НОИ.Мога да се съглася , че е по демократично всеки да си решава дали да ползва НОИ или частен пенсионен фонд.ИЗНЕНАДАН СЪМ ,ЧЕ НИКОЙ НЕ КАЗВА ,ЧЕ ПАРИТЕ КОИТО СА В ЧАСТЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД СА ЛИЧНИ И СЕ НАСЛЕДЯВАТ ОТ ДЕЦА И СЪПРУГА/СЪПРУГ,А АКО СА В НОИ НЕ.

 25. 25 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Калфин наистина мисли за пенсионната система, но за съжаление не взеха мнението му за пенсионната реформа!

 26. 26 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След Москов и Хр. Иванов, Калфин е третият адекватен член на МС. Твърде малко са. Жалко.- И кой от тях попита Бойко и ДПС за мнението му по пенсионната реформа????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK