Въпреки отпора, ГЕРБ и ДПС си приеха пенсионните поправки (обобщение на дебатите)

Въпреки отпора, ГЕРБ и ДПС си приеха пенсионните поправки (обобщение на дебатите)

© Анелия НиколоваСлед като приеха бюджета на здравната каса за 2015 г. и финансовата част от този за държавното обществено осигуряване, депутатите стигнаха и до спорния параграф трети в преходните и заключителни разпоредби в закона за бюджета на НОИ. В нова точка (4б) по предложение на ГЕРБ хора родени след 31 декември 1959 г. еднократно могат да изберат да се осигуряват в универсален частен пенсионен фонд, а ако не го направят в срок - ще дължат допълнителната вноска на НОИ, без право на промяна.


Спорният текст предизвика много възражения, включително и от управляващите партньори от Реформаторския блок. Въпреки това финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма промяна в позицията на ГЕРБ и предложенията ще влизат в пленарна зала и ще бъдат гласувани. Същото заяви и Менда Стоянова в кулоарите преди началото на дебатите


Въпреки ожесточените спорове и отпора от всички партии, вносителите от ГЕРБ с помощта на групата на ДПС и БДЦ все пак приеха текстове. (Ето как протекоха дебатите) 
Радан Кънев, ДСБ: Използвате отсъствието на премиера, за да прокарате пенсионните промени

"Виси въпросът кой ще подкрепи предложението за пенсионните осигуровки, освен кой го внесе, кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка, за да бъде то възможно, кога се изпи то. Не, не е "ийзи" (в отговор към реплики от залата - бел.ред. от английски - "спокойно"), господа вносители. Използвате отсъствието на премиера Бойко Борисов тоест единственият вариант да постигнете консенсус е умишлено избегнат от вас". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, който пръв взе думата по спорните текстове.  


Мая Манолова, БСП: Не съм вярвала, че ще цитирам президента 


"Не сте съвсем прав, че в държавата ще настъпи хаос, след приемането на тези текстове, защото не сте обърнали внимание, че от тази сутрин има откровена заявка, че те или ще получат президентско вето, или ще бъдат изпратени на Конституционния съд", заяви депутатът от БСП Мая Манолова обръщайки се към Кънев.


"Не съм вярвала, че ще се стигне до там от парламентарната трибуна да цитирам изявление на президента Росен Плевнелиев, но той казва ясно, че тези промени представляват сериозна промяна в модела на пенсионно-осигурителната система и трябва да бъдат придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, за НОИ и за капиталовия пазар на България", каза още Манолова. По думите й е спорно дали ще се събере мнозинство за предложението и ако това се случи той ще е под атаките на съда. 


Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Защитаваме интереса на хората, които чакат пенсии


"Прекалено много напрежение се генерира за избора между Националния осигурителен институт и частните пенсионни фондове. Основните принципи на частните пенсионни са надеждност, доходност, диверсификация за дейност и интерес на осигурените лица. За кого тези промени не са приемливи? За кого се грижим в тази зала?", защити предложението депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.


Според него то е оправдано от това, че всеки осигуряващ се има демократичния избор да запази или открие партида в частен пенсионен фонд и не вярно, че това е опит да се национализират частните пенсионни фондове и техните капитали. По изказването на Радан Кънев, Иванов заяви: "Вероятно партньорите ни не одобряват начина, по който се случва, за което се извинявам, но целта е запазване на стабилност в пенсионните фондове". 


Патриотичният фронт няма да подкрепи закона

"Нашата парламентарна група няма да подкрепи промяната. На първо място, защото ние научихме за нея от медиите", заяви съпредседателя на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Смятаме, че времето за взимане на такова решение - за прехвърляне на финансови средства от частни към държавни фондове, е доста рисковано и не трябва да се взима прибързано", заяви още той и настоя за широко обсъждане преди да се вземе подобно решение. Според него в момента то е едностранно и не е в полза на демокрацията. 


Хасан Адемов, ДПС: Да подкрепим демократичния избор


"Ние от ДПС веднага бихме гласували против този текст, ако предложеният текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовия модел. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Но кой от текстовете визира това, за което говорим?", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му, в НОИ рискът се поема от държавата, но в частните фондове се поема от осигурените. "И сега е така в действащото законодателство. Половината от осигурените в частните пенсионни фондове са разпределени на случаен принцип. Големият проблем е дали сме в състояние да убедим българските граждани да не пипат своите вноски в частните пенсионни или не?", каза още бившият социален министър. 


Министър Владислав Горанов: Думата национализация е спекулация 


"Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване", заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той заяви, че поема отговорността за решението и застава зад него. За атаките, че предложението е направено между първо и второ четене, Горанов коментира, че това е право, записано в Конституцията, както и че "Може би не е съвършено решението младите хора, които за първи път започват осигуряване, ако не вземат решение, държавата да вземе решение вместо тях и да ги заключи в НОИ".


След повече от един час дебати по спорния параграф 3 и изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, с мнозинство от ДПС и ГЕРБ депутатите гласуваха прекратяване на разискванията и излязоха в почивка. Окончателното гласуване на точката ще е след почивката в 18:50 ч. 


Найден Зеленогорски, Реформаторски блок: Няма политическа логика в това решение, има нечии интереси


"Ние от Реформаторския блок гласувахме срещу това решение. Ние не носим отговорност за него. То не беше подкрепено нито от Реформаторския блок, нито от Патриотичния фронт, нито от АБВ. Няма никаква политическа логика в това, което правите - въпреки хората, които ви подкрепят и като предизвиквате безпричинни протести. "Защо бързаме? Защо затворихте устата на хората, които ви подкрепят? Няма политическа логика. Очевидно има нещо отзад, нещо скрито, зад прозрачността, за която се борим.", заяви след гласуването Найден Зеленогорски, обръщайки се към депутатите от ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK