Въпреки отпора, ГЕРБ и ДПС си приеха пенсионните поправки (обобщение на дебатите)

Въпреки отпора, ГЕРБ и ДПС си приеха пенсионните поправки (обобщение на дебатите)

© Анелия НиколоваСлед като приеха бюджета на здравната каса за 2015 г. и финансовата част от този за държавното обществено осигуряване, депутатите стигнаха и до спорния параграф трети в преходните и заключителни разпоредби в закона за бюджета на НОИ. В нова точка (4б) по предложение на ГЕРБ хора родени след 31 декември 1959 г. еднократно могат да изберат да се осигуряват в универсален частен пенсионен фонд, а ако не го направят в срок - ще дължат допълнителната вноска на НОИ, без право на промяна.


Спорният текст предизвика много възражения, включително и от управляващите партньори от Реформаторския блок. Въпреки това финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма промяна в позицията на ГЕРБ и предложенията ще влизат в пленарна зала и ще бъдат гласувани. Същото заяви и Менда Стоянова в кулоарите преди началото на дебатите


Въпреки ожесточените спорове и отпора от всички партии, вносителите от ГЕРБ с помощта на групата на ДПС и БДЦ все пак приеха текстове. (Ето как протекоха дебатите) 
Радан Кънев, ДСБ: Използвате отсъствието на премиера, за да прокарате пенсионните промени

"Виси въпросът кой ще подкрепи предложението за пенсионните осигуровки, освен кой го внесе, кой сглоби това мнозинство, на кое кафе се постигна договорка, за да бъде то възможно, кога се изпи то. Не, не е "ийзи" (в отговор към реплики от залата - бел.ред. от английски - "спокойно"), господа вносители. Използвате отсъствието на премиера Бойко Борисов тоест единственият вариант да постигнете консенсус е умишлено избегнат от вас". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, който пръв взе думата по спорните текстове.  


Мая Манолова, БСП: Не съм вярвала, че ще цитирам президента 


"Не сте съвсем прав, че в държавата ще настъпи хаос, след приемането на тези текстове, защото не сте обърнали внимание, че от тази сутрин има откровена заявка, че те или ще получат президентско вето, или ще бъдат изпратени на Конституционния съд", заяви депутатът от БСП Мая Манолова обръщайки се към Кънев.


"Не съм вярвала, че ще се стигне до там от парламентарната трибуна да цитирам изявление на президента Росен Плевнелиев, но той казва ясно, че тези промени представляват сериозна промяна в модела на пенсионно-осигурителната система и трябва да бъдат придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, за НОИ и за капиталовия пазар на България", каза още Манолова. По думите й е спорно дали ще се събере мнозинство за предложението и ако това се случи той ще е под атаките на съда. 


Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Защитаваме интереса на хората, които чакат пенсии


"Прекалено много напрежение се генерира за избора между Националния осигурителен институт и частните пенсионни фондове. Основните принципи на частните пенсионни са надеждност, доходност, диверсификация за дейност и интерес на осигурените лица. За кого тези промени не са приемливи? За кого се грижим в тази зала?", защити предложението депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.


Според него то е оправдано от това, че всеки осигуряващ се има демократичния избор да запази или открие партида в частен пенсионен фонд и не вярно, че това е опит да се национализират частните пенсионни фондове и техните капитали. По изказването на Радан Кънев, Иванов заяви: "Вероятно партньорите ни не одобряват начина, по който се случва, за което се извинявам, но целта е запазване на стабилност в пенсионните фондове". 


Патриотичният фронт няма да подкрепи закона

"Нашата парламентарна група няма да подкрепи промяната. На първо място, защото ние научихме за нея от медиите", заяви съпредседателя на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Смятаме, че времето за взимане на такова решение - за прехвърляне на финансови средства от частни към държавни фондове, е доста рисковано и не трябва да се взима прибързано", заяви още той и настоя за широко обсъждане преди да се вземе подобно решение. Според него в момента то е едностранно и не е в полза на демокрацията. 


Хасан Адемов, ДПС: Да подкрепим демократичния избор


"Ние от ДПС веднага бихме гласували против този текст, ако предложеният текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовия модел. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Но кой от текстовете визира това, за което говорим?", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. По думите му, в НОИ рискът се поема от държавата, но в частните фондове се поема от осигурените. "И сега е така в действащото законодателство. Половината от осигурените в частните пенсионни фондове са разпределени на случаен принцип. Големият проблем е дали сме в състояние да убедим българските граждани да не пипат своите вноски в частните пенсионни или не?", каза още бившият социален министър. 


Министър Владислав Горанов: Думата национализация е спекулация 


"Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване", заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той заяви, че поема отговорността за решението и застава зад него. За атаките, че предложението е направено между първо и второ четене, Горанов коментира, че това е право, записано в Конституцията, както и че "Може би не е съвършено решението младите хора, които за първи път започват осигуряване, ако не вземат решение, държавата да вземе решение вместо тях и да ги заключи в НОИ".


След повече от един час дебати по спорния параграф 3 и изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, с мнозинство от ДПС и ГЕРБ депутатите гласуваха прекратяване на разискванията и излязоха в почивка. Окончателното гласуване на точката ще е след почивката в 18:50 ч. 


Найден Зеленогорски, Реформаторски блок: Няма политическа логика в това решение, има нечии интереси


"Ние от Реформаторския блок гласувахме срещу това решение. Ние не носим отговорност за него. То не беше подкрепено нито от Реформаторския блок, нито от Патриотичния фронт, нито от АБВ. Няма никаква политическа логика в това, което правите - въпреки хората, които ви подкрепят и като предизвиквате безпричинни протести. "Защо бързаме? Защо затворихте устата на хората, които ви подкрепят? Няма политическа логика. Очевидно има нещо отзад, нещо скрито, зад прозрачността, за която се борим.", заяви след гласуването Найден Зеленогорски, обръщайки се към депутатите от ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1388 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  И тези, матряла ги избрахме, за народни представители, БОЖЕЕЕ БОЖЕ.

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 780 Гневно

  ПРЕСТЪПНИЦИ !!!
  Ако си мислят да ме редят на опашка, не са познали.
  Отивам в София и ще се присъединя към хората искащи да свалят ГЕРБ от власт.
  На Борисов чавка му е изпила акъла !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на rtrtrt
  rtrtrt
  Рейтинг: 225 Неутрално
 5. 5 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Горанов демонстрира "дянковщина"в действие. Все пак да не забравяме на кого беше заместник.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4755 Неутрално

  Горанов да си подаде ОСТАВКАТА и то веднага !!!!!!!!!

 7. 7 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Оставка и нови избори моментално!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ееее, тия стават вече по-нагли и от оревуарски...

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Министър Горанов,оттеглете се с достойнство!

  Tony
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Ако приемат това чудо по този начин, ще съм дълбоко разочарован от тях...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "...еднократно могат да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, а ако не го направят в срок - ще дължат допълнителната вноска на НОИ, без право на промяна."
  -----------
  Откровенна национализация и наливане в ямата НОИ!
  Нов мащабен обир се заформя пред очите ни!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Щом един агент на Доган може да свали кабинета или да го вкара в коалиция с Доган , то ПИ,,..Е на този кабинет ...
  Това е до реформаторите от мен ....

  BIG AL
 13. 13 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 780 Гневно

  Дано Президента наложи ВЕТО на това безумие.
  ГЕРБ са 84, а ДПС са 39, което общо прави 122 гласа.
  Ако и при ветото ГЕРБ и ДПС пак гласуват заедно .....
  Борисов отива в политическото небитие като низвергнат.
  Също както Виденов, Станишев, Орешарски ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 14. 14 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Горанов вън.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Весело

  Горанов е # 11.

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 487 Гневно

  Пред очите ни се извършва поредното отвратително престъпление срещу българския народ!

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free person":

  Най-добре ще реформираните трикаджии да се оттеглят веднага от тази безумна коалиция.
  Иначè стават съучастници и нарицателен пример за безпринципни трикаджии не искащи да изпуснат келепира

 18. 18 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Гневно

  Е сега видехте ли ги тези убавци от ГЕРБ, каква я намислиха ???
  Искат и последните парици за старини да ни откраднат.
  Ама ми е кеф тези гласувалите за тях най много да реват.
  Халал да са ви. Пак тичайте и гласувайте за тях.
  Прост народ слаба държава.
  В едно е прав Бойко матряла е такъв. Така,че малко им е да ги шибат управляващите.

 19. 19 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 578 Весело

  Няма ли някой талантлив писач да опише сагата "Бойко Борисов и неговите финансови министри"?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Слушайте/гледайте в момента! Този ако не се изпусне за причината за тази глупост, няма да разберем от къде ни е дошло!

 22. 22 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  Нека сега всички гласували за ГЕРБ дружно да мучат, защото техните депутати ги направиха на добитък.

 23. 23 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ако РФ имаше 50 депутати и ГЕРБ нямаше възможността да управлява с ДПС, нямаше да гледаме тези циркове. Така е като не мислим когато гласуваме.

 24. 24 Профил на doristenedi
  doristenedi
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Даааам и какво стана сега идола пожарникар Буда сега вече не ви харесва.А аз като го псувах лятото лепяхте минуси и искахте да дойде да ви оправи.
  Ами радвам се, че положението върви към оправяне, но се плаша че постната пица наистина ще стане много постна ако продължавате да вярвате като сектанти че една мутра ще ни оправи...

  Ако все още не си проверил това, което твърдиш - е хайде де провери го!
 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "bawarec":
  А сега мислите ли, че РБ /не РФ - както се написали/ трябва да напуснат веднага коалицията, или ще продължат да се правят на ощипани и да натискат столовете си

 26. 26 Профил на rtrtrt
  rtrtrt
  Рейтинг: 225 Неутрално
 27. 27 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#22] от "ermaht":
  А тези дето гласуваха за псевдореформаторите?

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "doristenedi":

  Не вярват, че ще ги оправи. Просто като ги оставят да си избират между говна си избират това дето по - малко мирише. Съвсем рационално поведение.

 29. 29 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ОСТАВКА!

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 30. 30 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 563 Весело

  [quote#19:"0bi"]"Бойко Борисов и неговите финансови министри"? [/quote]
  Т.е. Той - целият в бяло. Финансовите Му министри - некадърни и зли?

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 31. 31 Профил на violetyr
  violetyr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Тук не е място за дежурните по РПУ.
  Изчезвай!

 32. 32 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 823 Неутрално

  То хубаво искаме оставката на тоя келеш, ама Баце къде е? Що мълчи?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Цялата "хватка" с тези "реформи"е да се осигури безпроблемното съществуване и управление на Гръб в настоящето... Знаем как управляват те.. с харченето на готови пари сега!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#27] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Боли ме сакса и за ГЕРБ и за псевдореформаторите. Като не знаете, за кого да гласувате проблема си е ваш.
  Има все още читав човек, но всички са се обединили вкупом и заедно са се нахвърлили върху него с пошлите си твърдения, че е луд.
  Не той е лудия обаче всички вие гласували за тези деб.ли сте луди и сега яжте мазната опашка.
  Така ви се пада.

 35. 35 Профил на doristenedi
  doristenedi
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#28] от "niakoi_si":

  и смятате, че мутрите миришат по-малко от продажниците така ли?
  Хитро, но не мога да се съглася.
  В тая държава трябва почистване, така както го почват в Румъния.
  Нови прокурори , нови съдии и всичката измет в затвора.
  Ако се налага ще се построи голям затвор за да могат да се поберат всичките тези...

  Ако все още не си проверил това, което твърдиш - е хайде де провери го!
 36. 36 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#32] от "Сър Пичук":

  Баце избяга в чужбина, както прави винаги, когато е напечено.
  Утре като изкензат лай ната той ще дойде на бял кон и ще каже, че не е виновен, а онзи Горанов е виновен.
  И като знам акъла на матрияла пак ще му повярвате и пак като овце ще се наредите на урните да гласувате за генерала.

 37. 37 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1220 Разстроено

  Егати, Мая Манолова този път е гласа на разума... Това е някакъв сюреализъм...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Не се справяте-напуснете!

 39. 39 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА КОАЛИЦИЯ БО-СТАН!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА КОАЛИЦИЯ БО-СТАН!

 42. 42 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#27] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Псевдо? Към момента спасяват държавата.

 43. 43 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Брей, колко изкъсо и заинтересовано от Економедия предстставят промените. Да не би защото Прокопиев има интереси в пенсионни дружества? А ДП? Също! Защо ли изригнаха случайно? Един е Пролкопи и Радан е негов пророк. Един е ДП, но 10 е неговото проявление.. А някой знае ли какво се случва с партидата му и парите за старини е частния му фонд. Аз знам! 80-90% от парите ги няма!!! Опоскани за заплати (високи) текущи разходи, загуби от лоши инвестиции(сривове от кризата) ...и толкоз

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Гневно

  ГЕРБ= Агресивно невежество облечено във власт.
  Кой каквото сам си направи - друг не може да му го направи.
  И Бог и ЕС и САЩ и Русия и Китай и.......... не може да опази България от собственото неизчерпаемо невежество на българите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#34] от "ermaht":

  предателствата на волен към българия няма да се съберат на 5 страници, ако слагам по 1 на редче

 46. 46 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първият паднал министър ще е Горанов...

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Весело

  Така...коментарът ми не излезе. Та значи, до преди малко се опитвах добронамерено и прилежно да обясня, че тази промяна ще блокира една меко казано порочна схема, създадена и прокарана преди 15 години. НЕ МОЖЕ част от задължителните осигурителни вноски да се насочват задължително към частни фондове-нито професионални, нито универсални.
  Живи и здрави!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#6:"peni_nikol.53."]Горанов да си подаде ОСТАВКАТА и то веднага !!!!!!!!![/quote]
  Пенке, той Горанов да не мислиш, че сам е решил да гласува с ДПС?
  Кога ма Пенке ще вденеш, че колаборацията е между любимия ти Буда и Доган?Иди, Пенке,иди, пак да дръннеш една бюлетина за ГЕРБ, после да ми създаваш работа да ходя по протести, щото не мислиш с главата си, а обожанието си към Тато-Буда.
  Гербери с гербери,ще погребете България с тоя вашия Боко и после ще му се радвате,щото ще ви каже, че не е виновен.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  кое е престъпното ,за 2 години известен фонд ми е източил 1600 лв от 2 рата пенсия и то в случай ,че си внасям данъците чинно и без прекъсване ,писали ми писмо ,че ми удържат пари от НАП за дължими суми ,това от парите ми за 2 ра пенсия ,проверка в НАП от счетоводството ми и отделно от близки показва ,че не са пристигали никакви суми от фонда в НАП ,нито дължа ,сега нямам право на нищо ,тоест трябва да гледам как плащам всеки месец по 2 % от парите си на фонда и те ми ги удържат за таксички ,услуги и тем подобни ,така ,че в края на годината парите ми са по малко от началото ,тоест ще взема след години вместо пенсия един ........ ,даже може да има да им плащам на частния фонд за услугата ,че са ми държали парите и са се чанчили да ги крадат и харчат ,та кажи ми какво престъпно направиха ГЕРБ ,като ми дават възможност партидата ми да отиде в НОИ ,където да се запази на мое име .

 50. 50 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Много е хубаво, че тази заявка, за кражба се случи още в началото на управлението на това правителство.
  С гласуването на поправките ясно ще се види истинската коалиция!
  Ще има или оставки или демонстрации и окончателно олющване на харизмата на Борисов.
  Та или Горанов и ДПС или нови избори напролет!

 51. 51 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#34] от "ermaht":

  Той е доказано луд и единственото "щастие" е , че не се е докопал до властта.
  Ако го направи, ще плачем не само за Борисов, Миков, Доган и вся остальная сволочь, но и за Путин, Мадуро и даже за Ким Чен Ун.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#44] от "Rhapsody of Fire":

  кои са интелигентните ,тези от вашата червена партия ,които източиха 4 милиарда само от КТБ ли , те ли са умниците в тази държава ,че и ти с тях ,ми много сте интелегентни бе .

 53. 53 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#47] от "Кремена":

  Това че нищо не разбираш, не е повод да го правиш достояние на останалите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 54. 54 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#45] от "ungeheuer":

  Много си зле човече.
  Нали си чувал приказката "Една лъжа повторена 100 пъти накрая става истина".
  Нали не искаш да ме убедиш, че когато държавата със своите лостове, ресурси, медии с открито облъчване с дезинформация реши може да те направи по-черен и от дявола. Ако утре решат ти да си боса на дрогата такава пералня ще ти развъртят, че сам ще се чудиш от къде ти е дошло. Ще формират това мнение за теб в обществото, а ти върви после и се обяснявай, че казаното по телевизиите и тиражирането в печатните издание е лъжа. Не знам, какво друго да ти кажа

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#43] от "alray":

  Колега, остави ги да се джавкат и да си постват опорните точки. Това е само началото на бламирането на кабинета. И пак отвътре. Сега поне знаем-поне аз кой кой е и на кого служи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#52] от "tur671":

  Ти си образцов пример за невежеството за което говоря.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 57. 57 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Патриотичният фронт няма да подкрепи закона"
  Не думайте, вчера бяхте готови да се одупите на ДПС...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 58. 58 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 446 Весело

  That awkward moment, когато РБ и ГЕРБ си разменят процентите избиратели

 59. 59 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#53] от "Rhapsody of Fire":

  "Аз знам, че нищо не знам...но вие и това не знаете."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 60. 60 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Да го уволняват тоя Горанов. Нищо не разбирам от пенсионно осигуряване, ама това се превърна в скандал. И пенсии не чакайте, явно пари няма.

 61. 61 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Гневно

  До коментар [#55] от "Кремена":

  Това което правят не са действия на "кабинет", а на разпасала се Гербаджийско/ДПС шайка, н а която парите от КТБ са малко и иска да изцеди всичко, за което разбере че съществува.
  Само дебил може да им се върже на очевадните глупости, които плещят.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  а я си представете ако горанов беше останал в общинска .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#54] от "ermaht":

  не знам дали ти го познаваш, че така го защитаваш, но мога да попълня въпросните страници, само от нещата, които той лично говори, предателя му с предател. Даже Местан не ми е толкова противен.

 64. 64 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#49] от "tur671":

  Няма лошо, нека да ти дадат възможност със свое заявление да си прехвърлиш партидата, където искаш. И не само един път, а колкото си пъти искаш.
  Не да задължават мен, да подавам заявление, че не желая да го върша това.
  В момента можеш да си прехвърлиш партидата, в който си искаш фонд. Правил съм го вече.

 65. 65 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#32:"Сър Пичук"]То хубаво искаме оставката на тоя келеш, ама Баце къде е? Що мълчи?[/quote]

  ++++++++++ това келеме ще ритне стола на Баце трай си ще видиш как наш Боце нема и Президентин да стане ако се пъне още от сега но то неговите си ще го закопат.
  Лошото е че ние ще трябва да плащаме пак но този път не трябва да има ненаказани нито за КТБ нито за Фондовете.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 66. 66 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#59] от "Кремена":

  Аз знам, че ти нищо не знаеш, съдейки единствено от собствените ти думи.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#59] от "Кремена":


  [quote#59:"Кремена"]"Аз знам, че нищо не знам...но вие и това не знаете."[/quote]
  И това ми хареса...кво ми става?

 68. 68 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 891 Весело

  Бацета, кака е хавата? Държи ли се демократичната коалиция или ще се подава #Оставка?

 69. 69 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Весело

  Мая Манолова, братче...... огин жена...
  Сега, ако предложението на Хер Владко и Шмента не мине, ХЕр Владко ще си подава ли оставката?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 70. 70 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#49] от "tur671":

  Е там ти е проблема. Къде ли? Сега ще ти кажа. НОИ е общо казано Общия кюп.
  Там няма поименно натрупване на твоите пари за пенсия.
  Там всичко е общо и се гребе от знайни и незнайни герои.
  А къде отиват всичките тези пари никой не знае.
  И най интересното е, че никой не ти е длъжен да ти даде нито отчет за това нито обяснение. Сега светна ли?

 71. 71 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#55] от "Кремена":

  виждал съм и свестни мнения от вас и затова не знам на кого служите.

  Много по-добре е дори нещо да е задължително, то да е частно и да има конкуренция, пък била тя и от 10-20 дружества, нима не сте съгласна с това?

  Разбира се, най-добре би било държавата да не пипа парите ни, не мислите ли?

 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Весело


  До коментар [#49] от "tur671":
  от където дошли - там отишли . и според Москов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Горанов напусна предишния парламент защото не му стигала депутатската заплата и щял да се занимава с частни проекти.
  Това ли ти е частния проект - най мащабната кражба от 96/97 година насам в качеството на министър с подкрепата на ДПС.

 74. 74 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#49:"tur671"]плащам на частния фонд за услугата ,че са ми държали парите и са се чанчили да ги крадат и харчат ,та кажи ми какво престъпно направиха ГЕРБ ,като ми дават възможност партидата ми да отиде в НОИ ,където да се запази на мое име [/quote]
  Горанов дано е наясно че влезе точно в змийското гнездо. Само виж как са наблегнали на опорните точки и какви злостни коментари и обиди се сипят. На прав път е. Дано устиска.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#70] от "ermaht":

  Я не говори глупости...от НОИ ще получиш такава пенсия, за каквато си се осигурявал. Осигурявай се на тавана и ще получиш тавана. Във фондовете за какво се осигуряваш - за добавка към пенсията от НОИ. И тази добавка НИКОЙ не ти гарантира...

  Светна ли?

 76. 76 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  Тези да си вървят и то веднага. Не им давам дори март месец.

 77. 77 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#76] от "ermaht":


  [quote#76:"ermaht"]Тези да си вървят и то веднага. Не им давам дори март месец. [/quote]
  Да викат Орешарски ли?

 78. 78 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#49] от "tur671":

  Престъпното е, че вместо да премахнат текста от КСО, разреваващ отрицателна доходност !!!, тръгват да агитират хората че фондовете са лоши, рискът е за хората, а в НОИ гарантира държавата.
  Коя е тази държава и с какво гарантира ?!
  Да, гарантира с парите на всеки данъкоплатец.
  НОИ е пред грандиозен банкрут и за това е стартирана схемата за източването на фондовете.
  Само да питам като се изтеглят 9 милиарда от икономиката на България, какво ще се случи ?
  Ще ти кажа ! Първите две години НОИ ще щрака с пръсти, а икономиката ще изпадне в колапс, по-ужасен и от руската криза.
  България за пореден път ще бъде разорена и хвърлена в хаос, но с всичкото това ще е постлано с добри намерения.
  С плещенето, че държавата гарантира всичко, отиваме направо в комунизма, като прескачаме социализма.
  В демокрацията има правила, еднакви за всички, които гарантират на всеки индивид според способностите му просперитет.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 79. 79 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#5] от "sss700431":

  Откъде да се оттегли Горанов, от ДПС??

 80. 80 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free person":

  Откъде да се оттегли Горанов, от ДПС??

 81. 81 Профил на rtrtrt
  rtrtrt
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Гласуването ще е 20 без 10. Всички пред парламента!

 82. 82 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Коалицията Бостан иска да спре кранчето на пенсионните пирамиди, една от които е на собственика на туй издание. Двете мафии се бият, а шоуто е платен от работещите и осигуряващите се балъци

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 83. 83 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#75] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Не знам кой говори глупости аз ли, ти ли. Знам обаче когато стигнеш пенсионната си възраст как ще ревеш като магаре ама камшиците ти тогава ще са малко. Смешко.

 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#31] от "violetyr":
  Вие да не сте партийния секретар на РПУ-то?

 85. 85 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Гневно

  [quote#74:"Кремена"]Горанов дано е наясно че влезе точно в змийското гнездо[/quote]
  Змийско гнездо ли?Абе вие сте много зле в тоя ГЕРБ.Чети!Твоя Владко иска да финансира дефицита с хорските пари.
  "Парите от прехвърлените партиди няма да се харчат, а ще отидат за намаляване на дефицита и държавния дълг, каза още финансовият министър."
  http://www.segabg.com/article.php?id=731035

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 86. 86 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 599 Неутрално

  ... заяви министърът на финансите Владислав Пеевски. Той заяви, че поема отговорността за решението и ДПС застава зад него..

 87. 87 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#71:"ungeheuer"]
  Разбира се, най-добре би било държавата да не пипа парите ни, не мислите ли? [/quote]
  Ох, недейте така... КОЯ, къде на коя планета държавата не е основен, главен осигурител а и гарант. Какво ви пречи, вместо да ви принуждават да давате 5% на някакакъв най-често посочен от работодателя ви частен фонд и то от задължителната ви вноска, да си изберете вие сам, доброволно и след като проверите какви са условията в даден частен фонд, да си внасяте примерно една сума всеки месец за допълнителна пенсия. По правило там лихвите са по-високи и ако желаете след определен период може и да си теглите по някоя сумичка ако сте на зор.
  Не служа никому, краен индивидуалист съм. Чета, събирам информация и търся добрия вариант.
  Жив и здрав!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 88. 88 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#77] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Явно наистина живееш в някаква мъгла. Кой изобщо ти говори за Орешарски или ти до толкова ти стига мисловния капацитет? Има читави хора, но и ти си от слепците. Никой не ви е крив бе хора. Просто сте от матриала, колкото и да не ви се вярва. Аз не искам да ви убеждавам в това, защото явно това ще е мисия невъзможна. Факта, че качвате някого на власт след като сте му сърбали веднъж попарата и сте видели, че не става за управленец доказва от какъв матрял сте.

 89. 89 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Тази история е много абсурдна. Значи ГЕРБ иска да помогне на НОИ за да може избирателите на БСП да имат по-достоен живот, за сметка на по-младите свои избиратели.

  От друга страна частните пенсионни фондове инвестират Български средства в чужбина а не в България, защото фондовия пазар не е достатъчно развит и това води до липса на ликвидност, която е така или иначе болезнен проблем за Българската икономика, заради валутния борд.

 90. 90 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Гневно

  До коментар [#82] от "Darcas":

  Не иска да напълни НОИ с личните партиди на хората, а после да им обещава "светло бъдеще".
  Само Гербер може да реши, че ако на едно трикрако столче му отрежеш единия крак, то ставало "по-стабилно".
  И да нарече това "право на избор" - пълни дебили.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 91. 91 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно


  До коментар [#77] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Да викат Орешарски ли?

  Идеяте точна, вярна и навременна.
  Имате правилен поглед върху нещата

 92. 92 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#87] от "Кремена":

  Ако си "краен индивидуалист", няма да поддържаш такава очевадна идиотщина.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 93. 93 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Както винаги М. Манолова е най-точна и адекватна

 94. 94 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Владислав Горанов заяви, че поема отговорността за решението и застава зад него.

  Znachi tozi e uwolnen. dori i da mine txtcheto v parlam, v koeto se symnqvam, Prezidentyt shte go uvolni s Veto.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 95. 95 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#60] от "smotlixx":

  Ето един,който се усеща и казва истината.Цялата врява е една добре режисирана политическа атака.Истината за това,че няма пари трябва да се търси в няколко правителства назад,работодатели,синдикати.Всичките те се надпреварваха да искат намаляване на осигурителните вноски и моментът дойде.Още когато се въведе увеличаването на възрастта за пенсиониране с 4 месеца всяка година казвах в разговори с колеги,че това е отлагане на проблема,а не решаване.Знам,че ще бъда остро атакуван,но със задължителното допълнително осигуряване беше заложена клопка.И на края-най добре да не се приемат промените предложени от ГЕРБ и един ден(а той не е много далеко за родените след 1959 год)ще се разбере кой крив,кой прав.Жалко е,че тогава ще има хора,които ще се чувстват меко казано прекарани,но...

 96. 96 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Весело

  [quote#67:"Доби ВЕЛКОВ"]ар #59 от “Кремена”

  И това ми хареса...кво ми става?[/quote]
  Добре че си ти да ме поразведриш малко.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 97. 97 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#87] от "Кремена":

  Кремена, проблемът не е толкова в самата идея, колкото в начина по който тя се приема - със страшно бързане, без обсъждания и на тъмно. Аз лично съм притеснен от подобно нещо и ми се струва, че всички трябва да сме.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 98. 98 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#89] от "accidental":

  Съгласно КСО пенсионните фондове инвестират парите в точно определени области, при определени условия и САМО в България !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 99. 99 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "Доби ВЕЛКОВ":
  Не си в час. От НОИ ще получиш такава пенсия каквато е в състояние да ти осигури държавата след 20-30-40 години, събирайки вноски от работещите тогава! НОИ е солидарна система. Пенсионните фондове са капиталова система и ще получиш това, което си внасял през годините, увеличено или намалено със съответната доходност. Сега НОИ има огромен дефицит. След 20 години, когато поколението на 70-те излезе в пенсия ще има още по-малко работещи, съответно и по-голям дефицит в НОИ. И ако няма капиталови натрупвания в УПФ ще получаваш мизерна пенсия от НОИ. Толкоз.
  Разберете го най-после - солидарните системи работят когато работещите са доста повече от пенсионерите, а при обърната демографска картина капиталовите, т.е. кой каквото си е натрупал през годините. Понеже нямаше капиталово натрупване по времето на соца, затова сега са мизерни и пенсиите.
  Аз изборът съм го направил, но не искам да ме принуждават да се редя по опашки и да декларирам нещо, което съм го направил преди 14 години. Ясно е, че при прехвърлянето от УПФ към НОИ ще загубят фондовете, респ. аз, понеже ще са принудени да продават активи. Отделно фондовата борса ще пострада.

 100. 100 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Весело

  Никъде няма да я срещнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK