Горанов обеща, докато е министър, да не харчи парите, прехвърлени от пенсионните фондове в НОИ

Владислав Горанов

© Анелия Николова

Владислав ГорановИзбори 2022

Финансовият министър Владислав Горанов обеща, докато е на този пост, средствата, които биха постъпили в НОИ от вноските за втора пенсия на осигурените, родени след 31 декември 1959 г., да не го провокират за допълнителни разходи. Те не са за харчене, те са спестени и нека да останат спестени, ще отидат за намаляане на държавния дълг и на дефицита, заяви Горанов пред депутатите, докато защитаваше предложението за прехвърляне на пенсионните осигуровки.


Той изнесе половинчасова лекция за това как се изчисляват пенсиите на осигуряващите се, родени преди 1959 г. и след това. Разясни, че "младият министър Владислав Горанов (роден през 1977 г.) може да получи по-малко, повече или равна с пенсията на премиера Бойко Борисов, роден на 13 юни 1959 г., която му е гарантирана от НОИ, но младият министър няма право да избира да реши дали да се застрахова срещу риска".


Ако нямаме свободата да избираме, много е възможно след години всички български граждани да се окажат в състояние да са с по-ниски пенсии от тези, осигурявали се само в НОИ, но може и да се случи обратното. Ако се случи обаче обратното, тогава те ще дойдат в Народното събрание и ще поискат от политиците, които са решили вместо тях, да платят сметката, коментира министърът.
Предлагам на българския парламент да не поема този риск, призова Горанов. Затова застанах зад това предложение по тема, която е дълго обсъждана, добави той.


Аз се чувствам готов да ви предложа това решение, ГЕРБ се чувства готова да го подкрепи, дебатът наистина е принципен, няма нито едно лице да бъде карано да прави каквото и да било, заяви Горанов. В срока между 1 януари 2015 г. до 31 март 2015 г. правителството ще предложи поправка да се даде възможност и за втори избор на пенсионен модел - дали в универсален фонд или в НОИ. Всеки ще има свобода на избор - дали да прави нищо или ако прецени, да трансферира своите вноски към НОИ.


Правителството ще предложи този законопроект, който дава пълната свобода на избора, заяви министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK