ГЕРБ с подкрепата на ДПС и БДЦ прокара скандалните пенсионни промени (допълнена)

ГЕРБ с подкрепата на ДПС и БДЦ прокара скандалните пенсионни промени (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталС гласовете на ГЕРБ, ДПС, Български демократичен център ("България без цензура") и независими депутати парламентът прие спорните поправки за прехвърлянето на вноски за втора пенсия от универсалните фондове към НОИ.


Промяната в Кодекса за социално осигуряване, която беше направена чрез закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), беше подкрепена от 120 депутати, 57 бяха "против", 35 се въздържаха.


Въпреки, че срещу промените бяха коалиционните партньори от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, както и всички работодателски организации и други асоциации (днес следобед Асоциацията на търговските банки също предупреди, че рискът е да подкопаят финансовата система)  и въпреки обясняваните цяла седмица от експерти опасни ефекти от подобни поправки, ГЕРБ гласуваха точно това, което бяха намислили. И очаквано това стана с подкрепата на ДПС.
Кой как гласува


"За" гласуваха 82 депутати от ГЕРБ, 33 от ДПС, трима от Български демократичен център (Кънчо Филипов, Петър Петров и Чавдар Пейков, и тримата от партия "Лидер") и двама независими (Ана Баракова и Муса Палев). Показателно беше и почти постоянното присъствие в пленарната зала на Делян Пеевски.


От БСП четирима гласуваха "против", а 30 се въздържаха. Всички гласували 23 депутати от Реформаторския блок бяха против, а от Патриотичния фронт - 12 бяха "против", а един се въздържа. От Български демократичен център трима бяха "за", а 8 против, от АБВ 9 депутати гласуваха "против". Четирима депутати от "Атака" се въздържаха.


Горанов: Няма да харча парите


Приетите текстове предвиждат родените след края на 1959 г. да могат еднократно да изберат да прехвърлят вноската си към втория стълб от частния в общия държавен фонд на НОИ. Редът и начинът на избор ще се определят от Министерския съвет, което пък дава свободата на управляващите да натоварят с нови задължения осигурените, например, да изискат специално препотвърждение за запазването на досегашния модел. Финансовият министър Владислав Горанов обеща докато е на този пост, средствата, които биха постъпили в НОИ от вноските за втора пенсия на осигурените, родени след 31 декември 1959 г., да не го провокират за допълнителни разходи.


Новите платци на осигуровки, които тепърва ще навлизат на пазара на труда, пък ще имат само една година, за да решат дали да внасят и в частен фонд или да разчитат завинаги само на държавата.


Мая Манолова от БСП поиска тези текстове да бъдат гласувани отделно, а не в общия параграф, с който се променят и други текстове от Кодекса за социално осигуряване, но отново с гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено.


Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев поиска поименно гласуване, но и то не беше подкрепено.


Другият съпредседател на групата на Рефораторите Найден Зеленогорски обяви защо е гласувал "против" - "Днес взехте решение, което


няма никаква политическа логика, а в такъв случай изводът е един - отзад има нещо скрито, честито!"


Беше нарушено коалиционното споразумение, то не получи подкрепата на нито едно от трите партии, които подкрепят правителството. Няма никаква политическа логика да не послушате хората, които ви подкрепят и да гласувате с хората на ДПС. Когато няма политическа логика, очевидно има нещо отзад зад прозрачността, коментира още той.


Премиерът Борисов, който се завръща тази вечер от Брюксел, днес не е коментирал темата. Все още не е ясно как поредната тематична коалиция на ГЕРБ и ДПС ще се отрази и на отношенията с партньорите. След вота Румен Гечев от БСП обяви, че е станало ясно, че подкрепящите правителството партии са буфосинхронисти, а сценаристът е друг.Горанов се наложи над ГЕРБ промените да не се отлагат


Сутринта на председателския съвет на Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов изненадал колегите си от другите парламентарни сили, че са готови да изтеглят предложението си и е редно да се обсъди и анализира по-внимателно, както час по-рано призова в позиция до медиите президентът Росен Плевнелиев.


В този момент влязъл финансовият министър Владислав Горанов и като чул казаното от Цветанов, напуснал ядосан без да каже дума. Някои участници в срещата твърдяха, че е имало и размяна на реплики между министъра и Цветанов, че ще се говори с Борисов. Последваха преговори, телефонни разговори с премиера, който е в Брюксел и заседание на парламентарната група на ГЕРБ. Пред депутатите Горанов обявил, че натискът върху него за оттегляне на предложението от страна на фондовете е силно и си давал сметка, че тепърва предстоят медийни атаки срещу него. Обяснил, че иска да се гарантират пенсиите на неговото поколение (роден е през 1977 г.), а шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова го подкрепила. Горанов заявил, че ако предложението не бъде прието, това ще срине авторитета му, но според депутати не е заплашвал или намеквал за оставка.


Бързите реакции на депутати от РБ във "Фейсбук" с анонси "Победа", успяхме и т.н. втъвридили ГЕРБ и те отстъпили в полза на настояването на Горанов промените да се гласуват сега, вместо да бъдат отложени за март.

За дебатите в зала - може да прочетете тук.
За изказването на Радан Кънев, който обяви, че вносителите са използвали липсата на премиера Бойко Борисов, за да прокарат поправките и постави няколко пъти въпроса кой - четете тук.
Всичко за промените в осигуряването - четете в специалната тема на "Дневник" - "Спорът за пенсиите"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK