Президентът няма да наложи вето на пенсионните промени

Президентът няма да наложи вето на пенсионните промени

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето на приетите тази нощ спорни пенсионни промени, според които осигурените след 1959 г., трябва да изберат дали вноските им за втора пенсия да бъдат пренасочени от универсалните фондове към Националния осигурителен институт.


"Вето – не. Но, управляващите поеха категоричен ангажимент до края на март да се проведе националноотговорен дебат", каза Плевнелиев пред "Дарик" радио и посочи, че ще даде време на правителството до 31 март догодина да проведе обещаните широки обсъждания на приетите вчера промени. По-рано съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заговори за сезиране на Конституционния съд заради спорните поправки. Необходимият брой подписи на народни представители са 48, а Реформаторите имат 23-ма депутати, но Кънев намекна, че ще получат подкрепа на колегите си от Патриотичния фронт и АБВ, съответно с 18 и 11 депутати.


"Ще чакам, ако това не се случи моята позиция ще е друга. В момента давам шанс", заяви президентът. По думите му пенсионната реформа не търпи отлагане, но "не може да се прави в последния момент и на парче". Посочи, че това, което в момента се прави като заявка донякъде противоречи и на коалиционните споразумения. Плевнелиев обаче изтъкна, че е важно, че премиерът Бойко Борисов се ангажира лично, че ако има аргументи срещу приетите поправки, ще промени решението си. "Надявам се не един, а повече аргументи да дойдат на масата", каза държавният глава.
Той изтъкна, че частните фондове имат по-добра възвращаемост и попита дали е редно хората да вземат решение, което да не може да променият. Призова управляващите да поканят всеки на масата на дискусиите, да чуят всички аргументи, да се отнесат изключително сериозно към собствените си правила и след това да вземат своето отговорно решение.


"Ако към 31 март не се проведе този дебат, аз мисля, че ние ще имаме много трудна ситуация от гледна точка на доверието", прогнозира държавният глава.


Той каза още, че не планира и налагане на вето върху Закона за държавния бюджет за 2015 г., заради намалените средства за Министерството на отбраната. Той вече се обяви против стъпката с мотива, че така ще се спре модернизацията на армията.


На върпос дали удобрява четворната коалиция – между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, Плевнелиев каза, че "не е моя работа да защитавам тази коалиция". Отбеляза, че му е трудно да определи коалицията като четворна, защото няма подписано споразумение с Патриотите, а има декларация за подкрепа от тяхна страна. Припомни лошия опит от 2013 г., когато "имахме коалиция без споразумение и неслучайно година по-късно тя катастрофира" и каза, че се надява в рамките на месец-два сегашното коалиционно управление да покаже, че работи. "Да видим не размяна на популярни песни във фейсбук профили, което за мен става непродуктивно", допълни Плевнелиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK