Цацаров: Удобна е тезата, че в ДАНС са проспали казуса с КТБ

Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Сотир ЦацаровСпоред главния прокурор Сотир Цацаров една от най-удобните тези в момента е, че финансовото разузнаване и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са проспали казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), която през 2014 г. фалира.


"А дали проблемите не са били създадени и са съществували далеч преди ние дори да помислим, че трябва да започнем някакво разследване и далеч преди някой да реши, че трябва да ни сигнализира, с какви подбуди е съвсем отделен въпрос", посочи Цацаров, който даде интервю за Дарик радио. По думите му дали всичкото това не е било градено през годините, за да обслужва и финансова империя, която трябва да бъде добре отглеждана и чрез политически интереси, или чрез политическа черупка над нея.


"Ще разберем ли истината за това къде е генезисът? Какво чуваме тези дни - финансовото разузнаване или ДАНС проспало КТБ, то това е една от най-удобните тези в момента. КТБ е създадена и от елементи от управляващия елит, нима има съмнения в това", добави главният прокурор. Според него истината може да се разбере от международен одит, защото "международният одит би могъл да помогне за разбиране на последиците. Т.е. за проследяването на определени парични потоци, които отдавна са напуснали България. Самата истина, има неща, които и следствието не би могло да разкрие. Този одит най-вероятно ще започне да търси колко точно пари са напуснали България от КТБ. Нека да не говоря за цифри, но са много пари".


До края на първото тримесечие на 2015 г. разследванията на прокуратурата за КТБ, радикалния ислям, наводненията и взрива в Горни Лом да стигнат до финал, заяви още Цацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK