Седем посланици от Европейския съюз: Чуйте съдиите, които искат реформа

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и още шестима негови колеги изпратиха позиция до българските власти във връзка с проблемите в съдебната система.

© Надежда Чипева, Капитал

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и още шестима негови колеги изпратиха позиция до българските власти във връзка с проблемите в съдебната система.Близо три седмици след като френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан обяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки" и разкри детайли около скандалните действия на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд по делото за несъстоятелност на две френски дружества, Кабан и още шестима негови колеги от  Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия подписаха позиция, в която призовават магистратите, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути. Дипломатите отчитат като успех приетата от правителството през изминалата седмица стратегия за съдебна реформа, но припомнят, че институциите дължат "задълбочен отговор" към изразената от определена група магистрати загриженост за проблемите в Софийски градски съд.


Позицията си посланиците започват с отбелязване на безпрецедентното искане на 15 съдии от най-големия окръжен съд в страната - Софийски градски съд за оставка на председателя Владимира Янева и нейните заместници.


Те уточняват: "Председателят и заместниците й незабавно отхвърлиха призива за оставка и твърденията в отвореното писмо. Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая. Но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото". Дипломатите отбелязват още, че "когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези".
Висшият съдебен съвет (ВСС) не е реагирал досега с официална позиция по искането на магистратите от СГС. Ръководството на ключовия съд беше изслушано през изминалата седмица, но все още не е ясно какво ще произтече от това. Междувременно срещу част от подписалите искането за оставката на Янева започна гонка "по устав".


Публикуваме пълния текст на писмото.


На 10 декември 2014 г. петнадесет съдии от Софийския градски съд - ключова юрисдикция в държавата, отговорна за някои от най-чувствителните дела, публикуваха отворено писмо до Висшия съдебен съвет с призив за оставката на председателя на съда и двама от четиримата й заместници. На следващия ден 25 други съдии от Софийския районен съд се присъединиха към протеста на колегите си. След това същото направи и Съюзът на съдиите в България. Много други съдии също изразиха подкрепа за колегите си. На 18 декември 33 адвокати подкрепиха инициативата. 


Председателят и заместниците й незабавно отхвърлиха призива за оставка и твърденията в отвореното писмо. Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая. Но


самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото.


Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези. Разбира се, протестите на гражданското общество през 2013 г. бяха подобен важен момент за България.


Отговорът на институциите към тази загриженост е от решаващо значение.


Отличителен белег на отвореното и демократично общество са неговите независими институции, способни да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, повдига обвинение, осъжда и вкарва в затвора без страх или протекции над когото и да било, както и възможността на правоприлагащите органи и правосъдните институции да покажат адекватна, твърда и прозрачна реакция в отделните случаи. Положителни примери на такива практики вече бяха дадени и добре приети на други места в региона.


Свидетели сме на положително развитие и в България, включително с приетата на 17 декември от Министерския съвет


Стратегия за реформа в съдебната система. Народните представители също ще имат огромна отговорност при прегледа на текстовете, които ще поставят основата на тази толкова нужна реформа.


В крайна сметка магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Много от тях са посветили време в размисли относно какво трябва да се направи и как. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им чуто.


Събитията от лятото на 2013 г. показаха, че на българското гражданско общество не липсват нито смелост, нито умения и знания да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията".


Гражданското общество е все по-чувствително към проблемите и не може да разбере защо българските граждани не могат да се възползват от същите права и ценности, които са в основата на Европейския съюз и от които се възползват гражданите на останалите страни - членки на ЕС.


Като европейски партньори на България ние сме поели ангажимента да подкрепяме страната за достигане на най-високите стандарти в правосъдието и върховенството на закона. Вярваме, че това е наш дълг. По силата на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) тези въпроси се обсъждат от държавите - членки на Европейския съюз, и всички ние (включително България) одобряваме официалните заключения относно напредъка на страната. Следователно това не е просто един вътрешен въпрос. На МСП обаче не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина. Неговата цел е да бъде


инструмент за подкрепа, подпомагащ промяната в България.


Той служи за проверка до каква степен са спазени промените, с които се ангажираха българските власти в момента на присъединяването към ЕС. Властите, както и работещите активно в областта на правосъдието българи трябва да се възползват максимално от този процес.


Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа.


Roland Hauser, посланик на Австрия


Anick Van Calster, посланик на Белгия


Christian Konigsfeldt, посланик на Дания


Jonathan Allen, посланик на Обединено кралство


Tom Van Oorschot, посланик на Холандия


Harri Salmi, посланик на Финландия


Xavier Lapeyre de Cabanes, посланик на Франция
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Благодарим ви за подкрепата.

 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Българските "юристи" - срам за България!
  Трябваше да им се каже официално!

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Те ни желаят доброто,а не се бъркат във вътрешните ни работи!Без работеща почтено съдебна система трябва да се простим на първо място с инвестиции от чужбина,а Шенген ще гледаме "през крив макарон"!
  Жалко,че Лая не може в случая да "сезира" ТОРБАЛАН т.е.вездесъщия Конституционен съд!

 4. 4 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа."

  Cogito ergo sum :)
 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дали 7 посланика ще бъдат чути, след като не се чуват 7 милиона?

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6888 Неутрално

  На 17.12 т.г. е приета стратегия за реформа в съдебната система, и така както е приета така ще си остане докато се намъдрят и ги изгонят.

 7. 7 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Да се правят промени. Дано да се послушат 7-те посланика този път.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 8. 8 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ако имаме работеща съдебна система ще се оправим за две години, защото едно е като вършат далавери да знаят, че ще им се размине, друго е да знаят, че ако ги хванат отиват в затвора и ще им се конфискува имуществото

  Cogito ergo sum :)
 9. 9 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 908 Весело

  Седем представителя на КОЙ: Чуйте другарите и аркадашите, които не искат реформа.

  Ахмед Доган
  Лютви Местан
  Делян Пеевски
  Михаил Миков
  Сотир Цацаров
  Владимир Писанчев
  Волен Сидеров

  Миша
 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дано този път действително несменяемите тоги разберат,че повече така не може !Гнилите ябълки трябва да се отстранят за да не заразяват всичките останали!

 11. 11 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Отзовавай. Воленчо ша ви изгони.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  БАЦЕ е велик! Той никого не слуша!

 13. 13 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поправете заглавието с "посланиЦИ", а не "посланиКА".
  Горещо подкрепям "намесата" във вътрешнте ни работи.
  Дано се вслушат, след като нас не искат да чуят!

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1670 Весело

  Сидеров ще изгони сичките...

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Благодарност за подкрепата! Реформите са наложителини! И вече не търпят отлагане! Дано се случат скоро и съдебната система да заработи, а правото и върховенството на закона да се случат. Шуробаджанащината вън!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Коментирам заглавието, а не текста.

  7 посланика е като седмина хладилници.

  Надявам се нЕкой най-накрая да обърне внимание на словото в тоя сайт, изнанагорно иде, щото.

 17. 17 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е, вече стана какъв ще е доклада на ЕК:
  УНИЩОЖИТЕЛЕН
  За Боце и Местан, обаче вместо спешни промени във съдебната система и ВСС - започнаха със спешни промени във............пенсионната!!!
  А, може би всичките тия малоумни "промени" във пенсионната система са димка, за отвличането на вниманието на матряла от нас_ания г_з на съдебната власт?

 18. 18 Профил на hrabadabar
  hrabadabar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никаква съдебна реформа няма да има с колебанието шикалкавенето на правосъдния министър

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Добро начало! Дори нещо да се случи, резултат ще има след 10-15 години, когато на територията България ще живеят милион-милион и половина по-малко хора!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изключителни наглеци ! Грубо се намесват в нашата правосъдна система на една суверенна държава каквато е нашата. Защо ли посланиците на тези държави в Унгария не смеят да гъкнат за вътрешните работа на Унгария ? Докога нашите власти ще мълчат ? Маккейн дойде в София и Орешарски си прехапа езика от страх. Ама същият Маккейн не смее да помирише Будапеща, защото буквално ще бъде изритан като мръсно коте оттам. И затова от хилюди километри говори срещу Орбан.
  Имат ли достойнство българския премиер, президент и шеф на НС ?

 21. 21 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "Миша":


  [quote#9:"Миша"]Седем представителя на КОЙ: Чуйте другарите и аркадашите, които не искат реформа.

  Ахмед Доган
  Лютви Местан
  Делян Пеевски
  Михаил Миков
  Сотир Цацаров
  Владимир Писанчев
  Волен Сидеров[/quote]
  +
  Иван Искров
  Ченалова
  Янева
  Б.Борисов
  Цвък
  Синдика Тройкаджия
  ВСС
  Петьо Еврото
  Данчо Ментата

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Весело

  Мухаааа от 25 години ги слушаме тези посланици и все очакване нещо да се случи а то изобщо не се случва !
  Само риват и извиват ако някоя тяхна компания не печели достатъчно добре в скромната ни колония ! Я да ги видим в агенцията по вписванията дали си декларират годишния оборот техните компании и изобщо наемат ли меринджей без НПО шлифовка?
  Нека да им им видим годишните отчети колко данъци са ни внесли в хазната ,че гледат умно и поучават техните посланици !
  По ЗНИ не само ,че не внасят данъци и източват бедната ни държава!
  Ако това се случи при тях такива фирми се заличават и перачите влизат в затвора!!!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван Петров":

  Преди всиЧко тези, които си правят оглушки за гласовете на разума в собствените си среди.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 24. 24 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "andru":

  Волене, ти ли си?

  Тези хора не изразяват лично мнение. Чрез посланиците говорят правителствата на Франция, Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия.

 25. 25 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Досега къде бяхте? Сигурно ви харесваше съдебната система или беше идеална ли?
  Посланикът на Германия може да е на същото мнение, но не се е подписал.

 26. 26 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Ще добавя и още нещо - точно тия страни, а и други се съгласиха България да влезе в техния клуб (ЕС) барабар с ченгета, мутри, назначени капиталисти и всякакви мафии в различни сфери, а сега мрънкат.

 27. 27 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "carpypd":

  За какъв Волен говориш не знам. А тези правителства да не се бъркат във вътрешните работи на България. Като ни приеха такива, да си траят сега. В постинг 26 съм казал в какво състояние ни приеха. Кьорав карти не играе.

 28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2138 Любопитно

  Какво направиха ВСС покрай онова нещо за разпределение на делата?

  Многократно пред медиите твърдяха, че софтуерът се подобрява и се готвели нови подобрения.

  Когато министър Христо Иванов предложи разработване на софтуер от правосъдното министерство, веднага след него двама от ВСС обясниха, че са предприели процедура за подобно решение. А по-късно, след като цялото ВВС е осъзнало "опасностите" на продукт създаден извън съдебната система - дълго разучаване и може би година време, докато намерят начин за манипулиране, веднага се взе решение да направят нещо свое, представено в медиите като "ново", което да могат да употребяват по стария начин.

 29. 29 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На 17.12 т.г. е приета стратегията за реформа в съдебната система...И някой да е чул да е имало обсъждане в МЕДИИТЕ на проблемите по СЪЩЕСТВО... Само общи мантри, защото целта е отново ПОДМЯНАТА и да не се промени РЕАЛНО НИЩО. ДОКАТО СЪДИИТЕ СА НАЗНАЧАВАНИ, А НЕ ИЗБИРАНИ чрез КОНКУРС С ОПРЕДЕЛЕН МАНДАТ в системата на правосъдието - ДО ТОГАВА ще има място в нея за масони и за Красьо Черничкия в ролята на Мунчо като пощенска кутия

 30. 30 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 312 Неутрално

  По-ретроградна система от съдебната не остана в България. Всички други специалисти успяха да си сменят мисленето вече, само тея не.

  Надули се като пуяци и само знаят "решение на съда не се обсъжда, ние сме незвисими над обществото и суверена, който не е юрист не разбира ..."

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Мдаа, пред бъдещето на България има два сериозни проблема, които са спирачка за развитие:
  1. Българската прокуратура
  2. Българският съд.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Реформа ще има, ако убедят ББ.

  Мутрите не обичат закон, съд...

  Дълго убеждаване се очертава.

 34. 34 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално
 35. 35 Профил на plasticman
  plasticman
  Рейтинг: 395 Любопитно

  От години повтавям, че протестите трябва да са срещу безумията в съдебната система и в частност ВСС - един от бастионите на Меди Доган!

  Българи, турци, цигани - ЗАЕДНО срещу ДПС! ДОГАН (с Бойко) се готви за единствените му възможни държавни порции - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015!
 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#21:"Walter_White"]+
  Иван Искров
  Ченалова
  Янева
  Б.Борисов
  Цвък
  Синдика Тройкаджия
  ВСС
  Петьо Еврото
  Данчо Ментата [/quote]

  + Брендов Стоенча.
  Фондов ВладиСлавчо.
  Бисерния Ристю

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ако мога да дам 10 лайка на тази статия, ще дам. Браво на посланиците!

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Що бре, Боце каза, че реформа не трябвало...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  [quote#26:"andru"]Ще добавя и още нещо - точно тия страни, а и други се съгласиха България да влезе в техния клуб (ЕС) барабар с ченгета, мутри, назначени капиталисти [/quote]
  И аз да добавя ,че всичките тези само обраха трохите от масата на господарите практикуващи международния финансов тероризъм и анихилират нови колонии в полза на северния алианс чиито посланици тук гледат умно и поучават !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  как да ги чуем като ц.ц е целия в бяло и громи по телевизии , медии и паланки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 826 Разстроено

  Нашия хор от корумпирани съдии и прокурори отговарят на посланиците: Не знам, не чух, не видях...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 43. 43 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 229 Неутрално

  сега ще се снишат докато мине бурята и пак ще си я карат както знаят. Обаче, няма Шенген, няма инвестиции. Ще има фалит на КТБ и на пенсионни фондове.

 44. 44 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  време е за лустрация на съдебната система и отстраняване на всички червени кадри ,назначавани в нея преди 10.11.1989 г , докато това не стане ,няма да сме в ЕС ,а в СССР.

 45. 45 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Весело

  "В крайна сметка магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи."
  ____________________
  Много се смях на това лишено от смисъл твърдение! Само остава да уточнят, че става въпрос за съдии като Пенгезов и онези с хотелите... Нима не знаем, че нов бардак със стари к... не се прави? Или авторът на тази пушилкова статия ни смята за малоумни?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 46. 46 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  До коментар [#17] от "Walter_White":

  Боце слуша силните.Като получи поредния разгромяващ доклад и го заплашат със спиране на парите от ЕС, ще разбере ,че няма мърдане.

 47. 47 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Има ли авариен изход от Европейския съюз? Или всеки посланик си има лобистки интерес и иска да го сподели по телевизията?

 48. 48 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#37:"be4n3k2nio"]ма, с тос премиер, толкуз. корупция до дупка[/quote]
  Г-н червен йезуит, "тос премиер" има-няма 3,5 години премиерстване, а мизерията на България идва от мафиотските издънки на една престъпна партия от соц. миналото, овладяла ключовите позиции в стопанския и политически живот на България. Май на червените паразити 45 + 25 години не им стигат?... А "тос премиер" ще го сочиш като отговорен ако управлява поне 10 години непрекъснато и то с методите на Пиночет! Ето това им пожелавам на българите за следващата година: изчистване на комуно-мафиотските авгиеви обори с "твърда ръка"

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 49. 49 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Явно френският посланик освен да говори знае и да чете на български, та може по-ясно да разбере за какво става дума в кочината, отколкото другите, дето получават само филтрирани новини от определени англоезични сайтове. Окуражен съм от този човек. Но докато умните и красивите искат да живеят в племе с Вожд, нищо няма да се промени. Дори и всички чужди посланници да знаят перфектно български...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ко, не. Те са се заблудили.

 51. 51 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Едно време от ЕС критикуваха правителството на Борисов, че оказвало натиск над съдебната система. Сега директно ЕС оказва натиск над съдебната система. Не, че няма чепове за дялане, ама... то май и тогава имаше, а?

 52. 52 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 797 Неутрално

  ...Баце каза по радиото и той бил за реформа, ама не веднага, някак по-нататък да била станела... и реформата щала да са казва 'тати ша ми купи колело'...и сички да се били съгласили, вероятно ша моли Доган и Делян щот вече е диалогичен...
  ..и през 2009 беше така, СК искаше реформа от Баце, имаше конституционно мнозинство, ма той ходи на кайве при Велчев и каза да ги оставим да поработят, да се докажат... те така...до сега

  Колкото повече, толкова повече!
 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Кой СИКаджия от Банкя "назначи" Цацаров??

  Какъв е Цвъ Цвъ от ГЕРБ, че "назначава" семейната си приятелка Вл. Янева за шеф на СГС? А мюлюционера Г. Колев за шеф на СГС?

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3740 Весело

  Дали се яви вече някоя червена подлога, която да пожелае изгонването на тези дипломати, щото се месели в нашите работи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Време е за лустрация в съдебната система и съдебен борд със съдии от Германия и Франция.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3398 Любопитно

  Всеки НАРОД заслужава качествени депутати
  (посланици на НАРОДА), но ТОЗИ все не сполучва.

  БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ПОДКРЕПАТА
  ОТ "ЧУЖДИ" ПОСЛАНИЦИ!

  "Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие.

  Българският народ не по-малко от останалите.

  По този път имате нашата подкрепа.


  Roland Hauser, посланик на Австрия

  Anick Van Calster, посланик на Белгия

  Christian Konigsfeldt, посланик на Дания

  Jonathan Allen, посланик на Обединено кралство

  Tom Van Oorschot, посланик на Холандия

  Harri Salmi, посланик на Финландия

  Xavier Lapeyre de Cabanes, посланик на Франция"

 59. 59 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ей тия съдии от ВСС не вземат от дума...кой вече не им иска оставката...остана Обама да дойде да им опъне по един шамар за да се сафирясат...

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3398 Любопитно

  FAQ

  Q:

  [#47] от "Натанаил Великолепни":

  Има ли авариен изход от Европейския съюз?

  A:

  Естествено, Великолепни магистрате.

  EMERGENCY EXIT:

  Чемодан => Вокзал => ссср

  ...............................................

  Или всеки посланик си има лобистки интерес и иска да го сподели по телевизията?

 61. 61 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Великолепната седморка!

 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  "....Седем посланика от Европейския съюз: Чуйте съдиите, които искат реформа...."

  И седемте джуджета да бъдат изхвърлени от територията "БОСТАНска република". Немедленно!

 63. 63 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Амбасадорите правят елементарни протестърски грешки. Разбирането на реформата само като искане на оставки ни доведе до днешния хал, начело с мутри, нацисти, болшевики и wanna be реформатори.

  Иначе да, Цецовата мръхла трябва да си вдига кюлотите и да се разкара, но това е само началото. А после кво прайм?

 64. 64 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#9] от "Миша":

  А Джим Кери къде го сложи него,ако искаше да стане нещо вече щяхме да имаме реформа стига сме се лъгали Джим Кери е приятел с пилето от сарайте!Всичко се видя вече ако преди човек се е заблуждавал много добре си го каза!Нз само що за човек може да гласува за Джим Кери дори несмятам да гласувам и за фандъка,дано десните да изкарат един добър кандидат нещо от ранга на Мартин Димитров!

 65. 65 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Баце, изгони Вальо Златев от Банкя и не ходи в Правец. Тогава ще ти просветне и за съдебната система и за всичко.

  Navigare Necesse Est
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#56] от "be4n3k2nio":

  А къде се метна старото СДС (привържениците им, де)?

 69. 69 Профил на eml41385057
  eml41385057
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не реформа, а на бесилото всички съдии, прокурори, полицаи и политици!!!! За една година ще станем най - богатия народ!!!!!

 70. 70 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#53] от "stenli1":

  колкото и да критикувате ББ и ЦЦ има защо! И съм съгласен! НО! Най-важното е да не се допусне нова банка(например ПИБ) да бъде зточена от собствениците по начина на КТБ. И държавата да плаща отново няколко милиарда нов дълг.
  Що се отнася до "съдебната реформа", там всички действат бавно или много бавно. Плаща им се за протакане. Адвокатско-съдийско-прокурорски манталитет.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 71. 71 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#70] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  Един от основните виновници за източването на КТБ е БОКО от ГЕРБ

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Правят се че не чуват нищо. От там трябва да започнат протестите с/ у цялата съдебна върхушка.

  klimentm
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да видим докъде ще стигне нахалството и дебелоочието на "принцовете и принцесите" в съдебната система?! Де що има читав човек им каза да се махат!!!

  chavo64
 77. 77 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Кой ли още и на какъв език трябва да ни каже, че съдебната ни система не струва пукната пара! Сменяйте я бе! Нали за това народът ви избра.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всички ги чуваме, че искат реформи, но не чуваме, как трябва да изглежда реформираната система! Как трябва да работи! Псевдо реформи сме виждали! Малки и големи! И пак, лица с опетнено име, лица, за които се водят проверки, че и следствие, стават кандидати, често единствени, за високи постове и ги печелят! Всяка система работи според това, какви са И кадрите! Няма как, опетнени, доказано отклоняващи се от закона кадри, да следят и опазват законите! Каквито и софтуери да сложат!

  goblenka
 79. 79 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Само съдебната ни система ли е скапана?
  Защо си траят, че начело на държавата ни отново е медийната креатура, позьорът и плачльото, известен сред СЪМАФИОТИТЕ си като Рапона?
  И че цялата ни държава е в ръцете на МАФИЯТА?

 80. 80 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  [quote#5:"StanDim"]Дали 7 посланика ще бъдат чути, след като не се чуват 7 милиона? [/quote]
  Къде са тези 7 милиона? Нещо не ги чувам и виждам. Ако бяха и 500,000, щеше да има ефект, но и толкова няма да се съберат. За пенсионната реформа се събраха няколко стотин или максимум 1000 да са били, а за подкрепа на съдиите-дисиденти къде са?
  Благодаря на посланиците!

 81. 81 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "andru":

  Колега, грешиш...Ако не го разбираш без обяснения и с обяснение няма да го разбереш, но все пак ще опитам да илюстрирам с пример къде е грешката....Ако си тренирал, за да се включиш в А-отбора на, да речем, баскетболен тийм, покрил си изискванията, това не означава, че трябва да спреш да тренираш...Напротив, трябва да полагаш усилия да се развиваш и доказваш мястото си, да постигнеш по-добри резултати, да се изравниш с най-добрите в отбора...всичко това е и смисъла на кандидатстването и приемането ти в отбора...така че ти може да не ходиш на тренировка, да затлъстееш и да се пропиеш, това си е лично твое право, но право е и на другите, а не намеса в личния ти живот, да ти кажат, че по този начин няма да достигнеш никъде, т.е не и там където изначално си искал да отидеш/постигнеш...

 82. 82 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Само с натиск от Европа ще влязат в крачка нашите обществени системи и на първо място съдебната! Благодарим за тази дипломатична подкрепа по оздравяването на болното българско правосъдие!

 83. 83 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "millton":

  Само че допускаш принципна грешка с примера. Аз ако съм в отбора, тогава имам треньор и той може да ми говори едно или друго.
  В ЕС не е така. Тук няма треньор. Тук в ЕС сме равноправни ! В отбора не сме равноправни - там аз съм състезател и трябва да се съобразявам с нарежданията на треньора.
  Пак ще кажа - кьорав карти не играе. Ако ти се ожениш за погрешната жена си плащаш за това.

 84. 84 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  За чуване-чуват, ама...

 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Гневно

  Събитията от лятото на 2013 г. показаха, че на българското гражданско общество не липсват нито смелост, нито умения и знания да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията".------------------------------------------------------------Е, този абзац, казва всичко!? Защото знаем, че протестите през зимата, които свалиха от власт мутрите бяха истински, а тези през лятото на 2013 бяха на тинк-танковете, НПОтата и олигарсите! Кой назначи Вл. Янева? Кой назначи назначителят и Цв.Цв.? Кой назначи Боко мутрата? А ние обикновените протестиращи, знаем кой! Американо- западноевропейските колонизатори ги назначиха, а сега чуваме рефрена на седемте влъхви- чуйте ги, чуйте ги 77пъти

 86. 86 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 484 Неутрално
 87. 87 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#83] от "andru":

  Треньор има и това са избраните от играчите Парламент и прилежащите комисии и прочие - те задават правилата, те управляват процеса...Треньорът, в лицето на ЕК, ще ни нахока (както се и случва последните години)...А в случая с посланиците, това са реплики от съотборници (без да отричаме равноправието), които виждайки че шикалкавиш и не тренираш, ти отправят забележка - и то насочена към поведението, а не към личността, но ние не правим разлика и вземем та се разсърдим....

 88. 88 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  7 посланика, 8 гражданина - множествено число, бройна форма

  Много посланици, хиляди граждани - множествено число

  До коментар [#13] от "еморето":

 89. 89 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Извинявам се. Според последните правила от 2012 бройната форма на множественото число се прилага само за предмети.

 90. 90 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Какви качества са задължителни за един съдия, за да бъде той наистина добър съдия?
  Според една стара английска поговорка има само едно задължително качество - той трябва да бъде ДЖЕНТЪЛМЕН; ако освен това е и юрист, още по-добре.
  Като гледам мъжете във висшия съдебен съвет, много са далече от представата за джентълмен. Като гледам жени-съдийки като В. Янева или Ченалова - много са далече от представата за ДАМА!

 91. 91 Профил на sofialand
  sofialand
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Калинките нямат нужда от реформа! Нали няма да могат да усвояват на спокойствие!

 92. 92 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 422 Весело

  Дневник, моля ви, седем посланиЦИ!!!! Нека тъкмо тези да не бъдат приравнявани към неодушевените предмети.

  fff
 93. 93 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#15] от "Нефертити":

  А бе друг глагол освен "случва се" не е ли известен в тоя български!?! Егати и изнасилването на език и на четящи написаното с него!! Реформи, законност, правила НЕ СЕ СЛУЧВАТ. Извършват се, прилагат се, провеждат се, прокарват се, налагат се, отстояват се, внедряват се и всяко едно от тези действия означава само едно - съзнателност на действието. Използвайте си "случва се" за нещо съвсем случайно. Като това да научите правилен български например. Дано Ви се случи!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 94. 94 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#90] от "winston_smith_ii":

  Е, защо? И двете са си супер дами, пардон - мацки....Като ги гледаш, не си ли представяш как ти извъртат един страхотен ..... кючек? Във всеки случай определено са поставени там заради специалните си умения.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Натискът за реформи в съдебната система от страна на ЕС се засилва и това е много добре!Реформата в Темида у нас ще се осъществи само под силен външен натиск!

 96. 96 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#93] от "Атлантик":

  Мдам, в конкретния случай точно на случайността разчитаме това да се случи. Независимо от огромния натиск да няма съдебна реформа защото тя е нежелателна за самите съдии. Те са там на ханилка и без нея значително ще обеднеят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 97. 97 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа."
  Нищо повече не може да се добави. Не - може да добави празни приказки само идиот или умишлен манипулатор.

 98. 98 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много смели тези посланици, браус! Ама не знаят, че Владимира Янева е приятелка на ЦЦ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK