Правителството обмисля "здравна амнистия" за гражданите с минимален доход

Правителството обмисля "здравна амнистия" за гражданите с минимален доход

© Юлия ЛазароваГЕРБ обмисля възможността да се въведе амнистия за здравните осигуровки на българите с минимален доход. Това обяви ген. Стоян Тонев, председател на здравната комисия в Народното събрание, в интервю за в. "Стандарт". Идеята ще бъде обсъдена в началото на следващата година.


"Ако доходът на човек е минимален може да има амнистия. Но, ако е голям и е имало неплащане на вноски умишлено, тогава няма да има опрощаване", е казал Тонев, като е уточнил, че ще се прави разлика в различните случаи, в зависимост колко време не са били плащани здравните вноски.


"Обсъждаме с членовете на здравната комисия дали да се прави разлика и между хората, които не са плащали вноски изобщо, с тези, които не са внасяли осигуровки за 3 г. назад и тези, които дължат пари за 4 месеца."
Предложението длъжниците на здравната каса да могат да си връщат правата за 2 000 лв. няма да важи за студенти и ученици.


Според Тонев събираемостта на здравните вноски ще бъде по-голяма през 2015 година.


"Има и такъв текст в закона за бюджета на касата, с който се разрешава при по-голяма събираемост на осигуровките тези приходи да се използват, а не да отиват в консолидирания бюджет на държавата.


Направихме промени на второ четене (бел.ред. - в бюджета на здравната каса), защото на първо имаше забележки от някои депутати, че не виждат финансов ресурс, който да е отпуснат за реформи. Разбира се, в здравеопазването всяка сума, която се гласува, е недостатъчна, но сега има 170 млн. лв. повече, отколкото през миналата година. На второ четене в парламента дадохме 20 млн. лв. повече на извънболничната помощ. Заделихме допълнително финансиране за майчиното и детското здравеопазване, то ще варира в зависимост от необходимостта - между 5 и 15 млн. на година."


Предвижда се и болници да бъдат задължавани да връщат пари на Националната здравно-осигурителна каса при провеждане на некачествено лечение.


"Когато се направи проверка на случаен принцип от НЗОК и се види, че те не отговарят на заложените норми, тогава болницата ще върне на НЗОК парите за конкретните случаи. Това ще е сериозен мотив за всеки лекар или болница да лекува добре", е казал Тонев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И още ли ще водите тези, които се осигуряват в друга държава в ЕС като неосигурени и ще им искате пари? Кога ще го решите този проблем? Дневник, от години държавата смята хиляди българи за длъжници и не признава осигуровките им в ЕС, т.е. не спазва европейските закони. Напишете една статия за това... натиснете ги малко тия недоносчета в парламента...

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Амнистията е хубаво нещо. Обаче не е хубаво, че е само за някои. Трябва да се отнася за всички, за да е пазарно, демократично и да е в духа на евро-атлантическите ценности.
  Ако се амнистират само някои от хората е дискриминационно и противоречи на правата на човека!

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Циганите пак намазаха.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Гласуваш за десни получаваш:
  - много на брой мини данъци (върху застрахователни премии 2%, върху лихви 8% - които само изкривяват плоският данък)
  - нанасяне на мощен удар по вторият капиталов стълб (половината УПФ са наистина мошенници, но не е това начина, като изтекат парите на хората в системата с вечен дефицит - НОИ)
  - амнистия на здравни вноски (това не е такъв проблем, така и така няма да се съберат)
  - опит за вдигане на субсидията на железниците +40 млн. лв. над сегашните 470 млн. (да, железниците ще получат повече от университетите)

  За десерт:
  - Петър Москов ще премахне статута на държавните болници като търговски дружества, а всички лекари ще станат сигурно общински служители и ще избягат през 9 държави в 10та
  - Томислав Дончев като говори за растеж, говори само за еврофондове, а да чакаш растеж от публични пари (национални или европейски) си е чисто ляво кейнсиянство

 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гражданин с минимален доход - циганин или пенсионер - необразован, маргинализиран, неадекватен, живеещ в малко населено място...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Затова предлагам да се амнистират неплатените осигуровки 10 години назад и едновременно с това, за компенсация на плащалите, да се освободят всички от осигуряване 10 години напред

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  Май е ясно за кого ще бъде "амнистията", макар че и сега има такава!? От сложно по-сложно, а в крайна сметка парите пак ще са ясно за кого.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  То и без амнистия ги лекувате пък и имат и претенции

 9. 9 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "shileto":

  хаха, не само претенции, че даже и шамари раздават

 10. 10 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Още един подарък на ГЕРБ за ДПС!
  Избирателите на ДПС ликуват.

 11. 11 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какво значение имат доходите? Това е жестокост, расистка жестокост!

  Какво значение имат вярата, цвета на кожата, убежденията, доходите, от кой отбор си фен и

  т.н.кагото трябва да се приложи закона еднакво и да важи за всички еднакво. В какво вярват тия дето ще дават свободен избор на хората за пенсионните вноски? ОСТАВКА!

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Гневно

  Какво значи „амнистия“? Будалите ,които са плащали да пият по една студена вода, а тези които се водят на мин.заплата да щтракат с пръсти? Аман от герберски комунизъм!

 13. 13 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Глупостите на "дясното" правителство продължават!

  Вземайте пуканките и сядайте в очакване на следващата простотия!!!!!!!!!!

 14. 14 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Циганите.
  Пенсионерите държавата ги осигурява.

  Жената е покана за щастие
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Децата ,пенсионерите и лемурите се осигуряват от държавата/която не плаща вноските/,това се отнася за тези ,които се водят на мин. заплата.

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Стига с тия амнистии бе, Тонев.
  Ние, които плащаме балъци ли сме.
  Дайте им и по-едно кафе безплатно, по една баничка, а може и по един вестник.
  Нали свърши социализъма, уж...

 17. 17 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако се приеме тази дивотия за амнистия на здравно неосигурените с най-ниски доходи автоматично стотици хиляди цигани ще бъдат облагодетелствани. От една страна не си плащат сметките за ток ,вода и какво ли не и ние им плащаме масрафа ,от друга страна получават социални помощи за нищонеправене ,от трета крадат на поразия, бият докторите от Спешна помощ и накрая като капак - опрощаване на минали задължения. Не че някой от тях ще хукне да си ги плаща накуп ако закъса ,де, и му дотрябва здравна осигуровка.
  Така че, в случая циганите едва ли ще се почувстват дискриминирани и с нарушени права, за каквото напудрено пише №2. Напротив, всички ние, редовните платци, сме дискриминираните.

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Кои са тези хора, които не са си плащали вноските? Вноските не се ли плащат от работодателите? А ако самоосигурен не си е плащал вноските защо трябва да има амнистия?

 19. 19 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 462 Гневно

  Тази идея не я разбирам много, кой точно ще амнистирате, ако имат минимален доход, то той трябва да е от някъде и в повечето случаи трябва да са приспаднати вноските, а това, че някоя фирма не ги е внесла(като едни дето ги бутате в класацията си "Гепард" е съвсем друга тема! Ако ще възстановявате на тия хора правата, ОК, но само и единствено след затвор на тия, които не са ги внесли. Ако говорим за случаи на социално слаби, които държавата осигурява, то трябва груби наказания за нарушителя - държавата, защото тя не си върши работата. Та пак да попитам кой точно ще амнистирате?

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "с чужда пита помен правят"

  такива частични амнистии са невероятен стимул за минаване в сивия сектор.

  явно сме балъци щом още си плащаме данъците.

 21. 21 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Гневно

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Много е грозно и отвратително да сравняваш циганин с пенсионер,отврат.

 22. 22 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Къде е сега БХК да ме защити от тази дискриминация, понеже аз си плащам осигуровките?!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 23. 23 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 462 Разстроено

  До коментар [#5] от "mtmvb":

  Мой приятел е с минимален доход(осреднен за последната година), защото не можеше да започне на работа, която да отговаря на квалификацията му и да има адекватно заплащане. Човека е с 15 години стаж, висше образование и живее в София.
  П.п. Пенсионера получава пенсия и много полицаи са с максимална, за разлика от много доктори и инженери!

 24. 24 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Весело

  Къткаме си електората в година на избори...
  Браво, браво: и това е начин да решим проблема с битите медици от Бърза помощ - осигуряваме на "братята" статус на здравноосигурени и те вече без свян ще ходят на лекар. Пък пари все ще се намерят от данъците на загубеняците.

 25. 25 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Дъртият Тонев така омаза финасите на ВМА, че години няма да се справят с проблемите. Вместо в затвора или поне в пенсия- сега ще ми прави амнистии....

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Това е тъпо.Какво означава голям доход.

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  И затъркаляхме поредното торно топче. Още неотмирисало се от едно "пенсионно", подкарахме друго - "осигурително". Та, за да се подготви народецът по-добре, кое ще е следващото? Идиоти!

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  След 'тежката артилерия' от първия мандат на герберастите ,сега втория мандат ще мине под определението 'обоза с полковата кухня и буламачите забъркани от кашаваря Тонев'. Пакетите им са толкова абстрактни и пенкилер,че няма накъде. Всъщност и те не знаят какво искат да кажат. Просто бълнуват нещо си, което изобщо нямат представа как ще работи и въобще тази рецепта работи ли. Това просто е манджа с подръчни средства, разчитайки ,че някой ще я яде по команда и няма какво да прави освен да духа и сърба

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Борисов е вече смешен с опитите да се хареса на всички. Това е поведение на безгръбначно същество, а не на лидер. Или мисли, че циганите ще почнат да гласуват за него?

 30. 30 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  ако някой е бил на трудов договор, тогава работодателят му е длъжен да плати осигуровките. защо не съдят него? ако държавата ще му го опрости, тогава това е субсидия за работодатели които осигуряват на минимална заплата!?

  "Предвижда се и болници да бъдат задължавани да връщат пари на НЗОК при провеждане не некачествено лечение." - звучи добре, но ефект няма да има. нали болниците са държавни и после дълговете им пак ще бъдат платени от държавата. като са установени злоупотреби досега какви бяха последствията? никакви. болниците, както НЗОК има стимул да харчат повече пари, не по-малко и това ще е така докато са държавни.
  вместо да запълват дупки и да работят на парче, единствената възможна реформа е закриване на НЗОК, частни каси които се конкурират за вноските и се договарят с частни болници както намерят за добре. единствената работа на държавата ще е да плаща вноските на пенсионерите и безработните, да определи минамален пакет услуги и цена за него и да следи спазването на договорите от страна на частните каси.

  Истината ни прави свободни.
 31. 31 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Който получи здравна амнистия ще може и да бие лекарите без да плаща.

 32. 32 Профил на just
  just
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Каква амнистия бе алооо, това ли са ви реформите. Мангалите пак няма да платят нищо, за това готвите тези промени. И като ги амнистирате да не би да започнат да си плащат или ще има вечна амнистия за тях и никога нищо няма да плащат. Ай сиктир

 33. 33 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Чувствам се дискриминиран заради това решение.
  БХК, къде спите бе? За кучета и котки може а за прасета - не може, така ли?

 34. 34 Профил на kolio__
  kolio__
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сиганска държава ей....

 35. 35 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези пари и без амнистия не могат да ги съберат. Но трябва да помислят как да отпадне осигуровката за безработни които нямат доходи, но са длъжи да плащат. И не става въпрос за циганите, те се лекуват и без осигуровки, има много млади българи които не могат да си намерят работа но трябва да плащат и осигуровки. А хората живущи в чужбина няма начин да си плащат осигуровки и тук, заради лакомията на някой си няма да искат да се върнат. Не са длъжни да хранят лекари и чиновници само защото имат голям апетит.

 36. 36 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":
  Колега, искам да добавя към Вашия коментар.
  Синът ми учи и завърши в Германия. От 6 години работи на престижна работа и е напълно здравно осигурен. Напълно беше здравно осигурен в Германия и по време на следването си. Понякога му щукват неща като "национален дълг" и др. подобни и решава че трябва със своите възможности и квалификация да допринесе за просперитета на Родината.
  Но Родината смята, че той като е решил да се връща да бъде глобен за здравни осигуровки, нищо че е плащал в Германия.
  Как при това положение се поощряват младите и образовани българи да се завърнат?

 37. 37 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Демек за циганите...е браво! Егаси...

 38. 38 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това ми звучи на поредното облекчение за циганите.....

 39. 39 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ще намажат я като скочат ДПС с техните ченгесарски номера за да плашат европейците какви лоши хора са дошли тука да търсят сметка на бедните онеправдани хорица с черен фондютен,които нямат работа и имат нужда да поотупат старите дрехи на пенсионерите върху тях,тези онеправдани цветни братя които се грижат със все сила за ниската раждаемост и демографската криза на Б-я като дават всичко за нея,знаят кой е Левски знаят какво означава съединението,знаят комунизъм какво е"ох какъв комунизъм сладък"!
  Стига толкова ченгето си е ченге опитва се да извива ръце,а горките РБ не знаят такива номера за това ще останат и в забвението,защото много добре знаят как се прави бизнес ами им куца направо са им счупени краката в политиката!

 40. 40 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#36] от "novak2010":

  Той докато е бил студент е трябвало само да си подава декларация за това всяка година в общината. Тогава държавата би трябвало да е плащала неговите осигуровки. Това важи за всички български студенти. Друг въпрос е, че поради някакви неясни причини данните от системите изчезваха, после се появяваха, изчезваха и така... поне 7 пъти съм ходил да си внасям осигуровките и на следващата година пак се оказва, че не са ми заведени парите както трябва. Така че, момчето вместо да плаща двойно (което е забранено в ЕС от закона за двойно осигуряване) да вземе да осъди държавата, за да я накара да се размърда и да свърши нещо. Другото е, че в България искат някакъв документ от здравната каса в другата държава и не разбират, че такова чудо "здравна каса" няма там. Там има просто застраховане и тези, които са осигурени имат издадена европейска здравна карта. В България не ми признаха европейската здравна карта за доказателство, че съм осигурен в ЕС и така... все съм си длъжник, въпреки че си платих всичко като поп.

 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Това с милионите неосигурени е пълна лъжа - 80% от тези си живечт в чужбина и въобще не би трябвало да са в тази статистика. Само дето на т.н. управляващи им ( всъщност прости крадци ) не им се искат да оправеят проблемите с корупцията и източването на Здравната каса чрез всякакви схеми и си измислят някакви проблеми, коит овсъщост не съществуват ( или са в пъти по-незначителни отколкото се представят на приостия матрял ).

 42. 42 Профил на bobi221
  bobi221
  Рейтинг: 8 Весело

  @КИКИ много локуми разтягаш а знания нула . Вноските се правят от УНИВЕРСИТЕТА не от общината или ОФ - то . Университета може и да е държавен ама може и да не е .

 43. 43 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#42] от "bobi221":

  ами, не си прав. Със сигурност поне до 2009 (а мисля, че и сега е така) студентите бяха осигурени от държавата, вкл. и тези, които учат в чужбина. Българските университети даваха информацията на НОИ за това кой е студент, кой е прекъснал и т.н., а тези в чужбина трябваше всяка година да вадят удостоверение от университета, че са студенти и че не следват задочно. Това удостоверение се даваше в НОИ и те следваше да покрият осигуровките. Това беше и причината българските студенти в чужбина да не са задължени да плащат за здравно осигуряване там, където следват.

 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  амнистиите и изключенията имат огромен деморализиращ ефект. След като искаш да ползваш нещо - плащаш. Ако не го плащаш - не ползваш. Както в магазина няма амнистия за ниските доходи, така не трябва да има и в здравеопазването и навсякъде другаде.
  В случая т.нар. "амнистия" ще поощри паразитизма, който и без друго е придобил епидемични размери.

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Тези, които се осигуряват на минимален доход, а реално вземат в пъти повече ли??

  "Болен здрав носи"

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Сега може да нямат доходи,но за периода,през който не са внасяли,може да са имали.Как ще го проверяват.

 47. 47 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":

  Какви са тези смешки.

  Ако живееш в чужбина, можеш да подадеш декларация и да те освободят от вноски в здравната каса.

  Ако се осигуряваш в друга страна от ЕС и искаш да те лекуват в България, защо не пробваш обратния вариант, да видиш дали работи?

 48. 48 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonymous_":

  не е в това въпроса. Гледай сега, отиваш в чужбина и казваш в БГ, че си осигурен в ЕС. Те викат "дай документ от здравната каса там, за да докажеш, че си осигурен". Ок, нормално е да поискат доказателство, нали! Обаче в чужбина няма здравна каса, а има застрахователи. Искаш от застрахователя документ, който доказва всичко, а той казва "Ето, имаш си европейска здравна карта, това е документа". Само че в БГ не я признават и продължават да настояват за документ от несъществуващата здравна каса. Още нещо - за да те освободят от вноски искат един формуляр Е-нещо си. Този формуляр, обаче се издава само, когато напускаш другата държава и се ползва за доказателство на стаж и пенсионни вноски. Т.е. не можеш да се откажеш да внасяш вноски в БГ докато не спреш да работиш в чужбина и се върнеш обратно.

  По второто нещо - "Ако се осигуряваш в друга страна от ЕС и искаш да те лекуват в България, защо не пробваш обратния вариант" - има си европейски закони. Ако си осигурен в ЕС не могат да откажат спешна помощ и ще ти се покрие толкова, колкото ти е покритието в твоета държава. Естествено е да не работи ако искаш да ходиш на личен лекар... всъщност ти не можеш да имаш личен лекар в дугата държава ако не си се регистрирал там за постоянно.

  А бе, пробвай да минеш през тези неща и ще разбереш какво говоря.

 49. 49 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#48] от "kki":

  Живеейки в САЩ не съм имала такива проблеми. Декларирах, че съм напуснала страната преди доста време, когато имаше някакъв период, в който можеше това да се направи и това беше.

 50. 50 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "anonymous_":

  е да, с щатите е така, но в ЕС са други правилата

 51. 51 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":

  стара информация. Нужно е да се подаде заявление, че лицето е напуснало България и след това да пусне заявление, да бъде освободено от дължимите суми. Аз лично така се отървах от 300лв задължения. Ходи се до териториалното на НАП.

 52. 52 Профил на bobi221
  bobi221
  Рейтинг: 8 Весело

  ККИ не си запозната и продължаваш да упорстваш . Признай си вместо да спориш с всички нас . Бях студент в НБУ сестра ми още работи там и на времето 2003-2005 тя това работеше . Превеждаше пари на НОЙ от името на НБУ за студентите които учат там . Да не би да си чула от райония кмет на Овча Купел че той ги превежда !

 53. 53 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#51] от "alabalko":

  т.е. след като си се върнал в БГ си подаваш това заявление и те ти изчистват задълженията ли? Документа, който се подава при заминаване е, за да не те водят длъжник. Но след като се върнеш ти искат парите за периода, когато си бил в чужбина, въпреки, че си бил осигурен в ЕС. Точно това казва и novak2010 в коментар [#36].

  До коментар [#52] от "bobi221":

  няма значение кой точно плаща, а и аз говорех за държавните университети. Така или иначе темата е друга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK