Националните художествени галерии се обединяват в Българския лувър

Националните художествени галерии се обединяват в Българския лувър

© Анелия НиколоваМинистерският съвет прие постановление за преобразуването на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в обща административна единица, съобщава Министерството на културата.


Един от дебатите около Националния музеен комплекс, или тъй наречения Български лувър, беше дали двете галерии да останат самостоятелни и да запазят своите директори и състав, или да се преобразуват в единна структура. Ползата от второто са съкратените разходи за администрация, но някои експерти и изкуствоведи са на мнение, че от това двата института ще загубят.


Чрез създаването на културен център, ориентиран към интерактивна комуникация, ще се постигне по-добра организация при представянето на културните ценности, пишат от Министерството на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK