Бъчварова: Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция

Бъчварова: Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция

© Юлия ЛазароваВицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова критикува партньорите на ГЕРБ в управлението, че се държат като опозиция, но заяви, че няма да се водят нови коалиционни разговори с ДПС. Все пак тя остави отворен въпроса дали ГЕРБ биха останали на всяка цена в управлението, включително с подкрепата на Движението.


"Ние няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи от ситуацията, в която съществуваме. Конституционно има много възможности пред управлението", каза Бъчварова пред БиТиВи, попитана дали ГЕРБ ще останат на всяка цена във властта, дори с подкрепа от страна на Движението, ако някой коалиционен партньор ги напусне. "Отговорът на този въпрос ще бъде в политиките и решенията, които трябва да вземем. Защото залогът за това да има правителство е изключително висок – той е спокойствието на гражданите и усещането на инвеститорите", допълни Бъчварова.


"Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция", каза вицепремиерът в коментар за реакциите на Реформаторския блок на приемането на пенсионните промени, свързани с вноските от универсалните фондове. "Трудно успяваме да влезем в един общ режим на работа с партиите, които не са били в управлението. Още имат рефлекс да се държат като опозиция", допълни тя. Според Бъчварова твърденията за национализация на вноските са били пресилени и няма криза в управлението, а има проблем в коалицията. По думите й ще бъде интересно какво ще предприемат на Реформаторите, защото те трудно взимали решения вътре в собствената си формация.
За подкрепата, която ГЕРБ получи от ДПС при гласуването на пенсионните промени, вицепремиерът каза, че това е партия, която представлява значителна част българите и има право да е солидарна с едно или друго решение. "Това не значи коалиция с ДПС", каза тя и подчерта, че "коалицията анти-ГЕРБ, която изживяхме при предния мандат, не бихме искали да я повторим".


Бъчварова коментира и писмото на 7-те посланика от ЕС и предстоящия доклад по механизма за сътрудничество и проверка. По думите й позицията на европейските дипломати е "тревожен сигнал, защото проблемите, които съществуват се виждат и от вън". Тя очаква критичен доклад от Европейската комисия в началото на следващата година.


"От доклада очакваме една констатация за случилото се в страната през последната година. Тези констатации едва ли ще бъдат ласкави и позитивни", каза вицепремиерът, но изтъкна, че последната година е била година на политическа нестабилност, а в момента правителството предприема важни стъпки по отношение на реформата в системата на правосъдието. Тя отказа да дава оценки на независимата съдебна власт и каза, че писмото на посланиците е било насочено към Висшия съдебен съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK