АБВ иска дебат за съдебната реформа, а не да "се отупва" за три дни

АБВ иска дебат за съдебната реформа, а не да "се отупва" за три дни

© Юлия ЛазароваАБВ на предишния президент Георги Първанов, която участва в управлението, настоява още в първите дни на януари да се проведе дебат с участието на представителите на трите власти по въпросите на съдебната реформа.


Актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа е публикуван само на интернет-страницата на Министерството на правосъдието, подчерта днес зам.-председателят на АБВ Румен Петков. По думите му имало идея документът да бъде обсъден от парламентарните комисии след 12 януари и да бъде приет от парламента на 18 януари. Според него такъв стратегически документ не бива да "бъде отупан" в парламента за три дни.


За АБВ е необходима широка институционална, обществена и политическа дискусия по проблемите на съдебната система. Иначе, според Петков, у гражданите оставало усещането, че ключови промени се правят или по конюнктурни съображения, или в навечерието на доклади от Брюксел. Разбирането на АБВ е, че реформа се прави за гражданите, а не по конюнктурни съображения, посочи Петков.
По думите на Румен Петков вариантът, който се предлага в момента, е изпълнен с неясни текстове и събужда повече въпроси, отколкото да дава отговори. Според Петков в документа е заложена идеята ВСС да заседава на сесии, вместо постоянно, и да бъде подпомаган от специални комисии. Друга идея била да се затвърди парламентарната квота във ВСС.


Според Петков изборът на ВСС трябва да става от професионалните квоти. Той заяви, че в проекта на стратегията отсъства търсене на решение за подобряване на кадровата политика, липсвали и конкретни ангажименти за атестирането. Няма и дума за развитието и организацията на работата на Националната следствена служба, каза Петков. По думите му липсвала и оценка на сегашното състояние на съдебната система.


Според Петков, ако стратегията бъде приета набързо, без дебат и анализ, това ще бъде много тежка грешка с тежки последствия в съдебната система. От АБВ настояват още стратегията да бъде придружена от план за изпълнение, финансова обосновка и ясно мотивирани очаквания.


Попитан за отношенията в управляващата коалиция и стила на управлението Петков заяви, че "внушението за усещането за самодостатъчност е много лош знак". "Всеки български гражданин би трябвало от гласуването, свързано с пенсионните фондове, да си е направил изводите. Ако ГЕРБ цели да убеди обществото, че в лицето на ДПС има верен съюзник и съратник точно, когато му трябва, мисля, че постигнаха много сериозен успех", коментира Петков.


Той отбеляза, че пред АБВ не стои въпросът за оттегляне на подкрепата от кабинета. "Ние сме взели решение за участие в правителството на принципна основа, със съзнанието, че то крие много рискове и опасности, крие за нас възможността за сериозни политически щети, но сме го направили със съзнанието, че това е полезно за България", каза той.


"На този етап диалогът е спомен от дните на формиране на правителството", коментира Петков и допълни, че не може да се внасят ключови текстове без да са обсъдени във формата, който е излъчил кабинета. "Това са партизански подходи, които не са добри", коментира той. Според него една част от ръководството на ГЕРБ разбирала, че "така не бива и че така от един момент нататък няма да може".

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на гарата
    гарата
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Ако искат бойкот най-добре анкетна комисия! Както обикновено.

  2. 2 Профил на polux
    polux
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Добре би било всеки да каже какво очаква от тази реформа. Защото иначе може да се сведе просто до нов Съдебен съвет с по-наши хора в него...

  3. 3 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 829 Неутрално

    Ами че такъв дебат за съдебната система се води от поне 15 години, откакто стана безпределно ясно, че тя не работи. Първите опити за по-големи промени бяха още по времето на министър Станков през 2002-2003, когато КС отхвърли поправките в Закона за съдебната власт. Когато някой иска да блокира нещо, почва да говори за дебат. Ами АБВ сливи ли имаха досега в устата? Нали още при подписаване на споразумението за управление бе отбелязано, че се приема стратегията и програмата, предложена от сегашния министър на правосъдието?! Сега изведнъж АБВ прави опити да се измята! Ами защо се съгласихте с тази програма като част от общата програма за управление?
    По отношението към съдебната реформа ще ги познаете!

  4. 4 Профил на dustman
    dustman
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Ще им изсветлее на РБ и Радан къде са се заиграли!
    Дано да не е късно!

    Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2049 Неутрално

    Колко години ще водите дебат бе?Реформата трябва да започне веднага има юристи които знаят кое как да стане.

  6. 6 Профил на heatseeker
    heatseeker
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Първо, думата "дебати" няма единствено число в българския език. Просто си няма, каквото и да чуваме/четем от страна на напористи общественици.

    Второ... дебати не са нужни. Има достатъчно работещи системи, които бихме могли да копираме, стига да бихме били и в състояние да ги напълним с качествено биологично съдържание.

    Свобода за Надежда Савченко!
  7. 7 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 480 Неутрално

    До коментар [#1] от "гарата":

    Бойкот? Вече за революции трябва да се мисли. Почти е сигурно, че пак ще има козметични реформи.

  8. 8 Профил на Р. Дражев
    Р. Дражев
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Тежка грешка, е че в парламента има персони с прякори, като запалката, ментата, 10, 11.....

    Happy face says, adios !
  9. 9 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 480 Неутрално

    До коментар [#6] от "heatseeker":

    Колкото и да е странно, качествено биологично съдържание има в съд и прокуратура. Ама нагоре изплуват само фекалиите и няма кой да ги изчисти, на никой не му се рови в ла..а.

  10. 10 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1325 Неутрално

    Горанов прави пенсионна реформа, Калфин ще прави съдебна...
    Абе, тия няма ли да видят кое министерство с какво се занимава? Съвсем умешаха функциите и задачите...

  11. 11 Профил на heatseeker
    heatseeker
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#9] от "gogo2011":

    Така е. Имам доста познати в тези среди. Нямах предвид, че е трудно да бъде намерено полезното биологическо съдържание. Другаде е проблемът.

    Свобода за Надежда Савченко!
  12. 12 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2788 Неутрално

    И аз да се съглася веднъж с Р.Петков. Реформата е много важна и не трябва да се претупва само за пред ЕС.

  13. 13 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3418 Неутрално

    Точно АБВ и особено Гоце-Първанов не би трябвало да имат нищо общо със съдебната реформа.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  14. 14 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    АБВ иска дебат за съдебната реформа, а не да "се отупва" за три дни..........Отупва,претупва,замита......и т.н..........всичко за няколко дни....

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  15. 15 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 1022 Весело

    Съдебна реформа може да стане само след свикване на Велико народно събрание и съставяне на нова Конституция. Сичко друго е приказки за наивници под шипковия храст...

  16. 16 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 778 Неутрално

    И при сегашното положение ще има добри резултати ако там си вършеха работата и не влизаха в задкулисни сделки с цел лично забогатяване, ама няма сила, която да ги накара да го направят. Какво значение има реформите, които ще направят и промените в законодателството, които ще направят, ако те останат на хартия. Няма ли воля закона да бъде прилаган и да не бъде изкривяван и изопачаван, нищо няма да се случи в съдебната система, каквито и да са промените.

  17. 17 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6731 Неутрално

    Те всички политици като че ли знаят какво трябва, но когато са на власт забравят.

  18. 18 Профил на Реми
    Реми
    Рейтинг: 637 Неутрално


    "На този етап диалогът е спомен от дните на формиране на правителството", коментира Петков и допълни, че не може да се внасят ключови текстове без да са обсъдени във формата, който е излъчил кабинета. "Това са партизански подходи, които не са добри", коментира той.
    Когато това лице не одобрява нещо, аз знам че е добро.
    Господин петков, партизанските методи си ги хортувайте с Първанов, между отстрелването на две патици в ловните полета.
    Започвам да си мисля, че т.нар. коалиционни партньори и подкрепящи еднодневки, се "сгъстиха" около ГЕРБ само за да блъмират реформите.

    Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
  19. 19 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 778 Неутрално

    Дали въпросът е в законодателството? Например митническия закон и процедури са общи за целия ЕС. Тогава защо българския митничар и българските митници са различни от немските да речем. Ако всичко опираше до закони и законите бяха определящи нямаше да има разлика.

  20. 20 Профил на Реми
    Реми
    Рейтинг: 637 Неутрално

    [quote#16:"teridan"] Няма ли воля закона да бъде прилаган и да не бъде изкривяван и изопачаван, нищо няма да се случи в съдебната система, каквито и да са промените.[/quote]
    Така е. А воля няма, защото моралът се превърна в думичка демоде лишена от съдържание. Той се отъждествява едва ли не с наивност или инфантилност.

    Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
  21. 21 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 778 Неутрално

    [quote#20:"Кремена"]Така е. А воля няма, защото моралът се превърна в думичка демоде лишена от съдържание. Той се отъждествява едва ли не с наивност или инфантилност.[/quote]
    Точно! Според мен акцентът трябва да е в борбата с корупцията. В момента съдебната система не работи не заради лоши закони или лош наказателен кодекс, а заради неприлагането им. Съдии и прокурори са превърнали професията си в частен бизнес и нераздаването на правосъдие в източник на доходи и средство за забогатяване. Това е проблемът за решаване.

  22. 22 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 1022 Неутрално

    Сички закони, правилници и кодекси са писани от адвоката на Дявола...

  23. 23 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1325 Весело

    До коментар [#22] от "palav_nik":


    [quote#22:"palav_nik"]Сички закони, правилници и кодекси са писани от адвоката на Дявола... [/quote]
    А наредбите?
    Абе, адвокат ли е, не ми го хвали...

  24. 24 Профил на alg57373608
    alg57373608
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Изглежда АБВ-то са елементарни двойкаджии. 25 години не са им стигнали да разберат, какво е то независим и справедлив съд. И сега пак, и тепърва да се обсъждат "стратегии". Бавноразвиващите двойкаджии това е АБВ-то.

  25. 25 Профил на Инспектор Стрезов
    Инспектор Стрезов
    Рейтинг: 502 Гневно

    Почна се. Всички заповтаряха, че трябва стратегия за съдебна реформа, НО... трябвало да я пооправят. Сиреч да я прекроят така, така, че да не излезе нищо от нея.

    Никакви промени! Или това, което Христо е изготвил или да си емат байката!

    "Я з москалями не балакаю!"
  26. 26 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 746 Неутрално

    Как за три дни?! Изумен съм от такова политическо нахалство!!! Вече станаха 12 Г О Д И Н И откак сините искат едно и също: "СЪДЕБНА РЕФОРМА". А мръсните комундели - ни лук яли, ни лук мирисали. Потресающо!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://dsb.bg/bg/blogs/article/3610

  27. 27 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7583 Неутрално

    Ами добре,нека да се обсъжда от компетентните в тази област.Но накрая да не забравят какво обсъждат.Искам да кажа,да не се проточи много.

  28. 28 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 746 Неутрално

    [quote#16:"teridan"]И при сегашното положение ще има добри резултати ако там си вършеха работата и не влизаха в задкулисни сделки с цел лично забогатяване, ама няма сила, която да ги накара да го направят.[/quote]

    Напълно погрешно. Има сила. Тя е в основата на съдебната реформа. И нейната цел е да намали ВЪЗМОЖНОСТТА за зависимости. Тогава няма да казваме: "...ако там си вършеха работата и не влизаха в задкулисни сделки с цел лично забогатяване...", защото несвършването на работата ще бъде последвано от ... изпъждане. "АКО"-то няма да съществува. Или си вършиш работата или оставаш зад борда. Това е смисълът на съдебната реформа - да не оставя алтернатива пред служителите на закона и той да е на върха, а не нечий интерес.

  29. 29 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    Иска се на приказки,пък и дебата си е само приказки.
    Едва ли би се случило нещо важно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK