Министър на образованието: Ломоносов нищо не е направил, Асен Златаров също (допълнена)

Министър на образованието: Ломоносов нищо не е направил, Асен Златаров също (допълнена)

© Анелия НиколоваВидеоклип на БТА, публикуван в YouTube, бързо се превърна в сензация, заради поведението на министъра на образованието проф. Тодор Танев и оценките, които дава на популярни имена от химията. Пред дванадесетокласници, от паралелка с активно изучаване на биология и химия от СОУ "Хр. Ботев" във Враца, той посочва, че Ломоносов нищо не е направил особено, а Асен Златаров, не е нищо особено като учен.


За Фредерик Жолио-Кюри, министърът казва: "Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде", обяснява министърът. В крайна сметка неговата теза е, че истината не винаги е написана както трябва.

Министърът съветва учениците да учат английски, защото в днешно време, ако не го знаят, "все едно не знаят български", но ги призовава да не забравят и българския. Говорейки за Мария Кюри, проф. Танев припомня, че тя е кръстила единият от откритите от нея елементи на страната си (полоний на Полша, б.а) и допълва: "Ако вие откриете нещо, булгарий го кръстете".


Образователният министър изказва и геополитически съображения, като съветват учениците да се държат "докрай" с маджари, евреи, арменци, "както те са докрай с нас"... "докато не омекнат".


След като изявлението му предизвика дискусии, проф. Танев излезе с коментар в профила си във Facebook, в който обяснява, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.


"Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители", пише министърът.


Той посочва, че със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, като не се отправят предизвикателства към наследените догми. Министърът обяснява, че е искал да обясни пред учениците, че "има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели".


"Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите", коментира още той.


За арменската общност думите на министъра са неразбираеми. "Този човек няма място образованието", заяви главният редактор и издател на вестник "Ереван" Вартаниш Топак Башиян, цитиран от Би Ти Ви.


Еврейската общност също ще иска официално обяснение. "Когато човек заема подобна висока длъжност, трябва да е внимателен в изказванията си", коментира и председателят на "Шалом" Максим Бенвенисти.


Във факултета по химия на СУ също недоумяват, като се чудят какво е постигнал самият министър, че да дава квалификации


Съпредседателят на Реформаторският блок Радан Кънев обаче защити министъра и се обърна към него с думите: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK