Радан Кънев към Тодор Танев: Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан КъневС думите "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..." се обърна към министъра на образованието проф. Тодор Танев лидерът на ДСБ Радан Кънев. Думите му са в подкрепа и защита на Танев, който казва пред дванадесетокласници от паралелка с активно изучаване на биология и химия, че Ломоносов нищо не е направил особено, а Асен Златаров не е нищо особено като учен. Вчера видеоклипът с изказването на министъра на образованието бързо се превърна в сензация в социалните мрежи. За Фредерик Жолио-Кюри министърът казва: "Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде", обяснява министърът.


В крайна сметка неговата теза е, че истината не винаги е написана както трябва в учебниците.


"Дръжте се твърдо, КАТО маджари, евреи, арменци..." - казва професор Тодор Танев и ... се оказва антисемит. И анти-маджарин, предполагам. Нищо, че има унгарски произход и говори перфектен унгарски.
И се оказва, че няма право на мнение за учени, ако портретите им висят по стените. Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си", пише Радан Кънев в личния профил във Фейсбук.
След като думите му добиха публичност, проф. Танев написа пояснение и го публикува също във Фейсбук в което обяснява, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.


Министърът посочва, че със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, като не се отправят предизвикателства към наследените догми. Министърът обяснява, че е искал да обясни пред учениците, че "има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели".


"Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите", коментира още той.


"Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета..." Прав си професоре, от такова интелектуално снишаване страда цялото общество - наука, образование, култура, политика. Добре, че има хора като теб на публични позиции", пише още Радан Кънев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK