Ванилка на кръстопът

Ваня Иванова, предприемач и творец.

© Юлия Лазарова

Ваня Иванова, предприемач и творец.



Тя е строителен инженер и собственик на благоуханна сладкарница встрани от центъра на София - място, където клиентът има право да импровизира.


"Здравословната сладкарничка" на Ваня Иванова - Ванилка, е на партерния етаж в стандартна кооперация, затисната от два фирмени офиса с големи табели. На прозорците се къдрят розови пердета, а вътре са наместени уютно дървени пейки, малки масички с шарени човечета и бабиното диванче с десетки възглавнички. По стените летят ябълки, череши, ягоди, търкалят се бисквити и препускат парчета торти. Уханието е предколедно - ванилия, канела, кокос, джинджифил, шоколад. 


Сладкарницата е обзаведена със собствените й ръце и с помощта на роднини и приятели.

© Юлия Лазарова

Сладкарницата е обзаведена със собствените й ръце и с помощта на роднини и приятели.




От една година Ваня Иванова управлява собствената си сладкарска работилница "Vanilla Kitchen", и може да се похвали с това, че ценителите на творчеството й я познават. Профилът на предприятието във Фейсбук има 25 хил. харесвания, стигнала е до полуфинала на световно състезание, осигурява работа на петима души и е превърнала хобито си в професия. 


По рафтовете чакат буркани с всевъзможни бисквити.

© Юлия Лазарова

По рафтовете чакат буркани с всевъзможни бисквити.


Щастлив човек, оказал се неочаквано за самия себе си на кръстопът - часове  преди срещата ни хазяинът е развалил договора за наем и дни преди Коледа сладкарките са с единия крак на улицата.


Не трябва да се привързваме към вещите


"Това е изпитание, странно е и не знаем какво ни очаква", казва Ваня Иванова, която е победител в националния етап на състезание за иновативен продукт и представи България на финалите в Копенхаген заедно с компании от творческите индустрии на над 50 държави.


"Дневник" се среща с нея, за да говорим за бъдещето, към което тя се е запътила с бизнес начинанието си, но скъсаният договор за наем измества темата към изпитанията на неочакваното и това, което черпим от тях. Ваня оглежда стените, изрисувани от приятели - художници, хвърля поглед към пердетата и възглавничките, ушити от баба й, обръща се към кухнята, оборудвана така, че на сладкарките да им е най-удобно - неща, от които най-вероятно ще трябва да се лиши, и заключава: "Не трябва да се привързваме към вещите".


Опитва се да убеди сама себе си, че "трябва да разсъждаваме зряло", но и "не знам как ще продължим" и "не можем да планираме дори за месец напред". След малко вече мечтае: "Искам прекрасно място, в което да нахраниш сетивата си, да забравиш сивотата навън и да си кажеш - животът е прекрасен."


От черната дъска с менюта на стената се вижда, че бирата за ценители е изпита, но се чака греяно вино.

© Юлия Лазарова

От черната дъска с менюта на стената се вижда, че бирата за ценители е изпита, но се чака греяно вино.


Бизнес за страхотни хора


Сладкарницата на Ваня е "за хора с претенции" - работи за клиенти със здравословни проблеми, и особено за децата, чиито алергии, например, ги лишават от традиционния вкусен десерт, достъпен за връстниците им. Претенциите не са каприз, а наложени от живота, казва сладкарката и уточнява, че поне 15 - 20% от тортите й са с някакви ограничения - за наличие на глутен, определени видове ядки, лактоза и т.н. "Хората с алергии страдат от липсата на избор и свръхвисоките цени на продуктите", отбелязва тя. 


Друг тип любими клиенти са хората, "които мислят с главите си" - имат професионален успех и се грижат за собственото си здраве и това на децата си.  Затова ги нарича страхотни. 


Сладкото не е вредно,


убедена е собственичката и допълва, че внимателно подбира доставчиците си като иска всичко да е натурално и с високо и постоянно качество. Години наред готвила за себе си и за домашните си - без рецепта, без мерене на продукти, без технология. Когато решила "да затвори рецептите си в тефтер" открила, че те са над 1000, но едновременно нещо в нея умряло. Оплаква се, че като ръководител почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.


Сладкото не е непременно вредно, казва Ваня Иванова.

© Юлия Лазарова

Сладкото не е непременно вредно, казва Ваня Иванова.


Така се родила идеята за "рецепти с възможност за импровизация" - клиентът сам избира какъв да е блатът, кремът, допълнителните съставки. За начинаещите потребители, които нямат опит и свои идеи или се страхуват да експериментират, се предлагат по десетина предложения, от които да комбинират, а служител е готов да консултира и насочва избора като се избягват несъчетаемите комбинации.


Във "Ванилницата" надграждат и с услуги за клиенти извън София, където славата й се е разнесла. Тъй като за момента е невъзможна доставката в други населени места, хората на Ваня забъркват съставките на желаната торта, изпращат я, примерно, в Бургас, където тя се изпича, намазва с крем и украсява. Идеята е оценена на международно състезание за иновативни продукти и стига "само" до полуфинал, защото не е развита. 


Като ръководител Ваня почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.

© Юлия Лазарова

Като ръководител Ваня почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.


"Ако не си стъпил в обувките на някого, не знаеш как върви", казва младият предприемач заради разочарованието трудът и постиженията й да не се ценят, а клиенти да се оплакват, че цените на уникалните й торти и сладкиши са високи. Сравнява предприятието си с дете, което като майка трябва да храни и обгрижва всеки ден без почивка, каквото и да се случва. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sss700431
    sss700431
    Рейтинг: 462 Неутрално
  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2677 Неутрално

    Лошо става,за все повече българи цените са високи,не могат да разберат,че цените не са свързани с нашите доходи.Не говорим за картелни договорки.

  3. 3 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 521 Весело

    [quote#0:"Дневник"] Сладкарницата на Ваня е "за хора с Претенции" [/quote]

    дневник ,
    айде стига с реализирани "инженери - сладкари"...

    опитващи да пренапишат технологията за греене на водата

    показвайте инженери - Креатори, Пионери...
    хора-доказали че не случайно са вземали изпитите си..

    гоУем успех...правиш пасти за хора с претенции..(и внушението кофти)

    сборът от претенции и основания на един човек винаги е равен на 100 %

    е нема да ида в сладкарница за хора Без основания

  4. 4 Профил на naiden_pravdev
    naiden_pravdev
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#3] от "Лакърдийски":

    Тези хора отдавна не са в България. Тук останахме обслужващия персонал и пенсионерите. Скоро и пенсионери няма да има.

  5. 5 Профил на lowec
    lowec
    Рейтинг: 367 Любопитно

    В България всеки работи нещо от което няма и понятие какво е,поредното доказателство.Къде е строителен инженер,къде е сладкарницата.

  6. 6 Профил на RED MAFIA
    RED MAFIA
    Рейтинг: 624 Любопитно

    Парадокса в България, висшист се изхранва със сладкарниЧка ! И то при професия строителен инженер и когато в България се строят пътища, санират се панелки, строят се дворци за богаташи българи и руснаци. Явно не е от списъка на НАШИТЕ хора.

    Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
  7. 7 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 521 Весело

    [quote#4:"naiden_pravdev"]Тези хора отдавна не са в България. Тук останахме обслужващия персонал и пенсионерите. Скоро и пенсионери няма да има.[/quote]

    прав си , но имам друго мнение:

    съсед ми е носител на награда за млад предприемач (няма да уточнявам)

    има много млади хора - опитващи се да произведат Продукт в контекста на образованието за което са плащали

    не иде реч само за компютърджии (доста ги преекспонираха)

    има такива млади хора - бият си главата в стената , падат , стават и Пак !!!

    на Запад е както на Изток...
    ако си без глава / Губиш !

  8. 8 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1592 Неутрално

    Солта е доста по-вредна от сладкото.

    Предразсъдъците са за ограничените.
  9. 9 Профил на naiden_pravdev
    naiden_pravdev
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#7] от "Лакърдийски": Случи се наскоро - бях на отчитане на конкурс между млади изобретатели. Беше дошъл професор от Франция, а от Министерството на образованието, отстоящо на около 200-300 метра от събитието не дойде никой. Всички момчета, защото бяха само момчета, имат планове да продължат в други страни. Не мога да дам аргументи срещу това им решение.

  10. 10 Профил на bulgar
    bulgar
    Рейтинг: 470 Весело

    Ванилката не спря да мрънка!
    Кой е виновен, че и е изтекъл договора??
    Хора с претенции??? Та тя не работи дори с някакво нормално работно време.
    От 23 дек е запразнила , та до след нова година????
    КАкъв частен бизнес, какви 5 лева???

  11. 11 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1198 Неутрално

    Сладкото не е непременно вредно"

    -Колко е сладко това!
    Весела Коледа!

  12. 12 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7033 Неутрално

    Пожелавам Дядо Коледа да донесе на тази смела и предприемчива жена много здраве и късмет!

  13. 13 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#8] от "Нефертити":

    А най-вредна е омразата.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  14. 14 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 521 Весело

    [quote#9:"naiden_pravdev"]Случи се наскоро - бях на отчитане на конкурс между млади изобретатели. Беше дошъл професор от Франция, а от Министерството на образованието, отстоящо на около 200-300 метра от събитието не дойде никой. Всички момчета, защото бяха само момчета, имат планове да продължат в други страни. Не мога да дам аргументи срещу това им решение. [/quote]

    не търсИ логика у нелогични хора - там я няма


    в първия ми пост идеше реч за друго:

    човек - похарчил 60 - 70 000 лв за висше образование и преоткрил топлата вода с бакалничка,сладкарничка,кафене, дюнерджийница.. .....Трудно


    няма лошо Дневник да прибере парите за платено интервю - но това създава друг стандарт , да си сладкар вместо инженер конструктор
    .........
    не е важно какво мислиш ти и аз..виж минусите за постовете ми....те говорят повече

  15. 15 Профил на sss700431
    sss700431
    Рейтинг: 462 Неутрално

    За бога , ХОРА днес е КОЛЕДА. Бъдете по- положителни!

  16. 16 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 822 Неутрално

    До коментар [#8] от "Нефертити":

    Спорно! Солта е жизнено важна!

    А и нещо интересно! Шерпите нямат в речника си дума-еквивалент на "сладко"!

    Да разлая троловете!!
  17. 17 Профил на true_original
    true_original
    Рейтинг: 438 Неутрално

    Хипстърска работа.

    Желая им успех и развитие и късмет !

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  18. 18 Профил на Толерантен
    Толерантен
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Тая Ванилка е супер злобен човек, не знам дали сте успели да прочетете някои от мненията й в социалните мрежи. По-добре недейте, защото набързо ще спрете да й пожелавате успех!

  19. 19 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1279 Весело

    Успех на Ваня в предпиемачеството и много приятели

  20. 20 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 766 Неутрално

    Миналата година Ванилка получи страхотно предложение да ползва помещение в топ центъра срещу символичен наем, в което да се съчетават сладкарство и изкуство, но след първоначалната радост и благодарности се покри като мишка. Струва ми се, че при нея ентусиазмът и амбицията са равни само на претенциите.

    https://goo.gl/8NG90J
  21. 21 Профил на todorov_g
    todorov_g
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Много харесвам такива статии целящи скрита реклама. Дори не толкова скрита. Преди време пак тук ни занимавахте с тази Ванилка и впечатлен от рекламата посетих сладкарницата. Ами нищо особено не е. Ако не беше непрекъснатото медийно шумене около нея сигурно никой нямаше да разбере колко е велика Ванилка. Скромността в умерени дози е доста полезно качество. Стари сладки могат да се купят отвсякъде. А хубаво е да се знае, че кафявата захар не е много по- различна от бялата. Просто е бяла рафинирана захар с добавена меласа. И това че сладките се правят с нея не е нещо изключително и невероятно. И мисля, че Ванилка е с многото претенции, а не толкова клиентите й.

  22. 22 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Много е хубаво, когато човек прави това, което му харесва, независимо от това, какво е учил. Важното е вдъхновението и страстта и, разбира се, да може да си плаща сметките. Не познавам Ваня лично, но по харесванията и отзивите за сладкарничката й, оставам с впечатлението, че наистина хората са доволни от това, което прави и й желая успех! Нека има повече хора, които успяват с много желание, защото с пари всеки може.

  23. 23 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 470 Любопитно

    Рюшчетата, сръчицата и дедомразовчетата ми идват в повече. Както и цветовата гама. Не мога да разбера статията какво цели, освен реклама - да се възхищавам на Ванилка или да й съчувствам за загатната драма с прекратения договор за наем?

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  24. 24 Профил на Kristina Miletieva
    Kristina Miletieva
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Може пък и да е за добре, че ще се местят. Аз само като видях сладкарницата отвън и ме погнуся да вляза. Снимките потвърждават решението ми. Вила Росиче е моят първенец за сладкарница в София.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  25. 25 Профил на Бояджиева
    Бояджиева
    Рейтинг: 371 Неутрално

    Веднъж се опитах да посетя сладкарницата през уикенда /просто ми е далече и няма как да хвана раб. й време през работен ден/, но затваряха в ранния следобед и на въпрос за поръчка за вкъщи се оправдаха, че са свършили всички сладкиши. Все пак го разгледах и... съжалявам, но при наличието на доста вече подобни места за здравословни печива, сладкиши и прочее, не мисля, че хората с претенции ще посещават точно това. Както някой е написал по- горе, претенциите по- скоро са в мисленето на собственичката. Нека се възползва от предоставения й шанс да намери по- удобно за посетителите място, да има достатъчно сладкиши и, по мое мнение, няма да е зле по отношение на интериора да излезе от така популярната последните години щампата "кукленската къщичка/кухничка на малката сладкарка/готвачка от големия град".

  26. 26 Профил на krassiblackgreen
    krassiblackgreen
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Просто чета злобни коментари и не мога да разбера някои хора. Какво изобщо са постигнали САМИ? ...Хора, момичето абсолютно само е успяла да реализира една своя мечта и хобито и се е превърнало в начин да преживява. Това говори че е талантлива и способна и трябва да всява респект. Какво като е строителен инженер...какво лошо има в това, че е УСПЯЛА и е превърнала своето хоби в начин да се изхранва. И харесва това което прави, а не каквото обществото и системата иска тя да прави. Различното винаги е трън в очите на системата и винаги ще има завистливи и злобни хора които ще правят някакви спънки, и ще се радват от това.
    Не помениме ли себе си, не променим ли съзнанитето си, светът, държавата и тн. няма да се променят. И весели празници и нека, както Христос е бил промяната, и е бил един революционер, нека да си пожелаем и повече хора да приемат различното и да променят съзнанието си.

  27. 27 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 701 Разстроено

    [quote#6:"RED MAFIA"]Парадокса в България[/quote]
    Не се оплаквам, но системата ми е до болка позната от личен опит. Налагало ми се е да се примирявам с очевадно неграмотни решения на самодоволни "авторитети"(в собствените си очи)!
    Честита Коледа и здрава, щастлива, и успешна Нова година на всички Българи!

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  28. 28 Профил на krassiblackgreen
    krassiblackgreen
    Рейтинг: 470 Неутрално

    И още нещо. Сладкарничката, тортите, и пастите и са супер. Направени с напълно здравословни продукти. А за Ванилка единствено Любов и Уважение, защото е постигнала САМА МНОГО с труд и постоянство и то в днешно време, когато малкия бизнес бива всячески смазван и гонен от корпоративни интереси на големите акули. Пожелавам и Много здраве и Късмет и да знае, че хората които я подкрепяме са много повече от тези завистливите и злобните

  29. 29 Профил на bulgar
    bulgar
    Рейтинг: 470 Весело

    До коментар [#28] от "krassiblackgreen":

    Малкият бизнес не започва и не приключва с ванилката!!
    Статията даже не е реклама, а е мрънкане.
    Заведението с претенции е обществено място и е затворено, като не работи за 10на дена .
    Какъв малък бизнес??? Какъв бизнес изобщо???

  30. 30 Профил на Na Baba Ti Hvarchiloto
    Na Baba Ti Hvarchiloto
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Жалко. Опитваха се да правят нещо по- различно. Дано успеят с търсенето на ново помещение.
    Колкото до коментарите - дават ясна представа защо се добита ме до това състояние. Хипермаркетите ви дразнят, веригите ви дразнят, всеки малък предприемач - също. Самоизяждането Санчо, самоизяждането!

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  31. 31 Профил на bulgar
    bulgar
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#30] от "luluto77":

    Какво значи жалко?
    За какво жалко?
    Просто не може да оцелее и не заради световният империализъм, а заради начина, по който си управлява бизнеса!

  32. 32 Профил на bulgar
    bulgar
    Рейтинг: 470 Неутрално

    До коментар [#26] от "krassiblackgreen":

    Това е въпросът.
    Не е успяла, а се е провалила. В което няма нищо лошо. Аз съм го правил няколко пъти. Но изходът не е мрънкане, а много работа!
    Тя се е объркала, че сладкарницата е като да пишеш в блога.
    Няма нищо общо!!! Може да си постваш, когато и каквото искаш, но общественото място, трябва да е в полза на хората, зависим си от клиентите. А когато работното време ти е плаващо, според настроението, когато се държиш лошо с клиентите, когато нямаш постоянство в продуктите и качеството им, тогава пазара те изхвърля! И не е виновен наемодателят, който след изтичане на договора, сменя наемателя. Нито пък "хейтърите", които я критикуват!

  33. 33 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    В началото на годината и Капитал писа за Ваня Иванова

    http://www.capital.bg/light/lightest_2014/2014/01/10/2216763_vania_i_zdravoslovnata_fabrika/

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  34. 34 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Не атакувайте младите хора , независимо с какво се занимават..
    Те са нашето бъдеще ..
    Какво искате ?? Няма да има и кой да ви плаща пенсиите и кой да ви предложи НЕЩО ново, каквото и да е ..
    БРАВО на момичето , но мисля ,че и тя скоро ще емигрира ..
    А това е най- лошото за България ...

    BIG AL
  35. 35 Профил на intergalactic
    intergalactic
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Абсурдите на България. Злобна кифла решава, че прави нещо различно, слага малко розово и всички трябва да и се възхищаваме. Истината е друга, крайно кофти крайни продукти, високи цени, работно време, когато и в кеф. Ами не става така. Дано тази плесница я вкара в бизнеса, а не да продължава като кифленско хоби.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK