Ванилка на кръстопът

Ваня Иванова, предприемач и творец.

© Юлия Лазарова

Ваня Иванова, предприемач и творец.Тя е строителен инженер и собственик на благоуханна сладкарница встрани от центъра на София - място, където клиентът има право да импровизира.


"Здравословната сладкарничка" на Ваня Иванова - Ванилка, е на партерния етаж в стандартна кооперация, затисната от два фирмени офиса с големи табели. На прозорците се къдрят розови пердета, а вътре са наместени уютно дървени пейки, малки масички с шарени човечета и бабиното диванче с десетки възглавнички. По стените летят ябълки, череши, ягоди, търкалят се бисквити и препускат парчета торти. Уханието е предколедно - ванилия, канела, кокос, джинджифил, шоколад. 


Сладкарницата е обзаведена със собствените й ръце и с помощта на роднини и приятели.

© Юлия Лазарова

Сладкарницата е обзаведена със собствените й ръце и с помощта на роднини и приятели.
От една година Ваня Иванова управлява собствената си сладкарска работилница "Vanilla Kitchen", и може да се похвали с това, че ценителите на творчеството й я познават. Профилът на предприятието във Фейсбук има 25 хил. харесвания, стигнала е до полуфинала на световно състезание, осигурява работа на петима души и е превърнала хобито си в професия. 


По рафтовете чакат буркани с всевъзможни бисквити.

© Юлия Лазарова

По рафтовете чакат буркани с всевъзможни бисквити.


Щастлив човек, оказал се неочаквано за самия себе си на кръстопът - часове  преди срещата ни хазяинът е развалил договора за наем и дни преди Коледа сладкарките са с единия крак на улицата.


Не трябва да се привързваме към вещите


"Това е изпитание, странно е и не знаем какво ни очаква", казва Ваня Иванова, която е победител в националния етап на състезание за иновативен продукт и представи България на финалите в Копенхаген заедно с компании от творческите индустрии на над 50 държави.


"Дневник" се среща с нея, за да говорим за бъдещето, към което тя се е запътила с бизнес начинанието си, но скъсаният договор за наем измества темата към изпитанията на неочакваното и това, което черпим от тях. Ваня оглежда стените, изрисувани от приятели - художници, хвърля поглед към пердетата и възглавничките, ушити от баба й, обръща се към кухнята, оборудвана така, че на сладкарките да им е най-удобно - неща, от които най-вероятно ще трябва да се лиши, и заключава: "Не трябва да се привързваме към вещите".


Опитва се да убеди сама себе си, че "трябва да разсъждаваме зряло", но и "не знам как ще продължим" и "не можем да планираме дори за месец напред". След малко вече мечтае: "Искам прекрасно място, в което да нахраниш сетивата си, да забравиш сивотата навън и да си кажеш - животът е прекрасен."


От черната дъска с менюта на стената се вижда, че бирата за ценители е изпита, но се чака греяно вино.

© Юлия Лазарова

От черната дъска с менюта на стената се вижда, че бирата за ценители е изпита, но се чака греяно вино.


Бизнес за страхотни хора


Сладкарницата на Ваня е "за хора с претенции" - работи за клиенти със здравословни проблеми, и особено за децата, чиито алергии, например, ги лишават от традиционния вкусен десерт, достъпен за връстниците им. Претенциите не са каприз, а наложени от живота, казва сладкарката и уточнява, че поне 15 - 20% от тортите й са с някакви ограничения - за наличие на глутен, определени видове ядки, лактоза и т.н. "Хората с алергии страдат от липсата на избор и свръхвисоките цени на продуктите", отбелязва тя. 


Друг тип любими клиенти са хората, "които мислят с главите си" - имат професионален успех и се грижат за собственото си здраве и това на децата си.  Затова ги нарича страхотни. 


Сладкото не е вредно,


убедена е собственичката и допълва, че внимателно подбира доставчиците си като иска всичко да е натурално и с високо и постоянно качество. Години наред готвила за себе си и за домашните си - без рецепта, без мерене на продукти, без технология. Когато решила "да затвори рецептите си в тефтер" открила, че те са над 1000, но едновременно нещо в нея умряло. Оплаква се, че като ръководител почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.


Сладкото не е непременно вредно, казва Ваня Иванова.

© Юлия Лазарова

Сладкото не е непременно вредно, казва Ваня Иванова.


Така се родила идеята за "рецепти с възможност за импровизация" - клиентът сам избира какъв да е блатът, кремът, допълнителните съставки. За начинаещите потребители, които нямат опит и свои идеи или се страхуват да експериментират, се предлагат по десетина предложения, от които да комбинират, а служител е готов да консултира и насочва избора като се избягват несъчетаемите комбинации.


Във "Ванилницата" надграждат и с услуги за клиенти извън София, където славата й се е разнесла. Тъй като за момента е невъзможна доставката в други населени места, хората на Ваня забъркват съставките на желаната торта, изпращат я, примерно, в Бургас, където тя се изпича, намазва с крем и украсява. Идеята е оценена на международно състезание за иновативни продукти и стига "само" до полуфинал, защото не е развита. 


Като ръководител Ваня почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.

© Юлия Лазарова

Като ръководител Ваня почти не готви, но обича да застава поне зад щанда и да обслужва клиентите.


"Ако не си стъпил в обувките на някого, не знаеш как върви", казва младият предприемач заради разочарованието трудът и постиженията й да не се ценят, а клиенти да се оплакват, че цените на уникалните й торти и сладкиши са високи. Сравнява предприятието си с дете, което като майка трябва да храни и обгрижва всеки ден без почивка, каквото и да се случва. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK