Патриарх Неофит: Пожелавам евангелски мир в душите

Патриарх Неофит

© Красимир Юскеселиев

Патриарх НеофитДневник публикува пълния текст на рождественското приветствие на патриарх Неофит.


Скъпи сънародници, братя и сестри, отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда.


«На земята мир, между човеците благоволение!» - пеят ангелите край Витлеем в Рождественската нощ. В тази тиха празнична вечер, когато си спомняме Рождението по плът на Господ Иисус Христос, пожелавам на всички вас, скъпи сънародници, да усетите този евангелски мир в душите си, към който светиите се стремят цял живот.
Мирът и радостта, които даром изобилно се изливат върху нас в светлите и тържествени дни на празника Рождество Христово, нека подобно на Витлеемската пътеводна звезда да ни направляват по пътя ни през това бурно житейско море и да ни укрепяват в скърбите, а в радостните ни дни да ни направят щедри и любвеобилни към всички хора около нас.


Да не затваряме очите си и да не отвръщаме сърцата си от онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност.


През изминалата година неведнъж се обръщахме към вас, призовавайки вашето милосърдие, за да окажете помощ и подкрепа на пострадалите наши сънародници. И аз с благодарност виждах как вашите сърца състрадателно и с готовност откликваха на чуждата мъка и притеснение. Нека Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните Си благодатни дарове и милости!


Бедствени наводнения сполетяха не едно и две селища в България, взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си. Това беше изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност.


Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта.


Празнуваме Рождество Христово всяка година и така не само отдаваме възхвала и благодарение към Господа, който снизходи в човешка плът заради нас, човеците, но и за да погледнем на живота си и на всичко около нас от вярната гледна точка – тази на вечността. От тази перспектива осъзнаваме, че много от нещата, които са ни се стрували с огромна важност и значение, са преходни и маловажни, и че Божествената истина трябва да ни служи като главен ориентир за развитието ни и като общество, и като личности.


С отеческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово. Нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и изменчив свят. «Надявай се на Господа, бъди мъжествен, и укрепявай сърцето ти; надявай се на Господа!» (Псалом 26: 14).


Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година!

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Неофите, след Патриарх Максим, народът български имаше нужда от реформа в Светата Църква, а не от празнословие.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  България и хората имат остра нужда от морален стожер и надежда за нормален живот. Да изпълни основната си роля явно не е по силите и на тази Църква. Трябва да се забрави правилото Божието Богу а Кесаревото Кесарю.

  klimentm
 4. 4 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Честито Рождество Христово! Бог да ви пази и всички ни да води към мир и радост!
  До коментар [#3] от "klimentm":
  [quote#3:"klimentm"]Да изпълни основната си роля явно не е по силите и на тази Църква.[/quote]
  Основната роля на Христовата Църква е да извършва Евхаристия ежедневно, което се и прави. Втората задача на Църквата е да учи Православно! Така, както Христос Я е научил. Това също е факт.
  Относно стожерството - морален стожер трябва да бъде всеки кръстен член на Църквата. Не забравяйте, че глава на Църквата ни е сам Христос, а в Нея живеят и всички праведници отвека. Ако не виждате достатъчно примери сред живите вярващи (а трябва да сме слепи, че да не ги виждаме), то поне вижте починалите светии.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър Николов":

  Не съм съвършено сляп за всичко което е направено от църквата през цялата история на човечеството , включително и в България.
  Винаги съм защитавал в този смисъл неината роля като пазител на морални , духовни и естетически ценности в световната и наша история.Може би всеки кръстен член на тази църква е стожер.Може би има примери всред живите вярващи без съмнения.
  Достатъчно ли е според теб всичко това което споменаваш?Не трябва ли нещо по голямо и значимо?

  klimentm
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  «На земята мир, между човеците благоволение!»,към тези думи мога да добавя,от здраве да не се отървем.

 7. 7 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":
  [quote#5:"klimentm"]Достатъчно ли е според теб всичко това което споменаваш?Не трябва ли нещо по голямо и значимо?[/quote]
  Винаги трябва повече. Опитвам се да насоча вниманието Ви към по-важната задача на Църквата, свързана с реалното издигане на човека над светските неща, с издигането му към Рая по време на богослужението. Нека не забравяме, че първата заповед по важност е любовта и единението с Бог, а втората е грижата за човеците (семейство, бедни, страдащи).
  Другото важно нещо, на което искам да акцентирам е нашата отговорност. Масата кръстени в България не знаят, че те са неразделна част от Църквата. Не можем да кажем, че Църквата я няма в старческите домове и при бедните, ако нас ни няма там!
  Третият ми акцент ще падне върху достойните служители на Църквата, които не се радват на медийно внимание. Дядо Йоан Варненски, дядо Серафим Неврокопски и редица млади свещеници правят много силно впечатление с първите си стъпки в служението.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  До коментар [#7] от "Петър Николов":

  " ......че из света шумен пътят е по-кратък,

  че сълзите чисти, че вдовишкий плач,

  че потът почтенний на простий орач,

  че благата дума, че правото дело,

  че светата правда, изказана смело,

  че ръката братска, без гордост, без вик

  подадена скришно на някой клетник,

  са много по-мили на господа вишни

  от всичките химни и тропари лишни..."
  -----------------------------
  Съмнявам се че няма да одобриш този цитат , но това според мен е неоходимо на хората .Това трябва да се повтаря ежедневно ако църквата иска да остане в центъра на общественият живот.

  klimentm
 9. 9 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  «На земята мир, между човеците благоволение!»

  Амин!!!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 10. 10 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта."

  Честито Рождество Христово!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 11. 11 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#7:"Петър Николов"]първата заповед по важност е любовта и единението с Бог, а втората е грижата за човеците (семейство, бедни, страдащи). [/quote]

  Правилно! Първо трябва да се погрижим за себе си, като си осигурим място в Рая, а сетне ако остане време може да се сетим и за другите. Само не разбирам, защо Христос е действал в обратна последователност. Зарязал е своето единение с Бог и се е оставил да бъде разпънат за чужди грехове, вместо да се омете навреме от Гетсиманската градина.

 12. 12 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#7:"Петър Николов"]Нека не забравяме, че първата заповед по важност е любовта и единението с Бог, а втората е грижата за човеците (семейство, бедни, страдащи[/quote]

  Ето тук изпъква най-силно лицемерието на християнската религия... Бедните се множат с часове, стардащите стардат все повече, а семействата са изчезващ вид...

  freedom is another word for nothing else to lose
 13. 13 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз не разбрах само тези бедствия бог ли е изпратил или са станали без неговото знание?

  В първия случай, не виждам защо трябва да почитам толкова зъл и кръвожаден бог, а във втория случай явно не е нито всесилен нито всезнаещ.

 14. 14 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#11:"dombi"]Зарязал е своето единение с Бог[/quote]

  Ами Иисус е Бог, така че няма как да зареже единението си с него.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 15. 15 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"alighieri"]В първия случай, не виждам защо трябва да почитам толкова зъл и кръвожаден бог, а във втория случай явно не е нито всесилен нито всезнаещ. [/quote]

  Това не е интересния въпрос. Ако тръгнем по тази логика, защо изобщо човек изпитва болка и страдание. А защо изобщо умира - защо бог не ни е направил безсмъртни? А защо не можем да летим, щеше да бъде страхотно. А защо не се ражда всеки върху куп злато. А защо изобщо ни е обременил с битие, да не ни беше създавал. Това ти е логиката доведена до "ад абсурдум".

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 16. 16 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А как ще решите въпросът с шума от камбанарията на Ал. Невски? Не увреждайте здравето на гражданите.

  "духовен Алцхаймер", "умствено вкаменяване", "коравосърдечност", "тероризма на празнодумството", "екзистенциална шизофрения", "прикрит нарцисизъм", "боричкания за слава"

  Папата, за такива като вас.

  И от мен - алчни, ниско интелигентни, посредствени и не много нормални!

 17. 17 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#15:"civis_eu_sum"]Това ти е логиката доведена до "ад абсурдум".[/quote]

  Е, няма как да има логика в религиозни текстове от Бронзовата епоха.

  Но моят проблем са твърденията, че милозливия и добър бог е убил десетки души като начин за изпитание на вярата. Кой нормален човек би вярвял и почитал някой, който убива наред за да изпита останалите във вярата им? Освен ако не става въпрос за Бин Ладен и талибаните му?

  Та, честита Коледа на всички християни от всичките 30,000 християнски деноминации! И дано да сте улучили правилната.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bramasole":

  «На земята мир, между човеците благоволение!»

  Амин!!!


  -Амин!
  Весела Коледа!

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Весела Коледа и щастлива да е новата година за всички !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  Пожелаваме Дядо Коледа да донесе промени в БПЦ.Да направи свещениците,като почне от Синода,по- милосърдни,по-щедри,да се научат повече да дават и по-малко да получават,да станат истински пастири на народа.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4394 Весело

  Хубаво послание на патриарха ни! Присъединявам се към него! И на всички Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#17:"alighieri"]Но моят проблем са твърденията, че милозливия и добър бог е убил десетки души като начин за изпитание на вярата. [/quote]

  Твоя проблем не е това. Ти пак не задаваш правилния въпрос - тия десетки души дето Бог е убил, бледнеят пред милиард хора, които са страдали, остарявали и умирали. Ако те притеснява, че са загивали хора, трябва да те притеснява фактът че изобщо има страдание на тоя свят и че изобщо човекът е бил създаден способен да страда. И така стигаме до абсурдното заключение, че Бог е "лош" понеже човекът не е безсмъртен, може да изпитва болка и страдание и изобщо го има.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 23. 23 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#21:"Иво"]Благословена и мирна 2015 година! [/quote]

  Честито рождество! Амин, и дай Боже!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4394 Весело

  Честито и на теб! Амин!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Може би с ожесточеното биене на камбаните искат да изкупят собствените си грехове или привидно лицемерна набожност , егоизма и глупостта.

 26. 26 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво е пък това "евангелски" мир, пак само фрази, и нищо зад тях. Азх желая на всички нас "само" мир, но действителността говори само за омраза, война, агресия. Омръзна ни да слушаме фрази без съдържание.

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#8] от "klimentm":
  [quote#8:"klimentm"]Това трябва да се повтаря ежедневно ако църквата иска да остане в центъра на общественият живот.[/quote]
  Това е сатанизъм в най-чист вид. Кой според Вас е по-важен? Човекът или Бог? Творението или Творецът? Благотворителността без Бог не струва пукнат грош. Ако човечеството можеше да твори материя и енергия от нищо (ама съвсем от нищо), ако можеше да създава човеци (без да ползва никакви помощни средства), би могло цитираното от Вас да има някакъв смисъл. Иначе - не.

 28. 28 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#13] от "alighieri":
  [quote#13:"alighieri"] случай, не виждам защо трябва да почитам толкова зъл и кръвожаден бог, а във втория случай явно не е нито всесилен нито всезнаещ.[/quote]
  Нищо от изброеното. Вече нееднократно съм ви обяснявал.
  До коментар [#15] от "civis_eu_sum":
  [quote#15:"civis_eu_sum"] защо изобщо човек изпитва болка и страдание.[/quote]
  Защото е избрал да изпитва болка и избира до ден днешен.
  [quote#15:"civis_eu_sum"]А защо изобщо умира - защо бог не ни е направил безсмъртни?[/quote]
  Всъщност, точно такива ни е направил. Преди грехопадението не е имало смърт, гнилостни процеси и болести. Човекът избира да се наслади на временни наслади, вместо да яде от дървото, даващо живот (Христос). До ден днешен повечето хора правят същия избор.

 29. 29 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Папата горе-долу успява да излъчи някакви адекватни послания към обществото. Православните архиереи нямат никаква връзка с реалния живот.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 30. 30 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Πάντα ῥεῖ":

  И досега не е ясно колко бога има, Христос е бог и човек, създаден от бог, спор по въпроса, после светият дух , после майката заченала от нищото, чудеса на чудесата, после други спорове, кой е по важен, майката, синът, бащата, да продължавам ли, който вярва да вярва, негова воля, фактът, че едни вярват в едно, други в друго , показва колко относителна е тая "вяра", а да не говорим за факта, колко тя се използва за всаждане на омраза, войни, смърт. Хората се поддават на масове истерия, поне това е доказано. Хората търсят упора в отвъдното, защо не, но оставете тия догми, никой не се е върнал от Там, за да каже какво е какво. И човекът си остава слаб и на която и да е възраст търси постоянно "мама и татко" да го пазят , да го съпровождат в тоя суров и жесток живот, и това се нарича Бог. За едните тоя, за другите другият. После идва омразата за "моя" или "твоя". Защото човекът е пълен с омраза, и тоя факт човекът приема с голямо неудоволствие.

 31. 31 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#14:"civis_eu_sum"]Ами Иисус е Бог, така че няма как да зареже единението си с него. [/quote]

  Тази схоластика я разправяй на старата ми шапка. Ако беше така, Исус нямаше по време на разпятието да се обърне към Бог: "Отче, не може ли а ме отмине тази чаша?, а щеше по божествен начин да се разкара от кръста и да си спести мъките т.е. в йерархията Бог Отец, стои над Синът Божи.

 32. 32 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1267 Весело

  [quote#30:"danea"]И досега не е ясно колко бога има, Христос е бог и човек, създаден от бог, спор по въпроса[/quote]
  Не знам с какво съм предизвикала Вас и другите, които са ми сложили минуси на цитат от словото на Патриарха, но днес е Рождеството на Иисус, тъй че съм кротка и весела. Не ми се слушат богохулни приказки, нито ми се спори с атеисти.
  Честит празник (ако е такъв за Вас, разбира се!)

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 33. 33 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Петър Николов":
  А какво е имало преди " грехопадението"? Кое е точно това "грехопадение": полово, интелектуално? Ако полово, защо тоя всезнаещ бог е дал на тоя човек, когото така обичал, възможността да се размножава? Това ли се нарича грях? Или интелектуално, способността да мисли? Кой е тоя бог , създал човек по свое подобие, което говори за много голям егоизъм, дарил го с качества, които после се смятат за грях? И тоя бог е значи бащата на Христос? Който пък има майка, която не е "сгешила", питам се до кога човекът ще остане в тая инфантилност! Ами сега, когато се вече разрешава еднополови да сключват брак, от който няма да има размножаване, дали мечтата на бога няма да се осъществи, човечеството зе изчезне, грехът също, кой ли има интерес от това? И кой пак използва слабия и незащитен човек за своите цели, които не са божествени, а чисто човешки и затова много злокобни!

 34. 34 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "Πάντα ῥεῖ":

  Скъпа, не съм атеист, не желая да ти развалям празника, но много желая, което сигурно и ти желаеш, хората да започнат да стават по зрели. Това е всичко. Да мислят с главите си , а не да се държат като стадо , без мисли и разсъждения. Защото, ако има бог или нещо подобно, то е едно за всички тия хора, потънали в омраза и агресия. Желая ти весела Коледа!

 35. 35 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#15:"civis_eu_sum"] А защо изобщо ни е обременил с битие, да не ни беше създавал. Това ти е логиката доведена до "ад абсурдум". [/quote]

  Тази логика не само, че не е абсурдна, но стои в основата на много съществени философски въпроси, за които религията няма отговор. При това, трябва да се прави съществена разлика, между Бог, Религия и Църква. Дали Бог е създал човека, или човекът е създал Бога, поради вътрешна духовна нужда от вяра, няма окончателен отговор. Но е напълно ясно, че Светата църква, се е възползвала много успешно и от Бога, и от Човека.

 36. 36 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#30] от "danea":
  [quote#30:"danea"]И досега не е ясно колко бога има,[/quote]
  За всички християни е ясно - един Бог в Три Лица. По този въпрос няма никакви разногласия между всички деноминации на християнството.
  [quote#30:"danea"]създаден от бог, [/quote]
  Не. Ражда се предвечно.
  [quote#30:"danea"]после майката заченала от нищото, [/quote]
  че кой го твърди това?
  [quote#30:"danea"]после други спорове, [/quote]
  И какво проблемно има в споровете?
  [quote#30:"danea"] фактът, че едни вярват в едно, други в друго , показва колко относителна е тая "вяра"[/quote]
  Фактът, че има спорове по някакъв въпрос, не значи нищо по-различно от това, че има различни мнения. Хората сме относителни, безспорно, но вярата ни си е съвсем Абсолютна и непроменена от основаването на Църквата.
  [quote#30:"danea"] колко тя се използва за всаждане на омраза, войни, смърт.[/quote]
  Колко? Може ли да цитирате в цифри? Колко хиляди човека са избити по религиозни причини? Ама съвсем религиозни. Да няма никакъв политически елемент. Ще се разочаровате от сравнението с двете световни войни и хилядите локални конфликти. Апропо, жертвите в религиозните войни са жертви пак на човешка глупост, гордост, сребролюбие, които Христос изобличава!
  [quote#30:"danea"] но оставете тия догми, никой не се е върнал от Там, за да каже какво е какво. [/quote]
  Напротив, стотици хора са се връщали.
  http://www.pravoslavieto.com/books/zhivot_sled_smurtta_ep_Mileant.htm
  [quote#30:"danea"]. Защото човекът е пълен с омраза,[/quote]
  Човекът, който няма Христос в себе си е пълен с омраза. Човекът с Христос се нарича светец.

 37. 37 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#31] от "dombi":
  [quote#31:"dombi"]Ако беше така, Исус нямаше по време на разпятието да се обърне към Бог: "Отче, не може ли а ме отмине тази чаша?, а щеше по божествен начин да се разкара от кръста[/quote]
  Вие смесвате нещата. Христос е и човек. Човешката Му природа изпитва болка. Най-голямата Му болка е била тази, че любимите Му творения искат да Го убият и е знаел как ще Му се присмиват и ще искат от Него да слезе от кръста, на който кръст всички до ден днешен Го приковаваме със страстите си.

 38. 38 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#31] от "dombi":

  Разбира се,че Христос е могъл "да се разкара" от кръста,но нали заради това Се е въплътил в човешко тяло-за да поеме върху Себе Си греховете на Човечеството.Чрез Неговата жертва и чрез победата Му над смъртта,чрез живота в Него,човекът отново ще бъде в общение с Бог.В това вярваме християните.Мир вам и Честито Рождество или Весела Коледа.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 39. 39 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#33] от "danea":
  [quote#33:"danea"]Ако полово, защо тоя всезнаещ бог е дал на тоя човек, когото така обичал, възможността да се размножава?[/quote]
  Грехопадението е едностранно спиране връзката с Твореца и нежелание за връщане към него. Възможността да се размножава е дадена, защото човекът е щял да падне в грях и да умре. Бог не е искал със смъртта на телата на двамата първи човеци да прекъсне животът на най-милите Му създания и те да нямат шанс да родят един ден Спасителя, който да ни върне към Бога.
  [quote#33:"danea"] способността да мисли?[/quote]
  няма нищо грешно в способността да мисли.
  [quote#33:"danea"]Кой е тоя бог , създал човек по свое подобие, [/quote]
  А чели ли сте какво е Божието подобие у човека? Става дума за свобода на волята, за разум, за безсмъртна душа...
  [quote#33:"danea"]което говори за много голям егоизъм, [/quote]
  Тоест, да се дава най-съвършеното на любимия е егоизъм? Вие серозно ли?
  [quote#33:"danea"]Ами сега, когато се вече разрешава еднополови да сключват брак,[/quote]
  От кого се разрешава? От Бог?
  [quote#33:"danea"]дали мечтата на бога няма да се осъществи, човечеството зе изчезне, грехът също, [/quote]
  Мечтата на Бог е всички да живеят в единение с Него. Мечтата на повечето хора е да се затворят в своите страсти и създават един ужасен ад. Грехът ще изчезне по желание на хората и с Божията помощ.

 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Весела и щастлива Коледа и благодарим за пожеланията на дядо Неофит.
  Колеги, поне днес не спорете по най глупавия начин. Честито и на безверниците заядливци

 41. 41 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петър Николов":

  Как се разпознава човекът , който носи Христос в себе си? Значи по тая логика много от тия, които са се наричали или се наричат християни, но са водили и водят войни, израз на омраза и агресия, а да не говорим за още по лоши дела като инквизиция и папски интриги, са били само по име християни, но не са носили Христос в себе си? Как да се различават едните от другите? И не смяташ ли , че тия, които не са християни, но носят доброто в душите си, не са достоини хора? Ще продължа.

 42. 42 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "shileto":

  Спорът не заяждане, но вероятно това не ти е известно.

 43. 43 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#41] от "danea":
  [quote#41:"danea"]Как се разпознава човекът , който носи Христос в себе си?[/quote]
  По това, че прилича много на Него. Дядо Добри вероятно и всички светии към края на живота си.
  [quote#41:"danea"]Значи по тая логика много от тия, които са се наричали или се наричат християни, но са водили и водят войни, израз на омраза и агресия, а да не говорим за още по лоши дела като инквизиция и папски интриги, са били само по име християни, но не са носили Христос в себе си? [/quote]
  Съвсем точно!
  [quote#41:"danea"]ак да се различават едните от другите?[/quote]
  "По делата им ще ги познаете."
  [quote#41:"danea"]И не смяташ ли , че тия, които не са християни, но носят доброто в душите си, не са достоини хора?[/quote]
  Разбира се, че са достойни за хора, но не зная дали са достойни за Рая. Това само Бог го знае.

 44. 44 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "Петър Николов":

  Тука не мога да следвам логиката ти. Както и да е. Става скучно за празнуващите тука, които не желаят да се задълбочават в материята , а да се веселят, затова предлагам да приключим разговора тука. Желая ти всичко най добро!

 45. 45 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#44] от "danea":
  [quote#44:"danea"]Тука не мога да следвам логиката ти. [/quote]
  Логиката е проста. Четете първата глава на Битие и тълкувание от св. Йоан Златоуст, св Василий, св. Ефрем или св. Теофилакт Охридски и ще я разберете. Иначе говорите наизуст. Опитвате да обвинявате Бог в неща, в които Той няма как да носи такава. Където има свобода на волята, там има и отговорност. Ако нямаше свобода, щяхме да бъдем роботчета в Божиите ръце и нямаше да можем да изобретим и извършваме злото (в сътрудничество с дявола).
  [quote#44:"danea"]Желая ти всичко най добро![/quote]
  И аз Ви желая всичко най-добро!

 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Патриарх Неофит: Пожелавам евангелски мир в душите
  ...
  Айде стига бе, лицемери!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]към тези думи мога да добавя,от здраве да не се отървем.[/quote]
  Въпросът е, че думиката "не" е твърде кратка и слаба като излъчване и реално, това което казваш се трансформира в"т здраве да не се отървем."
  Това е и причината силно да се препоръчва позитивния изказ.

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#7:"Петър Николов"]първата заповед по важност е любовта[/quote]
  "Там където няма правда, няма любов"

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#15:"civis_eu_sum"]А защо изобщо умира - защо бог не ни е направил безсмъртни?[/quote]
  Защото в един момент приключва задачите си и трябва да влезе в друга роля, в друг живот и друга среда.

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#15:"civis_eu_sum"]А защо не можем да летим, щеше да бъде страхотно.[/quote]
  То и сега вършим един куп бели,а ако можем да се придвижваме стотици пъти по интензивно щяхме да сме надробили пълна каша!

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#20:"rosiraycheva50._"]Да направи свещениците,като почне от Синода,по- милосърдни,по-щедри,да се научат повече да дават и по-малко да получават,да станат истински пастири на народа. [/quote]
  На народа му трябва тояга и военна дисциплина, не милосърдие и разпускане!

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#27:"Петър Николов"]Кой според Вас е по-важен? Човекът или Бог?[/quote]
  Човекът е част от вселената, а вселената е бог. Така че въпросът е некоректен.

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#28:"Петър Николов"]А защо изобщо умира - защо бог не ни е направил безсмъртни?- цитат на коментар #15 от “civis_eu_sum”

  Всъщност, точно такива ни е направил. [/quote]
  Не е така. Трилион трилиони години до следващия колапс на вселената и Голям взрив.Тогава всичко се нулира. Времето е много, но не е вечно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#29:"shinjuku"]Папата горе-долу успява да излъчи някакви адекватни послания към обществото. Православните архиереи нямат никаква връзка с реалния живот. [/quote]
  Една от разликите между православие и католицизъм е, че католиците активно проповядват и мисионерстват, а в православието се приема, че хората трябвало да дозреят и сами да отидат в храма.Затова нашите архиереи си стоят на топличко край печката

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#33:"danea"] Ако полово, защо тоя всезнаещ бог е дал на тоя човек, когото така обичал, възможността да се размножава? [/quote]
  Умишлено, за да изпадне в грехоапдение.
  както с тютюнопушенето и ред други неща. Забранява с енещо естествено и широко разпространено и автоматично всички стават престъпници. И вече трябва да молят за милост и да лазят на колене. Нищо ново под слънцето в управленските техники.

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#36:"Петър Николов"]Апропо, жертвите в религиозните войни са жертви пак на човешка глупост, гордост, сребролюбие, които Христос изобличава! [/quote]
  А защо има такова нещо като водосвет и освещаване на бойните знамена? Един вид отиване да се убива с божията благословия?
  А защо са горени "вещици"? Никъде в 10те заповеди не е казано, че не важат за убийство на вещици?

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#37:"Петър Николов"]Вие смесвате нещата. Христос е и човек. Човешката Му природа изпитва болка. [/quote]
  Как винаги църквата успява така да извърта нещата като тумба адвокати?

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#38:"Nan_Kurunir"]но нали заради това Се е въплътил в човешко тяло-за да поеме върху Себе Си греховете на Човечеството.[/quote]
  И какъв е смисъла от това? Ако сгрешилия не се осъзнае и не се поправи каква полза има някой да му поема "греховете"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#39:"Петър Николов"]Става дума за свобода на волята[/quote]
  Колко да е свободна тази воля? Горе долу като избори по социалистическо време.
  Отделно дето не се казва нищо за технологията на подвеждане, която кара свободната воля да се използва по манипулиран начин. Маркетинговите техники не са измислени сега, не се заблуждавайте!

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#39:"Петър Николов"]Ами сега, когато се вече разрешава еднополови да сключват брак,- цитат на коментар #33 от “danea”

  От кого се разрешава? От Бог? [/quote]
  Еми да, щом го допуска да се случва?Или не? Или както ви е удобно-така си тълкувате?

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#39:"Петър Николов"]Мечтата на Бог е всички да живеят в единение с Него. [/quote]
  Абсурд!
  Господ не е ли всемогъщ, и тогава по дефиниция няма нужда от нищо, включително нашите поклони, подаръци и служене?

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#43:"Петър Николов"]Как се разпознава човекът , който носи Христос в себе си?- цитат на коментар #41 от “danea”

  По това, че прилича много на Него. Дядо Добри вероятно и всички светии към края на живота си. [/quote]
  Това сладникаво стоене и помагане на околните не е святост.
  Хората имат нужда от конкретни изживявание за да научат конкретни уроци. Някой, който трябва да мине през насилие ако му предотвратиш насилственото изживяване ти го лишаваш от урока му. Такава помощ не е святост.

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#43:"Петър Николов"]Разбира се, че са достойни за хора, но не зная дали са достойни за Рая.[/quote]
  И какво с еправи в рая? Седи се и само се моялт хората по цял ден? Някакво разнообразие, живот, развитие? И така вечно ли ще седят там? Мисля, че твърде много се разпорстирате в измишльотини. Човек минава през уроци, издига се, слива се с бога/вселената и изчезва/умира/рестартира. И пак отначало.

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#45:"Петър Николов"]Опитвате да обвинявате Бог в неща, в които Той няма как да носи такава. Където има свобода на волята, там има и отговорност. Ако нямаше свобода, щяхме да бъдем роботчета[/quote]
  Но има манипулации и подвеждане. разни маркетоподобни трикове.Подобно е и с педофилията.

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#31:"dombi"]Тази схоластика я разправяй на старата ми шапка. Ако беше така, Исус нямаше по време на разпятието да се обърне към Бог: "Отче, не може ли а ме отмине тази чаша?,[/quote]

  Иисус е Бог, а в момента на разпятието е в човешка форма, т.е. той е избрал да изпитва болка, страдание, съмнения и т.н. какво толкова ти е странно не знам.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 66. 66 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#57:"Веселин Дечев (десидент)"]Как винаги църквата успява така да извърта нещата като тумба адвокати? [/quote]

  Ако търсиш лесни отговори няма да ги откриеш в Новия Завет, пък и в Стария.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 67. 67 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#53:"Веселин Дечев (десидент)"]Не е така. Трилион трилиони години до следващия колапс на вселената и Голям взрив.[/quote]

  Така ли? И откъде знаеш че са трилион години? А защо си си избрал теорията за пулсиращата вселена точно, а не някоя от другите, които предвиждат различни сценарии за нейното развитие и край?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 68. 68 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#49:"Веселин Дечев (десидент)"]Защото в един момент приключва задачите си и трябва да влезе в друга роля, в друг живот и друга среда. [/quote]

  Това си е лично твое мнение. Някой може да смята, че най-голямата му задача е да живее вечено и в блаженство. Защо този "лош" бог не го е направил това?


  [quote#50:"Веселин Дечев (десидент)"]То и сега вършим един куп бели,а ако можем да се придвижваме стотици пъти по интензивно щяхме да сме надробили пълна каша! [/quote]

  Имаме си самолети за целта, но идеята ми беше съвсем друга. Ако тръгнем от идеята, че Бог е лош/няма го защото позволява бедствия, ще стигнем до абсурдната ситуация да го обвиним, че не е направил хората вечно блажени, безсмъртни и неподатливи на страдание и накрая, че изобщо ги е създал, т.е. оборвам тезата на алигиери.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 69. 69 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#56] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#56:"Веселин Дечев (десидент)"]А защо има такова нещо като водосвет и освещаване на бойните знамена? [/quote]
  Защото защитата на родината и близките е добро.
  [quote#56:"Веселин Дечев (десидент)"]Един вид отиване да се убива с божията благословия? [/quote] Не. Убиването е грях. Благословията е за защитаващите близките си.
  [quote#56:"Веселин Дечев (десидент)"]А защо са горени "вещици"? Никъде в 10те заповеди не е казано, че не важат за убийство на вещици?[/quote] Питайте католиците, които били много милосърдни и мисионерстващи по вашите собствени думи

 70. 70 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#57] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#57:"Веселин Дечев (десидент)"]Как винаги църквата успява така да извърта нещата като тумба адвокати?[/quote]
  Като гледам, атеистите извъртат нещата. Църквата има стройно учение, което вие очевадно не познавате. Когато го опознаете и намерите противоречия, заповядайте да ги обсъдим. До момента мога да определя почти всичките ви постове тук като спам (на база богословското си образование)! Между другото, дал съм конкретни отговори на редица ваши въпроси само 5-10 поста по-горе.

 71. 71 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#58] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#58:"Веселин Дечев (десидент)"]Ако сгрешилия не се осъзнае и не се поправи каква полза има някой да му поема "греховете"?[/quote]
  Никаква. Само дето без Изкуплението никой не би могъл да се спаси.
  [quote#59:"Веселин Дечев (десидент)"]Отделно дето не се казва нищо за технологията на подвеждане, която кара свободната воля да се използва по манипулиран начин. [/quote]
  Ако четяхте внимателно, аз говорех за Бог и свободната воля на човека да избира добро или зло. Манипулациите са си дело пак на човека и дявола. Те ще си отговарят.

 72. 72 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#60] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#60:"Веселин Дечев (десидент)"]Еми да, щом го допуска да се случва?Или не? Или както ви е удобно-така си тълкувате?[/quote]
  А какво да направи? Да убива всеки, който посмее да извърши някой грях? Тогава нямаше да има нужда от съд, полиция... щяхме да си живеем "прекрасно" в най-тоталитарната с-ма. Бог не е изверг, какъвто вие искате да бъде. Странно е, че трябва да ви обяснявам такива прости неща. Нужно е съвсем малко разсъждение, за да отговорите на въпросите си.

 73. 73 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#61] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#61:"Веселин Дечев (десидент)"]Господ не е ли всемогъщ, и тогава по дефиниция няма нужда от нищо, включително нашите поклони, подаръци и служене?[/quote]
  Всемогъщ е, няма нужда от поклоните и служението. Ние имаме нужда от служението, за да се върнем в близост до Него. Не виждам как всемогъществото Му пречи на любовта към нас?
  [quote#62:"Веселин Дечев (десидент)"]Хората имат нужда от конкретни изживявание за да научат конкретни уроци. Някой, който трябва да мине през насилие ако му предотвратиш насилственото изживяване ти го лишаваш от урока му. [/quote]
  Ами да вземем тогава и да причиняваме насилствени изживявания на всекиго, че току виж това било и нашето призвание Вие серизно ли ги мислите тези хиндуистки глупости?

 74. 74 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#63:"Веселин Дечев (десидент)"]И какво с еправи в рая? Седи се и само се моялт хората по цял ден?[/quote]
  Не зная. Зная, че е приятно и мирно, доколкото съм го изпитвал.
  [quote#63:"Веселин Дечев (десидент)"]Някакво разнообразие, живот, развитие?[/quote]
  Развитие има. Има и придобиване на знания по свидетелства на умирали.
  [quote#63:"Веселин Дечев (десидент)"]Мисля, че твърде много се разпорстирате в измишльотини. [/quote]
  Цитирал съм книга със свидетелства на хора за тези неща. Моят дядо също е свидетел на Божието величие. Дали вие ще приемете това - ваша воля.

 75. 75 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Петър Николов":
  Радвам се, че "спорът" ни въвлече и други . Пишеш, че си богусловски образован, това е добре за тебе, но не значи, че знаеш всичко, а то и всичкото не се свежда само до знание, така че да оставим това кой знае по вече от другия или аз зная много, а другите малко. Много е трудно и почти излишно да се спори на тема религия. Аз не желая да споря по тая тема. Но едно нещо ми направи впечатление като те четях: говориш за рай, значи и за ад, и казваш, че в рая отиват само покръстените в Христа, добри хора, добре ли те разбрах? Ами тия, които са живяли преди него, дори добри, те в ада ли ще отидат или са отишли, само за това, че нищо не са знаели още за съществуването на Христа? Второ: говори се много често за Господ, като се мисли за Христос, кой е кой в тая история на еднобожието в три лица? . Странно. А обяснение сигурно има за всичко , всяка доктрина го има. Така че обяснението не ме много интересува. Трето: да не забравяме , че и католиците са християни, само да напомня. И последно: вярата е вътрешно чувство, или го имаш или не, то е интимно и не подлежи на показ. Що се касае до религията, тя се използва от всяка политическа власт, това го виждаме всеки ден. Остани със здраве и приятна вечер!

 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#69:"Петър Николов"]Защото защитата на родината и близките е добро. [/quote]
  Верно? По коя заповед е това? И по-важно ли е от ясната заповед "НЕ УБИВАЙ"?
  Признайте си, църквата е страшно лицемерна.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#76] от "Веселин Дечев (десидент)":
  [quote#76:"Веселин Дечев (десидент)"]? И по-важно ли е от ясната заповед "НЕ УБИВАЙ"? [/quote]
  Не съм казал, че защитата на родината задължително включва убийство на врага.
  [quote#76:"Веселин Дечев (десидент)"]Признайте си, църквата е страшно лицемерна.[/quote]
  Вече ви казах. Запознайте се с учението И, защото иначе само отправяте некомпетентни хули.

 78. 78 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#75] от "danea":
  [quote#75:"danea"] и казваш, че в рая отиват само покръстените в Христа, добри хора, добре ли те разбрах?[/quote]
  Не съм Бог, за да зная. Зная, че хората с достъп до Словото Божие нямат оправдание, ако избират страстите си пред Бога.
  [quote#75:"danea"]Ами тия, които са живяли преди него, дори добри, те в ада ли ще отидат или са отишли, само за това, че нищо не са знаели още за съществуването на Христа? [/quote]
  Христос е проповядвал в ада, докато тялото Му е лежало в гроба. Който е пожелал, повярвал и съответно е водил добродетелен живот, е в Рая.
  [quote#75:"danea"]кой е кой в тая история на еднобожието в три лица? [/quote]
  Представете си трилистна детелина. Детелината е една, но има три листа. Ако са ви нужни по-детайлни обяснения, може да прочетете Точно изложение на православната вяра.
  [quote#75:"danea"]Така че обяснението не ме много интересува. [/quote]
  Тогава и нямаме какво толкова да обсъждаме, нали?
  [quote#75:"danea"]Трето: да не забравяме , че и католиците са християни, само да напомня. [/quote]
  Някои от тях са християни, повечето само се мислят за такива (без да споря, че доста и сред православните са само на думи такива).
  [quote#75:"danea"]вярата е вътрешно чувство, или го имаш или не, то е интимно и не подлежи на показ. [/quote]
  Вярата подлежи на възпитаване, подлежи на проверка от страна на формалната логика.
  [quote#75:"danea"]Що се касае до религията, тя се използва от всяка политическа власт, това го виждаме всеки ден. [/quote]
  И какво от това? Това пречи ли да има истинска религия, която ни води към Бога? Политиците си вършат, каквото пожелаят, разумните вярващи не подлежат на манипулация.
  [quote#75:"danea"]Остани със здраве и приятна вечер! [/quote]
  Подобно!

 79. 79 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално  "Разбира се, че са достойни за хора, но не зная дали са достойни за Рая. Това само Бог го знае."

  Не отговори на въпроса ми, а той е: хората, не кръстени в името на Христос, защото живяли преди него, в ада ли отиват? Дори когато са вършели добри дела.
  Какво разбираш под това многозначително понятие "страсти"?
  Не, трябва да обсъждаме, но не само по доктрината, а по това, какво чувстваме ние. Защото тия от доктрината, те самите не са на едно мнение, да не изброявам тука.
  Християни са и православни и католици и евангелисти. Те са кръстени в името на Христа.
  А за детелината, добре обясняваш, но не ме убеждава. Баща, син, дух, навява на мисълта за остатък от съзнание за многобожие. Разбира се, че религиозното обяснение не е на това мнение.
  Разумни вярващи, те се броят на пръстите на ръката, за съжаление. Тия , които изпадат в истерия , са множеството . Лесно манипулируемо.

 80. 80 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#79] от "danea":
  [quote#79:"danea"]хората, не кръстени в името на Христос, защото живяли преди него, в ада ли отиват?[/quote]
  Доколкото зная, всички хора преди Него са отивали там, макар праведните да не са се мъчили (поради липса на страсти, които да ги измъчват).
  [quote#79:"danea"] многозначително понятие "страсти"? [/quote]
  Грях, който владее над човека. Гордост, гняв, сребролюбие, сластолюбие, лъжа, завист, коварство, зависимости от цигари, алкохол, наркотици ... списъкът е дълъг.
  [quote#79:"danea"]но не само по доктрината, а по това, какво чувстваме ние. [/quote]
  Доктрината е Истината. Какво чувстваме ние е странен критерий. Нарича се морален релативизъм. Ако утре почувстваме, че убиването на хора е добро, какво правим?
  [quote#79:"danea"]Защото тия от доктрината, те самите не са на едно мнение, да не изброявам тука. [/quote]
  Православието е на едно мнение с Христос. Всички други деноминации не могат да претендират за истинност дори чисто исторически. Ако ви е трудно да повярвате, смятам, че имам достатъчно аргументи, за да ви докажа позицията си.
  [quote#79:"danea"]и православни и католици и евангелисти. Те са кръстени в името на Христа.[/quote]
  За последните е малко съмнително. Еретиците, които хулят св. Богородица и светиите трудно могат да минат за християни.
  [quote#79:"danea"]Баща, син, дух, навява на мисълта за остатък от съзнание за многобожие.[/quote]
  Навява за многобожие за човек, който не е изучавал внимателно целия Стар и Нов Завет.
  [quote#79:"danea"]Разумни вярващи, те се броят на пръстите на ръката, за съжаление[/quote]
  Значи ръката трябва да има стотици хиляди пръсти, защото само аз познавам стотици разумни вярващи.
  [quote#79:"danea"]. Тия , които изпадат в истерия , са множеството .[/quote]
  Въпрос на свободна воля и възпитание.

 81. 81 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#79:"danea"]Не отговори на въпроса ми, а той е: хората, не кръстени в името на Христос, защото живяли преди него, в ада ли отиват? Дори когато са вършели добри дела. [/quote]

  Това знае единствено Бог. Щом вярваме, че Бог е преди всичко милостив и справедлив, той едва ли би позволил истински добри хора да страдат вечно, само заради това, че са живели преди откровението на Иисус.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK