Църквата, без която (не) можем

Църквата, без която (не) можем

© Юлия ЛазароваОтец доцент Стоян Чиликов е роден през 1972 г. в Асеновград. Специализира в Русия, Гърция и Италия, преподава в катедрата по Теология на ПУ "Паисий Хилендарски - Пловдив. Преди три години приема свещен сан и е свещеник в енорията в столичния квартал "Дървеница". За него свещеничеството е свързано с много отговорности, но и с много радост, когато види плодовете от труда си.


"Църквата сме всички ние, а не само служителите в храма", казва отец Стоян Чиликов и с това заличава границата, която за себе си съм поставила, деляща на "ние, обикновените хора" и на "вие, представителите на църквата".


Признавам, че никога не съм гледала на църквата като на нещо, което включва всички, а и не мисля, че познавам хора, които го правят. Но са много тези, които си задават въпроси като тези: защо българската църква не взима отношение по въпросите, които вълнуват българите днес, защо не прави нищо, за да ги привлича в храма, защо богослуженията в общия случай са на непонятен език и нищо не говорят никому, защо представители на църквата (както аз разбирам това понятие) стават известни със сребролюбие и недостойни постъпки докато същата тази църква е призвана да разпространява божието слово и да приканва към съвсем друго поведение...И ако сега българската православна църква не е това, което очакват простосмъртните от нея, то каква трябва и може да стане, за да е близо до тях и да не ги гледа от височината на амвона. И подходящо време за тези въпроси е - навръх Рождество Христово.
"Животът в Христос" не е лесна работа


Отец Чиликов признава, че някои представители на църквата не са на висота – по същия начин, по който не са на висотата на човещината и някои от обикновените хора. "Това всъщност е проблем на нашето общество, от него се раждат и бъдещи свещеници, а църквата е призвана да лекува всеки един член на своята общност. Св. Йоан Златоуст мисли, че църквата преобразява всеки един човек, който има желание за положителна промяна, в нея "влиза вълк, а излиза агне".


Според него важният въпрос е дали си влязъл в църквата, за да следваш Христос или по-скоро да угаждаш на себе си, на своите страсти. "Ако човек не иска да живее в Христос и да отсича своите страсти и себелюбие, ако не иска да се бори с греха, то влизането в църквата би могло да служи за съблазън", обобщава той.


"Но обществото е болно и затова от него излизат и болни епископи, свещенослужители. Имам предвид, че нямат здрава православна духовност. Това не е проблем само в България, но у нас е особено остър, защото не успяхме да преодолеем гибелните последици от комунизма. Както вероятно и от турското робство", смята той.


За "гибелните последици от комунизма" с отец Чиликов спор нямаме. Въпросът е защо за 25 години свобода църквата не направи нито една крачка към хората и те са все така далеч от храма с изключение на това, че никой не им забранява да влизат и да палят свещи.


"Много ми е болно да го кажа. Първо, разбира се, че църквата е консервативна. Но проблемът е, че комунизмът нанесе рани и вътре в църковния организъм. Самите църковни структури са били под влияние на комунизма, така както и останалите членове на обществото през онзи период. Оттам започнаха проблемите, които имаме. Трябва да се сменят поколения, за да дойдат други хора с друг манталитет", казва той.


Църквата, която не отива при хората

Църквата, без която (не) можем

© Юлия Лазарова


Отец Чиликов признава и че българската православна църква за разлика от църквата в другите православни страни като например – в Русия, Гърция и Румъния не е успяла да се адаптира към времето. А защо не са успели?


"Нещата не зависят само от един фактор, но реалността е, че ние не можем все още да се отворим за хората, църквата, в лицето на нас духовенството не отиваме при тях" и дава пример, че както преподавателят изгражда чрез преподаването си свои ученици, така е и в църквата. "Тоест, дори смяната на поколенията не води до качествена промяна, но все пак младите хора, които идват, на тях самото време ще им позволи да се разгърнат. Днес методите на комунизма вече не са така отявлени, макар че има останки. Църквата почувства свободата си, но й трябва много време да се съвземе", посочва отецът. Според него има вече нови епископи и свещеници, необременени от това минало.


Така отново разговорът се отнася до това, което може да се очаква с отлагане и в бъдещето. Представата на повечето хора за бъдещето обаче е свързана с измеренията на човешкия живот. Бъдещето е още утре, а също и след 1, 5 и 20 години. От гледна точка на постулатите на християнството и на православната църква "всичко е бъдеще".


Кога започва бъдещето?


"Не какво ще се случи днес, след пет или десет години или дори сто. А във вечността. Това е важно за нас – начинът, по който живеем тук, свършва в рамките на човешкия живот, а във вечността е с Христос. Истинският живот започва там", обяснява тезите на църквата отецът. В същото време приема аргумента, че в поведението си църквата не може да поставя въпросите само от гледна точка на вечността и че в крайна сметка хората в земния си живот имат нужда от подкрепа, от отговори и от общуване с Бога. Да имат увереността, че когато влязат в храма, имат с кого да си поговорят за земните си проблеми и духовни терзания.


"Време е църквата, в лицето на нас духовенството, а и изобщо вярващите в Христос да отидем при хората. При мен идват хора, които споделят различни свои проблеми. Аз каня хората в църквата, но дали ще дойдат зависи и от тях", разказва личния си опит доцент Чиликов.


Той също смята, че църквата трябва да има мисия сред хората – свещеникът да ходи при тях, да ги кани в храма, но признава, че все още няма усещането, че може да тръгне от врата на врата както правят представители на други вероизповедания, например. Освен всичко вече казано сред причините е и това, че има хора, които биха изтълкували това превратно. Случвало се е да отнася и ругатни.


Мисията сред хората обаче означава да има богослужения в болници (у нас също има такива, в които има помещения за целта), в домове за стари хора, затвори, сиропиталища и в армията.


Защо не се случва ли?


"Не е само въпрос на пари, а и на организация. Аз мисля, че хората биха спонсорирали такива идеи. Те като видят, че нещо се прави, сами идват да предлагат помощта си", смята Чиликов.


Царството божие не е ястие


Въпросът за спонсорството неизбежно води до друга щекотлива тема за така нареченото архонтство. Някога, по време на Византийската империя, архонтската титла са получавали някои владетели, а по време на Османското робство, това са били хора, допринесли много в дадена сфера и отличаващи се с християнско съзнание. Тази титла не им е носела нищо. Днес, когато официално архонтство няма, някои са архонти – и Слави Бинев съвсем не е единственият. "В България архонтство никога не е имало и според устава и каноните на православната църква в България не трябва да има", казва отец Чиликов.

Църквата, без която (не) можем

© Красимир Юскеселиев


"Архонтството съществува, доколкото ми е известно, единствено във Вселенската патриаршия и то не в този вид както при нас. То няма древен произход. Вселенската потриаршия го допуска по време на Османското робство с цел финансовото си подпомагане през този период. Но точно тогава тя допуска и разпостранението на симонията (купуването на духовен сан). И ако през време на Османското робство е в известна степен разбираемо да се допускат подобни грешки, то в наши дни подобни процеси на обвързване на църковната власт с определени кръгове са недопустими", смята доцент Чиликов.


Според него също така църквата не трябва да приема пари от всеки и особено от онези, които го правят за да търгуват с Всевишния. На хора, отличаващи се с неправеден живот, трябва да им се каже, че живеят в грях и да се подтикнат към покаяние. " Бог е дошъл за всички, и за праведни и за неправедни. Но когато някой дарява финансова помощ, а упорства в греха си, той лъже и себе си, и Бога. Такъв човек не се променя и не се спасява с това, което прави. Затова на хора, които имат очевидно неправедно придобити пари и не правят нищо, за да променят живота си, не знам доколко е редно да се приемат даренията им. По-скоро трябва да се намери начин да им се подскаже, че с пари не могат да си купят царството небесно, защото Бог иска сърцата ни, промяна на живота ни. Тогава Творецът ни дава много повече: мир, радост, любов, утеха, вяра. Царството Божие не е ястие и питие, казва св. апостол Павел, а правда и мир и радост в Светия дух", цитира отецът.


Мълчанието на църквата


Не знам дали липсата на организация е главният проблем на българската църква, поне според мен. Едно просто упражнение в Гугъл е добра илюстрация по този въпрос. Когато в най-популярната интернет търсачка се напише ключова дума "папата" излиза дълъг списък с негови изказвания. Взел е отношение за кризата с бежанците, за проблемите между Северна и Южна Корея, за мястото на умните устройства в живота ни, за сътворението на света според светото писание и според научните теории, за сближаването между католицизма и православието и за какво ли още не. Аналогично търсене, което да покаже по какви въпроси българската православна църква се е изказала, има плачевни и малко на брой резултати – да се забрани концерта на Мадона, да се забранят "Хлебни къщи", против гей парада... 


Отец Чиликов признава с болка това, че православната българска църква и дума не е казала по въпроса за бежанците – тема, поставила на изпитание ценностите на днешното българско общество.


"С болка ще го кажа, че това е един пример, при който църквата не взе отношение. Не даде пример, а тя трябва да го направи и това е може би една от причините да няма много положително развитие. Аз се моля за времето, когато нашата църква наистина ще започне да има позиция по всеки проблем, който възниква, с който ще отстояваме християнската си вяра", казва Чиликов.


В същото време той не смята, че може да се търсят толкова преки аналогии с поведението на главата на римокатолическата църква. "Ватикана е и държава, а папата е и в ролята на дипломат. Той затова има позиция по всеки въпрос", казва Чиликов. Според него църквата не трябва да се изказва за всичко като например за смартфоните. "Тя трябва да спасява душите. Не може да искате църквата да реагира на всякакви неща, които не са същината на нашата вяра. Трябва по важност да се решават въпросите. Трябва да има приоритети".


Отварянето на църквата за хората и на хората за църквата


Според него не може да се очаква изведнъж църквата да се разтвори към хората. "Не е реалистично в момента. Такава е обстановката. Това не може да стане за година, две или три. На този етап не мисля, че е реално църквата да се разтвори изведнъж", казва отецът и посочва, че процесът не е едностранен – хората също трябва да се отворят за Бога.


Отварянето на хората обаче също не може да се очаква да стане от днес за утре. Особено като пристъпят в храма и чуят богослужение на непознат за тях език и не разбират нито думите, нито смисъла на случващото се пред очите им.


При добро желание свещеникът може да служи на български, а не на църковнославянски, който наистина е по-благозвучен, обяснява отецът и признава, че не са толкова много колегите му избрали този подход.


"Истината е, че българският език е малко по-профанен, но пък е по-близо до човека. Дори хорът, който пее, трябва да го прави на разбираем език. В Русия, например, отдавна има литургия за незрящи. В Гърция мой познат свещеник прави литургия за деца – в съкратен и достъпен вид, за да могат да бъдат приобщени", разказва той.


От думите му се вижда колко далеч от изпълнимостта е моментът, в който свещеникът се изправя пред енориашите и им предава божието слово и послание като използва примери от техния реален живот. Признавам си, че този пример е от една непринадлежаща към католицизма или православието църква, може и да е секта, но това не променя важността да разбираш какви ги говори божият служител.


Отец Чиликов обяснява, че едва ли може да се очаква от православен свещеник да напише свое си обръщение към енорията, което да е като описаното от мен – с примери от ежедневието да се предава божието слово, защото богослужението е трудно да се промени. Но посочва, че има част от Литургията - проповедта, в която свещеникът може на основата на текст от библията да предаде със свои думи нравствени поучения. "В България става трудно, за съжаление нямаме масово такива проповедници. Но ще дойде времето и това да стане, защото това е пътят".


Липсата на часове по вероучение в училищата е друг въпрос, който явно също трябва да се отнесе към бъдещото лице на българската църква. Оказва се обаче, че по този въпрос тя е активна и на всяко правителство се предлагало това да стане, но досега никое не било откликнало.


"Многократно патриархът и Светият синод поставят този въпрос. Държат се децата без знанието за Христос, а така се дава възможност пороците да проникват по-дълбоко в обществото. Ето сега има Реформатори във властта, очакваме те да го направят", призовава отецът.


Всеки греши, и аз греша, въпросът е да има покаяние. Животът в Христос не е лесен, но носи радост в Бога, казва отец Стоян Чиликов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  И за нашата църква може да се каже,че Совите не са това, което са.

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Вярата ... или я носим в сърцата си, или не. Църквата няма да я коментирам, защото е Коледа все пак.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се внушава : " Вярата в божества е полезна"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Прав е Отец Чиликов. Българската църква търпи критика по много показатели. За владиците е по важно какво става вътре в самата църква, а не приобщаването на хората в лоното и.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Църквата трябва да е магнетична а за тази цел наистина не всичко трябва да се разкрива.Всеки сам намира любовта в сърцето си, а църквата напътства.Честито Рождество.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА - SorryLol":

  Намек за Евангелието на Тома? Че няма нужда църквата да е посредник между човек и Бог?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Освен това човешката личност е христоцентрична,Исус Христос заема централно място в живота на човека."Да се изобрази Христос в нас" означава да станем по-добри, да приличаме в поведението си на Христос.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Задава се въпросът - "какви прави Църквата". прави много неща, за които не се чува и не се знае. Дали достатъчно - надали. Ама, защо не се питаме какво прави всеки от нас. Нали, след като сме кръстени сме част от същата тази църква, която така словоохотливо критикуваме.
  И тъй като имам реален поглед върху централни столични храмове, мога да кажа, че през последните години посещаемостта на неделната литургия /което би следвало да е показателно/ е много по-голямо от преди.
  За съжаление все още не се учи религия в училищата, въпреки подписките, въпреки това, че мнозинството хора го искат.

 9. 9 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"oporna_to4ka"]Да се внушава : " Вярата в божества е полезна"!
  [/quote]

  Това се внушава от хиляди години. Резултатът: милиони избити в името на един или друг въображаем приятел.

 10. 10 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"daam"]За съжаление все още не се учи религия в училищата[/quote]

  Ако вярващите толкова държат да индоктринират децата си, нека ги запишат на някакви частни неделни курсове. Не е допустимо всички деца да са длъжни да слушат фантасмагории. В България образованието е светско.

 11. 11 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Мисля си че децата не са виновни, че родителите им са хаховци, така че дори неделни курсове и тн за деца под 18 не трябва да се допускат!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на scm50370697
  scm50370697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжеление,ние бяхме насилствено откъснати от църквата.
  Забраняваха ни да празнуваме Коледа и Велик ден,имаше специални хора които проверяваха кой ходи на църква.
  А и църковните служители се оказаха агенти,което е много жалко.
  Най лошото е ,че забравихме традиците и ги задгърбихме с чужди.
  Сега ще бъде трудно да се привлече народа,защото младото поколение стана по атеистично от нас.
  Самите служители създават лошо впечатление,имам чувството че те самите не са вярващи.
  Църквата не е бедна и е редно както навсякъде да се направят малки църкви както в домове за стари хора,така и в болниците.
  Първо да се направи реформа в църковното управление,там почти всички служат на Русия и са зависими.

 13. 13 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  http://www.capital.bg/light/tema/2014/04/20/2282654_dogma_i_sumnenie/ - мисля, че тази публикация на групата постави по-ясно проблема.

 14. 14 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#8:"daam"]Нали, след като сме кръстени сме част от същата тази църква, която така словоохотливо критикуваме.[/quote]

  Много съм щастлив, че нито съм кръстен, нито съм част от "същата тая църква". А това да се учи религия в училищата: хайде да учим децата на нещо полезно, а не на глупави догми, че и без това напоследък все повече затъпяват.

 15. 15 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"persifedron1"]Не е допустимо всички деца да са длъжни да слушат фантасмагории. [/quote]

  Усещам, че и ти и аз ще отнесем бая минуси от "благите християни".

 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#12:"scm50370697"]Забраняваха ни да празнуваме Коледа и Великден,имаше специални хора които проверяваха кой ходи на църква. [/quote]
  Трябва да е било около 70-та година и на един Великден, ние дечурлигата бяхме запалили свещички и стояхме в близост до църквата. Дойде един "специален" човек (мелицюнер) и ни попита - кво праите тука, беее.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#2:"ПАВЛА - SorryLol"]Вярата ... или я носим в сърцата си, или не. Църквата няма да я коментирам, защото е Коледа все пак.[/quote]

  твоята дефиниция е най-удачна
  моят римейк е следния:

  "Почтеността се носи в сърцето "
  Църквата няма да я коментирам , Коледа е !
  .........
  от времето на Великата Схизма - 1054 год до днес нищо не се е променило..........
  а и няма какво да се промени

  ако има Схизма от почти 1000 год....
  само глупак може да слуша без да гледа

 18. 18 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#8:"daam"]За съжаление все още не се учи религия в училищата, въпреки подписките, въпреки това, че мнозинството хора го искат.[/quote]
  и много Добре ,че не се учи...

  много Догматика се изучи през тези 70 год ,

  време е децата да изучават Лични финанси и да знаят ,че ключът към успеха се носи от всеки Лично.........

  мечтата е за Душата на Раята...
  който владее Душите им - владее и Парите им

 19. 19 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Не блаженни, а наивни са вярващите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "persifedron1":

  Даа...истината трябва да се гледа право в очите! Илюзии, фантазии..внушения - само беди и мизерии.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дрън дрън.
  КОМУ е нужна (изгодна) църквата и религията изобщо?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#12] от "scm50370697":

  [quote#12:"scm50370697"]За съжеление,ние бяхме насилствено откъснати от църквата. [/quote]

  Така ни върви - 865-та насила християни, 1396-та насила мюсюлмани, 1944-та насила атеисти - сега е свободно всеки сам да си избира - и така е по-добре, дори и според Христос.

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Църквата и религията като обществени дадености ще съществуват докато го има човешкия род. Било заради вярата или заради това, че най-хубавите празници на хората са църковни-Коледа, Цветница, Великден. Всичко останало са анализи и предположения дали е така или иначе и как би могло да бъде. Това е институция, уважавана, богата и авторитетна.
  Иванчо строял нова къща. Стигнал до покрива и се замислил как да го направи. Минали оттам попа и попадията и видяли Иванчо замислен горе на къщата.
  -Попе, питай Иванчо какво прави горе-полюбопитствала попадията.
  -Остави го, знаеш го какъв е устат, ще каже нещо...-дърпал се попа.
  Но жена му настоявала и той викнал нагоре:
  -Какво се чудиш, Иванчо?
  -Абе чудя се на един поп ли да го туря или на два-отвърнал Иванчо./поп, попче-носеща греда на покрив./
  -Аа, тури го на попадията, тя ма накара да питам...

 24. 24 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#21:"Николай Теллалов"]КОМУ е нужна (изгодна) църквата и религията изобщо? [/quote]

  На поповете. Най-големите лицемери и едни от най-големите мошеници.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 25. 25 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  ...........и всичко беше добре
  ..........и всички бяха доволни

  докато не дойде специалният пратеник ...Оминусителят

  той "оминуси" всички постове - изразяващи Съмнение

  никой няма право да се съмнява в Него

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Всеки греши, и аз греша, въпросът е да има покаяние.

  -Да има, ама...

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Весело

  До коментар [#24] от "Россприматрезил надзор":
  До коментар [#25] от "Лакърдийски":

  Фабрика за попове

  Чухте ли? Епархиалното събрание в Шумен размислило и решило да отвори фабрика за попове (тъй и казва дописникът на „Право“ — фабрика); а някой си г. П. Иванов (той е дописникът) иде и доказва — и много умно доказва! — че в тая фабрика трябва — и непременно трябва! — да се фабрикосват и учителите за основните ни училища; защото — слушайте с внимание! — ако учителите не бъдат като поповете и поповете като учителите, сир., ако се не леят и едните, и другите в една и същата фабрика, та да могат, разбира се, да се слеят развратните учителски истини със светите попски лъжи, то един вид народът ще може да се просвети и да разбере, че за спасението на душата си трябва да яде праз, ряпа и камъни, а поповете, и учителите — печени патки и… (в скобки да кажа, да ходят с посинели носове).
  Добро, много добро, че има такива хора, които искат да вкарат цял народ в царство небесно. Само — я слушайте, господа, да си даде и „Будилникът“ мнението: не ще ли бъде добре, доде да начне да работи тая фабрика, да се курдисат нейде още отсега някой и други кюпове, та да се попривапцоват ако не вехтите попове, то барим тия, които попят сега т. т. преосвещенство; защото т. т. преосвещенство попят уж добри попове, а народът — прост народ! — вместо благодарност повтаря старата си поговорка: „Вържи за опашката на магарето 1000 гроша (О! Много са при сегашните оскъдни години, р.) и проводи го при владиката, то той и него ще опопи.“ Както щете, ала като се цопат поповете барим в кюп, то народът и да им познае кожата, и ще рече: „Добри са, че са минали през огън.“
  Добре е такава фабричка да се отвори в „Търновбург“, защото там учебните заведения цъфтят като „бабин косъм“, та хич не става и фабричката ще цъфне, като кисело зеле през марта.


 28. 28 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#27:"Deaddark"]Фабрика за попове

  Чухте ли?[/quote]

  човешката глупост е по-стара от Стария Завет
  в БГ всичко може да се "произведе" .....

  и то под звуците на фанфари и одобрителните възгласи на тълпата

  Приказката " Новите дрехи на Царя" никога няма да е демоде

 29. 29 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Само началните разсъждения, че църквата не включвала цялата общност, прочетох и се отказах да чета наред нататък. Погледнах оттук-оттам, прочетох например, че "българския език е по-профанен", хванах се за главата и ... дотук.
  Жалко. Можеше светлият празник да бъде повод за извисяване на душите.

 30. 30 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Малко офтопик, че не ми се коментира религия. До редактора на Икономедиа - хайде да подходим авторитетно и да редактираме изключително погрешната употреба на словосъчетанието "турско робство"? Такова животно не е имало (не, не ме интересуват стиховете на Ботев и Вазов, а научноисторическият смисъл на дадения термин) и на всичкото отгоре е контрапродуктивно и унизително за българския народ. Не ми е известно роби да са плащали данъци. Периодът се нарича турско владичество. Дори британското владичество в Ирландия, което е било в пъти по-жестоко, не е наричано робство.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#23] първото изречение е мит, не факт

  [#24] именно. Но и на политиците с богаташте, понеже поповете оправдават тяхното поведение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Църквата е основана върху лъжи.
  Още от древен Египет свещениците са експлоатирали невежеството на останалите, за да трупат материални и социални облаги. Омагьосвали са силните на деня с "Книга на мъртвите", гъделичкайки егото им с обещания за божествен финал след смъртта. Обещавали са на невежите владетели, че ако им се позволи да събират данък от дадена област, например, то тогава ще направят магия, че веднага след смъртта им ще бъдат възкресени сред боговете в Дуат. Ефектът от подобни приказки върху малкия мозък и голямото его, е феноменален. Дори не са и подозирали, че цялата история е нищо повече от астрологическа алегория - едно виртуално пътуване под линията на хоризонта, където всичките "богове" са просто съзвездия.
  Днешната религия е просто модерна итерация на същите истории отпреди хиляди години, но обилно поръсена с морални тълкувания и евфимистичен позитивизъм, за да притъпи всяко съмнение и неудобство.
  Малцина, например, знаят, че възкресяването на Лазар е директно "взаимствано" от мита за Хор(Херу, Хорус - Слънцето), който "съживява" Озирис(Асар, Ел Асар, Лазарус - Орион) в точката на зимното слънцестоене и последният става владетел на подземния свят(Дуат, Ад, Хадес - светът под линията на хоризонта или двете равноденствия).
  Питайте някой свещеник какво означава лазаровото възкресение и му гледайте сеира.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 33. 33 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#8:"daam"]Нали, след като сме кръстени сме част от същата тази църква, която така словоохотливо критикуваме.[/quote]

  Мен някой да ме е питал, като ме е кръщавал на невръстна възраст, част от коя църква искам да съм? И дали изобщо искам?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Като сравнявам папата и нашия патриарх,виждам огромната разлика между тях.Папата се интересува от глобалните проблеми на планетата,от живота и съдбата на хората от различни религии,обикаля различни места и държави,Нашият патриарх го виждаме от празник на празник.Един път не е отишъл там,където има наводнения,където хората страдат.

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#30] от "clint_eastwood":

  Ти нов английски ли създваваш - откога "Slavery" се превежда владичество?

  Та ето как си го пишат британците:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_British_Isles

  И още малко от книгата за "Белите роби"

  From 1641 to 1652, over 500,000 Irish were killed by the English and another 300,000 were sold as slaves. Ireland’s population fell from about 1,500,000 to 600,000 in one single decade. Families were ripped apart as the British did not allow Irish dads to take their wives and children with them across the Atlantic. This led to a helpless population of homeless women and children. Britain’s solution was to auction them off as well.

  During the 1650s, over 100,000 Irish children between the ages of 10 and 14 were taken from their parents and sold as slaves in the West Indies, Virginia and New England. In this decade, 52,000 Irish (mostly women and children) were sold to Barbados and Virginia. Another 30,000 Irish men and women were also transported and sold to the highest bidder. In 1656, Cromwell ordered that 2000 Irish children be taken to Jamaica and sold as slaves to English settlers.

  Many people today will avoid calling the Irish slaves what they truly were: Slaves. They’ll come up with terms like “Indentured Servants” to describe what occurred to the Irish. However, in most cases from the 17th and 18th centuries, Irish slaves were nothing more than human cattle.

  Иначе си прав, че не е имало турско робство - имало е османско робство - не ме интересуват толерасТките мнения и статийки на сегашните икономически партньори на Турция, Саудитска Арабия и др. Тоест англичаните никога няма да си признаят, за робствата наложени от тях върху ирландци, африканци, балканци - Англия е партньор на Османската империя и на СССР - помагат на Соломон Леви (лазарет за десет хиляди), както и Чърчил е партньор на Сталин - разделят си балканите - за първия Гърция, Кипър и част от Турция, за втория - България, Югославия, Румъния.


  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  [quote#31:"Николай Теллалов"]Но и на политиците с богаташте, понеже поповете оправдават тяхното поведение. [/quote]

  ПиаР да си излъскат името пред народа.

  "Богат е", казва, пък го не пита
  колко е души изгорил живи,
  сироти колко той е ограбил
  и пред олтарят бога изамамил
  с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
  И на обществен тоя мъчител
  и поп, и черква с вяра слугуват;
  нему се кланя дивак учител,
  и с вестникарин зайдно мъдруват,
  че страх от бога било начало
  на сяка мъдрост... Туй е казало
  стадо от вълци във овчи кожи,
  камък основен за да положи
  на лъжи свети, а ум човешки
  да скове навек в окови тежки!"

 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  [quote#35:"Deaddark"]И на обществен тоя мъчител
  и поп, и черква с вяра слугуват;
  нему се кланя дивак учител,
  и с вестникарин зайдно мъдруват,
  че страх от бога било начало
  на сяка мъдрост... [/quote]
  Накара ме да се замисля и след като извърших това необичайно за мен деяние, дойдох да заключение, че нещата сега са апцелутно същите!? Сякаш авторът ни гледа отнякъде...и е готов да извади сабята си и да накаже лошите!++++

 37. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всъщност не само църквата не се е адаптирала към новото време. Лошото е че тук, ние продължаваме да искаме да дойде новото време, позволявайки да действат старите комунистически методи. Политиците ни кои са? А нови няма или по точно не се допускат на политическия пазар, освен ако не са наследили това си право. После църквата е време да проповядва религията като носител на ценностна система, а не като някакви си отживели догми, които ние всички знаем че са си чисто човешко дело. Не е ли това разликата между мюсюлманинът и християнинът.

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#32] от "Thoth":

  Появяваш се винаги, за да излееш отровата си по тема свързана с религията и не съм забелязал нещо друго да обсъждаш. Може да пишеш по любимата си тема и други профили. Много омраза, много ненавист. Личи си, че не си християнин

 39. 39 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#32] от "Thoth":

  Църквата стои върху основите на най-голямата и печеливша измама в историята на човечеството.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Хайде стига с тази мантра: "Обществото е болно!" Обществото не е монолитно цяло, а се състои от обществени групи и индивиди. Много хора живеят, работят и възпитават децата си по законите на цивилизацията, били те вярващи или невярващи. Вместо да вменява на тези хора чувството за вина, нека БПЦ се обърне с лице към хората с проблеми, да създаде приюти, да финансира усвояването на професии, да помага за лечението на алкохолици и наркомани...
  След като видят резултатите от такава дейност и атеистите ще се включат във финансирането й.
  Проблемът в България е, че даряващите никога не са сигурни къде ще отидат парите им, защото се навъдиха много измамници, спекулиращи с нещастието на хората.

 41. 41 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#40] от "pamela":

  Ролексите и мерцедесите струват пари.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Това, което исках да кажа е, че обществото се нуждае от реални дела, а не само от констатации и проповеди.

 43. 43 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#38:"daam"]Много омраза, много ненавист. Личи си, че не си християнин[/quote]

  А пък ти явно много обичаш да делиш и противопоставяш хората на "християни" и "нехристияни", което далеч не е богоугодно

  В поста, на който отговаряш, не видях нито отрова, нито омраза, нито ненавист, а едно мнение на човек против религиите. В което няма нищо лошо, но явно такива мнения пораждат у някои нетолерантни войнстващо религиозни хора именно силните отрицателни афекти, които вменяват на другите.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Прав е отеца, но защо се е хванал с Пловдивския Николай които командори тази катедра в Пловдив

 45. 45 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#35] от "Deaddark":

  Знам, че е болезнено да отнемеш на един средностатистически българин основния обект на самосъжалението му - турското робство, но науката си е наука. Ако беше малко по-умен, щеше да видиш, че с поста си сам се оборваш - да продаваш деца за роби, си е робство и не го отричам, явно е имало и такива епизоди в британското владичество в Ирландия. Що се отнася до България обаче, както и казах - тук е било в пъти по-спокойно от там, а робство не е имало. Имало е свободни хора (макар и в дискриминирано положение спрямо мюсюлманите), които са работили, създавали, продавали стоките си свободно и са плащали данъци за това - уви, на султана. Имало е и жестоки епизоди, разбира се - кървави потушавания на въстания, отнемане на деца, помохамеданчвания, но ограничени както по територия, така и по честота. Освен това са се случвали не по-късно от 16-и век. И пак, това не е робство. Гледай 12 Years A Slave - ето това е робство.
  Няма да пиша повече, че и без това модератора ще ни изтрие, че сме офтопик.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 46. 46 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#30:"clint_eastwood"]Малко офтопик, че не ми се коментира религия.[/quote]

  Още веднага ми дойде да ти напиша следното: Абе я по-добре карай с коментарите относно религията...

  Инак по-скоро съм съгласна с теб за "робството".

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 47. 47 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#43] от "doneva_a":

  "нетолерантни войнстващо религиозни хора"

  Обичаш да слагаш етикети ? И явно от някаква илюзорна висота, която само ти си знаеш мислиш, че имаш право да преценяваш кое е богоугодно. Е, поне си в добро настроене

 48. 48 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Моето мнение е, че повечето от обикновените свещеници са много свестни хора. И следва да ги слушаме.

 49. 49 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#47:"daam"]Обичаш да слагаш етикети ?[/quote]

  Е, ти като малките деца сега. Кой започна с етикетирането "личи си, че не си християнин". При това с осъдително-пренебрежителен подтекст.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 50. 50 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#40:"pamela"] ... нека БПЦ се обърне с лице към хората с проблеми, да създаде приюти ... [/quote]
  Що се отнася до приюти за сираци, болни, възрастни, бедни, съгласен съм. Да, това означава държавата да залитне към абдикация от социалните си задължения. Но страдащите не могат да чакат държавата да се сети или да бъде заставена да се сети за тях.
  [quote#40:"pamela"] ... да финансира усвояването на професии ... [/quote]
  Защо?
  Защо църквата да иззема службата на професионалните гимназии и ПУЦ-овете и да финансира усвояването на професии? В какви професии е специализирана тя, освен в свързаните с църковното строителство, иконописта, дърворезбата, църковната утвар? За тях съм съгласен. Ако църквата дублира светското професионално образование, то ще е нарушение на закона. Освен това мисля, че при всичките недостатъци на образователната система, неусвояването на професия се дължи най-често на мързел и убеждение, че някой друг ще ти поеме прехраната.
  [quote#40:"pamela"] ...да помага за лечението на алкохолици и наркомани... [/quote]
  Драга Памела, хайде да помислим. Подтиквала ли е църквата някого да пие или да се дрогира? Църквата не се явява причина тези хора да тръгнат по пътя на падението, те са го поели доброволно, изпълнени със самомнение, че могат да правят, каквото си пожелаят (изключвам случаите, когато малолетни са станали неосъзнати жертви). Църквата може да им посочи пътя към Бога, но пак от тях си зависи да тръгнат по него. Това е нещо, което свещенослужителите правят ежедневно и ежечасно, който чул - чул, който послушал - послушал. Отделно има свещеници, които пряко работят с алкохолици, наркомани, затворници, престъпници, но не шумят за дейността си.

 51. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Весело

  До коментар [#47] от "daam":

  Чакай и аз да ти сложа етикет, ама верен - ти си от хората, които искат всеки да е съгласен с тях и да изпълнява всяко тяхно желание, а който има друго мнение и не се подчинява - да гори в ада - по твоя воля, след посочването му с твоя "златен" пръст.
  Много общо имаш със съфорумеца "Иво" толкова общо, че все едно сте един човек. Все пак Иво поне е чел историята (но не и Библията).
  И А-теист идва от Теизъм - вярване в Бог, Атеизъм - невярване в Бог, Антитеизъм - вяра срещу Бог (частен случай на която е антихризма).
  Аз съм убеден (вярвам), че ако прочетеш Библията, ще си на едно мнение с колежката Донева - малко не те ли е срам, атеист като мен да е чел три издания на Библията, а ти нито едно?

  “Отче, прости им, защото не знаят какво правят!”

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Весело

  До коментар [#45] от "clint_eastwood":

  Бе ти се оборваш сам още на второто изречение, хайде пак си прочети поста и си виж сам!
  И аз да ти препоръчам един филм - Дракула: Неразказаното - там се вижда какво е било - робство.
  А никога не съм съжалявал за станали неща - фактите трябва да се приемат и да се продължава - това да отричаш зверствата и риобството, защото да си изградиш един нов имидж, да се преродиш и започнеш на чисто го има само във видеоигрите и филмите. Никога не съм изпитвал негативни чувства към днешните турци, заради османското робство. По добре да живеем и да се развиваме заедно, отколкото да се делим и мъчим поотделно или по-зле - да се нараняваме и крадем, а най-зле - да воюваме хора срещу хора.

 53. 53 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#48:"charlesdegaulle"]Моето мнение е, че повечето от обикновените свещеници са много свестни хора. И следва да ги слушаме.[/quote]

  Споделям го напълно.

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  [quote#50:"gogaroga"]Защо църквата да иззема службата на професионалните гимназии и ПУЦ-овете и да финансира усвояването на професии?[/quote]
  Нямах предвид изземването на дейността на ученбите заведения, а материално подпомагане на бедни и бездомни, които имат желание да придобият умения за да работят.

  [quote#50:"gogaroga"]Драга Памела, хайде да помислим. Подтиквала ли е църквата някого да пие или да се дрогира? [/quote]
  По тази логика обществото като цяло поддиквало ли е някого да пие или да се дрогира? И въпреки това проблемите на зависимите стават обществени проблеми и като такива трябва да са и на църквата.
  Църквата трябва да говори за добрите си дела, да ги направи обществено достояние. Защото така нуждаещите се ще знаят към кого да се обърнат и останалите членове на обществото ще могат да даряват, знаейки къде ще отидат парите им.
  Държавните институции и църквата трябва да се допълват, работейки за обществото както това става в много други страни по света.

 55. 55 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#32] от "Thoth":
  [quote#32:"Thoth"]Малцина, например, знаят, че възкресяването на Лазар е директно "взаимствано" от мита за Хор(Херу, Хорус - Слънцето), който "съживява" Озирис(Асар, Ел Асар, Лазарус - Орион) в точката на зимното слънцестоене и последният става владетел на подземния свят[/quote]
  Възкресения има още в Стария Завет. Къде по-специално е сходството между Лазар и Озирис и какво общо има точката на зимното слънцестоене с библейската история?

 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#49] от "doneva_a":

  това, което съм написал е констатация /с удоволствие пренебрежителна/, а при теб е извод /неуместен и неподплатен с факти/ и целящ да ме обиди. Човек, който знае кае е "богоугодно" трябва да прави разлика между тези неща. Остани все така с добро настроение

 57. 57 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#55] от "kumcho___valcho":

  [quote#55:"kumcho___valcho"]Възкресения има още в Стария Завет. Къде по-специално е сходството между Лазар и Озирис и какво общо има точката на зимното слънцестоене с библейската история?[/quote]

  Какво като има възкресения в стария завет? Нали не си мислите, че стария завет е по-стар от египетската митология, защото има думата "стар" в заглавието?

  "Aсар" е египетското оригинално име на Озирис(съзвездието Орион). Арамейското е Ел Асар; гръцкото става Ел-Асар-ус; Лазарус е римското.

  Раждането на Йес(ус) е астроалегория за слънцето, което символично се ражда(и възкръсва) от най-ниската си еклиптика. Яслите, витлеем, овчарят, стадото, трите влъхви, звездата от изтока и т.н. - всичко това са съзвездия и звезди.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 58. 58 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 489 Весело

  Много мурзилки, много атеисти, много нещо

 59. 59 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#57] от "Thoth":
  [quote#57:"Thoth"]Нали не си мислите, че стария завет е по-стар от египетската митология,[/quote]
  Да, смятаме. Първите глави на Битие са написани относително късно, но са съществували като знание много преди Моисей.
  [quote#57:"Thoth"] Лазарус е римското. [/quote]
  И какво от това? Това какво доказва? Вие чели ли сте притчата за бедния Лазар? Може ли да цитирате притчата и легендата, че да вземем да сравняваме или само сте намерили едно име и спамите под всяка статия, свързана с Христос? И в друга статия ви казвах да вземете да четете сериозни студии и да не разчитате на Цайтгайст, защото има достатъчно данни за лъжите в този недокументален филм.
  [quote#57:"Thoth"]Раждането на Йес(ус) е астроалегория за слънцето, което символично се ражда(и възкръсва) от най-ниската си еклиптика. [/quote]
  Хмммм... не. Може би ако прочетете целия Нов Завет, ще започнете малко от малко да вдявате колко несъвместими са астрологията и Христос. Всъщност, дори да приемехме, че Христос е роден в деня на слънцестоенето (което просто е лъжа), защо смятате, че това е доказателство, че Христос е слънцето? Какво да напривим със свидетелствата на над две хиляди човека, говорещи за реална историческа личност - Иисус?

 60. 60 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#54] от "pamela":
  [quote#54:"pamela"] а материално подпомагане на бедни и бездомни, които имат желание да придобият умения за да работят. [/quote]
  Това се извършва от неедин свещеник и православен християнин.
  [quote#54:"pamela"]По тази логика обществото като цяло поддиквало ли е някого да пие или да се дрогира? [/quote]
  Да. Последствията от комунизма са годините на прехода ни. Комунизмът научи младите на всепозволеност и безотговорност, пряк резултат от което е и днешното състояние на държавата.
  [quote#54:"pamela"]Църквата трябва да говори за добрите си дела, да ги направи обществено достояние. [/quote]
  Тоест Вие искате да се пъчим пред обществото като католиците какви ги вършим. Колко сме добри и велики? Толкова разбирате от християнство, явно (извинете, ако това Ви обижда, но констатирам факт).
  [quote#54:"pamela"] нуждаещите се ще знаят към кого да се обърнат и останалите членове на обществото ще могат да даряват, знаейки къде ще отидат парите им. [/quote]
  И сега знаят. Приютът на о. Иван всяка година изнемогва през зимата. Не ми казвайте, че там липсва медийно внимание, но все пак хората продължават да не даряват?!
  [quote#54:"pamela"]Държавните институции и църквата трябва да се допълват, работейки за обществото както това става в много други страни по света.[/quote]
  Съгласен и това ще се случи, когато държавата реши да подаде ръка на Църквата. За момента политиците продължават старата комунистическа песен на нов глас.

 61. 61 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Който иска да си отговори на въпросите защо християнството се намира в задънена улица трябва да прочете книгите на проф. Никола Николов "Световната конспирация" и "Тайните протоколи".

  Too much цензура Баце.
 62. 62 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#12] от "scm50370697":
  [quote#12:"scm50370697"]А и църковните служители се оказаха агенти,което е много жалко. [/quote]
  Това просто не е вярно. Сред висшия клир е имало сътрудници, сред свещениците съвсме не е било така. Семейството ни познава достатъчно читави свещеници от старото поколение (всъщност приличен процент от общо около хилядата служители за България), че да нямам поглед върху агентите. По-голям проблем беше пращането по селата на най-достойните свещеници по заповед на комунистите.
  [quote#12:"scm50370697"]служители създават лошо впечатление,имам чувството че те самите не са вярващи. [/quote]
  Безспорно има и такива. Аз искам да акцентирам на това, че десетки добри свещеници не се радват на медийно внимание, докато няколкото по-слаби служители са постоянно в медиите.
  [quote#12:"scm50370697"]Църквата не е бедна [/quote]
  Това просто не е вярно. Да, има епархии, в които средствата не се разходват оптимално, но искам да ви обърна внимание на факта, че притежаването на земи все още не значи, че Църквата има гарантиран доход от тях. Приходите от свещи едва стигат за покриване на режийни разходи и заплати за свещеници. На места свещеници бедстват, разчитайки на 100-200 лева доход на месец!

 63. 63 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#32] от "Thoth":
  [quote#32:"Thoth"]Църквата е основана върху лъжи. [/quote]
  Докажете. Започнете с Новия Завет, моля. Цитирайте ръкописите, които доказват лъжовността на Новия Завет.
  Аз мога да ви дам да прочетете междувременно някои Cold Case специалисти, които доказват обратното.
  [quote#32:"Thoth"]Още от древен Египет свещениците са експлоатирали невежеството на останалите,[/quote]
  Всъщност - жреците. Извинете, кой от древноегипетските митове е цитирал отец Стоян, че говорите за това под тази статия?
  [quote#32:"Thoth"]"Книга на мъртвите"[/quote]
  Да ви преваря, ако смятате да ми цитирате по-късно книгата на мъртвите и какво общо имала с Божиите заповеди - в друг разговор ви бях направил сравнителен анализ и се оказа, че близки са само четири заповеди (съответно изповедни формули), а разлики (заповеди, които отричат изповедни формули и други) открих повече.
  [quote#32:"Thoth"]Днешната религия е просто модерна итерация на същите истории отпреди хиляди години,[/quote]
  Вие прочетохте ли материалите, които ви дадох при преден разговор или просто ви плащат за пропаганда по форумите?

 64. 64 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#9] от "persifedron1":
  [quote#9:"persifedron1"]Резултатът: милиони избити в името на един или друг въображаем приятел.[/quote]
  Моля да цитирате конкретните избити. За ваше сведение (без да защитавам безумията на католиците), избитите от инквизицията са хиляди, избитите от чисто религиозни войни са не повече от стотици хиляди (като тук отново не може лесно да се отдели религиозният от политическия елемент). Милионите избити са резултат от безумието на диктатори, самозванци, егоисти, сребролюбци и сластолюбци - все хора, които Христос изобличава!

 65. 65 Профил на borqnapeneva
  borqnapeneva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Портите адови няма да надделеят над църквата!

 66. 66 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "Батков-вън":
  [quote#11:"Батков-вън"] така че дори неделни курсове и тн за деца под 18 не трябва да се допускат! [/quote]
  Тоест, искате обществото, което избира настоящите политици, което учи децата си на насилието, проявено в училищата, което консумира като обезумяло да възпитава децата ми?
  Не, благодаря. Учете децата си на каквото желаете, а за моите аз ще отговарям.

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА - SorryLol":

  "Вярата ... или я носим в сърцата си, или не..."
  ++++++++++++++++

  Напълно вярно и пре- предостатъчно. Толкова!

 68. 68 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#60:"Петър Николов"]Комунизмът научи младите на всепозволеност и безотговорност, пряк резултат от което е и днешното състояние на държавата. [/quote]
  И гей парадирането ли е резултат от комунизма?

 69. 69 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 70. 70 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#64:"Петър Николов"]Милионите избити са резултат от безумието на диктатори, самозванци, егоисти, сребролюбци и сластолюбци - все хора, които Христос изобличава! [/quote]
  Това сериозно ли твърдиш? Та Христос държи на богоизбрания народ , евреите и нито дума не е казал за другите. Нещо повече, първоначално отказва да излекува едно дете защото не е от тях. Чак Павел изравнява неевреите към църквата.
  А оправданието с диктатори, самозванци, егоисти и т.н. мажи за всяка власт.

 71. 71 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#56] от "daam":


  До коментар [#66] от "Петър Николов":


  До коментар [#67] от "maria_":

  Вие, по-горе, очевидно сте дневна смяна. Да използвам да ви попитам!
  Дарихте ли нещо за българската коледа или предпочетохте да задържите "израза на хорската любов" за себе си.

  Моля, прочетете тази статия, скрийте се и не се излагайте повече.

  http://www.capital.bg/light/tema/2014/04/20/2282654_dogma_i_sumnenie/

  Нещо ми стана блудкаво от Вас.

 72. 72 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#70] от "lachko":
  [quote#70:"lachko"]Това сериозно ли твърдиш?[/quote]
  Да.
  [quote#70:"lachko"]Та Христос държи на богоизбрания народ , евреите и нито дума не е казал за другите. [/quote]
  Я пак си помислете? А притчата за сватбарите, които били поканени от Бога на трапезата? А неколкократните речи пред фарисеите? Всъщност, как преценихте, че св. Павел говори нещо различно от Христос и старозаветните пророчества? Точно в посланието му, когато говори за "другите" се дават преките основания от Писанието за богоизбраността на християните (а не евреите).
  [quote#70:"lachko"]Нещо повече, първоначално отказва да излекува едно дете защото не е от тях.[/quote]
  Може ли да дадете цитат?
  [quote#70:"lachko"]А оправданието с диктатори, самозванци, егоисти и т.н. мажи за всяка власт.[/quote]
  И това по какъв начин оборва моя аргумент?

 73. 73 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#71] от "М.Георгиева":
  [quote#71:"М.Георгиева"]Дарихте ли нещо за българската коледа[/quote]
  Даряването за Българската коледа ли е единствен критерий за доброта? Ако бих дарявал, защо да го споделям с вас и да се фукам пред цяла България? Може би вие сте дарили и с това ваше дарение ще покажете колко морално извисена сте над нас?
  [quote#71:"М.Георгиева"]прочетете тази статия, скрийте се и не се излагайте повече. [/quote]
  Тази статия не е единствена по темата. Други статии говорят за точно обратна зависимост. Редица нобелови лауреати са били вярващи. Основателите на генетиката и откривателите на квантовата физика са били религиозни.
  Още нещо, ниската интелигентност не гарантира липса на логика, да не говорим пък за доброта. Пази Боже от интелигентни изверги, каквито по света с лопата да ги ринеш!

 74. 74 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#71] от "М.Георгиева":
  А сега конкретно за изследването.
  Първо. Методите за изследване на интелигентност не гарантират, точна оценка (по думите на самите изобретатели).
  Второ. "САЩ, Канада, Великобритания, Белгия и Холандия." - това за мен не са държави еталон за религиозност, нито за интелигентност сред "религиозните" там.
  Трето. Хората често загубвали религиозността си в университета, където намалявало влиянието на родителите и се увеличавало влиянието на информация от всякакво естество. Съгласен съм с наблюдението, но не и с изводите от него. Професорът спекулира, че информацията в университета е съвършена (похват от соц. психология), но тя не е такава. Еволюционната теория, комбинирана с Големия взрив и множеството индоктринирани в атеизъм преподаватели успешно промиват мозъците на студентите и доста от тях стават атеисти. Това добре, но това не доказва съвършенството на изброените теории, а само това, че се преподават убедително. Под други статии съм давал материали, които доказват, че еволюционната теория има твърде големи дупки, за да и се обръща толкова внимание.
  Това са ми критиките само към първите абзаци. Като отговорите на тях, може да отделя време и на следващите.

 75. 75 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#73] от "Петър Николов":

  Ако бяхте свещеници, които не се стремят към натрапчива показност, не се възползват от медийна реклама, не лансират себи се на гърба на различно мислещия, не използват расото за да прикрият изключителна аругантност, ако се освобождавахте от безсрамните си членове своевременно, най-малкото за да не носите отпечатъка от техните действия, ако не се обграждахте от доказали се мошеници и не ги превъзнасяхте само защото ви финансират и не на последно место - ако тихо и смирено вършехте добрини, вместо да лъжете, да противопоставяте и да се изживявате като съдници, може би, щяхте да бъдете по-добре приети. Вие сте срам за това общество. Не защото професияти ви е специфична или религията се възприема нееднозначно, а защото сте подлеци и лицемери.

 76. 76 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#57] от "Thoth":
  [quote#57:"Thoth"]"Aсар" е египетското оригинално име на Озирис(съзвездието Орион). Арамейското е Ел Асар; гръцкото става Ел-Асар-ус; Лазарус е римското. [/quote]
  Елеазар (Елиазар) е популярно еврейско име в миналото, което означава "Бог помага" и на гръцки е Лазарос ( това Ел-Асар-ус не знам откъде го взе, а пък че е Лазарус на латински, не разбрах какво значение има).
  [quote#57:"Thoth"]Раждането на Йес(ус) е астроалегория за слънцето, което символично се ражда(и възкръсва) от най-ниската си еклиптика. [/quote]
  Ти нали знаеш, че в Бибията не е посочена дата (дори сезон) на раждането на Иисус (Йешуа на еврейски) и празника започва да се отбелязва няколко века след възникването на християнството, първоначално на Богоявление (Йордановден), а от 4 век се налага 25 декември без да се претендира, че това е вярната дата (а защо тази дата вече е друга, по-дълга тема, която няма отношение към библейската история).

 77. 77 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#75] от "М.Георгиева":
  [quote#75:"М.Георгиева"]Ако бяхте свещеници[/quote]
  Аз не съм свещеник.
  [quote#75:"М.Георгиева"]които не се стремят към натрапчива показност, [/quote]
  Може ли да докажете думите си с конкретика. Колко процента от свещениците се стремят към натрапчива показност?
  [quote#75:"М.Георгиева"]не се възползват от медийна реклама[/quote]
  Очаквам доказателства с линкове, съотнесени към общия брой на свещениците.
  [quote#75:"М.Георгиева"]лансират себи се на гърба на различно мислещия[/quote]
  отново чакам доказателства.
  [quote#75:"М.Георгиева"] не използват расото за да прикрият изключителна аругантност[/quote]
  отново чакам съотнасяне на арогантните, като процент от всички.
  [quote#75:"М.Георгиева"] ако се освобождавахте от безсрамните си членове своевременно[/quote]
  Тоест, вие искате да изхвърляме всеки грешник от Църквата? Ето, че показахте колко ви е моралът? Да, има нужда от по-сурови наказания при провинения и доколкото виждам, св. Синод започна църк.-наказателни дела към повечето медийни "звезди", криещи се зад расото.
  [quote#75:"М.Георгиева"] за да не носите отпечатъка от техните действия,[/quote]
  Всеки носи отпечатъка от действията си и донякъде отпечатъка от действията на близките си.
  [quote#75:"М.Георгиева"]ако не се обграждахте от доказали се мошеници и не ги превъзнасяхте само защото ви финансират[/quote]
  Аз не се обграждам с такива и ходя при свещеници, които не ги превъзнасята, а даже напротив - осъждат злите им дела. Надявам се, прочели сте думите и на о. Стоян по-горе?
  [quote#75:"М.Георгиева"]ако тихо и смирено вършехте добрини[/quote]
  Може ли да докажете, че не вършим такива? Кое последно искате от нас - да тръбим за участие в Българската коледа или да си мълчим?
  [quote#75:"М.Георгиева"] лъжете, да противопоставяте и да се изживявате като съдници,[/quote]
  Кажете в кое конкретно излъгах, моля! Живеем в свободна държава (поне на думи). Смятам да ползвам правото си на противопоставяне на злото. За кое конкретно ви осъдих (и прощавайте, ако е така)?
  [quote#75:"М.Георгиева"] а защото сте подлеци и лицемери.[/quote]
  Отново ще помоля за доказателства в процент от общия брой свещеници. Аз имам съвсем различни наблюдения, пък смятам, че живота ми в Църквата от дете струва нещо. Какви са вашите наблюдения? Ще ми цитирате пак дядо Николай и един покоен владика ли? Или тези, които Църквата вече освободи от сан?

 78. 78 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#57] от "Thoth":

  Сатанист ?

 79. 79 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#70] от "lachko":

  " Нещо повече, първоначално отказва да излекува едно дете защото не е от тях. Чак Павел изравнява неевреите към църквата."

  Въобще не си прав и не е така - забравяш притчата за самарянката. Чети, ама всичко, не само началото

 80. 80 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#53] от "gogaroga":

  +++!

 81. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#79] от "daam":
  До коментар [#77] от "Петър Николов":

  Единственият начин хрисияните да убедят невярващите в добродетелите на вярата си е чрез личен пример, не чрез приказки. Това казват критичните към вярата: личният пример на християните (конкретно на свещениците) не е такъв, че да ги привлече.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 82 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 336 Любопитно

  Отец Чиликов сякаш иска да прави реформи на Православната ни църква? Ние сме ортодоксална църква, както е била навремето докато Исус Христос е бил жив! Промени няма как да има!

  Сбъркал е мястото, да ходи при сектите католици или протестанти! Те свирят и пеят в "църквите", а свещениците им нямат право да се женят, затова все страдат малки момченца ....

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 83. 83 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 336 Разстроено

  Хората трябва да търсят църквата, а не обратното! Искате едва ли не църквата да стане като фирма, дето си търси купувачи на стоката и?

  Без въвеждане на задължително вероучение българското общество ще е механичен сбор от нихилисти!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 84. 84 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 505 Гневно

  Какви са тези идиоти? Съвременният български език бил "Профанен" не бил благозвучен. Кажете го на поетите, писателите... Поздрави на този свещеник от Иван Вазов

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.

  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?

  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?

  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!

  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!

  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.

  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;

  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.

  Пловдив, 1883

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 85. 85 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 505 Гневно

  Този свещеник е пример за това защо "църквата не е отворена към хората". Каквото и да си мисли - съзнанието му е такова, мирогледът му е такъв. Православната църква няма да се отвори към хората и по-скоро ще изччезне с бабите, които стоят там от времето, когато е била отворена. Празно няма да има - просто ще станем протестанти - християнската църква, която е отворена към хората.

  Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия дух... Не казва - отидете и ги научете, като ви дадат вероучение в училище.

  Православната църква има по-голяма свобода от всички. Напрактика тя е извън закона и може да си прави каквото иска. Никой не и иска годишни отчети, финансови ревизии - може да прави всякакви финансови злоупотреби и никой на никого не търси отговорност. Въпреки това - вече са свикнали да се оплакват за всичко - че нямали имоти, че имало разкол, че няма вероучение в училище... Вече няма разкол, имат си имотите, има СИП вероучение. Това че си некадърен и не може да събереш 30 ученика или да направиш учебна програма е друг проблем

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 86. 86 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Истината е, че българският език е малко по-профанен, но пък е по-близо до човека.....

  Честито на отеца, няма да отида на неговя литургия...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 87. 87 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Николай Диловски
  Честито Роождество Христово!
  Благодаря на Икономедия за публикацията! Чудесно заглавие! Редовно следя изданията Ви и споделям десните ценности. За мен като българин тези ценности са неотделими от Православието.
  Наистина някои люде не могат, а други си мислят, че могат без Църквата и вярата. Често забравяме, че "в окопите няма невярващи". Смятам също,че не можеш вън от църковната съборна общност да си истински православен. Църковно-славянският език става напълно понятен след като участваш в няколко неделни богуслужения. Църковните песнопения в изминалите столетия са създавани на Кирило-Методиевия език, на който са говорели в стара България, а на съвременен български не звучат така завладяващо и красиво. На този език до скоро се служеше в Румънската, а и досега той звучи в Руската, Полската, Сръбската, Македонската, па ако щете и в Японската сестрински православни църкви.

  Както планината не отива при туриста, така и Църквата не следва да тропа по вратите на домовете. Храмът пълен с вярващи и търсещи вярата е Божия дом.

 88. 88 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 89. 89 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#81] от "7777":
  [quote#81:"7777"]Единственият начин хрисияните да убедят невярващите в добродетелите на вярата си е чрез личен пример, [/quote]
  Християните през вековете отдавна са показали личния пример. Който иска, вижда и днешните читави християни. Както казва старецът Паисий - всеки вижда това, което носи в себе си. Мухата сред поле цветя ще кацне на лайно, а пчелата сред хиляди нечистотии ще избере единственото цвете.
  [quote#81:"7777"]личният пример на християните (конкретно на свещениците) не е такъв, че да ги привлече.[/quote]
  Критичните към вярата гледам идват на талази в църква, че да търсят читавите свещеници
  Хайде да не се лъжем, повечето хора днес искат да консумират духовни блага, както консумират всичко останало. Никой не желае да се труди на духовната нива. Относно липсата на читави свещеници - не съм съгласен. Познавам голям брой такива.

 90. 90 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#84] от "zaza":
  Очевидно не сте разбрали отец Стоян. Той има предвид това, че ежедневната употреба на езика е докарала много превратни значения на думи, използвани в църковния език. Доколкото го познавам, отецът не би си позволил да хули езика ни.
  Още нещо, Вазов не е писал на този език, на който пишем днес.
  До коментар [#85] от "zaza":
  [quote#85:"zaza"]Този свещеник е пример за това защо "църквата не е отворена към хората". [/quote]
  Вие на колко негови проповеди присъствахте? Знаете ли, че църквата, в която служи е една от църквите с кухня за социално слаби?
  [quote#85:"zaza"] Православната църква няма да се отвори към хората и по-скоро ще изччезне с бабите, които стоят там от времето, когато е била отворена. [/quote]
  Хайде да се обзаложим. Вие май не сте ходили скоро в неделя или на празник в наша църква? Моята енорийска църква започна да се препълва с хора (доста от които млади).
  [quote#85:"zaza"]просто ще станем протестанти - християнската църква, която е отворена към хората. [/quote]
  Нито е християнска, нито е Църква, но определено е отворена към хората. Представители на някои деноминации спират хората по улиците и ги канят на сбирките си. Други обгрижват стари хора с цел имотите им да бъдат приписани на "църквата", наскоро станахме свидетели на пастори, които пропагандират (срещу съответна сума) в полза на определена партия.
  [quote#85:"zaza"]Не казва - отидете и ги научете, като ви дадат вероучение в училище. [/quote]
  Добре. От утре тръгваме по вратите и ще кръщаваме всеки, който ни отвори! Май няма да ви хареса така, а?
  [quote#85:"zaza"]Никой не и иска годишни отчети, финансови ревизии [/quote]
  А защо да и иска? Все още не е излязла на борсата?
  [quote#85:"zaza"] може да прави всякакви финансови злоупотреби[/quote]
  Вътрешни ревизии се правят. Злоупотреби винаги може да има, но вие нали не плащате десятък? Дарителите, ако желаят, могат да поискат сметка за разходените пари. Такава се дава от председателите на църквите, които познавам.
  [quote#85:"zaza"]и никой на никого не търси отговорност. [/quote]
  Заповядайте в настоятелството на вашата енорийска църква и потърсете отговорност!
  [quote#85:"zaza"]имат си имотите, има СИП вероучение. Това че си некадърен и не може да събереш 30 ученика или да направиш учебна програма е друг проблем[/quote]
  Всъщност, доста от имотите на Църквата не са върнати.
  Доста директори и учители пречат на събирането на ученици. Учебна програма има!

 91. 91 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#84] от "zaza":

  ++++++++++++++++++++

 92. 92 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Който смята основите на християнската вяра за "фантасмагории", той смята за такива фантасмагории и основите на християнския морал, а това е и общочовешкия морал:
  не кради, не лъжи, уважавай родителите си, не пожелавай чуждото, обичай хората...
  С други думи злостният атеизъм, с нищо не е по-добър от религиозния фанатизъм, например и довежда да същите резултати - тотално отричане на моралните принципи...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  [quote#89:"Петър Николов"]Християните през вековете отдавна са показали личния пример. Който иска, вижда и днешните читави християни. Както казва старецът Паисий - всеки вижда това, което носи в себе си. Мухата сред поле цветя ще кацне на лайно, а пчелата сред хиляди нечистотии ще избере единственото цвете.[/quote]
  Петре, нямах желание да се конфронтирам, а да разясня нещо, което ми се струва съществено. Да, виждат се и днешните читави християни, но ги надвикват и грубо избутват зад себе си гръмогласници, които вместо да са пример с действията си, все има какво да се обясняват, понякога дори обиждайки грубо несъгласните с тях.
  И грешиш като си мислиш, че хората не влизат в църквата. Може и да не е на талази, но влизат. Въпросът е какво намират вътре. И моите уважения към отец Чиликов за това, че не се самозаблуждва и не сее заблуди по този въпрос.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#23] от "man_un":

  Уважаеми, най-хубавите празници на хората Коледа, Цветница, Великден не са църковни, те са се празнували дъъълго преди да възникне християнството и църквата. Но заслуга на църквата е, че е успяла да приспособи и омеша собствените си разкази към древните езически вярвания, които не е била в състояние да изкорени.

 95. 95 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#93] от "7777":
  [quote#93:"7777"]а да разясня нещо, което ми се струва съществено. [/quote]
  Смятате ли за разяснение една клевета? -
  [quote#81:"7777"]личният пример на християните (конкретно на свещениците) не е такъв, че да ги привлече.[/quote]
  И Вас ще попитам. Имате ли изследване, което да доказва, че над 50% от свещениците дават лош пример с поведението си?
  Не искате да се конфронтирате, но го правите.
  [quote#93:"7777"]дори обиждайки грубо несъгласните с тях. [/quote]
  Няма да стоя безгласен, когато се клевети Църквата и служителите И.
  Извинете, ако съм Ви засегнал.

 96. 96 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#94] от "luda_krava":
  [quote#94:"luda_krava"]най-хубавите празници на хората Коледа, Цветница, Великден не са църковни,[/quote]
  Рождество, Цветница и Пасха (Великден) са изцяло църковни празници. Нито един от тях не съвпада точно с евентуален езически такъв. Рождество се празнува няколко дни след езическия празник, Цветница и Пасха са подвижни и на моменти са на разстояние над месец от разни пролетни езически празници. Историческите събития от Новия Завет нямат нищо общо с езическите глупости, които са празнувани преди Христос, както писах не веднъж през последните дни.

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#96] от "Петър Николов":

  Не ми се спори с Вас. Достатъчно сте умен и прекрасно разбирате, че изобщо не са църковни, но се опитвате да убедите околните и най-вече себе си, като носите вода от 9 кладенеца... Ваша си работа, щом това Ви доставя удоволствие!

  Весела Коледа, впрочем!

 98. 98 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#97] от "luda_krava":
  [quote#97:"luda_krava"] че изобщо не са църковни,[/quote]
  Цитирайте съответните езически празници. Какво символизират, как се празнуват, датите, на които се празнуват. Аз ще обясня после смисъла на християнските такива и разликите с езическите.
  Честито Рождество, впрочем!

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#95] от "Петър Николов":
  Обобщих впечатление: мое и на други. Това клевета ли е? От общуването ни тук оставам с впечатлението, че сте злобен човек, целящ да отвращава от християнството със собствения си пример на уж-християнин. Погнусена съм от вас.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK