Миков отчете трудна 2014 г. с най-слабите изборни резултати за БСП

Миков отчете трудна 2014 г. с най-слабите изборни резултати за БСП

© Юлия ЛазароваЛидерът на БСП Михаил Миков определи отиващата си 2014 година като трудна. Той обаче заяви, цитиран от пресцентъра на партията, че БСП ще успее да консолидира редиците си и да се модернизира през идната година.


Слабото представяне на левицата на изборите тази година според лидера се дължат на вътрешните проблеми в партията. Той посочва, че резултатите от двата вота – за Европейски и национален парламент, са най-лошите от началото на прехода и изтъква и външни фактори като деструктивното, по думите му, поведение на президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ и Реформаторския Блок.


"Причина за слабите ни резултати е и организационното състояние на партията, и слабата координация между отделни структури, недостатъчно последователната ни политика по някои въпроси, но и липсата на самочувствие и воля за победа у мнозина наши членове. Зависи само от нас да решим правилно вътрешните си проблеми, за да можем да се справим достатъчно ефективно с външните", заявява Миков.
Той изтъква, че през тази година дискусията по вътрешните рпоблеми е започнала да се изнася извън форумите на партията, отбелязва нападките между някои съпартийци и изразява убеждение, че "силата на партията да се справи със собствените си проблеми е по-голяма от индивидуалната гласовитост на този или онзи".


Миков не пропуска да коментира и поведението на формацията на президента Георги Първанов АБВ. "Този субект претендираше да е ляв и да е алтернатива на БСП. Съвсем очаквано обаче се оказа, че основна цел на АБВ е консумацията на власт на всяка цена, без оглед на ценности и идеология, дори без оглед на интересите на всички онези, чиито интереси БСП последователно отстоява", казва той. Според лидера АБВ може и да е навредила на партията му в някои аспекти, но в крайна сметка затвърждава позицията й като истинската лявица.


Миков изтъква, че 2014 г. е била трудна, но това не е първият път, в който пред социалистите има препятствия и изразява увереност, че през 2015 г. "ще продължим да консолидираме редиците си и модернизираме партията си, в която усещането за общност в партията окончателно ще надделее над индивидуалните интереси".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK