Лекарският съюз и здравната каса подписаха рамковия договор в последния момент

Здравният министър Петър Москов определи денят като добър, защото договорът дава възможност за промяна в полза както на по-добро медицинско обслужване на пациентите, така и на по-добри условия и заплащане на лекарите.

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър Москов определи денят като добър, защото договорът дава възможност за промяна в полза както на по-добро медицинско обслужване на пациентите, така и на по-добри условия и заплащане на лекарите.След извънредна среща между Националната здравноосигурителна каса и Лекарския съюз днес, в последния възможен момент, беше подписан Националният рамков договор. Миналата седмица до консенсус по него не се стигна.


Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев посочи, че до този резултат се стига  след много усилия и труд и от двете страни. "Всяка от двете страни направи своите компромиси. За мен това, което е най-важно е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход. Защитаваме интересите на пациентите и не променяме обемите на дейност", заяви Ананиев, цитиран от "Фокус".


Според него има определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които наистина е трябвало да бъдат коригирани. "За първи път имаме безусловно съгласие на Български лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза още Кирил Ананиев.
Той отбеляза, че за първи път в следващата година ще се влезе без неразплатени разходи. "Това създава спокойствие на системата и няма да има този хаос, който съществуваше тази година в началото да плащаме надлимитни дейности. Надлимитни дейности за 2015 година няма да има. Изпълнението на консолидирания бюджет ще покаже дали има възможност за актуализация на бюджета", заяви Ананиев.


Министърът на здравеопазването Петър Москов пък посочи, че за първи път има пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска БЛС. "Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван. За това двете страни са поели своя ангажимент. Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на касата и БЛС ще направят корекции", поясни Москов.


Тазгодишният бюджет е с над 250 млн. лева по-голям от този за 2014 година, каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. "Идеята и на Министерството на финансите, и на Министерството на здравеопазването беше наистина тази година да бъде по-спокойна от миналата, за да могат да се случат реформите", поясни тя.


Д-р Тодорова допълни, че са осигурени средства, чрез които всички страни по договора да работят така, както и през тази година.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Весело

  Браво, по4ти на ......косъм

 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Засега на фронта всичко е спокойно, ще изчакаме до март, за да видим кой ще започне да плаче ..

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  "За първи път имаме безусловно съгласие на Български лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ"
  Това е добре.Няма само да източва,време е да участва и регулацията.

 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дано скоро и в други сфери да има добри новини.

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Знаех си че ще има сделка.Просто се бяха запънали за да си оправдаят задължителния членски внос,който лекарите трябва да им плащат.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Весело

  Да живее Лекарският съюз!Да живее Здравната каса и трите синджира роби,в чието име се води цялата борба.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Зле режисиран спектакъл. Разбира се циркът е пълен, а тези ни разиграват зле режисирана Соmmеdia dеll Аrte с куклите на конци наречени УС на БЛС. Сега ще пърдят на воля венцехвалебствия за успешното 'договорно начало'.... и ще се напият дружно Пепи, Райчето и Надзорния . И те така до следващото 'превозено' дете в търсене на лекари, като починалото в Разград поради липса на детски хирург (чак във Варна)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Добре.
  Този път малко по-интересно от обикновено.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  И все пак някакъв одит на НЗОК няма ли да се прави?

 10. 10 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Една йота преди крайният срок... Браво!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Абсолютно съм против Здравната каса, такава, каквато е сега! Може да има здравни каси, но на доброволен принцип, без този "здравен данък"! Нормално е, всеки да си плаща! Как, е въпрос на личен избор! Дали ще си прави здравна застраховка, дали ще влиза в кооперация, дали в брой, трябва всеки да го реши за себе си! Тая мантра за "солидарност" е толкова фалшива и измамна, че може да се сравнява само с рекета към Мафията!събират пари на калпак, лекуват неосигурените, а повечето си ги присвояват! Когато осигурен му потрябва лечение, му съдират кожата от плащане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на just
  just
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Имало увеличение на средствата с 250 милиона, ами дори
  с троино дори петорно повече да са, проблемите в здравеопазването не се решават. Трябват реални реформи, иначе средствата потъват като вода в пясък, готов съм да се обзаложа че тези средства няма да стигнат. До този момент чухме само високопарни декларации но не се реализира никаква реформа. Шумно заявените намерения едно по едно отшумяха. Не може 2,5 милиона работещи да осигуряват 7 милиона, като се има в предвид че дори държавата не плаща за своите служители, а от тези които се осигуряват голяма част са на минимална заплата. Не може без всеобхватна информационна система, здравна карта и независим контрол на медицинските дейности да се работи ефективно.
  Не може таксата за посещение при Личен Лекар да е
  Един Лев, и 50% от пациентите да са инвалиди и не плащат дори това. Това е подигравка с труда на лекарите, не това е гавра. После защо няма достатъчно лекари, ами отговорете си сами.

 13. 13 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Като в поговорката: "Болен - здрав носи".

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":

  има и в Русе ,но в частна клиника

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#12] от "just":

  абсолютно си прав ,днес освен че минаваха само тежки пациенти ,дойде един ,дето иска да не му се вземат пари ,щото бил инвалид ,защо трябвало ,на което му се отговори ,че няма да му се вземат пари ,но и няма да се преглежда когато поиска ,а когато лекаря ще има възможност да го спонсорира с 3 лв ,което не покрива труда на сестрата да го запише само .

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  не приказвай глупости ,а мисли за риска днес и сега ,ако те брулне идиот ,кой идва да те спасява и къде , ако я няма касата ,а чакаме да те защити частния фонд тази вечер ,ще се наложи да почакаш ,защото фонда напр ще ти покрие до 5000 лв ,ама ако трябват 10000 и ти лежиш натрошен между този и онзи свят ,едва ли ще се намери някой ,който да хукне да ти подарява още 5000 лв ,за да се мръдне ортопеда и хирурга ,мислете правилно ,времето на безплатните медицински услуги извършвани от изкуствено задържани лекари поради проточени специализации по 15 години изтича ,те не искат да се развиват със заплати от 200-300 евра ,защото толкова получават социално слабите ,ама без да работят в цяла европа ,ама за седмица .

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#16] от "tur671":

  Като в друга поговорка: "Хлебарят не прави хляб, за да нахрани другите, а себе си."
  Трудно се разбира в егалитаристко общество.

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Дано д-р Петър Москов съумее да нахрани триглавите лами!Просто не вярвам на здравна каса!

  Tony
 19. 19 Профил на tissot
  tissot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки лекар, останал да работи в тези условия заслужава съдбата си, защото е съучастник на БЛС и НЗОК! Дипломите ви се признават, работа има много, западните общества са развити и уважават образованите хора - какво чакате? Министъра с голяма уста и шизофреничен поглед да ви реши проблемите ли?

 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Да напомня на склеротиците и незнаещите, че през 2000 година са били харчени 900 милиона за здравеопазване. Сега са към 3.2 милиарда, а положението е "Хуже губернаторского". От парите за здравеопазване определени кръгове печелят (грабят) повече, отколкото от енергетиката. Та чакайте от умрял писмо. Тази пасмина крадлива просто трябва да бъде разгонена и всеки нарушил закона да си получи заслуженото. Другото е просто съучастничество...

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#16] от "tur671":

  Искате много бързо да забогатеете, ама няма как да стане за сметка на целия беден народ! От беден народ се обогатяват само тарикатите, а такива като тебе с "протоколното" мафиотско мислене ще си останат бедни завинаги! Не мисли, че ако съдерат кожите на народонаселението и да ви плащат бозгунлуците, ще стигне и до тебе! НЯМА! Пак ще си беден! А мен ако ме блъсне нещо, не бери грижа! Гледай ти да си здрав!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  аз от теб няма да забогатея ,защото цял ден плащам разходите на такива като теб ,дето винаги нямат пари и не са си и плащали елементарните осигуровки и тъй като ми е омръзнало да го правя ,се пренасочвам към по голям град ,в който поне няма да ми се тръшнат днес трима да им поемам грижите аз ,а тези ,като тебе тарикати ,дето остават да живеят по селата и малките градове ги чака съдбата на детето загинало пред болницата ,знаеш ли защо ,не защото нямат пари ,а защото обществото не ще да организира нормално осигуряване на условия за работа на лекарите си ,което не включва само заплащането ,а и условия , а за тебе няма какво да се безпокоя ,при първия по тежък проблем с теб ,просто ще си загинал ,системата няма да може да реагира ,така ,че спокойно ,едно е да коментираш за докторите ,друго е да си преживял инцидент и ти да си спасил някого или да са те спасили и някой да е поел удара ,ти не си правил това и не си преживявал инциденти ,така ,че не можеш да даваш заключения ,аз го правя всеки ден и мога да преценя ситуацията ,колкото да си нещастен от това ,така ,че пожелавам ти само здраве .

 23. 23 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#22:"tur671"]аз от теб няма да забогатея ,защото цял ден плащам разходите на такива като теб ,дето винаги нямат пари и не са си и плащали елементарните осигуровки и тъй като ми е омръзнало да го правя[/quote]

  Направо си в "десятката".

  Ти си типичен български лекар...

  ПП. Запитай се защо ли има Хипократова клетва ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK