ВСС се опита да вкара фирма на осъждан съдия в сюжета със случайното разпределение

Снимката е от едно от последните заседания на ВСС за 2014 година. На 17 декември там бяха изслушани експертите от работната група, работила по доклад за сигурността на системата за случайно разпределение.

© Анелия Николова

Снимката е от едно от последните заседания на ВСС за 2014 година. На 17 декември там бяха изслушани експертите от работната група, работила по доклад за сигурността на системата за случайно разпределение.Висшият съдебен съвет (ВСС) се опита да вкара фирмата "Стоун компютърс" в сюжета със системата за случайно разпределение на делата, съобщава  сайтът "Съдебни репортажи".


Представители на компания са се появили изненадващо на срещата с ИТ специалисти и членове на съвета на 18 декември тази година и са предложили "да предоставим за временно ползване, на сигурна и надеждна техника отговаряща на международните стандарти по информационна сигурност, на която експертите на ВСС да тестват разработвания от тях продукт", заявиха от компанията пред "Дневник".


Не е известно кой точно е поканил представителите на "Стоун компютърс". От фирмата заявиха, че са получили покана от администрацията на съвета.  Собственик на 40% от фирмата е бившият съдия Веселин Димитров, който през 2010 г. е  осъден за имотна измама и още е в изпитателния срок на условната му присъда. 
Предложението на компанията е била отхвърлена от останалите ИТ специалисти, единствено "за" е гласувал експертът от Върховния административен съд. Според тях това не отговаряло на изискванията, около които те вече се били обединили. Впоследствие на изслушването председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев (който няколко пъти сменяше позицията си относно системата за случайно разпределение) е попитал експертите какво би се случило, ако софтуерната програма се изнесе от съдилищата на централен сървър във ВСС. Пред "Дневник" Колев каза, че е против системата да се изработва безвъмездно, а сигурността може да бъде осигурена само при обявяването на обществена поръка. Тезата на Колев беше възприета от мнозинството в кадровия орган на системата и главният прокурор Сотир Цацаров и беше взето решение за откриване на процедура.


"Стоун Компютърс" АД няма намерения, нито има претенциите, че разполага с необходимия капацитет, така че да участва в проекта за усъвършенстване на софтуера за случайно разпределение на делата. Отново повтаряме, че бяхме поканени на среща единствено в качеството ни на независим външен консултант", заявяват от компанията.  


Проблемите със системата за случайното разпределение на делата, които ВСС неглижираше толкова дълго време, отново излязоха наяве около съмнителните действия на ръководството на СГС при разпределянето на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). В крайна сметка съветът реши да прати системата Lаwchoice, за която на няколко пъти експерти доказват, че позволява манипулации и да бъде въведен нов софтуеър. Ключовото ще е той да бъде изработен с достатъчно гаранции за сигурност.


Фирмата "Стоун компютърс" е регистрирана през 1995 г., а до 2008 г. в ръководството на фирмата е бившият съдия от Пловдив Веселин Димитров. В началото той притежава 50% от капитала на дружеството. 
Според източници на "Съдебни репортажи" и до сега Димитров стои зад фирмата. Според Търговския регистър към август 2014 г. Димитров притежава 40% от капитала на дружеството.


Веселин Димитров има противоречива кариера като магистрат. Той става младши съдия в окръжния съд в Търговище през 1999 година., половин година по-късно е назначен за районен съдия в Пловдив, а на 18 януари 2001 г. встъпва в длъжност съдия в Окръжен съд – Пловдив, който се ръко. води от Сотир Цацаров 


През ноември 2006 г. след създаване на административните съдилища Веселин Димитров е назначен от ВСС в Административния съд София град.


Срещу него има разследване, приключило с внесен обвинителн акт за незаконната приватизация на Търговски център "Илиянци" ЕАД.  


Впоследствие делото е прекратено от съдия Владимира Янева. Разследването има странно движение по времето, когато председател на СГС е Светлин Михайлов, а ръководител на наказателното отделение - настоящият председател на ВАС Георги Колев.


Според обвинението за периода 1994-1997 г. Веселин Димитров и съучастниците му – Петър Долдуров и Стефан Фачев са източили от "Търговски център – Илиянци" общо 86.543 млн. неденоминирани лева и срещу тях са повдигнати по три обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. 


Сайтът "Съдебни репортажи" разкрива повече за движението на делото, което показва част от съмненията, които процесът по разпределяне на делата на конкретни прокурори и съдии поражда. Разследването е на трупчета до началото на декември 2004 г., когато Върховната касационна прокуратура възлага делото на Националната следствена служба (НСлС). През лятото на 2005 г., ВСС отстранява от длъжност и сваля магистратския  имунитет на Димитров. Въпреки това през 2006 г. същият състав на съвета го назначава за административен съдия в София. Впоследствие се оказва, че макар обвинителният акт да е внесен на 10 май в Софийския градски съд (по това време председател на СГС е Светлин Михайлов, а Георги Колев е зам.-председател и ръководител на Наказателното отделение на съда), няколко месеца по-късно по него не е определен съдия-докладчик и делото престоява без нищо да се случва по него, пише в публикация на "Параграф 22". 


В същото време тогавашният председател на СГС Светлин Михайлов и обвиняемият Веселин Димитров са колеги в Арбитражната комисия на Българския футболен съюз, според публикация в приложението на Банкеръ  "Параграф 22". Впоследствие на 9 октомври делото е върнато на прокуратурата от определения докладчик – съдия Петя Крънчева (сега зам.-председател на СГС) заради процесуални нарушения, допуснати в досъдебното производство. 5 месеца по-късно разследването е прекратено от прокурор при СГП. Това се случва по начин, който е необичаен за прокуратурата. По повод постъпила молба от един от обвиняемите за отмяна на наложената му забрана за напускане пределите на страната прокурор при СГП изисква делото от НСлС и вместо да се произнесе само по молбата го прекратява спрямо тримата обвиняеми на 19 февруари заради липса на извършено престъпление. След намесата на ВКП делото е внесено отново съда. Този път е избрана съдия Владимира Янева, която го прекратява. 


Освен това Веселин Димитров е осъден на три инстанции по дело за имотна измама и получава три години условно с пет години изпитателен срок. Според "Съдебни репортажи" справка в сайта на СГС показва, че 8 февруари 2010 г. в съда е образувано дело срещу Веселин Димитров, Стефан Фачев и още един подсъдим, а през юни същата година съдът (с председател Десислав Любомиров) е признал за виновен Димитров за това, че през периода от март 2000 г. до 20.01.2003 г. в съучастие с двамата подсъдими, с цел да набави за себе си и за Фачев имотна облага, възбудил и поддържал у гражданин заблуждение и с това му причинил имотна вреда в размер на 27 823.79 лева, представляваща равностойността на 14 330.00 щ.д, като причинената вреда е в големи размери.


Кариерата на Димитров като магистрат приключва на 1 ноември 2008 г., когато ВСС го освобождава като административен съдия заради подадена от него оставка.


От "Стоун компютърс" уточняват още: "Компанията ни е една от най- големите системни интегратори в България и е водеща в реализацията на проекти по съхранение на данни, както в публичния, така и в частния сектор (МФ, АМ, НАП, Нот. камара, НСОРБ, Банков и застрахователен сектор и др. ) . Фирмата е сертифицирана по международния стандарт по информационна сигурност ISO 27001:2005, и също така е сертифицирана от ДАНС по индустриална сигурност. "Стоун Компютърс" АД е част от националната база от данни в Министерство на икономиката и енергетиката на Република България на фирмите, одобрени за потенциални доставчици на услуги и оборудване в сферата на информационните технологии за нуждите на държавите - страни по Северноатлантическия договор (НАТО). През месец март 2014 г. Стоун е поканена от компетентната агенция и участва в среща по проект за изграждане на облачна инфраструктура в обекти на НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  МАФИЯ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Абе тва с обществена поръчка ли го правят или чрез възлагане ??? Направо ме стресираха тия !!! До къде си мислят, че могат да стигнат !!! и до кога ще насилват късмета си ???

 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Като прочетох по-долу статията за Путин и сега за съдиите у нас ,логично си задавам въпроса кой народ от двата е по-идиотизиран....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 476 Любопитно


  Георги Колев (ВАС) е зад тази работа, няма какво да се чудите. Не знам защо за другите като ченалова пишете, а не разровите и кой стои зад този...

  ВСС са се разделили на фракции, едните са марионетки на доган/дебелеефски, другите са с Цацата, като цяло както казва номер1: МАФИЯ, с държавна власт....

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Каква шеметна кариера.Явно този съдия е голям играч.Ще се въздържа да кажа,че е мафиот.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Що така отвсякъде излиза името на Цецовата приятелка Владимира Янева?

  А Стоун ги разбирам - след като ИБМ им биха шута и от това загубиха голямата си част от бизнеса, то е нормално сега да драпат със зъби и нокти там, където може, по втория начин..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  [quote#2:"442"]До къде си мислят, че могат да стигнат !!! и до кога ще насилват късмета си ??? [/quote]
  До като ги търпим!
  Явно трябва да се събере тълпа, която най - демонстративно да ги изхвърли от съда.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Весело

  Осъждан съдия? Това звучи като честен мошеник или направо като български политик!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 476 Любопитно

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Няма какво да ги разбираш Стоун, те просто са вкарани в играта.

  (Не)случайното разпределение е страхотен бизнес, и не говоря за стотиците хиляди рушвети, които се взимат за да мине делото в твоя полза, а става дума и за огромен властови ресурс както в гражданското, така и в наказателното правораздаване.

  Така ще е докато не излезнат хората със сопи и ги изкарат с бой оттам...

 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  независим външен консултант....
  Нито независим, нито външен, а какъв консултант са - имам по въпроса основателни съмнения.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 476 Любопитно

  И да добавя, познатите ми адвокати казват, че съдът просто е пазар, кой колкото извади да надцака другия?!?

  Правова държава? хахаха

 12. 12 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Браво на Галина Гиргинова! Излови ги по бели гащи. Хептен са се насмели негодниците, щом така трескаво и малоумно се опитват да спасяват положението.

  Бой по тая сган!

  "Я з москалями не балакаю!"
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Проблемите със системата за случайното разпределение на делата, които ВСС неглижираше толкова дълго време, отново излязоха наяве около съмнителните действия на ръководството на СГС"

  Поредна серия от сапунката, която взе да втръсва. Необходима е тотална подмяна в ръководствата на съдебната система

 14. 14 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Същите Стоун Компютърс, които изгубиха статуса си на IBM партньор поради далавери но, да не се заблуждаваме.....има още един куп фирми като Стемо, Сиенсис, Лирекс, Контракс и т.н., които са на държавна хранилка и са "най-големите" системни интегратори в страната, които също са на държавна хранилка.

  Публична тайна е че, всички проекти са предварително разпределени между тях. Да не пропуснем че, и самите вендори (особено HP) играят важна роля в тези далавери.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1540 Гневно

  """ Този път е избрана съдия Владимира Янева, която го прекратява. """
  =====================

  Какво да се коментира :
  - "случайния" избор на Янева
  или
  - че го прекратява ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  [quote#12:"Инспектор Стрезов"] Хептен са се насмели негодниците, щом така трескаво и малоумно се опитват да спасяват положението. [/quote]

  Колкото повече им пари под дупетата, толкоз повече се сдушва помежду си тзи дат си знаят продажните душици!
  До време ще за е!

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тия ме отчайват все повече и повече. Не знам въобще дали някога ще станем нормална държава. Освен ако някога си ние, обикновените хора не "скочим" и да изметем всички.

 18. 18 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4361 Неутрално

  В съдебната ни система, където и да бутнеш, изскача помия...
  Цацаров, написа ли си оставката?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Приятелката на цвъки Янева изкача от всяко храстче

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#14] от "tom_sawyer":

  Не, не са разпределени между тях. Виж, за НР (и не само) си прав. Те избират кого да подкрепят, но имат това право.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#20:"Darth Plagueis"]Не, не са разпределени между тях. Виж, за НР (и не само) си прав. Те избират кого да подкрепят, но имат това право.[/quote]


  Хич даже не са разпределени. Много добре знам как се наговарят, така че спести ми споренето. Колкото до това дали HP имат или нямат право, мнение е че нямат право да се месят пряко или косвено защото това е "оказване на натиск" и според закона за КЗК са в нарушение на конкуренцията. Само за информация, в Румъния (с която постоянно се сравняваме) и други държави от ЕС, нямат изисквания за оторизационни писма от производител, изисквания за ISO (при търгове) и т.н. Сам се досещаш защо е така. Има си и хора от самото HP които са тясно свързани с интеграторите. Снасят им се предварително проекти, като комисионите текат и в двете страни. Не се опитвай да изкараш IT сектора че, седи далеч от корупцията. Достатъчно е да погледнеш общата картина и веднага ще си избиеш тази мисъл от главата.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#21] от "tom_sawyer":

  Изобщо не казах, че ИТ сектора стои далеч от корупцията. Казах, че не е това начина, по който я постига. Фирмите се договарят в много редки случаи, в повечето се цакат взаимно.
  Колкото до вендорите - в свободна страна, те имат правото да подкрепят или не даден партньор и в това няма нищо лошо. И да - правят го и в Румъния и навсякъде.

  Проблемът с поръчките е съвсем различен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Из постулатите на "chichka":
  - пред развитието на България има два проблема:
  1. Българската прокуратура
  2. Българския съд.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "Веселин Димитров, който през 2010 г. е осъден за имотна измама и още е в изпитателния срок на условната му присъда."

  Що за закони, що за правосъдие?!?! Съдията, който прекрасно знае законите, злоупотребява, и му дават условна присъда??? В същото време някой ако пийне алкохол и седне да кара, пак ще има условна присъда!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е вече да се възстановят олимпиадите по литература и по математика. Време е вече да се възстанови издаването на вестник „Средношколско знаме“ /може и да не е знаме/ и на списание „Родна реч“. Време е младите да имат избор срещу наркотиците, проституцията, бездуховността и напредването с лакти. Нека всеки министър да бъде определен като маймуна, ако е такъв. И нека всяка маймуна да не става министър или депутат, дори да е разсъблечена.
  Време е да се закрият 50 на сто от висшите учебни заведения, които не произвеждат наука. Време е да се пенсионират преподавателите, навършили 70-годишна възраст.
  Време е младите да пишат, а да не преписват.
  Време е средната работна заплата да бъде 1200 евро, а минималната пенсия – 400 евро.
  Време е да живеем.
  За всяко нещо иде час.
  Нека влезем в този час.
  Стига с тази демагогия. Правосъдие няма без право.

 26. 26 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всички които заемат контролни и/или управленски служби в съдебната системата трябва незабавно да напуснат...

 27. 27 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е да разберем как Държавната агенция по сигурността на информацията е сертифицирала. Нали ръководството й беше сменено със съругат същият?

 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  На мен пък ТОВА ми направи впечатление:
  [quote#0:"статията"]Фирмата е сертифицирана по международния стандарт по информационна сигурност ISO 27001:2005, и също така е сертифицирана от ДАНС по индустриална сигурност.[/quote]

  Фирма на осъден ЗА ИЗМАМА СЪДИЯ е сертифицирана от ДАНС по индустриална сигурност?!? Ало, този не е осъден че шофирал пийнал, или за дребно хулиганство, А ЗА ИЗМАМА!!!! Егаси и сигурността, егаси и ДАНС!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#14] от "tom_sawyer":
  До коментар [#21] от "tom_sawyer":


  Много точни коментари, явно си навътре бизнеса, това се знае само от работещи в "кухнята"

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jessika":

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 31. 31 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Голяма драма с този софтуер за случайно разпределение - държавни поръчки и т.н. Сигурно студент от MIT може да го напише като курсова работа за десетина дена.

 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Авгиеви обори.
  Херкулеса ни нехае.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#30] от "tom_sawyer":

  Мигаш, ама кухнята ти грешна

  Нали не се опитваш да ни кажеш, че ИСО-то е проблем?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 799 Неутрално

  баси отвратителните свински черва.
  Все повече се убеждавам, че всичките т.нар. магистрати на какъвто и да е ръководен пост трябва да бъдат уволнени накуп и заменени с наскоро завършили. Може би само така гнусната корупционна клоака каквато представляват съдилищата и прокуратурата може да бъде разритана и почистена. В момента почти всичко е окупирано от корумпирани отрепки, и с тяхна помощ естествено се издигат други корумпирани отрепки. Единственият шанс за кариерно развитие на млад професионалист в момента е да се постави в услуга на старшите престъпници, т.е. и самия той да стане престъпник.

 35. 35 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Няма случайни подбори в съдебната система!

  Tony
 36. 36 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  Пич, ISO, оторизации, изискване на сервиз и сервизни инженери (N на брой), оборот над не знам си колко милиона, брой подобни сделки, спецификации, които са писани от хора на вендора или така наречен партньор и т.н., са все утежняващи фактори за всички по-малки фирми, които нямат никакъв шанс да се преборят и това за най-елементарни сделки. Тези условия липсват при провеждане на търгове в други държави от ЕС. Така че, нека да престанем да си играем игрички от типа "ИСО то ли ти е проблем".

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#36] от "tom_sawyer":

  Не е вярно, че липсват. Логично е, че когато внедряваш някакво скъпо решение, е нужно да имаш и съответните специалисти и ресурси, които да го поддържат. Всъщност, точно това е едно от малкото неща, които дават справедливост в процеса, защото иначе винаги може да дойде сульо, който е шитнал парите на точния човек, може да даде винаги най-ниската цена, защото няма съответните специалисти и ресурси и всичко му е евтино и накрая резултатът да е потресаващ. Дори самият вендор няма да ти разреши да продадеш дадено решение, ако нямаш нужните специалисти и това е съвсем в реда на нещата.

  Нарушенията се правят по друг начин, на друго ниво. Не си ги представяй толкова плоски нещата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Пълни глупости. Ако продавам маркови компютри или сървъри защо ми е да имам сервиз и сервизни специалисти, след като клиентът може да си избере всеки един официален сервиз, който да ги поддържа примерно. Спести си приказките за "решения" и т.н. Документите за търг се пишат изцяло от замесени хора в далаверата, с едничката цел да се минимизират участниците. Разбира се има и такива проекти, при които дори и бенефициентът да е честен и неподкупен, участниците сядат и се разбират, кой ще печели и кой ще влиза с поддържащи оферти. Разбира се, жестовете се връщат. Спести ми и приказките за удолетвореност на клиентът и т.н. Изобщо не ви пука, нито на вас, нито на корумпираният клиент за качеството на изпълнение на проекта (важи с пълна сила в почти целият държавен сектор) При частните (като банки) там вече няма отърване щото те не пилеят лесно пари и ви гонят за качествено изпълнение . Интересуват ви само колко пари ще вземете вие и колко пари ще прибере като подкуп връзката ви. Толкоз.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#38] от "tom_sawyer":

  Първо не разбрах кои сме ние, че мина във второ лице. Второ, случаите, в които се продава чист хардуер, без нищо друго в него се броят на пръстите на едната ръка годишно. В случая имаш решение за разпределение на делата. Това предполага някакъв брой компютри за потребителите, ако нямат налични, сървър, на който да бъде качен софтуера, мрежово оборудване, на което да върви, разписване и поддръжка на самия софтуер, дизайн на цялата архитектура, интерфейс на софтуера с различните системи на клиента, осигуряване на потребителски и мениджърски роли в приложението, интерфейс с активна директория за осигуряване на права според ролите, внедряване на всичкото това и неговата поддръжка.

  Ае сега ми обясни как не ти трябват специалисти, щото имало сервиз... И ти викаш, работиш в ИТ сферата, господи...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK