Какво влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Какво влиза в сила от 1 януари 2015 г.

© Юлия ЛазароваВ първия ден на 2015 г. "Дневник" по традиция припомня административните решения, които влизат в сила от днес или до края на годината и засягат личните доходи и задълженията на гражданите.


Минималната работна заплата от днес става 360 лв., или с 20 лв. повече от тази през 2014 г. От 1 юли ще има още едно увеличение с 20 лв. и така през втората половина на годината ще достигне 380 лв.


По швейцарското правило, което беше въведено миналата година, от 1 юли ще има увеличение и на пенсиите. Формулата взима предвид инфлацията и ръста на средния осигурителен доход (или около 2%), като в закона за 2015 г. е записано, че минималната пенсия за стаж се вдига от 154.5 лв. на 157.44 лв.
Възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория остава същата като през 2014 г. - при навършени 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете. Изискваният стаж обаче се увеличава с 4 месеца - до 35 години за жените и 38 години за мъжете.


Нови минимални осигурителни прагове бяха договорени за 42 икономически дейности, като средното увеличение е с 4.4% спрямо 2014 г. За останалите дейности, в които синдикатите и работодателите не успяха да се споразумеят, държавата наложи увеличение от 4%. От тази година е премахнат необлагаемият праг от 340 лева за трудови доходи, който въведе правителството на БСП и ДПС.


За самоосигуряващите се се запазват досегашните прагове спрямо декларирания им облагаем доход за 2013 г.:  до 5 400 лв. - 420 лв.; до 6500 лв. - 450 лв.; до 7500 лв. - 500 лв.; над 7500 лв. - 550 лв. За тези, които не са извършвали дейност през 2013 г. или започват да се осигуряват през 2014 г. или 2015 г. прагът е минималният от 420 лв. на месец. Промяна в Кодекса за социалното осигуряване въвежда и ново задължение за самоосигуряващите се при довнасянето на осигурителни вноски в края на отчетната година. За разлика от преди, тези от тях, които са избрали да се осигуряват и за фонд "Общо заболяване и майчинство", ще дължат допълнително и за този фонд в края на годината.


Осигурителният доход за земеделците и тютюнопроизводителите става 300 лв. на месец при 240 лв. през миналата година.


Максималният осигурителен доход за всички, заети на трудов и/или граждански договор, се увеличава от 2400 лв. през 2014 г. на 2600 лв.  


Безспорно най-обсъжданото и противоречиво решение на новото правителство беше промяната в модела на пенсионното осигуряване. Според новия член 4б в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за ДОО за 2015 г., хората родени след 31 декември 1959 г., които за пръв път започват работа, трябва да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд или да разчитат единствено на солидарния фонд в НОИ. Вноските са в размер на 5% от брутната заплата при съотношение 2.8% за сметка на осигурителя и 2.2% за сметка на осигуреното лице. Изборът се прави еднократно в рамките на година и без право на отказ.  Според закона онези, които вече се осигуряват в универсалните фондове, също могат еднократно да прехвърлят парите си в НОИ, а редът и срокът за това ще определи Министерският съвет. 


Заради шума, който предизвика поправката, финансовият министър Владислав Горанов обеща до края на март да се направят още промени по текста, които да дават право на повторен избор. Онези, които започнат първа работа през следващите дни - а това важи най-вече за младите хора, ще бъдат осигурени само в НОИ. Реформаторският блок вече даде заявка, че ще внесе промени още в първите дни на януари. 


Няма промяна в процентите на осигурителните вноски за фонд "Пенсии". Те са 17.8% за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение от 9.9% за сметка на работодателя и 7.9% за сметка на работника; и 12.8% за хората, родени след 31 декември 1959 г. - при съотношение 7.1 към 5.7%. Няма промяна в съотношението между работодател и работник - 60 към 40 - и за останалите осигурителни рискове, както и размера на вноските за тях.


Запазва се и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя – първите три работни дни се изплащат от работодателя в размер 70% от среднодневното брутно възнаграждение, а от четвъртия работен ден на настъпване на неработоспособността – от НОИ. Запазва се също и дневният минималния размер на обезщетението за безработица – 7.20 лв.


От тази година работодателите отново имат право да удържат 10% данък върху доходите на служителите си, получени извън трудовия договор, за последните три месеца от годината. Правилото хората сами да покриват този данък на следващата година беше с цел да могат да ползват отстъпката до 10 февруари. Промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица вече предвижда хората с извънтрудови доходи да могат да избират дали данъка за октомври-декември да им се удържа от работодателя както е за всички останали месеци през годината, или както досега - да го декларират през следващата година и самите те да го платят.


Обезщетението за майчинство през втората година от раждането остава 340 лв., и също така се запазва максималният период на отпуска от 410 дни. От днес обаче се променя начинът на определяне на обезщетението в първата година след раждането. Досега то се изчисляваше върху дохода на майката за последните 18 месеца преди излизането по майчинство, но сега периодът се увеличава на 24 месеца.


Семействата с до три деца ще могат да ползват данъчни преференции през 2015 г. С 200 лева ще се намалява годишната данъчна основа на единия родител и съответно ще се плаща с 20 лева по-малко данък за едно дете. За две деца намалението на данъчната основа ще е 400 лева, а за три - 600 лева.


Въвежда се електронният болничен. Лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще ги пращат онлайн до НОИ и до Електронния регистър на болничните листове, като прескачат работодателя. За пред фирмата ще се разпечатва документ на обикновен лист хартия, подобен на извинителна бележка, където са посочени датите и причината за отсъствието. Целта е да се ускори процеса по обработване и изплащане на обезщетенията. Досега срокът беше 15 дни след като работодателя подаде болничния в НОИ, а с новия софтуер и процедура той ще се сведе до 5 работни дни след постъпването на данните.


Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си имат 6 месеца, за да си ги осигурят, а НОИ вече разпространи безплатния софтуер и инструкции за ползването му. От 2016 г. и работодателите също ще могат да подават допълнителните документи към болничния по електронен път, както и тези за майчинство. Те ще са задължени да пазят "извинителните бележки" за период от 3 години.


Здравноосигурителната вноска остава 8% от брутната заплата.


Данъкът върху доходите от лихви остава 8 на сто и през 2015 г. като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат всички лихви по банкови сметки на българските граждани. По план, ставката трябва да отпадне през 2017 г.


Хората, които купуват, прехвърлят или отписват моторни превозни средства от днес не е необходимо да ходят до местната данъчна администрация, защото могат да направят това в КАТ. Оттам всички промени ще бъдат предавани по електронен път на съответната администрация, където ще се изчислява размера на данъка и ще се известяват данъкоплатците.


В края на миналата година правителството одобри и график за поскъпването на акциза върху цигарите, който обаче няма да влезе в сила от тази година, за да не стимулира допълнително сивата икономика. Той предвижда достигане на минималните за ЕС нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г. Планът е размерът на акциза да не е по-малък от 161 лв. за 1000 къса от 1 януари 2016 г., 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г.


Търговският регистър става по-достъпен. Вместо досегашната такса от 30 хиляди лева на година за достъп до пълната база данни, услугата вече струва 100 лева на година. Заедно с това есемесите за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър, както и за Имотния регистър и за услугите от службите по вписванията, вече ще са безплатни. Който иска да се ползва от тези услуги, трябва да подаде заявление в съответния регистър, като за Търговския заявления за безплатно есемес известяване могат да подават само хората, които имат право да управляват и представляват фирмата, а за Имотния - само собствениците на имоти.


От 1 януари Агенцията по вписванията ще полага холограмни стикери, безплатни за бизнеса и гражданите, върху редица документи например върху удостоверенията за актуално състояние, ликвидация и несъстоятелност, всички други документи, които удостоверяват обстоятелства и съдържат мокър печат. Холограмни стикери ще се поставят и от документите, издавани от Имотния регистър.


Цената на природния газ от днес е 603.14 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС - или с 30 стотинки по-ниска, отколкото в края на 2014 г.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  много нови и по добри и улесняващи хората промени ,особено ми харесаха холограмните стикери на документи от имотния регистър ,където стават много далавери

 2. 2 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мен ме интересува, дали може и какъв е редът, да си поискаш надвнесен данък за доходите под МРЗ?

  goblenka
 3. 3 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#1] от "tur671":

  Ма много си прав и цели 20 ДВАДЕСЕТ лева за едно дете, ех как се грижат за българите, сега да вземат със задна дата и пенсионните промени да направят и вече сме олекнали средно с 5000 всеки!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"goblenka"]Мен ме интересува, дали може и какъв е редът, да си поискаш надвнесен данък за доходите под МРЗ?[/quote]
  Авторката доц. д-р Людмила Мермерска - данъчен консултант разглежда условията, при които може да се ползва нововъведеното облекчение за физически лица с доходи, непревишаващи 12 минимални работни заплати годишно. Обяснено е, че първото условие е лицето да е придобило през годината само доходи от трудови правоотношения. Уточнено е, че към доходите от трудовите правоотношения се включват и доходите по правоотношения по управление и контрол (с изключение на доходите на чуждестранни физически лица), доходите от полагане на личен труд на собственици и съдружници и др. Разяснено е, че второто условие е придобитите през годината доходи да не превишават 12 месечни работни заплати за съответната година. Посочено е, че става въпрос за брутно възнаграждение, от което може да се изключи единствено допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит за съответната година, като не е предвидено редуциране за нито едно друго допълнително възнаграждение/обезщетение. Обяснено е, че данъчното облекчение ще се ползва през 2015 г. с подаване на годишната данъчна декларация за 2014 г. чрез възстановяване на удържания през годината данък.
  http://www.odit.info/?s=6&i=300305&f=2

  иновативни иновации
 6. 6 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "azural":

  Това го разбрах. Не разбрах кога, какъв документ и до кого се изпраща? До сега не съм правила такива неща!

  goblenka
 7. 7 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Кога ще отпадне таксата от 30 или 50 лева за подаване на почти същата информация, която се подава безплатно в НАП и АпВ, в Търговския регистър?

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Най важното, което влиза в сила от 1-ви Януари е НОВАТА ГОДИНАААА!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"goblenka"]Не разбрах кога, какъв документ и до кого се изпраща? До сега не съм правила такива неща![/quote]
  Предполагам, че е по общия ред за възстановяване на надвнесен ДОД. (правил съм го). Процедурата я има на страницата на НАП:
  http://www.nap.bg/page?id=201

  иновативни иновации
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  За увеличението на пенсиите е уточнено,не е около 2% а точно 1.8%.Тук ми се струва ще има гореща точка на конфликт между правителството,пенсионерите и по ниско заплатените работници ако цената на тока се вдигне с още 10% от 1-ви юли или още от 1-ви април.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  Честито увеличение на пенциите...
  Чичка, наздраве!!!

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#10] от "chicago514":


  [quote#10:"chicago514"]а точно 1.8%.[/quote]
  Няма ли още една цифра след осмицата?

 13. 13 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "azural":

  Аха.... Ами, ще погледна.... веднъж и аз ще се опитам да направя нещо за себе си.... Предполагам, че сумата ще е долу горе, колкото дължимата за последните 3 месеца, в които ние трябва да си внесем данъка.

  goblenka
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин ВЕЛКОВ":Няма ли още една цифра след осмицата? "

  -Може да си прибавяш 0 колкото си щеш.
  Честита Нова Година!

 15. 15 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "Търговският регистър става по-достъпен. Вместо досегашната такса от 30 хиляди лева на година за достъп до пълната база данни, услугата вече струва 100 лева на година. Заедно с това есемесите за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър, както и за Имотния регистър и за услугите от службите по вписванията, вече ще са безплатни."

  Ти да видиш! Лукарски май наистина работи, въпреки всички съмнения, какво може да свърши!

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  ЧНГ на всички и аз благодаря за изнесената нова информация или по скоро подсещате, беше ми полезна.

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Абе остави тока. Нали знаеш, че доходи и цени са обратно пропорционални.

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedo pepo":

  Честита приятел!!!
  Попитах за втора цифра след десетичната запетая /точка/, щото ми се струва, че не е точно 1.8%.
  Може и да греша, няма значение...живи и здрави...

 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще ги пращат онлайн до НОИ и до Електронния регистър на болничните листове, като прескачат работодателя. За пред фирмата ще се разпечатва документ на обикновен лист хартия, подобен на извинителна бележка, където са посочени датите и причината за отсъствието. Целта е да се ускори процеса ..."

  ...по безпроблемно отсъствие от работа...???
  Очаквам бум на фиктивти "Извинителни бележки", без реално някой да е получавал болничен, но пък си е осигурил спокоен неплатен отпуск за морето...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тръгнах да се регистрирам в Имотния регистър, всичко успешно, и стигнах до:

  "Пакет съобщения
  Не сте заплатили пакет оповестителни съобщения. За да заплатите пакет от 500 съобщения с валидност 2 години, изпратете SMS с текст 2787 на кратък номер 18435 на цена 6 (шест) лева."

  Та не е много безплатно май?

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Относно уж електронните болнични :
  Де факто личния лекар пак издава документ на хартия и това е поредната полуелектронна глупост на НОИ. От цялата работа се облекчават единствено чиновниците там които получават наготово информация без да въвеждат нищо лично в информационната система, а осигурен, работодател ,лекар изобщо нямат никакво облекчение за нищо. Държавната администрация се състои от НАГЛИ ТЪПАНАРИ, а мечтата на Тошо за полупроводниците днес изглежда като полуелектронни неща измислени от поредното комунистическо правителство и неговите държавни структури.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Напълно съм съгласен, до началото на 2016 г. няма да има никакво облекчение за работодателите. Пак трябва да се подават за всеки болничен едни декларации и всичко, което си се подава и сега, без самите болнични.
  Това, което си е доста голяма промяна е приспадането на данък за дете, не че нямаше нещо подобно преди няколко години. Друга съществена и очаквана промяна е да могат лицата по граждански договори да избират дали възложителят да удържа данък през последното тримесечие, което е много правилно

 23. 23 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#3:"capricorn2014"]Ма много си прав и цели 20 ДВАДЕСЕТ лева за едно дете[/quote]
  Кофти за циганите. И за неграмотните и мързеливите, които очакват обществото да им отгледа детето, нали?

 24. 24 Профил на Milena Marinova
  Milena Marinova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сигурно не тук е мястото за получаване на тази информация, но тъй като е споменато,че здравната осигуровка остава 8% искам да попитам какъв е размерът и за безработните?

 25. 25 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#11:"Добрин ВЕЛКОВ"]Честито увеличение на пенциите...[/quote]
  Не разбирам, средната пенсионна възраст се е увеличила и вече не е 56 години в най-застаряващата нация ли? Или относителния дял на пенсионерите е намалял? Може би ранно пенсионираните са се оттеглили от пазара на труда и местата са им заети от младите дето да плащат(социалистически, наистина, но такива са правилата тук) осигуровки? Или има и друго, за което не съм се сетил?

 26. 26 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 221 Весело

  Цитат: "минимални осигурителни прагове бяха договорени ... като средното увеличение е с 4.4% спрямо 2014 г. За останалите дейности, в които синдикатите и работодателите не успяха да се споразумеят, държавата наложи увеличение от 4%. "

  Значи, ако синдикатите не се месят средното увеличение е по-малко...
  Те тея синдикати са като кърлежи...

 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Доколкото разбирам, с електронния болничен не се търси облекчение за лекаря, а за пациента - да си получи по-скоро парите. Сега работниците зависят от благоволението на работодателя да предаде болничните в НОИ. Аз, между другото, все още чакам изплащане на болничен отпреди години, когато за последно работих на трудов договор. Скоро след това напуснах, така че не зная какво са направили с болничния ми, но зная, че няма да дочакам да получа парите. Макар че за всичките си години трудова дейност съм взела болнични не повече от 3-4 пъти.
  Що се отнася до лекарите, кой друг, освен тях, да направи един болничен? Нали не го пишат вече на ръка, това е достатъчно облекчение. Печатането пък го извършва машината, това едва ли затруднява особено някого.

 28. 28 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#15] от "Finland": По скоро някой от глупаците най-сетне е съобразил че е по-добре да събереш от много по малко, отколкото от малко по много. Чудя се какви ли са били приходите при годишна такса от 30 000 лв


 29. 29 Профил на elka_53
  elka_53
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Milena Marinova":

  16лв/месец

 30. 30 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "tur671":

  При наличието на електронен достъп, така че всеки сам да може да провери документите не виждам особен смисъл от холограмни стикери. Даже никакъв.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 31. 31 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Данъкът върху доходите от лихви остава 8 на сто и през 2015 г. като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат всички лихви по банкови сметки на българските граждани. По план, ставката трябва да отпадне през 2017 г............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 32. 32 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Безспорно най-обсъжданото и противоречиво решение на новото правителство беше промяната в модела на пенсионното осигуряване. - Как няма де е , нали калпавите промени засягат всички работещи в България!

 33. 33 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Заради шума, който предизвика поправката, финансовият министър Владислав Горанов обеща до края на март да се направят още промени по текста, които да дават право на повторен избор.- Не само правото на повторен избор, целите текстове трябва да се преразгледат!

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Понеже мен ме интересуваше опцията за възстановяване на данъка за физически лица, да внеса поясненията, получени от НАП. Тази опция е важала само за хора на трудови договори, но не и на граждански. Освен това се отнася само за доходите от 2014. За 2015 тя ще отпадне. Още едно опяснение: ако освен тия трудови доходи сте имали и други, то опцията не ви засяга и ако евентуално решите да се възползвате от нея, ще се отнесат към вас като към хора, подвеждащи системата. Меко казано. Добро утро на всички и успешен ден! Няма да си го развалям заради тази информация!

  goblenka
 35. 35 Профил на cveti._plamenova
  cveti._plamenova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Двадесет лева на едно дете,естествено, живеем в България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK