ТЕЦ "Варна" спря работа

ТЕЦ "Варна" спря работа

© Анелия НиколоваТЕЦ "Варна" преустанови работа днес, съобщи БГНЕС. В средата на декември ЧЕЗ, която е собственик на централата, предупреди че тя няма възможност да работи през зимата на 2015 г.   ТЕЦ "Варна" е временно изведена от системата от 0:00 часа снощи.


Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор за разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.


ТЕЦ "Варна" трябва да спре работа, защото не отговаря на европейските екоизисквания. До края на октомври представители на дружеството - собственик ЧЕЗ и на държавния Български енергиен холдинг преговаряха по различни варианти, между които изкупуване от държавата или отдаване под наем, но до решение така и не се стигна.
Поетапно, след 1 януари ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна", за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора.


ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки, съобщиха тогава още от ЧЕЗ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK