Едно наум: С кого вечеря главният секретар на МВР

Главният секретар на МВР заяви пред "Дневник", че това било компромат и че "от този храст, заек няма да излезе"

© Фейсбук

Главният секретар на МВР заяви пред "Дневник", че това било компромат и че "от този храст, заек няма да излезе"Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров беше назначен в началото на мандата на кабинета "Орешарски". Той е зет на Камен Пенков, бивш зам.-министър на вътрешните работи в тройната коалиция по времето на Румен Петков. В предишния парламент Пенков беше и нещатен сътрудник на бившия депутат Румен Петков. Пенков и съпругата му Васка са основатели и собственици на охранителната фирма АС СКОРПИО ООД, която охранява централата на БСП на "Позитано" 20 и партийните форуми.


Публикуваме снимка, разпространена от  "Биволъ", на която Лазаров вечеря с осъждания на първа инстанция за ДДС измами и близък до ДПС бизнесмен Арбен Хавальоф, за да добавим и този факт към биографията на главния секретар.


Снимката е била публикувана във фейсбук профила на Хавальоф на 10 декември 2014 година с коментар: "Да ни е жив и здрав Главния секретар на МВР. Наздраве!"
"От този храст заек няма да излезе"
"Предполагам, че това е компромат. А компромати не е редно да коментирам. Но сега, като си спомням, преди 10-ина години това лице съвместно с Рангел Вълчанов организираше изложба за живопис, която включваше всички балкански държави и беше с участието на творци от целия балкански полуостров. Присъстваше и част от политическия елит, културния елит и дипломатическия корпус - това си спомням. В интерес на истината аз съм присъствал на тази среща, но да ви кажа от този храст заек няма да излезе."


Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред "Дневник", помолен да коментира снимката. Попитан в какво качество е бил на това събитие, той заяви: "Направете си труда да проверите какво съм работил тогава."


Според официалната биография на Лазаров в периода 2002 - 2008 година, той е бил разузнавач в Националната служба "Сигурност", последователно е заемал всички длъжности до началник на сектор.


Лазаров не пожела да отговаря повече на въпроси, свързани със снимката.


Кой е Арбен Хавальов
"Биволъ" припомня, че през 2008 г. стана известно, че Хавальоф и сестра му са формални собственици комплекс  "Каза Домини" в Рибарица, известен като сарая на Доган в региона. Срещу Хавальов и съдружниците му тогава започна разследване за ДДС измами, по което той е осъден на първа инстанция и получава три години условно. От комисията за незаконно придобито имущество запорират имотите на Хавальов.  


За признати данъчни злоупотреби за около половин милион лева Хавальов е осъден да плати глоба от 10 000 лв. Впоследствие Апелативният съд в София отменя това и връща делото прокуратурата. Там то потъва за четири години и едва миналата година е внесено отново в съда, но вече всички магистрати се отвеждат. Така делото стига до Върховния касационен съд, който през ноември решава процесът да се гледа от Софийския окръжен съд.


От 2010 г. всички дружества с участието на Хавальов са прекратили дейността си, показва справка в Търговския регистър. Малко след публикацията в "Биволъ" снимките с Лазаров от профила на Хавельоф са били скрити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK