Полицаи ще ескортират пилите шофьори до мястото за кръвна проба

Полицаи ще ескортират пилите шофьори до мястото за кръвна проба

© ДневникСлужителите на МВР ще придружават до лечебно заведение водачи на автомобили с проба за алкохол над 1.2 промила, каза днес началникът на сектор "Отчет и анализ на пътнотранспортни произшествия и превантивна дейност" към дирекция на полицията Стойчо Константинов, цитиран от агенция "Фокус". Той беше един от участниците в дискусия по нов проект за Наредба №30 от 2001 г., който регламентира реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от шофьорите.


Той поясни, че сегашната наредба не включва задължително съпровождане от служители на МВР при взимане на кръвна проба. Друг нов момент в проекта е установяването на самоличността на проверявани. Към настоящия момент, ако провинилият се не носи със себе си лична карта, не му се взима кръв.


По-висока глоба при отказ за проверка, освен кръв ще се взима и урина
"Отказът от изпробване на техническо средство и даване на кръв е административно нарушение", каза Константинов. Той добави, че в новата наредба глобата е завишена до 2000 лв., като водачът се лишава от право да управлява МПС за период от две години.
"В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, като досега пробата беше една. Вече ще има и контролна. За установяване на упойващо вещество освен кръв е предвидено да се взима и урина", посочи Стойчо Константинов.


По думите му в проекта на наредбата е предвидено изследването на пробите да се извършва двукратно, а резултатът от тях да не бъде с разлика повече от 10%. Пробите ще се съхраняват за срок от една година, а не три месеца, каквато е досегашната практика.


Не изследваме дали човек към момента на шофиране е повлиян от наркотични вещества, а употребил ли е такива, каза пред журналисти пък началника на Токсикохимична лаборатория към Клиника по спешна токсикология във ВМА доц. д-р Васил Атанасов. Той уточни, че законът в България не допуска никакво количество опиати.


Според д-р Атанасов към момента използването на понятието "упойващо вещество" в сегашната наредба е в противоречие на това, дефинирано в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. "Само дефинирано като "упойващо вещество" изключва редица вещества, които пречат на хората да шофират. Другият момент, който задължително трябва да бъде коригиран в нашето законодателство е терминът "под въздействие на" и "след употребата на", казва той, цитиран от "Фокус".


Поне 16 000 шофьори годишно са хващани пияни зад волана
Годишно около 16-18 хиляди са установените случаи на водачи с наличие на алкохол в кръвта, като при половината от тях пробата отчита над 1.2 промила, каза на дискусията председателят на Българската асоциация за пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Той уточни, че между 20 и 30 случая от общия брой загинали по време на катастрофи са с положителна проба в кръвта.


Секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков изрази мнение, че в България сме толерантни спрямо водачите, които употребяват алкохол и карат. Той подчерта, че няма предприятие в страната, в което да се допускат служители, употребили алкохол, а по пътищата виждаме такива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK