Неправителствена организация обжалва решението за нов лизенз на ТЕЦ "Бобов дол"

Неправителствена организация обжалва решението за нов лизенз на ТЕЦ "Бобов дол"

© Цветелина Николаева, КапиталВ първия работен ден от новата 2015 г. неправителствена организация обжалва пред Върховния административен съд решението за удължаване работата на ТЕЦ "Бобов дол" с още пет години (през декември 2014 г.).


Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" е подала в понеделник (5 януари 2015 г.) две жалби с искане за отмяна на издаденото на 17.12.2014 г. комплексно разрешително от Министерство на околната среда и водите и на решението на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране от 19.12.2014 г. за продължаване с 5 години на лиценза на ТЕЦ "Бобов дол", информират от асоциацията в съобщение до медиите.


В същото време от асоциацията са информирали и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и са внесли петиция при председателя на Комисията по петиции при ЕП Сесилия Уикстром, за "крещящото срастване на новото правителство на Бойко Борисов с един от най-изявените политически олигарси в България Христо Ковачки" при тези действия в нарушение на евродирективи и на договора за присъединяване на България към съюза, с резултат продължаване доказаното замърсяване на околната среда и срещу здравето на населението.
В жалбите на асоциацията се акцентира на констатации на екоминистерството от 13 декември 2014 г., когато ДКЕВР е била информирана, че експлоатацията на горивната инсталация към ТЕЦ "Бобов дол" – включваща едновременна работа на три блока от 2015 г., трябва да бъде разрешена при разпоредбите на Глава шеста и Глава седма от Законът за опазване на околната среда, при условие че блоковете бъдат приведени в съответствие с изискванията за нова инсталация на европейските директиви.


Правозащитниците изтъкват, че тези изисквания задължават министерството на екологията да проведе нова цялостна процедура по оценка въздействието върху околната среда, а комисията – да издаде нова лиценз, а не както е оспореното решение с продължаване на срока на старата лиценз от 2001 г. 


В същото писмо МОСВ информира ДКЕВР, че в Националната програма за прилагане на Директива 2001/80/ЕО за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи инсталации с решение на Министерския съвет, от страна на ТЕЦ "Бобов дол", са заложени мерки за извеждане от експлоатация на трите енергийни котли с краен срок 31.12.2014 г. Мерките съответстват  на записаното в Договора за присъединяване на България към ЕС, където за топлоцентралата е договорена дерогация в посочения краен срок 31.12.2014 г.


В двете жалби се позовават на писмото на МОСВ от 13.12.2014 г. за неизпълнението на горецитираните законови изисквания:


- МОСВ информира ДКЕВР, че ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД не спазва емисионните норми по показател "азотни оксиди" при експлоатацията на енергиен котел 2, независимо от извършената реконструкция и модернизация, както и по показател "прах" при експлоатацията на енергиен котел 3.


- От представената справка за стойностите на показателите "азотни оксиди" и "прах" е видно, че за енергиен котел 3 са констатирани ежемесечни превишения на допустимите емисии по показател "прах" за 2013 г и 2014 г.


- В писмото МОСВ посочва, че дружеството нееднократно и за продължителни периоди от време е извършвало и продължава да извършва нарушения на определените норми за допустими емисии, както и на други изисквания на действащото законодателство.


- Съгласно представената от МОСВ справка са наложени ежемесечни глоби и санкции на ТЕЦ "Бобов дол" във връзка с наднормени емисии на вредни вещества в атмосферния въздух за 2013 г и 2014 г., като последният Акт за установяване на административни нарушения (АУАН) е от 19.11.2014 г.


В жалбите се настоява за подвеждане под съдебна отговорност на ръководствата на МОСВ и ДКЕВР за престъпление по чл. 313, ал. 1 от Наказателния кодекс.
 


В обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" влизат:


Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Борислав Сандов – географ, Павел Антонов – доктор по социална география, Великобритания, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Стаматов – Гл. редактор на www.Eurochicago.com - САЩ

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Безсмислено при тази корумпирана съдебна система.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нека да се пробват,но при липсата на реформи и наличието на крещяща корупция ми се струва,че това ще бъде кауза пердута!

  Tony
 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Този лиценз не беше ли наградата на "тематичната коалиция ГЕРБ + ДПС", за подкрепата на КоваШки за прилапването на частните пенсионноосигурителни дружества?
  ГЕРБ+ДПС+КоваШки=тематична коалиция по прилапването на 8 милиарда лева!

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  [quote#3:"Walter_White"]Този лиценз не беше ли наградата на "тематичната коалиция ГЕРБ + ДПС", за подкрепата на КоваШки [/quote]
  то да му беше само един коледния му лиценз че да се ориентираш

 5. 5 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 759 Неутрално

  "Анна Политковская" се занимава и с разрешителни за тецове в България?!?

  Защо ли ми се струва, че забелязвам дългата и намазана с каолин ръка на известен медиен магнат? #КОЙ? създаде "неправителствени организации" за да защитава бизнес интереси?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ще намерят процедурни причини да няма дело по същество.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 980 Неутрално

  http://m.mediapool.bg/r_228991

  Обжалва се удължаването на лиценза на ТЕЦ "Бобов дол"

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Любопитно

  А кво е това "инженер-математик", за пръв път чувам за такава специалност?

 9. 9 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 602 Неутрално

  За съжаление - коментатор №1 е споделил вече тъжната истина...

  Колко души са във ВАС? Една шепа хора - ще ги позлатят за да вземат "правилното" решение...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 10. 10 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се закрива.Вреден за околната среда и жителите.Вреден и за работниците които не получават заплати навреме а и колко пари дължат за данъци ама нали са приятели на управляващите всеки си мълчи.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Тъжно ми става, че държавата ни е като разграден двор и на корумпираните и крадците никой не им търси отговорност.

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тия кюмурджийници да ги закриват инак златни ще ни излязат.
  Този горе на снимката защо не внесе осигуровките на работниците си а се наложи Дянков да национализира Професионалните Пенсионни Фондове за да могат да си получават пенсиите ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Борисов нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил.Вълкът козината си мени,но нрава не.Само дето е пропуснал факта,че България от едногодишните масови протести не е същата.Винаги неправителствени организаци и отделни граждани дори, ще му дишат във врата и няма да оставят да се вършат безобразия.Да забрави за задкулисието ,за ангажиментите към мафията и кръга "Кой"ако иска да оцелее като политик.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  От старите топлоелектически централи (отпреди 1989 г.) ТЕЦ "Бобов дол" е може би най-модерната и единствената, която не е с руски котли (полски са). Трите блока са пуснати в експлоатация в периода 1973-1975 г. При всички положения има техническа възможност да бъдат спазени нормите за емисиите - дори и само чрез добавяне в горивото на вносни въглища с по-ниско пепелно съдържание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK