2015 г. за съдебната власт: Или реформа, или изравяне на дъното

Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестока

© Анелия Николова

Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестокаИзбори 2023

2015 ще е ключова за съдебната система. Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестока. През последните няколко месеца нерешените и неглижирани с години проблеми - като например случайното разпределение на делата - станаха очевидни за всички. Дори тези, които не се интересуваха от съдебната власт, вече говорят за това колко е важно системата да бъде поправена. За част от магистратите положението е нетърпимо и все повече го показват публично. В задачата много неизвестни няма, въпросът е доколко отговорните политици разбират същността на проблемите (топката е и в техните ръце), в смелостта да се направят истински, а не имитативни промени и те да не бъдат използвани за подмяна на един контролиращ с друг.


Първи тест за ВСС - исканията на съдиите, писмото на посланиците от ЕС

Френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан беше един от седемте дипломата, които подписаха писмото с призив да бъдат чути магистратите, които искат реформа.

© Надежда Чипева, Капитал

Френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан беше един от седемте дипломата, които подписаха писмото с призив да бъдат чути магистратите, които искат реформа.


Годината ще започне "ударно". На 8 януари е извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябва да бъде обсъдено поредното исканe за оставка на ръководството на най-големия окръжен съд - Софийския градски съд (СГС), както и безпрецедентното писмо на 7 посланици от Европейския съюз, които призовават съдебната власт и политиците да се вслушат в магистратите, които искат реформа.


Иначе повод за заседанието е искането на 11 членове на ВСС, сред тях главният прокурор Сотир Цацаров (който обаче няма да присъства, защото е в отпуск), председателят на Върховния административен съд Георги Колев, председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, председателят на Комисията по атестациите и предложенията Милка Итова, както и Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова, които искат министърът на правосъдието Христо Иванов да даде обяснение какви са основанията му да заяви, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен".
За същото заседание са поканени и съдии от СГС и Софийския районен съд, които втори път се обръщат към кадровия орган на Темида с искане да провери управлението на съда и да отговори на първото им писмо. За заседанието покана са получили и представители на адвокатурата, които са се обърнали към ВСС с писмо заради проблемите на системата за случайно разпределение на делата.


Втори тест  -  докладът на Европейската комисия


Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като  те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.

© Reuters

Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.


Преди края на януари ще бъде публикуван и поредният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в сферите вътрешна сигурност и правосъдие. Очакванията са констатациите в него да бъдат разбиващи. Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.


Темата за случайното разпределение влиза в няколко поредни доклада на комисията. През януари 2013 г. ВСС беше сериозно разкритикуван. Един от акцентите беше, че съветът "не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет, поради това му е трудно да разсее продължаващите съмнения за политическо влияние върху вземането на неговите решения".


През последната година това съмнение също не беше разсеяно, а Етичната комисия, оглавявана от бившия следовател Ясен Тодоров, избирателно и с неясни критерии внасяше (или премълчаваше) сигналите, които получаваше.


Очакванията са България да бъде отделена в механизма на наблюдение от Румъния, която в последните години, особено в сферата на съдебната власт, показва по-добри резултати.


Досега ВСС неглижираше препоръките от докладите на ЕК. Ключово ще е как кадровият орган на Темида ще реагира на препоръките, защото това ще покаже и нагласата за реформа.


Трети тест за ВСС - изборът на председател на ВКС

Съдиите Павлина Панова и Лозан Панов са двамата кандидати, които ще участват в надпреварата за председател на ВКС

Съдиите Павлина Панова и Лозан Панов са двамата кандидати, които ще участват в надпреварата за председател на ВКС


Пред кадровия орган на Темида стои и провеждането на втората процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. През септември, когато се явиха двама кандидати, конкурсът се провали, защото никой не успя да събере необходимите 17 гласа. Стартът на втората процедура се забави необосновано дълго, като Милка Итова, председател на атестационната комисия в съвета, преди време "се издаде" пред медиите, че изборът трябвало да започне, когато в съвета се постигне договорка около това кой ще бъде председател.


"Висшият съдебен съвет първо трябва да изгради консенсус за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор. Иначе рискуваме отново да няма избран кандидат", заяви Итова пред "Медиапул".


Няколко седмици по-късно тя беше сред петимата членове на съвета, които издигнаха съдията от Върховния административен съд  Лозан Панов за втори кандидат на ВКС. Другият кандидат е заместник-председателят на ВКС Павлина Панова, която беше участник в първата процедура. Според един от другите вносители на номинацията на Панов - председателят на ВАС Георги Колев, той е "прагматичната кандидатура". Така отново беше излъчен сигнал, че изборът за ключовия съд ще бъде предрешен.


Освен това кадровиците на Темида дават да се разбере, без да показват защо, че не са съгласни Павлина Панова - кандидатура, около която се обединиха съдии от ВКС, да оглави съда.


Мнозинството в съвета също така категорично отказа да промени и правилата, по които ще протече конкурсът.


Тест и за политиците - изборът на нов главен съдебен инспектор


Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури, депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата.

© Надежда Чипева, Капитал

Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури, депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата.


Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата. Намеренията са мнозинството да се съгласи с мнението на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите, които излъчиха две номинации в последната процедура - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Те са потвърдили, че ще участват и сега, след като в миналия парламент бяха само изслушани, но не се стигна до гласуване в пленарната зала.


Институцията Инспекторат, за която настояваше Европейската комисия, е без титуляр вече почти две години. Неин ръководител все още е Ана Караиванова, която подаде оставка 8 месеца, след като мандатът й беше изтекъл, но депутатите от предишния парламент така и не я гласуваха. 


Правилата за избор на главен съдебен инспектор, които бяха гласувани, са същите, които предишното Народно събрание прие. До края на януари е срокът за издигане на кандидатури, а изборът най-вероятно ще е в края на февруари или началото на март. Според депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, председател на правната комисия, проблем от тук нататък ще бъде страхът на кандидатите. "Кандидатите се страхуват, че участвайки, ще бъдат дискредитирани, ще загубят доброто си име, ще бъдат поставени не само под похлупака на наблюдението, но и на оплюването. Сложна ще бъде тази процедура", заяви още Кирилов. 


Стратегия за съдебна реформа

В понеделник в БГНЕС излезе неподписан материал, според който управляващите ще предприемат предсрочно разпускане на ВСС, избиране на нов кадрови орган  на Темида и разделянето му на две камари.

© Надежда Чипева, Капитал

В понеделник в БГНЕС излезе неподписан материал, според който управляващите ще предприемат предсрочно разпускане на ВСС, избиране на нов кадрови орган на Темида и разделянето му на две камари.


Документът, който предизвика остри коментари и противоречи реакции от страна на прокуратурата и някои съсловни организации, беше гласуван от правителството в края на годината. Очаква се до края на януари разискванията по стратегията, свързани с промени в Закона за съдебната власт,  да започнат в Народното събрание. 


Актуализираната стратегия за реформа на съдебната власт има за основна цел осигуряване на независим съд и предвижда промени във всички сфери на системата - кадровата и дисциплинарната практика на ВСС,  образованието и подготовката на юридическите кадри, въвеждане на отговорност на прокуратурата и главния прокурор, като за постигането на целта са необходими мащабни промени на Закона за съдебната власт.


Делото за отнемането на лиценза на КТБ и разследването срещу Цветан Василев

Пред Върховния административен съд започна разглеждането на делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката

© Надежда Чипева, Капитал

Пред Върховния административен съд започна разглеждането на делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката


 Върховният административен съд гледа делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката. Първото заседание пред ВАС започна с искане за отводи и спиране на делото. Процесът ще продължи на 9 февруари, като вероятността той да бъде спрян не е отпаднала. Причината за това е друго дело, заведено от главния акционер в КТБ "Бромак". Дружеството на Цветан Василев настоява за отмяната на решението на БНБ за назначаване на Станислав Лютов и Елена Костадинчев за квестори на КТБ. 


Сигналите на "Протестна мрежа"

След сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2014 година, депутатът от ДПС Делян Пеевски отново е народен представител. Досега работата на прокуратурата по сигнала се отрази основно на банкера Цветан Василев.

© Юлия Лазарова

След сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2014 година, депутатът от ДПС Делян Пеевски отново е народен представител. Досега работата на прокуратурата по сигнала се отрази основно на банкера Цветан Василев.


През 2014 г. неформалната организация разбуни духовете, като внесе сигнал за организирана престъпна група, оглавявана от банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Близо 12 месеца по-късно Василев е с обвинение за длъжностно присвояване и очаква решението на сръбските власти дали да бъде екстрадиран у нас, Пеевски е все така депутат, а бившият водещ и председател на "България без цензура" Николай Бареков е евродепутат. 


Тоест прокуратурата прояви активност по сигнала само в частта му срещу Цветан Василев. Започна разследване за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от банката, по което обвиняем е и Василев. Задържани бяха няколко души, като някои от тях прекараха известно време и в предварителния арест.


По частта в сигнала срещу Пеевски се установи единствено, че той и майка му имат неплатени данъци за около 300 хил. лв., които  били внесени малко след като резултатите от проверката са излезли.


От държавното обвинение заявиха за "Дневник", че "работата по сигнала продължава".
Очаква се и развитие по екстрадирането на Цветан Василев у нас.


Казусът "Ситнилски"


Според съдии от Върховния административен съд решението на петчленния състав по делото срещу уволнението на Камен Ситнилски е "убийствено" за имиджа на съда

© Надежда Чипева, Капитал

Според съдии от Върховния административен съд решението на петчленния състав по делото срещу уволнението на Камен Ситнилски е "убийствено" за имиджа на съда


Малко преди края на годината и след тримесечно забавяне петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да върне на първа инстанция делото за уволнението на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски за ново произнасяне, като отмени решението на първия тричленен състав, който отмени дисциплинарното наказание на Ситнилски.


Членът на ВСС от прокурорската квота и бивш зам. главен прокурор по времето на Борис Велчев бе отстранен от ВСС с гласовете на мнозинството, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров, Вместо задължителните 2/3 от съвета (17 души) за освобождаването гласуваха 16. Тезата на мнозинството от членовете на ВСС беше, че уволнение на член на съвета "протича в две фази" - първо по обикновения ред, по който се освобождават магистрати и който не изисква квалифицирано мнозинство, а вторият етап - след влизане в сила на решението членовете на съвета да проведат още едно гласуване, което вече ще изиска 17 гласа, след което Ситнилски ще е освободен и като член на ВСС.


На практика с решението си върховната инстанция на ВАС, както и ВСС прегазват Закона за съдебната власт, където е записано, че изборен член на ВСС се уволнява с гласовете на 2/3 от 25-членния съвет. 


Връщането му на първа инстанция е отлагане на развръзката по казуса, а за петчленния състав, взел това решение, имаше сериозни съмнения, че е сформиран случайно и в него се бяха оказали съдии с експертиза в други сфери, но близки до председателя на ВАС Георги Колев. 


"Кошницата с плодове" на съдия Ченалова

Действията на съдия Румяна Ченалова по делото "Белведере" станаха повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан да каже, че в българската съдебна система има гнили ябълки.

© БГНЕС

Действията на съдия Румяна Ченалова по делото "Белведере" станаха повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан да каже, че в българската съдебна система има гнили ябълки.


Съдия Румяна Ченалова, която се озова в центъра на скандала с делото за несъстоятелност на двете дружества на френската фирма "Белведере", ще чака резултатите от дисциплинарната й проверка, образувана от ВСС. Тя не е във връзка с несъстоятелността на двете дружества, а заради други забавени от нея дела. Все още не е приключила проверката по делото "Белведере", което стана повод за острата реакция на френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан, който обяви, че в съдебната система има "гнили ябълки". От ВСС все още чакат и данни от прокуратурата, както и от Министерството на правосъдието, които проверяват синдика Панайот Велков.


Разследванията от началото на мандата на Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров започва мандата си ударно с няколко ключови разследвания. По някои от тях още няма никакво движение.

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров започва мандата си ударно с няколко ключови разследвания. По някои от тях още няма никакво движение.


Две години след като главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност, някои от делата, с които шумно започна кариерата си, все още са на ниво разследване. Това е например разследването за подкуп срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, бившия земеделски министър Мирослав Найденов, аферата "Дюнигейт", разследването срещу Богомил Манчев. Предстои и решение по ключовото дело за изборните нарушения "Костинброд", което се води за престъпление по служба срещу бившия главен секретар на Министерския съвет и настоящ съветник Росен Желязков. Разследването продължи пет месеца и в крайна сметка единственото обвинение е за престъпление по служба.


А Христо Бисеров?

Швейцария обясни, че заради "недостатъчност в искането" на българската прокуратура е поканила властите в София да допълнят искането си.

© Анелия Николова

Швейцария обясни, че заради "недостатъчност в искането" на българската прокуратура е поканила властите в София да допълнят искането си.


Прокуратурата все още е безмълвна след твърдението на швейцарските власти, с което опровергаха твърденията на Сотир Цацаров, че бавят предоставянето на информация по случая, като обясниха, че всъщност българската прокуратура е поискала данни за случая чак през октомври (месец по-късно от посочената от Цацаров дата), а искането на българското обвинение било неясно и върнато за уточнение, като отговор още не е получен. 


"Дневник" изпрати въпроси в началото на седмицата, но оттам заявиха, че отговор вероятно ще бъде получен през следващата седмица, защото главният прокурор е в отпуск.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK