2015 г. за съдебната власт: Или реформа, или изравяне на дъното

Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестока

© Анелия Николова

Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестока2015 ще е ключова за съдебната система. Реформирането й изглежда неизбежно, въпреки че съпротивата, голяма част от която прикрита, ще бъде жестока. През последните няколко месеца нерешените и неглижирани с години проблеми - като например случайното разпределение на делата - станаха очевидни за всички. Дори тези, които не се интересуваха от съдебната власт, вече говорят за това колко е важно системата да бъде поправена. За част от магистратите положението е нетърпимо и все повече го показват публично. В задачата много неизвестни няма, въпросът е доколко отговорните политици разбират същността на проблемите (топката е и в техните ръце), в смелостта да се направят истински, а не имитативни промени и те да не бъдат използвани за подмяна на един контролиращ с друг.


Първи тест за ВСС - исканията на съдиите, писмото на посланиците от ЕС

Френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан беше един от седемте дипломата, които подписаха писмото с призив да бъдат чути магистратите, които искат реформа.

© Надежда Чипева, Капитал

Френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан беше един от седемте дипломата, които подписаха писмото с призив да бъдат чути магистратите, които искат реформа.


Годината ще започне "ударно". На 8 януари е извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябва да бъде обсъдено поредното исканe за оставка на ръководството на най-големия окръжен съд - Софийския градски съд (СГС), както и безпрецедентното писмо на 7 посланици от Европейския съюз, които призовават съдебната власт и политиците да се вслушат в магистратите, които искат реформа.


Иначе повод за заседанието е искането на 11 членове на ВСС, сред тях главният прокурор Сотир Цацаров (който обаче няма да присъства, защото е в отпуск), председателят на Върховния административен съд Георги Колев, председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, председателят на Комисията по атестациите и предложенията Милка Итова, както и Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова, които искат министърът на правосъдието Христо Иванов да даде обяснение какви са основанията му да заяви, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен".
За същото заседание са поканени и съдии от СГС и Софийския районен съд, които втори път се обръщат към кадровия орган на Темида с искане да провери управлението на съда и да отговори на първото им писмо. За заседанието покана са получили и представители на адвокатурата, които са се обърнали към ВСС с писмо заради проблемите на системата за случайно разпределение на делата.


Втори тест  -  докладът на Европейската комисия


Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.

© Reuters

Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.


Преди края на януари ще бъде публикуван и поредният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в сферите вътрешна сигурност и правосъдие. Очакванията са констатациите в него да бъдат разбиващи. Мисията на експертите в София беше в началото на декември, като те са задавали въпроси предимно за системата за случайното разпределение на делата и за шумните разследвания, започнати от държавното обвинение.


Темата за случайното разпределение влиза в няколко поредни доклада на комисията. През януари 2013 г. ВСС беше сериозно разкритикуван. Един от акцентите беше, че съветът "не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет, поради това му е трудно да разсее продължаващите съмнения за политическо влияние върху вземането на неговите решения".


През последната година това съмнение също не беше разсеяно, а Етичната комисия, оглавявана от бившия следовател Ясен Тодоров, избирателно и с неясни критерии внасяше (или премълчаваше) сигналите, които получаваше.


Очакванията са България да бъде отделена в механизма на наблюдение от Румъния, която в последните години, особено в сферата на съдебната власт, показва по-добри резултати.


Досега ВСС неглижираше препоръките от докладите на ЕК. Ключово ще е как кадровият орган на Темида ще реагира на препоръките, защото това ще покаже и нагласата за реформа.


Трети тест за ВСС - изборът на председател на ВКС

Съдиите Павлина Панова и Лозан Панов са двамата кандидати, които ще участват в надпреварата за председател на ВКС

Съдиите Павлина Панова и Лозан Панов са двамата кандидати, които ще участват в надпреварата за председател на ВКС


Пред кадровия орган на Темида стои и провеждането на втората процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. През септември, когато се явиха двама кандидати, конкурсът се провали, защото никой не успя да събере необходимите 17 гласа. Стартът на втората процедура се забави необосновано дълго, като Милка Итова, председател на атестационната комисия в съвета, преди време "се издаде" пред медиите, че изборът трябвало да започне, когато в съвета се постигне договорка около това кой ще бъде председател.


"Висшият съдебен съвет първо трябва да изгради консенсус за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор. Иначе рискуваме отново да няма избран кандидат", заяви Итова пред "Медиапул".


Няколко седмици по-късно тя беше сред петимата членове на съвета, които издигнаха съдията от Върховния административен съд  Лозан Панов за втори кандидат на ВКС. Другият кандидат е заместник-председателят на ВКС Павлина Панова, която беше участник в първата процедура. Според един от другите вносители на номинацията на Панов - председателят на ВАС Георги Колев, той е "прагматичната кандидатура". Така отново беше излъчен сигнал, че изборът за ключовия съд ще бъде предрешен.


Освен това кадровиците на Темида дават да се разбере, без да показват защо, че не са съгласни Павлина Панова - кандидатура, около която се обединиха съдии от ВКС, да оглави съда.


Мнозинството в съвета също така категорично отказа да промени и правилата, по които ще протече конкурсът.


Тест и за политиците - изборът на нов главен съдебен инспектор


Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури, депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата.

© Надежда Чипева, Капитал

Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури, депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата.


Два месеца преди очаквания доклад и след две неуспешни процедури депутатите се разбързаха с избора на нов главен съдебен инспектор. Управляващите очакват третият опит да е успешен и ще търсят подкрепа до нужните 161 гласа от левицата. Намеренията са мнозинството да се съгласи с мнението на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите, които излъчиха две номинации в последната процедура - съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Те са потвърдили, че ще участват и сега, след като в миналия парламент бяха само изслушани, но не се стигна до гласуване в пленарната зала.


Институцията Инспекторат, за която настояваше Европейската комисия, е без титуляр вече почти две години. Неин ръководител все още е Ана Караиванова, която подаде оставка 8 месеца, след като мандатът й беше изтекъл, но депутатите от предишния парламент така и не я гласуваха. 


Правилата за избор на главен съдебен инспектор, които бяха гласувани, са същите, които предишното Народно събрание прие. До края на януари е срокът за издигане на кандидатури, а изборът най-вероятно ще е в края на февруари или началото на март. Според депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, председател на правната комисия, проблем от тук нататък ще бъде страхът на кандидатите. "Кандидатите се страхуват, че участвайки, ще бъдат дискредитирани, ще загубят доброто си име, ще бъдат поставени не само под похлупака на наблюдението, но и на оплюването. Сложна ще бъде тази процедура", заяви още Кирилов. 


Стратегия за съдебна реформа

В понеделник в БГНЕС излезе неподписан материал, според който управляващите ще предприемат предсрочно разпускане на ВСС, избиране на нов кадрови орган на Темида и разделянето му на две камари.

© Надежда Чипева, Капитал

В понеделник в БГНЕС излезе неподписан материал, според който управляващите ще предприемат предсрочно разпускане на ВСС, избиране на нов кадрови орган на Темида и разделянето му на две камари.


Документът, който предизвика остри коментари и противоречи реакции от страна на прокуратурата и някои съсловни организации, беше гласуван от правителството в края на годината. Очаква се до края на януари разискванията по стратегията, свързани с промени в Закона за съдебната власт,  да започнат в Народното събрание. 


Актуализираната стратегия за реформа на съдебната власт има за основна цел осигуряване на независим съд и предвижда промени във всички сфери на системата - кадровата и дисциплинарната практика на ВСС,  образованието и подготовката на юридическите кадри, въвеждане на отговорност на прокуратурата и главния прокурор, като за постигането на целта са необходими мащабни промени на Закона за съдебната власт.


Делото за отнемането на лиценза на КТБ и разследването срещу Цветан Василев

Пред Върховния административен съд започна разглеждането на делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката

© Надежда Чипева, Капитал

Пред Върховния административен съд започна разглеждането на делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката


 Върховният административен съд гледа делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка по искане на БНБ. Когато то приключи, ще може да започне и производството по обявяване на несъстоятелността на банката. Първото заседание пред ВАС започна с искане за отводи и спиране на делото. Процесът ще продължи на 9 февруари, като вероятността той да бъде спрян не е отпаднала. Причината за това е друго дело, заведено от главния акционер в КТБ "Бромак". Дружеството на Цветан Василев настоява за отмяната на решението на БНБ за назначаване на Станислав Лютов и Елена Костадинчев за квестори на КТБ. 


Сигналите на "Протестна мрежа"

След сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2014 година, депутатът от ДПС Делян Пеевски отново е народен представител. Досега работата на прокуратурата по сигнала се отрази основно на банкера Цветан Василев.

© Юлия Лазарова

След сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2014 година, депутатът от ДПС Делян Пеевски отново е народен представител. Досега работата на прокуратурата по сигнала се отрази основно на банкера Цветан Василев.


През 2014 г. неформалната организация разбуни духовете, като внесе сигнал за организирана престъпна група, оглавявана от банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Близо 12 месеца по-късно Василев е с обвинение за длъжностно присвояване и очаква решението на сръбските власти дали да бъде екстрадиран у нас, Пеевски е все така депутат, а бившият водещ и председател на "България без цензура" Николай Бареков е евродепутат. 


Тоест прокуратурата прояви активност по сигнала само в частта му срещу Цветан Василев. Започна разследване за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от банката, по което обвиняем е и Василев. Задържани бяха няколко души, като някои от тях прекараха известно време и в предварителния арест.


По частта в сигнала срещу Пеевски се установи единствено, че той и майка му имат неплатени данъци за около 300 хил. лв., които  били внесени малко след като резултатите от проверката са излезли.


От държавното обвинение заявиха за "Дневник", че "работата по сигнала продължава".
Очаква се и развитие по екстрадирането на Цветан Василев у нас.


Казусът "Ситнилски"


Според съдии от Върховния административен съд решението на петчленния състав по делото срещу уволнението на Камен Ситнилски е "убийствено" за имиджа на съда

© Надежда Чипева, Капитал

Според съдии от Върховния административен съд решението на петчленния състав по делото срещу уволнението на Камен Ситнилски е "убийствено" за имиджа на съда


Малко преди края на годината и след тримесечно забавяне петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да върне на първа инстанция делото за уволнението на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски за ново произнасяне, като отмени решението на първия тричленен състав, който отмени дисциплинарното наказание на Ситнилски.


Членът на ВСС от прокурорската квота и бивш зам. главен прокурор по времето на Борис Велчев бе отстранен от ВСС с гласовете на мнозинството, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров, Вместо задължителните 2/3 от съвета (17 души) за освобождаването гласуваха 16. Тезата на мнозинството от членовете на ВСС беше, че уволнение на член на съвета "протича в две фази" - първо по обикновения ред, по който се освобождават магистрати и който не изисква квалифицирано мнозинство, а вторият етап - след влизане в сила на решението членовете на съвета да проведат още едно гласуване, което вече ще изиска 17 гласа, след което Ситнилски ще е освободен и като член на ВСС.


На практика с решението си върховната инстанция на ВАС, както и ВСС прегазват Закона за съдебната власт, където е записано, че изборен член на ВСС се уволнява с гласовете на 2/3 от 25-членния съвет. 


Връщането му на първа инстанция е отлагане на развръзката по казуса, а за петчленния състав, взел това решение, имаше сериозни съмнения, че е сформиран случайно и в него се бяха оказали съдии с експертиза в други сфери, но близки до председателя на ВАС Георги Колев. 


"Кошницата с плодове" на съдия Ченалова

Действията на съдия Румяна Ченалова по делото "Белведере" станаха повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан да каже, че в българската съдебна система има гнили ябълки.

© БГНЕС

Действията на съдия Румяна Ченалова по делото "Белведере" станаха повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан да каже, че в българската съдебна система има гнили ябълки.


Съдия Румяна Ченалова, която се озова в центъра на скандала с делото за несъстоятелност на двете дружества на френската фирма "Белведере", ще чака резултатите от дисциплинарната й проверка, образувана от ВСС. Тя не е във връзка с несъстоятелността на двете дружества, а заради други забавени от нея дела. Все още не е приключила проверката по делото "Белведере", което стана повод за острата реакция на френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан, който обяви, че в съдебната система има "гнили ябълки". От ВСС все още чакат и данни от прокуратурата, както и от Министерството на правосъдието, които проверяват синдика Панайот Велков.


Разследванията от началото на мандата на Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров започва мандата си ударно с няколко ключови разследвания. По някои от тях още няма никакво движение.

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров започва мандата си ударно с няколко ключови разследвания. По някои от тях още няма никакво движение.


Две години след като главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност, някои от делата, с които шумно започна кариерата си, все още са на ниво разследване. Това е например разследването за подкуп срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, бившия земеделски министър Мирослав Найденов, аферата "Дюнигейт", разследването срещу Богомил Манчев. Предстои и решение по ключовото дело за изборните нарушения "Костинброд", което се води за престъпление по служба срещу бившия главен секретар на Министерския съвет и настоящ съветник Росен Желязков. Разследването продължи пет месеца и в крайна сметка единственото обвинение е за престъпление по служба.


А Христо Бисеров?

Швейцария обясни, че заради "недостатъчност в искането" на българската прокуратура е поканила властите в София да допълнят искането си.

© Анелия Николова

Швейцария обясни, че заради "недостатъчност в искането" на българската прокуратура е поканила властите в София да допълнят искането си.


Прокуратурата все още е безмълвна след твърдението на швейцарските власти, с което опровергаха твърденията на Сотир Цацаров, че бавят предоставянето на информация по случая, като обясниха, че всъщност българската прокуратура е поискала данни за случая чак през октомври (месец по-късно от посочената от Цацаров дата), а искането на българското обвинение било неясно и върнато за уточнение, като отговор още не е получен. 


"Дневник" изпрати въпроси в началото на седмицата, но оттам заявиха, че отговор вероятно ще бъде получен през следващата седмица, защото главният прокурор е в отпуск.


Всичко, което трябва да знаете за:

Назаем от ...

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 710 Весело

  какво дъно, шистов газ вадят направо...

 2. 2 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се басираме ли, че нищо няма да стане?

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Гневно

  Целият състав на ВСС, Цацата и ръководството на СГС трябва да си ходят - толкова компроментирани личности не могат да бъдат част от реформата на системата, защото ще опорочат и това начинание...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  - УВАЖАЕМА "БРАВО ПЕТЯ",

  откога вече не си подписвате матрялите ?!

  Омбудсмана Пенчев ясно Ви го каза:

  ВСС трябва да бъдат подложени на унищожителен натиск, нападки и осветяване за да се спечели общественото мнение и да се размърда нещо. (перефразирано)

  Точно това правеше Цветанов и всяка седмица има оставка на магистрат.
  Какво направихте Вие:
  - пренасочихте този процес към "ненамеса в независимата" като плюехте Цветанов с долнопробни полу-журналистически писания .... че и цецомобилите "запалихте" даже .....
  - "забихте" недоволството в 3-та Лакардийна - глуха .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  Висшият съдебен съвет трябва да се закрие веднага, а членовете му - да започват да си пишат показанията...
  Могат да започнат от Красьо Черния, ако не помнят по-назад за ДС...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ СЪДИИ,ПРОКУРОРИ И ШЕФОВЕ НА РУ МВР!

  Насрочване на избори за избиране на нови съдии, прокурори и шефове на РУ МВР!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Любопитно

  " Преди края на януари ще бъде публикуван и поредният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в сферите вътрешна сигурност и правосъдие. "
  ......................................................
  Този доклад трябва да бъде официално прекръстен за "НАЗАДЪКА на България....", защото "напредък на България в сферата на съдебната реформа" е смешен оксоморон (нещо като "дървено желязо".

 8. 8 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Копаем дъното отдавна и то не само в съдебната система.

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Цацата се демаскира още с "Костинбродската афера", съдебната ни система се слави със своята продажност и подкупност (Нека поне един човек да ми разкаже как е получил справедливост от български съд… и да е истина), нашите съдии и прокурори искат само ПРАВА, БОНУСИ, ХОТЕЛИ и т.н. А насреща - комуноидност и безчестие. Защо честните български съдии (и двамата) не се опитат да преборят "ламята"?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#2] от "arcanum":

  Аз съм за бас. Нещата са опрели до кокъла, а и съдиите се насмукаха с парички, хотели, имоти и яхти… Сега ще се притаят и ще се отдръпнат, позволявайки реформа. Очаквам бая хора от съдебната система да тръгнат по стъпките на Сертов.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#7] от "Walter_White":

  Не забравяй, че има " желязно дърво "!😃

  Happy face says, adios !
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Разстроено

  [quote#2:"arcanum"]Да се басираме ли, че нищо няма да стане?[/quote]
  Ще спечелите баса.Няма нужда от никаква реформа.

  „статусът на гражданин на ЕС има предназначението да бъде основен статус на гражданите на държавите-членки, позволяващ им да са подчинени на една и съща правна уредба, независимо от националното гражданство, което имат“; и че
  този им статус им предоставя права и възможности да търсят по съдебен ред защита на правата и интересите си в които и да са национални съдилища на Общността.“
  Така че от ЕК да спрат да лицемерничат с постановката че ще накарат нашата съдебна система да правораздава.

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Положението с правосъдната ни мафия е абсолютно безнадеждно . Най-добре е Меркел да ни приобщи към немската система, а нашенските кадри да бъдат изпратени да чукат камъни по магистралите на Бойко. Най-големият чук да бъде връчен на цацата.

 14. 14 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Дръндарски, Цвък ли хвалиш, че бил "съдебен реформатор" бре?
  Не е ли този многоапартаментчик-физкултурник този, който назначи семейната си приятелка Янева за шеф на СГС, а тя пък от своя страна не назначи ли споменатата в статията крадла на фирми Ченалова, която пък назначи мутрата Панайот Велков за ударник-синдик, който пък "работи" с мурите от "Делта гард", които пък са охранителите на Делян Пеевски, който пък е ходил над 30 пъти в офиса на Цвък (той не помнел за какво са говорили тогава) по време на първия мандат на ГЕРБ?
  Е, тук кръга се затваря.

 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]Насрочване на избори за избиране на нови съдии, прокурори и шефове на РУ МВР![/quote]
  Аз съм съгласен, но противоречи на Конституцията. А в момента - за съжаление! - няма мнозинство, което да я промени...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Разровиш ли я,ще мирише и ще горчи като отрова"- перефразирам Вапцаров.Това е състоянието на съдебната система.
  Необходими ще са неимоверни усилия,за да може това гнездо на усойници да бъде премахнато.
  А ще се намерят ли достойни и независими лица,които да заменят
  досегашните.Само ако има обща воля и натиск от нас и от ЕС.

  Tony
 17. 17 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Докато прокуратурата е част от съдебната, а не от изпълнителната власт, т.е. държавата, нищо няма да стане. Задачата на прокуратурата е да защитава интересите на обществото и държавата, чието ръководство ние косвено избираме, чрез парламентарни избори. В противен случай да въведат избори и за съдебна власт.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 18. 18 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Статията е чудна, ама заглавието куца: възможно ли е морални инвалиди, ментално увредени хора, престъпници да правят съдебна реформа?! Не, не е възможно! Няма "или-или", има само продължаване на изравяне на дъното...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С две думи - където и да ПИПНЕШ висшите "магистрати" , ВСС , решенията им , кадрите им , прокурори и някои съдии- МИРИШЕ на гнило, на блато , смрад , която , уви, усетиха и в Брюксел и то от години ...
  ТАЗИ каста или по- точно - ръководството и , ни излага пред ЕС , пред света , като най- корумпираната, негодната , връзкарската , наследствено - комунистическата / БКП/ , която трябва да бъде изрината !!!
  Смяна на целия ВСС- като начало е добро решение ..
  После - само хора , магистрати ПОД 45 годишни, БЕЗ роднини в съдебната власт - да бъдат избирани !!!
  И нови САНКЦИИ - за недосегаемите - за да знаят в бъдеще, какво ги чака, ако са "реплика" на досегашните ...)
  Явно е , че до ИЗБОРИ от гражданите на висши магистрати, сега, няма да стигнем - трябват промени в Конституциятя- но МОЖЕ от сега да ЗНАЕМ_ КОЙ иска и кой не иска такива промени !!!

  BIG AL
 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Трябва да изгонят този ВСС и да викнат от чужбина съдии с безупречна репутация да проведат реформите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Гневно

  До коментар [#9] от "moriarti":

  Koйто си го избра сега да го отзове.Ама се таи като пръ-ня в гащи.

 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#14:"Walter_White"] Цвък ли хвалиш, че бил "съдебен реформатор" бре? [/quote]
  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  Не се превъзбуждай де ....

  Никой не говори за реформа и реформатор.
  Това са си Ваши дрънканици.

  ЗА ИЗМИТАНЕ НА ВСС ... за това говоря.

  Само за няколко месеца 5 магистрата си подадоха оставките след силен обществен и медиен натиск.

  Министър ВСС > колко оставки е предизвикал досега със бръщолевенето си ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 23. 23 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#21] от "Искам си референдума!":

  Избра го Парламента на България. Вие други сведения някакви ли имате?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#23] от "moriarti":

  Да! Цяла България чу как Кокинов каза на Боце:„ти си го избра“ , а боце се подхилкваше.

 25. 25 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#24] от "Искам си референдума!":

  Това някакви "опорни точици" ли са? Пропуснал съм кога Б.Б. е бил цар и еднолично е властвал над всинца ни. Едно е да предложиш дадена фигура за даден пост, друго е да бъде избрана от Народното събрание. Но хайде да е вашата… Лично Б.Б. го избра, ръкоположи и овласти. От тази лъжа по-леко ли ви става?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Гневно

  За да назначат някой за съдия трябва да има „морални качества“ .Искаме оставките на ВСС , на Янева ,на Цацаров , а те си правят оглушки.Какъв морал?! Гоьнсурати!Докато не излезем да ги изметем ще се правят на глухи.Време е!

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Любопитно

  До коментар [#22] от "barcelonski":


  До коментар [#25] от "moriarti":

  От писанията ви оставам с впечатление, че това положение ви харесва?

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"Искам си референдума!"]От писанията ви оставам с впечатление, че това положение ви харесва? [/quote]
  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  ОТ ТВОИТЕ ПИСАНИЯ оставам с впечатление, че правите нещо по-различно от това, което правеше Цветанов: призовава за оставки; говори с недомлъвки; напада; посочва и пак отново .....

  КАКВО по-различно прави Говорителят Радан и Министър ВСС ..... същото правът, но безуспешно.

  - КАК ДА РЕФОРМИРАШ нещо което единствено може само да се реформира, ако иска или ако променим Конституцията.
  Като добавим и нежеланието им ..... какво остава.

  P'S
  С вашите 7-8 % не можем да променим Конституцията.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#27] от "Искам си референдума!":

  Кое положение, драги, ни харесва? Някаквои гласове ли чувате или предпочитате да не четете написаното?! Ако ще се заяждате, давайте поне по същество. Дотук - редите "опорни точки" до слухове и явно очаквате да се капичнем от "истините" ви.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 30. 30 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Резултати скоро няма да видим...едно куче като се научи да яде пилета ...

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Има твърде много заинтересовани от корупция в съдебната система и в обществото. От "млади и зелени" политици цели 25 години! Не виждам нито един влиятелен субект да е против статуквото, на корупцията, гарантиращо неограничени възможности! За избраните!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много прецизен и верен анализ! Като изключим леките лирични отклонения, породени от чисто субективни причини /което си и е човешко/, разбира се. Поздравления!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Какви реформи ще правят със старите...Сменяй всичко и отначало,на чисто.Да започват от Цацаров и надолу по стълбата.

 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Или реформа, или изравяне на дъното."Това е така,съгласен съм,но когато става дума за България винаги има едно но.Но защото има и вариант на някаква полуреформа за да не засегнем доскоро нашите хора.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#2] от "arcanum":
  Баса вече си го спечелил! +++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А, бе, ако те държат за топките и 100 реформи - все тая.

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако и този път нищо не стане, демонстрациите трябва да се пренесат пред Върховния съд и да продължат докато цялото съдебно ръководство бъде свалено, от районен съд до КС.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Списъка е ужасен и ужасно дълъг, въпреки че не е пълен и в този смисъл и аз се присъединявам към мнението, че повече няма на къде да се отлага.
  Затова РБ, министъра на правосъдието и ако нищо не става и ние, ще трябва да се съберем или събираме пред ВСС и да ги принудим да дават оставка и да започне реалното прочистване на системата, включително прокуратурата.
  Що се отнася до промените, свързани с конституционно мнозинство в парламента, аз поне мисля, че трябва да бъдат внесени и процеса да започне, най-малкото да се види КОЙ е против - за да няма грешки при следващи гласувания.

 39. 39 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#37:"bawarec"]демонстрациите трябва да се пренесат пред Върховния съд [/quote]
  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  БАВАРСКИ,

  от години призовавам за това, но
  пропагандата умело пренасочваше протестите:

  Протест "екологичен" >
  от "да запазим природата" стана > Забрана на шистовиягаз ...!! ... за кефа на Рашистите и ЛилиПутинките.

  Протест "цените на горивата" >
  ходиха да хвърлят стотинки пред бензиностанциите !? ..... като, че не знаеха къде е централата на Руската Рафинерия (подарена им от Костов)

  Протест "цените на тока" >
  надписани сметки, ЕРП-та; футболни нарко-агитки; АТАКА атакува градски офиси на ЕРП-та ..... няма АЕЦ Белене ....

  Протест "съдебна реформа" >
  изманипулиран и пренасочен като: подслушване на магистрати; Цвъ кадрува; Цвъ "уволнява"; Цвъ "назначава" .... .дайте да протестираме срещу Цвъ .......

  ТЪПО => НАЛИ ??!!

  И долнопробният медиен джихад НЕ изпитва и капка угризение, че е налагал
  Опорните Точки на Рашистите и ЛилиПутинките ...... който зял .. зял .... който се подвел .. подвел ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 40. 40 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нова година е и почват новите гръмки обещания, после нищо, обещанията са хубаво нещо все пак!

 41. 41 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  [quote#38:"tsvetko_51"]най-малкото да се види КОЙ е против - за да няма грешки при следващи гласувания. [/quote]

  Вече започна да се вижда. И какво от това? Предложенията се отхвърлят или отлагат, поради... ?!...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 770 Неутрално

  ВСС, Прокуратура, НСС, ДАНС са сърцето, нервната система и гръбнака на мафия и криминалитет. Само крути, недвусмислени, безпощадни и незабавни действия на управляващите/ако истински желаят да победят статуквото на БКП/БСП/ДС/КГБ/ могат да гарантират възвръщане към нормалност.

 44. 44 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Реформата трябва ама май няма как да стане отвътре. Кой да я почне реформата Пухчо Костинбродски ли?
  Трябва отвън някой да дойде с една голяма метла, ама не знам има ли механизъм за тази работа...по-скоро няма....

 45. 45 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Гневно

  Въобще не се надявайте на друго, освен на палиативни промени с цел да се замажат очите на обществото!
  Доказано е!
  Не е възможно каквито и да било промени да дойдат от самата съдебна система! Все едно съдиите и прокурорите сами да се натикат в затвора!
  Промяната е възможна само като следствие от политическо решение и закон за преки мажоритарни избори на всички съдии на ръководни постове - ВСС, ВКС, ВАС, както и на тези в окръжните и районни съдилища и съответстващите им прокурори!
  Но, също така е ясно, че това нашите политици няма да го допуснат, защото и те ще влязат в затвора!
  Така, че или агитирайте за протести и радикална смяна на политическата система или си пишете за нещо друго, което не дразни!

 46. 46 Профил на Gorgozil
  Gorgozil
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изрязване до дъно естествено. Как може да се очаква шайка БКП (пардон БСП) боклуци да се само-реформират ? С големия булдозер и в боклука, а после млади кадри с шефове назначени от Брюксел за пет години докато се промени помиярската комунистическа "култура" в съдебната система ...

 47. 47 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  -Алооо,ВСС ли е?
  -Не,КС.
  -И на вас .....

 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#45] от "dali_da":

  Простете, Госпожо,
  но не бива да се говори за Смяна на политическата система,
  а за вече остро налагаща се смяна на нейния порочен Модел ...

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  И в крайна сметка къде е Христо Бисеров, защо нищо ново, имали заведени дела.

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Драги Дневник,
  Стига с "точкуваните" аргументи - в своята частност те са ясни...
  Нямаме Философия и Технология на реформата - доблестните ни интелектуалци измряха, само лисани и лисугери останаха ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK